Tlačové správy

Ponuka EUROPA EXPRES sa teší obľube.Od januára do júna2022 s ňou cestovalo takmer 190 000 zákazníkov

12.8.2022

EUROPA EXPRES sa teší výnimočnej obľube zo strany cestujúcich. Z tejto cenovo mimoriadne výhodnej ponuky sme od januára do júna tohto roku predali takmer 190 000 cestovných dokladov.

Jednosmerný lístok z ponuky EUROPA EXPRES je možné zakúpiť si do 1. aj 2. vozňovej triedy na cesty zo Slovenska do Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Slovinska a Chorvátska alebo opačne.

Výhodné ceny cestovných lístkov z tejto ponuky prispeli aj k značnému nárastu počtu všetkých predaných dokladov do zahraničia. Ukazuje to rozdiel medzi predajom medzinárodných cestovných dokladov pred jej zavedením na konci roka 2018 a v súčasnosti.

Zatiaľ čo sme v roku 2018 predali za január až jún do Nemecka 1 400 dokladov, v roku 2022 to bolo za rovnaké obdobie 6 500 dokladov. Čo sa cestovania do Švajčiarska týka, nárast počtu predaných cestovných lístkov je ešte signifikantnejší. Za január až jún roka 2018 sme predali do Švajčiarska niečo cez 800 dokladov, v roku 2022 to za rovnaké obdobie bolo cez 7 400 dokladov. Ukázalo sa tak, že ponuka EUROPA EXPRES má v náraste počtu predaných dokladov do zahraničia výrazný vplyv.

Do švajčiarskeho Zürichu sa dá s ponukou EUROPA EXPRES cestovať z Bratislavy od 39 eur.

Aktuálne je najvyhľadávanejšou krajinou v rámci ponuky EUROPA EXPRES Česká republika, druhou najpopulárnejšou krajinou sa stalo Maďarsko a tretie je Rakúsko.

A prečo je EUROPA EXPRES teda taká výhodná? Napríklad, kým cena štandardného medzinárodného cestovného lístka na trase Bratislava – Zürich je 136,70 € pre jednu osobu v druhej vozňovej triede, s ponukou EUROPA EXPRES je možné cestovať v rovnakej triede, v rovnakom vlaku a s rovnakým štandardom cestovania už od 39,00 €.

Z Košíc do Berlína sa s ponukou EUROPA EXPRES zase cestujúci prevezie vlakom od 39,00 €, zatiaľ čo štandardný medzinárodný lístok na tejto trase stojí 165,60 €.

Výhodné ceny sú aj z Bratislavy do Prahy (od 13 eur), Viedne (od 9 eur), Bernu (cez Rakúsko od 49 eur), Budapešti (od 10 eur), Varšavy (cez Česko od 29 eur), Ľubľany (cez Rakúsko od 37 eur) a Záhrebu (cez Rakúsko a Slovinsko od 44 eur).

Rakúsko je aktuálne tretia najobľúbenejšia destinácia v rámci ponuky EUROPA EXPRES.

Ponuka EUROPA EXPRES je však limitovaná a má niekoľko cenových stupňov. Najvýhodnejšie ceny preto vieme garantovať len pre tých najrýchlejších, ktorí si ju zakúpia v predpredaji. Viac informácií nájdete na našej stránke → https://www.zssk.sk/cestujeme-vyhodne/ceny-zlavy-zahranicie/europa-expres/.

Niektoré cestovné doklady z tejto ponuky si môžete kúpiť aj prostredníctvom našej internetovej stránky www.zssk.sk, konkrétne do Maďarska, Česka, Nemecka, Švajčiarska a Poľska, pričom však platia odlišné podmienky podľa obchodných podmienok e-shopu. Práve cez stránku sme od januára do júna predali takmer 65 000 lístkov, čo tvorí 35 % z celkového predaja ponuky EUROPA EXPRES. V priebehu tohto roka taktiež plánujeme spustenie predaja lístkov z tejto ponuky prostredníctvom našej aplikácie Ideme vlakom → https://www.zssk.sk/ideme-vlakom/.

Z Košíc do Berlína sa s ponukou EUROPA EXPRES cestujúci prevezie od 39 eur.

Ponuku EUROPA EXPRES sme zaviedli na konci roka 2018, kedy sme výhodné medzinárodné cestovné lístky začali poskytovať do Rakúska a Švajčiarska. Zároveň sme do nej zahrnuli aj Českú republiku, do ktorej dovtedy bolo možné cestovať so starším typom zvýhodnených lístkov. V roku 2019 k týmto krajinám pribudlo Nemecko a Maďarsko a v roku 2020 aj Poľsko.

Vzhľadom na rastúci záujem o túto ponuku plánujeme v blízkej budúcnosti jej rozšírenie o štáty Beneluxu, Ukrajinu či krajiny Balkánu.

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda, za prvních sedm měsíců letošního roku rozvezly už 35 tisíc litrů kávy

12.8.2022 - 10:32

Pivní speciál Matylda, jehož koupí zákazníci přispějí na opravu legendární lokomotivy, to je žhavá novinka v minibarech Českých drah. Nedávno začali stevardky a stevardi prodávat i křupavé červy a cvrčky. Nejoblíbenější položkou ale dlouhodobě zůstává káva, kterou zákazníci pořídí za 15 korun, v letních měsících stoupá zájem o chlazené nápoje.

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda. Jde o limitovanou sérii plechovkového piva z plzeňského minipivovaru Proud. Hlavní myšlenou výroby tohoto pivního speciálu je získání finančních prostředků na opravu lokomotivy 313.432 s přezdívkou Matylda. „Veškerý výtěžek půjde na opravu lokomotivy. Oprava probíhá v Lužné u Rakovníka, aktuálně nás v pokračování oprav brzdí oprava os lokomotivy, která se bohužel protáhla. Přesto bychom opravy rádi dokončili do konce letošního roku. Po dokončení se lokomotiva vrátí do Olomouce, kde bude provozována při nostalgických jízdách,“ říká ředitel Centra historických vozidel ČD Marek Plochý. Jde o první pokus, jestli bude o pivo mezi fanoušky železnice zájem, případně by v podobné podpoře opravy historických vozidel rád pokračoval. Pivo je k dostání i v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka.

Další novinkou v minibarech je jedlý hmyz. Konkrétně to jsou křupaví červíci nebo cvrčci, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin a pestré škály mikroživin. Oblíbené jsou pro svůj zdroj proteinů zejména u sportovců. Šetrné jsou i k životnímu prostředí, protože chov hmyzu je mnohem ekologičtější a neprodukuje tolik emisí jak chov hospodářských zvířat.

