Revitalizace Kozí dráhy pokračuje

22.8.2024 8:00 Helmut Böhme

Revitalizace Kozí dráhy pokračuje

V roce 2007 byla na trati 132 Děčín – Oldřichov zastavena doprava, protože tehdejší vedení kraje nemělo zájem dotovat ztrátové lokálky. Časy se ale změnily, a tím i strany, které v kraji rozhodují. Po příležitostných jízdách, například firmy Regiojet, byl postupně obnoven aspoň turistický provoz v úseku Děčín – Telnice. Teď probíhá revitalizace úseku Telnice – Krupka město. 7. srpna 2024 jsem se byl podívat na aktuální dění na trati.

Zatímco jízdní řad SŽ neodpovídá realitě, skutečný najdete na stránce dopravce. Cesta z Drážďan začala s 11min zpožděním S-Bahnu, do Bad Schandau jsme však několik minut dohnali. Předhlášení pro přestup na U28 bylo úspěšné, a tím i další jízda z Děčína do Ústí nad Labem. V informacích na hlavním nádraží byly před mnou žena s dcerou, které chtěly mimo jiném vědět, zda jízda na měsíční jízdenku IDS DÚK je levnější autobusem anebo vlakem. Železničářka odpověděla, že je to v IDS jedno, a kromě toho ona má za úkol jen podat informace o vlakových spojích ČD, zatímco o IDS podává informace pokladna naproti. Trvalo to několik minut, než to pochopily. Měl jsem ale ještě dost času si koupit Dráhu č. 7 a odebrat se na Mírové náměstí na autobus linky 451 do Telnice.


Zastávka Telnice, železniční stanice

Autobus byl velmi slabě obsazen a z Chlumce jsem byl jediný cestující. Protože jsme projeli několik zastávek, musel tu bus několik minut čekat na čas pravidelného odjezdu.


Práce na přejezdu za nádražím Telnice

Za přejezdem už jsou odstraněné koleje a dvoucestný bagr pracoval na příkopu.


Lichoběžník

Za chvilku jsem minul lichoběžník z dob, kdy ještě byl pravidelný provoz.


Nové kontrolní návěstidlo pro přejezd

Doufám, že to nepřitáhne zloděje kabelů :-)


Voda z potoka

Bude tu zapotřebí pořádné odvodnění, protože protéká voda z potoka na trať.


Zrušený přejezd

Když jsem tu byl před rokem, zemědělec prostě protáhl elektrický plot přes koleje. Ten mu odstranili a zároveň uzavřeli přejezd.


Odvoz odpadků

Na pět místech na trati se pracovalo, tak jsem musel občas těleso tratě opustit.


Chlumec u Chabařovíc

Před nádražím Chlumec leží koleje s betonovými pražci. Nevím, zda se až sem ještě nedopracovali anebo jsou v tak dobrém stavu, že je můžou nechat. Je vidět, že to kdysi bylo velké nádraží.


Nyní jsou vedlejší koleje zarostlé vysokými stromy


Na nádraží je restaurace, co má otevřeno od středy do neděle od 16 do 22 hodin


Bývalá kontrolní jáma pro parní lokomotivy

Hlavní kolej vedoucí přes jámu, určitě jinde nenajdete, anebo?


Pracovní přestávka

Za nádražím seděla parta cikánů na koleji a bavili se, jeden telefonoval s nějakou Erikou. Když mě spatřili, vyskočili a pokračovali v robotě :-)


Unčín

Budova na zastávce Unčín je v soukromých rukou.


Bohosudov

Ze zastávky Bohosudov vede vpravo nahoru cesta k lanovce na Komáří vížku. To právě byl argument, proč trat’ revitalizovat.


Krupka město

Tady má revitalizace zatím končit.

Zejména náměstek hejtmana Jiří Řehák intenzivně bojuje za znovuprovoznění v celém úseku. Chtěl by, aby vlaky ze stanice Jeníkov-Oldřichov jako kdysi pokračovaly až do Moldavy v Krušných horách.


Ústí nad Labem-západ

Po devítikilometrové chůzi jsem byl rád, že jsem mohl pokračovat busem na hlavní nádraží v Teplicích, odkud jsem jel do Ústí nad Labem-západ a s přestupem do Střekova.


Ústí nad Labem-Střekov

Asi se Regiojetu zase jednou pokazila Pesa Link, a tak jsem musel do Děčína historickým vozidlem německé řady 628.


Děčín hl.n.

Vlastně jsem tam chtěl fotit nákladní vlaky. Kromě naddimenzovanému manipuláku se tam ale nic nedělo.


Prostřední Žleb

Tak jsem jel U28 do Prostředního Žlebu. K mému překvapení se rozsvítilo na návěstidle směr Děčín hl.n. „Posun povolen“ a Desiro se vrátil na děčínské zhlaví. Potom pokračovalo v jízdě do Bad Schandau. Adekvátní manévr provedl potom i vlak z protisměru do Děčína. Nejprv jsem si myslel, že je nějaká výluka …


Česká pomoc německé lokomotivě

… potom se ale ukázalo, že se pokazila německá lokomotiva řady 189 a blokovala svým nákladním vlakem kolej číslo 1. Jako záchrana přišla 742.745 a tak další vlak v 15:44 h už mohl jet po normální cestě.


Schöna

Vlak mi končil v stanici Schöna na nástupišti č. 1 a protože S-Bahn pojede až za 43 min, vždy se přesunuji přes podchod k nástupišti 2 a fotím tam projíždějící nákladní vlaky. Přitom jsem si všiml, že na nástupišti 2 stojí rodina, tak jsem se ptal nejprve německy, na co tu čekají. Pokud chtějí do Děčína, tak to je ten motorový vůz na nástupišti 1. Protože jsem slyšel jejich cizí akcent, opakoval jsem informace česky. Asi mně nechtěli věřit a jenom nechápavě na mě čuměli. Až když naskočilo Volno na návěstidle, usoudili, že asi mám pravdu a rychle utíkali podchodem na první nástupiště, kde se jim v poslední vteřině před odjezdem podařilo do vlaku nastoupit.

Odkaz na fotogalerie: https://postimg.cc/gallery/szBzXczn

Stav z doby pravidelného provozu: https://postimg.cc/gallery/X6PsGQLz