110 rokov Viedenskej električky

4.10.2024 8:00Zdroj: Slovenské technické múzeum

110 rokov Viedenskej električky

STM-Múzeum dopravy v Bratislave je už 25 rokov váš výpravca do minulosti. Pri tejto príležitosti si pre svojich návštevníkov pripravilo zaujímavú výstavu 110 ROKOV VIEDENSKEJ ELEKTRIČKY.

V roku 1914 spojila Bratislavu s Viedňou elektrická lokálna železnica. Nové dopravné spojenie dvoch významných miest monarchie sa vtedy tešilo obrovskému záujmu obyvateľstva, pričom bolo i technickou atrakciou. Len za prvý rok prevádzky boli na celej trase z Viedne do Prešporku prepravené 3 milióny cestujúcich. Vo vtedajšom Prešporku sa pre túto dráhu ujalo ľudové pomenovanie Viedenská električka (Bécsi villamos, Wiener Bahn), v Rakúsku sa táto dráha dodnes nazýva Pressburgerbahn. Zaujímavú históriu tejto trate priblížia návštevníkom výstavy informačné panely a exponáty v podobe dobových artefaktov, dokumentov i modelov vozidiel, ktoré prevádzku na trati Viedenskej električky zabezpečovali. Počas trvania výstavy, ktorú STM-Múzeum dopravy v Bratislave pripravilo v spolupráci s Klubom priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy a ďalšími partnermi, budú môcť návštevníci v areáli múzea vidieť zreštaurovanú električkovú lokomotívu GANZ s označením P.O.H.É.V. Eg 6 i podvozok nákladného vozňa s pôvodným označením P.O.H.É.V. Gk 202 v nálezovom, pred renovačnom stave.

„Elektrická lokálna železnica, ktorá je témou našej výstavy, spájala dve významné metropoly – Bratislavu (vtedajší Prešporok) a Viedeň. Kým Viedenčania ju podľa cieľovej destinácie skrátene nazývali „Pressburgerbahn“, Prešporáci, naopak „Wiener Elektrische (Bahn)“, resp. „A Bécsi villámos (vasút)“. Pojem „Elektrische“ zdôrazňoval, že išlo o železnicu s elektrickým pohonom, čo v čase jej prevádzky nebolo na tratiach takéhoto rozsahu bežnou záležitosťou, keďže väčšine železníc vládli parné rušne. Názov „Wiener Elektrische“ sa v slovenskom jazyku voľne interpretoval ako „Viedenská električka“. Prispieval k tomu i fakt, že vozidlá tejto železnice premávali v centre Bratislavy na spoločnej trati s mestskými električkami, pričom vozne miestnej dopravy do Kopčian s nimi boli i konštrukčne zhodné,“ doplnil kurátor výstavy Michal Jajcaj.

Od skončenia prevádzky Viedenskej električky na území Bratislavy, teda od konca 2. svetovej vojny, uplynulo mnoho rokov. Samotné mesto prešlo búrlivým rozvojom a zmenami, ktoré definitívne zmenili jeho výzor a panorámu. Dodnes sa však na území mesta a v jeho okolí zachovalo niekoľko fragmentov z infraštruktúry tohto zaniknutého železničného spojenia. ,,Napriek relatívne krátkemu časovému obdobiu (1914 – 1935), kedy boli centrá oboch dunajských metropol spojené touto, po technickej stránke pozoruhodnou elektrickou dráhou, sa spomienka na Viedenskú električku nezmazateľne a legendárne zapísala do pamäte starších Bratislavčanov, ktorí na ňu s nostalgiou spomínali,“ dodal kurátor výstavy Michal Jajcaj, referát cestnej dopravy STM-Múzea dopravy v Bratislave.

STM-Múzeum dopravy v Bratislave bude realizovať výchovno-vzdelávacie programy súvisiace s výstavou. „Zvlášť pre rodiny s deťmi, škôlkarov z MŠ i žiakov I. stupňa ZŠ pripravujeme špeciálny výchovno-vzdelávací program: hravé "Pátranie po Viedenskej električke". K dispozícii bude interaktívny dotykový kiosk, sprievodné informačné panely a metodický pracovný list s kvízovými otázkami,“ priblížila Zuzana Brnoliaková, múzejná pedagogička STM-Múzea dopravy v Bratislave.

„Podnetom na založenie Múzea dopravy boli oslavy 150. výročia príchodu prvého parného vlaku z Viedne do Bratislavy z roku 1848 do priestorov areálu dnešného múzea. Pri 25. výročí vzniku múzea si tak symbolicky pripomíname dopravné prepojenie týchto dvoch najbližších hlavných miest Európy. Železničná, cestná a v poslednom desaťročí aj vodná doprava sú samozrejme nosnými špecializáciami bratislavskej pobočky Slovenského technického múzea, preto pri príležitosti tohtoročného jubilea symbolicky komunikujeme aj tému súvisiacu s mestskou hromadnou dopravou,“ dodáva Ľuboš Kačírek, riaditeľ STM-Múzea dopravy v Bratislave.

Lokomotiva Ganz P.O.H.É.V. Eg 6 a podvozok krytého nakladneho vozna Ganz P.O.H.É.V. Gk 202 opať spriahuté na uzemi Bratislavy 1x od júna 1935.