Dlouhodobě nejoblíbenější jsou v nabídce minibarů teplé nápoje, které si cestující mohou zakoupit již za 15 korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku se prodalo už více než 35 tisíc litrů instantní kávy (175 tisíc kelímků), populární je ale i instantní cappuccino (76 tisíc kelímků) značková káva Manuel (53 tisíc kelímků). Od ledna do konce července prodali stevardky a stevardi cestujícím také 46 tisíc croissantů a 30 tisíc tatranek.

Během letních měsíců jsou velmi populární i chlazené nápoje, například půllitrových plechovek Pilsner Urquel se za první měsíc prázdnin prodalo již 13 630. Za stejné období se prodalo i 9 551 piv Budweiser Budvar. Neoblíbenějším nealkoholickým nápojem v červenci byla Kofola (10 609 lahví) a dalším pak neperlivá voda (8 480 lahví).

Služba ČD Minibar nebo prodejní automaty občerstvení jsou v současném jízdním řádu v 217 spojích. Jedná se o linky Západní expres, Krušnohor, Ostravan, Slovácký expres, Svitava, Vysočina, Rožmberk, Hradečan a Krakonoš (v úseku Praha – Hradec Králové).

Jízdenka OneTicket je stále oblíbenější, letní prodeje oproti loňsku stouply o 75 procent

12.8.2022

Prodej jednotné jízdenky na železnici OneTicket v létě stoupl. Mezi cestujícími si tato služba získává stále větší oblibu. Od spuštění projektu v prosinci 2020 si OneTicket do konce července 2022 koupilo téměř 2,7 milionu cestujících. Právě pro letní výlety a prázdninová putování je jednotná jízdenka ideálním partnerem, protože umožňuje přestupovat mezi vlaky různých dopravců.

„Loni bylo od počátku června do konce července prodáno 270 219 jízdenek OneTicket, letos to už bylo 473 175, tedy o sedmdesát pět procent více než ve stejném období loni,“ řekl Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém OneTicket provozuje. Dodal, že letos v červnu také poprvé padla hranice deseti tisíc prodaných jízdenek OneTicket za den. „Stalo se tak v pátek 17. června a prodalo se jich celkem 10 046.

 

Zvýšení prodejů je vidět i na dalších číslech. „První milion jízdenek OneTicket byl prodán za jedenáct měsíců, druhý za sedm. Teď jsme na prahu třetího milionu a při stávajícím tempu ho opět dosáhneme dříve,“ uvedl Paroubek.
 
Výhodou jednotné jízdenky OneTicket je, že cestující nemusí řešit, jakým spojem pojedou. Na své trase mohou nastoupit i přestoupit do vlaku kteréhokoliv ze třinácti dopravců zapojených do takzvaného Systému jednotného tarifu. Pokud zvolí některou ze síťových variant jízdenky, mohou s těmito dopravci cestovat bez omezení například sedm nebo třicet dní, což je na letní a prázdninové výletování jako stvořené.

Nákup je jednoduchý

Při putování po Česku za památkami či zábavou mohou lidé navíc využít i spolupráce s portálem kudyznudy.cz. Stačí si na něm vybrat cíl výletu a nechat si rovnou navrhnout ideální vlakové spojení do jeho blízkosti. Jízdenku OneTicket je možné koupit jednoduše z počítače či mobilu na webu oneticket.cz, v mobilní aplikaci OneTicket, odkaz naleznete i na portálu mapy.cz.
 
Lze ji pořídit také na pokladnách a ve vlacích všech zapojených dopravců. Ze statistik přitom vyplývá, že právě pokladen využívá k nákupu nejvíce cestujících, 51 procent. Prostřednictvím e-shopu či mobilní aplikace nakupuje 25 procent lidí, možnosti pořídit lístek u průvodčího využívá dvacet procent, zbytek připadá na jízdenkové automaty ve vlaku nebo ve stanicích.


Vše o OneTicket naleznete zde.

České dráhy zkoušejí delší předprodej rezervací,data o rezervacích se do vlaků nahrávají automaticky

11.8.2022 - 13:56

O 1,5 hodiny se prodlouží doba předprodeje rezervací, která bude u vybraných vlaků nově možná až do 30 minut před odjezdem vlaku.  Data o rezervovaných místech se do vlaku automaticky nahrají a zobrazí na displejích u obsazených míst. Cestující budou mít k dispozici širší výběr míst i krátce před odjezdem vlaku z výchozí stanice.

„Našim cestujícím chceme nabízet co nejširší služby a plnit individuální zvyky zákazníků. Někdo si kupuje jízdenky a rezervace s větším předstihem, jiní cestující volí nákup jízdenek a zajištění rezervací na poslední chvíli a další skupina se nechce vázat na konkrétní spoj a nákup místenek nevyužívá. Hlavně poslední dvě skupiny ocení novinku, kterou nyní testujeme převážně na spojích ‚Krušnohor‘ a ‚Moravan‘. Jedná se o prodloužení prodeje všech volných místenek až do 30 minut před odjezdem vlaku z výchozí stanice oproti běžným 2 hodinám. Pak mohli cestující rezervovat už jen omezené množství zbylých volných míst, tzv. expresní rezervace,“ vysvětluje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu. 

Doba 2 hodiny před odjezdem byla nutná zejména kvůli označení rezervovaných míst papírovými lístečky s označením úseků, kde je místo rezervované. Lístečky bylo nutné vytisknout a roznést na jednotlivá místa. Například u osmivozového vlaku se může jednat o více než 500 jednotlivých míst a délka soupravy je kolem 200 metrů. Nový systém díky elektronickému šíření dat zkracuje dobu, kdy končí předprodej rezervací na nutné minimum 30 minut a rovněž zohledňuje lhůtu, kdy již mohou cestující nastupovat do přistavené soupravy ve výchozí stanici vlaku, přičemž naleznou svá zakoupená místa již označená.

„Prodloužení doby předprodeje až do poslední půlhodiny před odjezdem vlaku z výchozí stanice umožňují digitální technologie instalované do osobních vozů. Ty umí nejen zobrazit obsazení míst na displejích u jednotlivých sedadel, ale po zadání čísla spoje vlakvedoucím do systému je centrální server pošle bezdrátově prostřednictvím mobilních sítí přímo na konkrétní vozy v soupravě vlaku,“ doplňuje Jiří Ješeta. Automaticky bezdrátově jsou nahrané a na displejích zobrazené také další údaje o spoji, jako jsou například čísla místenkových vozů, jízdní řády na vnitřních displejích včetně předpokládaných příjezdů do stanic na základě aktuální situace, možné přípoje atp. 

