CZ LOKO se vrací na berlínský InnoTrans. Představí „zelené“ technologické novinky

21.9.2024 13:45 Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO

CZ LOKO se vrací na berlínský InnoTrans. Představí „zelené“ technologické novinky

Duální lokomotiva DualShunter 2000 bude hlavním exponátem, s nímž se společnost CZ LOKO představí v Berlíně na největším evropském drážním veletrhu InnoTrans. Ten se koná od 24. do 27. záři a ukáže to nejlepší, co po evropských železnicích jezdí.

„Chceme ukázat současné trendy v konstrukci a „zelených“ technologiích v oblasti posunovacích lokomotiv, kde patříme mezi lídry. Vývoj, ovlivňovaný Zelenou dohodou pro Evropu, je nezvratný. Při ekologizaci železnice a snižování uhlíkové stopy jsme už odvedli hodně práce a investovali stamiliony korun. Máme tedy co ukázat, o čem hovořit,“ uvedl Jan Kutálek, obchodní ředitel a člen představenstva CZ LOKO.

Právě v duální lokomotivě DS 2000 DC, která je schopna provozu v závislé i v nezávislé trakci, vidí firma svou budoucnost. Dva prototypy jsou dokončené a ke konci se blíží i schvalovací proces a spouští se sériová výroba. Pod smlouvou či v jednání je více než 20 těchto vozidel. Zároveň se připravuje rozšíření pro provoz v Česku a v Polsku a ve střídavé verzi AC, která by měla být po roce 2027 určena pro trhy střední a západní Evropy.

Stejně jako naši zákazníci věříme, že potenciál duálních vozidel je velký. Už s ohledem na využití současné drážní infrastruktury, hlavně trakčního vedení,“ dodal Jan Kutálek.

Jak ale bude firma úspěšná, závisí primárně na její schopnosti tyto extrémně drahé projekty financovat.

Proto vždy hledáme rozumné cesty jak snížit uhlíkovou stopu a přitom vyhovět potřebám železničních dopravců,“  vysvětluje Jan Kutálek.

CZ LOKO se na InnoTransu naposledy představilo v roce 2018, kdy zde křtilo jubilejní 1000. vyrobenou lokomotivu v historii firmy. Tehdy jí byl EffiShunter 1000, stále představující vlajkovou loď firemní produkce. Poté ale přišla covidová pandemie. Nyní tedy firma do Berlína přijíždí s jinou novinkou, aby oslovila další skupiny evropských zákazníků.

Súvisiace odkazy