Prodloužená doba předprodeje rezervací je nyní ověřována u 26 spojů linky R 13 Moravan Brno – Břeclav – Olomouc, 4 spojů Ex 6 Západní expres Praha – Plzeň – Cheb a u 18 spojů linky R 15 Krušnohor Praha – Ústí nad Labem – Cheb. V případě pozitivních ohlasů se plánuje rozšíření doby předprodeje rezervací až na pouhou půlhodinu před plánovaným odjezdem spojů i na další vlaky Českých drah vybavené digitálním systémem rezervací. 

Správa železnic uzavřela smlouvu s vítězem architektonické soutěže na terminál Roudnice n/Labem VRT

PRAHA, 11. srpna 2022

Vítězem architektonicko-urbanistické soutěže na podobu a řešení terminálu vysokorychlostní železnice u Roudnice nad Labem se stala kancelář Rusina Frei architekti. Autoři soutěžního návrhu jej nyní dopracují a připraví technické řešení terminálu v dokumentaci pro územní rozhodnutí (DÚR).

Mezinárodní architektonickou soutěž vyhlásila Správa železnic loni v září. Porota složená ze zástupců investora, kraje a nezávislých expertů z oboru architektury a urbanismu, vybírala z celkem deseti návrhů. Ty byly konzultovány také s přizvanými odborníky z Národního památkového ústavu, provozovateli francouzských nádražních budov ze společnosti SNCF Gares & Connexions nebo architektkou města Roudnice nad Labem. Porota na závěr soutěže ocenila vysokou kvalitu všech návrhů, které měly podle zadání Správy železnic respektovat dominantu krajiny, nedalekou horu Říp. Podrobnosti o soutěži jsou k dispozici na spravazeleznic.cz/vrt.

Transparentní budova terminálu zachová ráz krajiny Roudnicka a Podřipska v původní podobě. Citlivým způsobem je řešena také tzv. údržbová základna, ze které bude prováděn servis vysokorychlostní infrastruktury. Její střecha bude zazeleněna tak, aby při pohledu z hory splynula s okolní krajinou. Za zelené pásy a stromy architekti skryli také parkoviště a další prvky dopravního uzlu, jehož účelem je především zvýšení dostupnosti rychlé dopravy pro obyvatele regionu. Napojen proto bude napojen na dálnici D8, návaznou autobusovou dopravu a také regionální trať z Roudnice n/L do Straškova.

Terminál u roudnického letiště vznikne na úseku VRT Podřipsko mezi Prahou a Lovosicemi. Pro tento zhruba 60kilometrový úsek Správa železnic v současnosti hledá dodavatele dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR). Podle ředitele odboru přípravy vysokorychlostních tratí Martina Švehlíka budou práce na úseku a terminálu koordinovány: „Dokumentace na terminál bude následně zakomponována do návrhu tratě. To nám umožní připravovat úsek jako jeden funkční celek.“

Harmonogram prací předpokládá zahájení výstavby úseku VRT Podřipsko v roce 2027. První cestující by se po této trati měli svézt rychlostí 320 km/h o tři roky později. Cestujícím se jízda mezi Roudnicí nad Labem a pražským hlavním nádraží zkrátí na pouhých 19 minut. Rychlejší spojení nabídne terminál také cestujícím do dalších měst po celé České republice i v zahraničí. VRT Podřipsko je součástí důležité mezinárodní spojnice Prahy s Drážďany.

Památkově chráněné budově v Českých Budějovicích se postupně navrací lesk

ČESKÉ BUDĚJOVICE, 11. srpna 2022

Kompletní rekonstrukce výpravní budovy českobudějovického nádraží je v plném proudu, pokračují práce v jižní i severní věži, opravuje se fasáda, montují jednotlivé části konstrukce střechy. V příjezdové hale pokračují opravy štukových prvků a omítek, restaurátoři dokončili práce na historické fresce. Instalují se rozvody slaboproudu, elektroinstalace a technologická zařízení budovy. Právě v příjezdové hale se první prostory cestujícím otevřou na počátku příštího roku, zbylá část budovy se cestujícím zpřístupní do konce roku 2023.

Cílem rozsáhlé modernizace budovy z roku 1908 je především zvýšení komfortu pro cestující i veřejnost, zlepšení podmínek pro zaměstnance Správy železnic, optimalizace prostor určených k zajištění přepravních služeb, lepší komerční využití ostatních ploch a v neposlední řadě úspora energie. „Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem se postupně jedné z nejvýznamnějších budov v Českých Budějovicích navrací lesk, který měla po svém dokončení před více než 110 lety. Zároveň cestujícím, návštěvníkům i zaměstnancům poskytne důstojné prostředí odpovídající 21. století,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a dodal: „Jsem velmi rád, že prostory severní věže nově využijí další složky státu. Kromě pobočky České pošty, která je nyní v sousedství nádražní budovy, zde bude dislokované pracoviště Policie ČR.“

Stavební práce na výpravní budově začaly na přelomu května a června 2020, odhad dokončení byl zpočátku prosinec 2022. Po odkrytí původních konstrukcí byl zjištěn velmi špatný stav některých částí objektu, například všech stávajících železobetonových nosných konstrukcí stropů, některých zdí, bylo nutné zbourat celý severní přístavek a změnit způsob odizolování objektu.

První etapa zahrnovala vybudování nových prostor v podzemí pro potřebné technologie – nové trafostanice, záložní dieselagregát, rozvaděče elektroinstalace. V podzemí také došlo k sanaci, během prací stavbaři čelili zvýšenému množství spodní vody. Zároveň bylo nutné přestěhovat provoz dispečinku do provizorních prostor.

V rámci druhé etapy je už dokončena oprava stropu příjezdové haly a restaurování historické fresky, opravují se podlahy a stěny příjezdové haly, budují se nové veřejné toalety. Pokračují práce v severní věži nádražní budovy, pokládají se obklady a dlažby. Na centrální věži se opravuje fasáda, montují jednotlivé části konstrukce střechy, probíhají klempířské práce, restaurátorské opravy sousoší, pokládají se nové podlahy a mění okna i dveře. V jižní věži se momentálně pracuje na nových stropních konstrukcích a realizují se různé statické úpravy, jako jsou dozdívky a vyzdívky pro statické zajištění objektu, jehož špatný stav byl zjištěn po odkrytí zdiva. V příjezdové hale pokračují opravy štukových prvků a omítek, instalují se rozvody slaboproudu, elektroinstalace a technologická zařízení budovy. Rovněž se zde buduje konstrukce nového výtahu.

Dokončení příjezdové haly a její otevření pro veřejnost se plánuje na začátek příštího roku. Do konce toho letošního bude hotová fasáda celého objektu, na sklonku roku 2023 pak budou cestujícím k dispozici prostory v odjezdové hale.

Využití opravené budovy bude multifunkční, vzniknou zde nové prostory pro cestující, obchody a služby, chybět nebudou ani nové kanceláře. V centrální části budovy se postaví nový výtah, který spojí podchod s 1. nástupištěm, další výtahy vzniknou v severní i jižní věži. Budova dostane nový orientační a informační systém.

Součástí rekonstrukce bude také stavba pasáže propojující severní věž s hlavní odbavovací halou, tedy pomyslné spojení s Lannovou třídou, hlavní spojnicí mezi nádražím a centrem Českých Budějovic. Tím se odlehčí nápor cestujících směřujících na chodník před budovou podél frekventované Nádražní ulice a zvýší se tím i jejich bezpečnost. Řešení interiérů navrhli architekti z ateliéru A 8000.  

Práce realizuje Společnost Metrostav – EDIKT – AVERS, tvořená uvedenými firmami. Aktuální cena stavby je 755 milionů Kč. Stavba je spolufinancována z prostředků EU, fondu RRF.

Pribudnú ďalšie tiché vozne

9.8.2022

Európska výkonná agentúra pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie (CINEA) v júni s veľmi dobrým hodnotením schválila žiadosť ZSSK CARGO o poskytnutie príspevku na prestrojenie ďalších 2819 nákladných vozňov brzdovými klátikmi LL, v celkovej výške 704 750 eur. Aktuálne prebieha s Európskou komisiou príprava dohody o čerpaní tohto grantu.

ZSSK CARGO podala žiadosť o grant z programu CEF ešte v januári tohto roku. Z dôvodu splnenia zákonných podmienok týkajúcich sa znižovania hluku, ktoré už platia v Nemecku a vo Švajčiarsku a od nového grafikonu v roku 2024 aj na sieti ŽSR a v celej EÚ, úsek služieb ŽKV postupne zabezpečuje prestrojenie všetkých potrebných nákladných vozňov tak, aby sme udržali ich nasadenie na trhu a pokryli medzinárodné prepravy na tzv. tichších tratiach v súlade s technickými špecifikáciami interoperability (TSI) Hluk.

Od konca apríla 2019 do konca októbra 2021 už pritom ZSSK CARGO prestrojila LL-klátikmi 2050 nákladných vozňov. V rámci programu CEF, z výzvy uverejnenej v roku 2019, spoločnosť získala dotáciu 512 500 eur. Zabezpečila tak prevádzkovanie svojich vozňov na nemeckej, švajčiarskej, respektíve od roku 2024 na všetkých „tichších tratiach“ železničnej infraštruktúry EÚ.

V Nemecku, od zmeny grafikonu koncom roku 2020, platí zákaz prevádzkovať hlučné vozne. Okrem toho sú postupne v platnosti nové TSI Hluk, na základe ktorých každý členský štát zadefinuje tzv. tichšie trate. Je to časť železničnej infraštruktúry s minimálnou dĺžkou 20 kilometrov, na ktorej je priemerný denný počet nákladných vlakov prevádzkovaných v noci vyšší ako dvanásť. Od 8. decembra 2024 sa už na tichších tratiach nesmú prevádzkovať nákladné vozne vybavené brzdovými klátikmi zo sivej liatiny. Najúčinnejším spôsobom zmierňovania hluku, ktorý spôsobuje železničná doprava, je prestrojenie existujúcich nákladných vozňov kompozitnými brzdovými klátikmi. Týmto technickým riešením sa hluk zo železničnej dopravy znižuje až o 10 decibelov.

Novou stanici metra Depo Zličín navrhne ateliér Petr Stolín Architekt

10.8.2022

Vítězem architektonické soutěže na podobu připravované 62. stanice pražského metra Depo Zličín se stal ateliér Petr Stolín Architekt. Poprvé v porevolučním období o podobě stanice metra rozhodla architektonická soutěž, kterou pro Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) jako investora celého projektu zorganizoval Czechdesign a METROPROJEKT Praha. Úkolem vítěze bude nyní ve spolupráci s DPP
a projektantem soutěžní návrh dopracovat a připravit architektonickou studii. Zahájení výstavby nové stanice metra Depo Zličín DPP předpokládá nejdříve v roce 2026.
 

Po dlouhých letech se díky iniciativě a vzájemné dohodě zástupců hl. města a DPP podařilo prosadit hledání podoby veřejné dopravní stavby, kterou stanice metra bezpochyby je, formou architektonické soutěže. Jedná se o formát, kde jediným kritériem není cena zakázky, ale celková kvalita nabízeného řešení.

Cílem architektonické soutěže bylo najít koncept, který propojí funkcionalitu a estetický prvek veřejné stavby. Vítězem soutěže se stal ateliér Petr Stolín Architekt, držitel ocenění Architekt roku 2022. Na druhém místě se umístil Ivan Kroupa architekti a na třetím místě česko-švédský ateliér Lasovsky Johansson Architects.

Depo Zličín bude jednou z mála povrchových stanic pražského metra a bude sloužit jako přestupní bod na linku metra B nejen řidičům parkujícím v novém parkovacím domě P+R, ale také cestujícím z příměstských linek. Kromě toho bude obsluhovat okolní bytovou zástavbu, která se v nejbližších letech rozroste o další bytové domy v ulici Na Radosti.

„V téměř padesátileté historii pražského metra se vůbec poprvé hledalo řešení stanice v mezinárodní architektonické soutěži. Díky tomu jsme získali řadu návrhů a myšlenek. To je pro město a investora mimořádně důležité. Odborná porota rozhodla o vítězi, kterým je studio Petr Stolín Architekt, a pražské metro tak za několik let získá elegantní povrchovou stanici. Vedle stanice postavíme taky nový P+R parkovací dům pro minimálně 600 aut. V západní části Prahy tak vznikne důležitý přestupní uzel mezi automobilovou dopravou a MHD, který odlehčí centru od zbytné dopravy. Cestující se díky tomu ze samotného okraje města dostanou metrem do centra do cca 30 minut od zaparkování. A Pražané v okolních bytových komplexech jistě ocení novou stanici blíže k jejich domovům,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.
„Vnímám, že soutěžení architektury a designu je pro DPP relativně novou zkušeností, která s sebou nese míru poznání výhod i možných komplikací. Jsem proto velmi ráda, že se nám přes prvotní peripetie podařilo nalézt s vítězem společný jazyk při hledání optimálního řešení
a posunout ideovou fázi ke konkrétnější a pro všechny strany vyvážené podobě. Návrh v sobě
i po úpravách nadále ponese nejen silný koncept kulturního katalyzátoru území, bude také konstrukčně jednodušší, šetrnější k přírodě a funkčně i formálně ještě elegantnějším,“
doplňuje Anna Švarc, architektka metra z DPP.
 
„Naším cílem bylo získat architektonický návrh stanice, který bude plně respektovat pravidla
a potřeby provozu metra, a který bude úsporný nejen z pohledu nákladů na její výstavbu, ale i na její samotný provoz, včetně údržby či úklidů. Ostatně v současné době strmě rostoucích nákladů na energie je tento aspekt více než nabíledni. S vítězem pracujeme na adaptaci jeho architektonického návrhu do reality běžného provozu metra. Velmi oceňujeme jeho vstřícnost
a pokoru, s jakou k celému projektu přistupuje. Jsme přesvědčeni, že se nám společnými silami podaří skloubit priority obou stran a výsledkem bude úsporná, skromná, udržitelná, k životnímu prostředí šetrná, ale přitom elegantní a architektonicky zajímavá stanice metra,“
dodává Ondřej Krulikovský, vedoucí jednotky Stavby a tratě metra DPP.
 

První místo: Petr Stolín Architekt

Ateliér Petr Stolín Architekt uspěl s citlivým konceptem, který v sobě nese potenciál pro budoucí rozvoj a regeneraci území skrze umění a kulturu. Nabízí využití jak na střeše stavby, tak v úrovni nástupiště. Dopravní funkci propojuje s kulturní, a tak do území vstupuje jako možný veřejný
a kulturní katalyzátor. „Konečná není konečná. Naším cílem bylo vybudovat dlouhodobě udržitelný a rozvojeschopný harmonický prostor. Výtvarné umění obsažené v nové stanici metra není pasivní, ale aktivně ovlivňuje místo,“ popisují autoři.

Návrh pracuje s terénem, přirozeným světlem a zelení. Stanice bude částečně zapuštěna do svahu, její střecha tak bude pochozí a stane se zároveň veřejným prostorem, který bude sloužit
k pořádání výstav či dalších akcí. „Jednoduchá forma budovy je doplněná o krajinu stromů a soch. Prostupnost světla a bohatost průhledů je hlavním a asi nejtypičtějším prvkem, který architektura stanice metra nabízí,“ doplňují autoři.

Řešení porotu oslovilo svým pavilonovým charakterem, propojením se zelení i provozním aspektem. „Celkově se jedná o velmi kultivovaný návrh s překvapivým programem, který doplňuje dopravní funkci a navazuje na kulturní tradici přítomnosti umění v prostorách metra,“ zaznělo
v hodnocení poroty soutěže.

Autory a spoluautory návrhu jsou Petr Stolín, Jan Stolín, Alena Mičeková a Josef Stolín.

Druhé místo: Ivan Kroupa architekti

Jako minimalistický a utilitární porota shledala návrh od ateliéru Ivan Kroupa architekti. Stavba je navržena jako dvouúrovňová, přičemž horní úroveň tvoří plocha otevřené vyhlídkové terasy na kolejiště depa, místo setkávání. Terasa je zároveň zastřešením vestibulu a nástupiště stanice metra.

Uměleckou intervenci v tomto konceptu tvoří prostor pro spontánní graffiti a označení stanice velkoformátovým písmem. Odvodnění vyhlídkových teras je koncipováno do lineární fontány
v délce nástupiště.

Autory a spoluautory návrhu jsou Ivan Kroupa, Tomáš Zmek, Jan Vybíral, Alexander Storek
a Tomáš Bouma.

Třetí místo: Lasovsky Johansson Architects

Stanici ve formě parkové střechy navrhl pro Depo Zličín ateliér Lasovsky Johansson Architects. Nástupiště a vestibul jsou kryty pomocí střešní konstrukce, která se organicky vyvýší nad úroveň přilehlého terénu. Střešní plocha je koncipována jako pobytový prostor pro veřejnost, kde se kombinuje zeleň s pevnými plochami.

Koncept výtvarného řešení nástupiště pracuje s interpretací geologických, archeologických, ale
i historických vrstev a vychází z barevnosti řezu půdy a vrstev jednotlivých sedimentů. Osvětlení stanice je zamýšleno také jako plně integrované umělecké dílo. Má fungovat jako orientační prvek a zároveň vyvolávat emoce.

Autory a spoluautory návrhu jsou Juráš Lasovský, Hanna Johansson, Marek Šinágl, Patrik Hábl
a David Svensson.

 

O soutěži

Investorem projektu je Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), vyhlašovatelem soutěže společnost METROPROJEKT Praha, která je také generálním projektantem stavby. Soutěž probíhala
v souladu se soutěžním řádem České komory architektů jako vyzvaná a dvoufázová. Všichni účastníci byli za své návrhy finančně oceněni. Vítězi náleží odměna 140 tisíc korun, za druhé místo 120 tisíc a za třetí místo 100 tisíc korun. Zbylí tři účastníci obdrželi za své návrhy odměnu každý 80 tisíc korun.

„Ze všech projektů, které máme k dnešnímu dni za sebou, patří tato soutěž mezi ty, ze kterých máme velkou radost. Na vypsání architektonické soutěže na stanici metra čekala (nejen) odborná veřejnost nejméně poslední tři dekády. Doufáme, že v této praxi bude Dopravní podnik i další veřejné instituce dále pokračovat. Pro navrhování a budování staveb s takovým dopadem do fungování města a pohodlí občanů je právě soutěž tou správnou cestou,“ komentuje za organizátora soutěže Jana Vinšová, ředitelka Czechdesignu.

Vyhlašovatel vyzval k účasti v soutěži 6 architektonických ateliérů: BOD architekti, DKarchitekti, IDHEA / dh architekti, Ivan Kroupa architekti, Lasovsky Johansson Architects a Petr Stolín Architekt, a to na základě charakteru jejich předchozích realizací či projektů a po konzultacích
s organizátorem a odbornou porotou. Do druhé fáze soutěže postoupili Petr Stolín Architekt, Ivan Kroupa architekti a Lasovsky Johansson Architects.
 
Úkolem vítěze je dokončení soutěžního návrhu tím, že na jeho základě vypracuje architektonickou studii. Na to naváže zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí (DUR). Dalším krokem bude zpracování dokumentace pro stavební povolení. V roce 2025 DPP plánuje vysoutěžit zhotovitele a v roce 2026 zahájit stavbu v koordinaci s připravovanou výstavbou parkovacího domu a nových autobusových zastávek.
 
„Výběrem architekta je dokončena nultá fáze přípravy projektu stavby. Energie a čas věnovaný přípravě soutěže a jejímu průběhu ze strany projektanta, odborníků z Dopravního podniku, kolegyň z Czechdesignu a poroty pomohla k rychlejšímu ujasnění si názoru na koncepci návrhu stanice. Projekční tým je již v kontaktu s vítězem soutěže a společně začínáme tvořit první podrobnější návrhy v úrovni architektonické studie,“ dodává Petr Vyskočil, místopředseda představenstva METROPROJEKT Praha, vyhlašovatel soutěže.
 

Soutěžní návrhy posuzovala porota složená z odborníků, ale také zástupců hl. m. Prahy, DPP
a generálního projektanta, společnosti METROPROJEKT Praha. Odbornou část poroty tvořili renomovaní nezávislí architekti Jakub Fišer (Aulík Fišer architekti), Ondřej Hofmeister (Projektil architekti), Jiří Janďourek (Atakarchitekti), Veronika Martykán (Bogle Architects) a Pavel Nasadil (FAM Architekti). Z řad dalších odborníků se do hodnocení zapojili také Jan Skřivánek, umělecký kritik a šéfkurátor Musea Kampa.

V tzv. závislé části poroty zasedli Adam Scheinherr (náměstek primátora pro oblast dopravy), Věra Langmaierová (hlavní projektant METROPROJEKT Praha) a Anna Švarc (architektka metra).
K hodnocení návrhů byli přizváni také další zástupci klíčových organizací – Petr Witowski (předseda představenstva a generální ředitel DPP), David Krása (předseda představenstva
a generální ředitel společnosti METROPROJEKT Praha), Ondřej Krulikovský (vedoucí jednotky Stavby a tratě z technického úseku DPP – Metro) a Jan Totušek (projektový manažer DPP).

České dráhy testují provoz pod dohledem ETCS, připravují další strojvedoucí a vozidla

9.8.2022

České dráhy jezdí od dubna ve zkušebním provozu pod dohledem ETCS na trati Olomouc – Přerov – Břeclav. Jízdy osobních vlaků Českých drah pod dohledem ETCS začaly s 30 strojvedoucími a lokomotivami řady 362. V druhé polovině roku se zkušební provoz pod dohledem ETCS rozšíří na další tratě v Česku, proto pokračuje zaškolení strojvedoucích a zvyšuje se počet vozidel, která jsou vybavena mobilní částí ETCS.

„Bezpečnost železniční dopravy je pro nás jednoznačnou prioritou a zavádění moderního vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS je součástí našich plánů na její prohloubení. Nyní mámě smluvně zajištěnu montáž palubních jednotek ETCS na více než 400 současných vozidel a závazně jsme objednali 246 nových vozidel, která budou mít instalované ETCS už z výroby. Aktivně se tak připravujeme na výhradní provoz pod dohledem ETCS na vybraných koridorech od 1. ledna 2025,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Na provoz pod dohledem ETCS se připravují také strojvedoucí v dalších regionech Česka. Ve výcviku jim pomáhají instruktoři v Olomouci, v Brně, Plzni a v Praze. Díky ETCS má strojvedoucí před sebou na monitoru přehledně zobrazené maximální rychlosti pro část trati před vlakem, brzdné křivky, zobrazení blížící se cílové rychlosti, např. její snížení, popřípadě místo zastavení u návěstidla zakazujícího další jízdu. V případě, že by strojvedoucí na snížení rychlosti adekvátně nereagoval, pak zabezpečovací systém automaticky zasáhne a vlak zastaví.

ETCS (European Train Control System) je jednotný evropský vlakový zabezpečovací systém. Jeho cílem je odstranit různé národní systémy, umožnit interoperabilní provoz lokomotiv napříč Evropou, zvýšit rychlost vlaků, propustnost tratí a zvýšit bezpečnost železničního provozu. Skládá se ze dvou základních částí. Traťová část je součástí železničních tratí a zajišťuje přenos informací k vlakům. Mobilní část je instalovaná na drážních vozidlech, přijímá informace z traťové části a předává je strojvedoucímu, případně automaticky zasáhne a vlak zastaví.     

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda, za prvních sedm měsíců letošního roku rozvezly už 35 tisíc litrů kávy

10.8.2022 - 12:56

Pivní speciál Matylda, jehož koupí zákazníci přispějí na opravu legendární lokomotivy, to je žhavá novinka v minibarech Českých drah. Nedávno začali stevardky a stevardi prodávat i křupavé červy a cvrčky. Nejoblíbenější položkou ale dlouhodobě zůstává káva, kterou zákazníci pořídí za 15 korun, v letních měsících stoupá zájem o chlazené nápoje.

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda. Jde o limitovanou sérii plechovkového piva z plzeňského minipivovaru Proud. Hlavní myšlenou výroby tohoto pivního speciálu je získání finančních prostředků na opravu lokomotivy 313.432 s přezdívkou Matylda. „Veškerý výtěžek půjde na opravu lokomotivy. Oprava probíhá v Lužné u Rakovníka, aktuálně nás v pokračování oprav brzdí oprava os lokomotivy, která se bohužel protáhla. Přesto bychom opravy rádi dokončili do konce letošního roku. Po dokončení se lokomotiva vrátí do Olomouce, kde bude provozována při nostalgických jízdách,“ říká ředitel Centra historických vozidel ČD Marek Plochý. Jde o první pokus, jestli bude o pivo mezi fanoušky železnice zájem, případně by v podobné podpoře opravy historických vozidel rád pokračoval. Pivo je k dostání i v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka.

Další novinkou v minibarech je jedlý hmyz. Konkrétně to jsou křupaví červíci nebo cvrčci, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin a pestré škály mikroživin. Oblíbené jsou pro svůj zdroj proteinů zejména u sportovců. Šetrné jsou i k životnímu prostředí, protože chov hmyzu je mnohem ekologičtější a neprodukuje tolik emisí jak chov hospodářských zvířat.

Dlouhodobě nejoblíbenější jsou v nabídce minibarů teplé nápoje, které si cestující mohou zakoupit již za 15 korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku se prodalo už více než 35 tisíc litrů instantní kávy (175 tisíc kelímků), populární je ale i instantní cappuccino (76 tisíc kelímků) značková káva Manuel (53 tisíc kelímků). Od ledna do konce července prodali stevardky a stevardi cestujícím také 46 tisíc croissantů a 30 tisíc tatranek.

Během letních měsíců jsou velmi populární i chlazené nápoje, například půllitrových plechovek Pilsner Urquel se za první měsíc prázdnin prodalo již 13 630. Za stejné období se prodalo i 9 551 piv Budweiser Budvar. Neoblíbenějším nealkoholickým nápojem v červenci byla Kofola (10 609 lahví) a dalším pak neperlivá voda (8 480 lahví).

Služba ČD Minibar nebo prodejní automaty občerstvení jsou v současném jízdním řádu v 217 spojích. Jedná se o linky Západní expres, Krušnohor, Ostravan, Slovácký expres, Svitava, Vysočina, Rožmberk, Hradečan a Krakonoš (v úseku Praha – Hradec Králové).

Správa železnic vybrala zhotovitele nové výpravní budovy v Radotíně

PRAHA, 9. srpna 2022

Novou výpravní budovu ve stanici Praha-Radotín postaví společnost STRABAG Rail. Ve výběrovém řízení uspěla s nabídnutou cenou 39,6 milionu korun bez DPH. Samotné stavební práce začnou v září, potrvají přibližně 14 měsíců. Nová budova poskytne zázemí pro odbavovací halu, pokladny, veřejné toalety a doplňkové komerční prostory.

Jednopodlažní prosklený objekt naváže na stávající historickou výpravní budovu. Ta v místě zůstane a přemění se ve služebnu městské policie. Hlavním důvodem pro výstavbu nové budovy je zvětšení prostor pro cestující, snížení nákladů na údržbu a minimalizace nevyužívaných prostor. Budova bude energeticky velmi úsporná s téměř nulovou spotřebou energie.

Jádrem nového objektu bude vstupní hala s přístupem do podchodu, do níž budou vsazeny jednotlivé stavební moduly obsahující pokladny, komerční prostory, veřejné WC a provozní zázemí. Z haly povede schodiště do podchodu, dále zde budou čtyři vstupy na ulici a dva na 1. nástupiště. Veřejné toalety vzniknou v západní části objektu. Součástí budovy budou dvě jednotky pro komerční využití.

Ve stanici Praha-Radotín momentálně probíhá rozsáhlá modernizace, která začala v srpnu 2019. Stanice dostane nová nástupiště s normovou výškou 550 mm nad temenem koleje, bezbariérový přístup na ně zajistí výtahy z rekonstruovaného podchodu.

Vlakom a retrobusom odhaľte tajomstvo Jasova a unikátnej Bane Lucia

Košice, 9.8.2022

Zaujímavý prázdninový tip ponúka Detská železnica v Košiciach, ktorá cestujúcich láka už túto sobotu 13. augusta Za pokladmi Abova do Jasova a Bane Lucia. Okrem nostalgického vlaku sa cestujúci tentoraz prenesú v čase a v priestore aj vďaka jazde v historickom autobuse a odhalia hneď niekoľko tajomstiev. Hoci výlet vedie iba „pár krokov“ za Košice, väčšina Košičanov doposiaľ neodhalila genius loci malebnej baníckej osady Baňa Lucia, ktorá v v 50-tych rokoch takmer zanikla a po skončení hutníckej výroby tam už nevedú žiadne koľajnice. Výlet je vhodný pre celú rodinu. Na svoje si prídu aj milovníci letných kúpalísk. Lístky sú dostupné na stránke detskej železnice.

Návštevníci zavítajú do kláštora v Jasove, kde sa popri klasickej prehliadkovej trase dostanú aj do bežne neprístupných priestorov a do neďalekej malebnej baníckej osady Baňa Lucia.

„Po prehliadke premonštrátskeho kláštora sme pripravili krátku ochutnávku rómskej kultúry v podobe energického vystúpenia tanečníkov zo skupiny Jilore a návštevu rómskej osady. Z Jasova sa všetci prevezieme retrobusom do Bane Lucia, ktorá pevne verím očarí každého návštevníka svojou nevšednou atmosférou a bohatou históriou. Dopravu autobusom sme zvolili z jednoduchého dôvodu, do Bane Lucia už vyše 50 rokov nepremáva žiaden osobný vlak a v súčasnosti tam už nevedú ani koľajnice,“ prezradil riaditeľ Detskej železnice v Košiciach Ľubomír Lehotský.

Karosa ŠD 11 je pýchou Martina Schwartza zo združenia Veteran Bus Diamant. „Autobus sa nám podarilo kompletne zrenovovať do stavu, ako ho vyrobili. Mnohí si tak budú môcť zaspomínať na zájazdy do Bulharska, DDR, alebo inej spriatelenej socialistickej krajiny.“

Návštevníkov sobotňajšieho výletu ešte čaká premietanie filmu o Bani Lucia, kolky v miestnej kolkárni, či piknik a kúpanie na retro kúpalisku s moderovaným programom pre deti. Kombinovaný, vlakovo-autobusový, nostalgický výlet plný spomienok a jedinečného programu pripravilo občianske združenie Detská železnica Košice v spolupráci s autobusovými nadšencami zo združenia Veteran Bus Diamant, Košickým samosprávnym krajom, Železnicami Slovenskej republiky, Medzevom, Vyšným Medzevom, Jasovom a Moldavou n. Bodvou.

Kompletný program výletu, cestovný poriadok a online lístky Za pokladmi Abova do Jasova a Lucia Bane nájdete na https://www.detskazeleznica.sk/--6-569-za-pokladmi-abova-do-jasova-a-lucia-bane Lístky sú dostupné aj v pokladni Košickej detskej historickej železnice v Čermeli a v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach.

 

 

Nádraží v Horšovském Týně zdobí opravená výpravní budova

HORŠOVSKÝ TÝN, 9. srpna 2022

Správa železnic dokončila opravu výpravní budovy v Horšovském Týně na Domažlicku. Práce ve stanici, která se nachází na regionální trati Staňkov – Poběžovice, začaly v závěru loňského roku, hotovo bylo na konci července. Stavělo se nejen uvnitř budovy, ale i v jejím bezprostředním okolí. Cestující ocení bezbariérový přístup i nový mobiliář. Práce provedla společnost RAILSTAV, hodnota díla dosahuje 9,5 milionu korun.

Výpravní budova v Horšovském Týně se nachází v podhůří Českého lesa. Byla postavena v roce 1893 a od té doby neprošla výraznější obnovou. V rámci prací došlo k výměně všech oken a dveří, dále k opravě fasády, vnitřních prostor pro zaměstnance Správy železnic a čekárny pro cestující. Dělníci provedli výměnu střešní krytiny včetně tesařských a klempířských prvků, součástí úprav byla rovněž kompletní oprava rozvodů elektroinstalace, kanalizace, vody a topení.

Čekárna pro cestující a prostor nástupiště pod peronním přístřeškem byly osazeny novým orientačním systémem a mobiliářem v podobě laviček, odpadkových košů a stojanu na kolo. Přístup do čekárny je nově bezbariérový.

U výpravní budovy byla provedena oprava zpevněných ploch pod přístřeškem a u vstupu na nástupiště. Dále probíhaly terénní úpravy, odstranění dřevěných přístřešků a oprava oplocení. 

V Plzeňském kraj již byly opraveny budovy na nádražích Poběžovice, Domažlice město, Plasy, Starý Plzenec, Nemilkov, Hrádek u Sušice, Železná Ruda-Alžbětín, Velké Hydčice, Hostouň, Nezvěstice, Kařízek, Staňkov, 

Žihle, Horažďovice, Sušice, Blovice, Kolinec, Nýrsko, Pačejov a Mladotice. Naplno běží práce ve stanicích Plzeň hl. n., Planá u Mariánských Lázní, Tachov a Přeštice.

Vyjádření Správy železnic ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu

PRAHA, 8. srpna 2022

Nejvyšší kontrolní úřad dnes vydal tiskovou zprávu ke kontrole peněžních prostředků státu a Evropské unie určených na rekonstrukci vybraných mimokoridorových železničních tratí. V ní uvádí, že shledal některé nepřesnosti ze strany Správy železnic. Má jít mimo jiné o nedostatečné zdůvodnění priorit některých akcí, prodlužování termínů při schvalovacích procesech nebo nedostatečné plnění cílů projektů.

Celá kontrola byla postavena na hodnocení plnění koncepčního a strategického materiálu – Dopravní sektorové strategie, kterou schválilo Ministerstvo dopravy (MD) v roce 2013. Bohužel musíme konstatovat, že se v rámci kontroly porovnávaly rozsahem činností i staveb neporovnatelné veličiny, co se týká času, rozsahu technického řešení a aktuálních cen. V některých případech současně docházelo k technicky náročnějším, a tudíž i nákladnějším řešením realizace staveb.

Správa železnic nepovažuje za relevantní porovnávat aktuální celkové investiční náklady stanovené na základě zpracovaných dokumentací či studií zohledňující aktuálně požadované technické řešení a rozsah prací, které jsou řádně projednané Centrální komisí MD, s odhadem stavebních nákladů z koncepčního materiálu z roku 2013, které nejsou podloženy žádným rozborem nebo zpracovanou dokumentací typu záměru projektu či studie proveditelnosti a mnohdy předpokládající významně odlišný rozsah prací. Vzniká tak dojem neúměrného zvyšování nákladů během celého procesu projektové přípravy. Celkový rozsah projektů přitom vzešel až z konkrétního technického řešení a akcentoval aktuální náklady v daném období, které zohledňují reálný růst cen a další vlivy, jako je například inflace. Navíc se v řadě případů výrazně rozšířil rozsah stavebních úprav, které je nutné v konečném řešení provést.

Konkrétním příkladem může být velmi sledovaná modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Uvedený projekt prochází dlouhodobým vývojem, jelikož se projektuje už od začátku 90. let minulého století. Od té doby se muselo měnit technické řešení jednotlivých staveb a jejich rozsah, navíc se rozdělovaly do samostatných úseků. Musely být zapracovány požadavky municipalit, například ohledně rušení železničních přejezdů nebo vybudování nových podchodů, výrazné navýšení nákladů generovalo technické řešení ražených tunelů v úseku Dejvice – Veleslavín. Obdobně se tak stalo i u kontrolované modernizace a elektrizace trati z Otrokovic do Vizovic, kde došlo ke koncepční změně rozsahu stavby, například zařazením několikasetmetrového tunelu nebo rozsáhlých nadjezdů a dodatečným zařazením instalace systému ETCS.

K výtce NKÚ, která se týká prodlužování doby přípravy, je třeba uvést, že ji ovlivňuje řada vnějších faktorů, mezi které patří projednávání staveb s dotčenými subjekty v jednotlivých fázích přípravy. V případě nedostatků či vad v projektové přípravě se Správa železnic zaměřuje na kontrolu kvality předaného díla, aby případné nedostatky mohly být vyřešeny v rámci případného sankčního řízení a tím nedocházelo k navyšování ceny díla o vícepráce.

Co se týká kontroly technických parametrů, především traťových rychlostí, musíme uvést, že projekty splňují schválené požadavky. Příkladem může být stavba Zvýšení traťové rychlosti v úseku Havlíčkův Brod – Okrouhlice. Trať po modernizaci umožňuje požadované rychlosti, nicméně vše je odvislé od dopravců, respektive objednatelů dopravy, jak výkonná vozidla nakonec daný úsek obsluhují. Rozhodujícím kritériem při hodnocení tohoto parametru by neměly být jízdní doby vlaků podle jízdního řádu, ale tabulky traťových poměrů (tedy „technických parametrů/možností dráhy“) provozovatele dráhy.

I přes vše výše uvedené vnímáme kontrolu NKÚ jako podnětnou pro zkvalitnění přípravných procesů i samotné realizace staveb. Uvědomujeme si, že v této oblasti ještě existují určité rezervy. Na ně se zaměříme důslednou kontrolou kvality práce projektantů i zhotovitelů staveb. To nám pomůže minimalizovat riziko vícenákladů a prodlužování doby realizace prací.

Rekonstrukce vybraných železničních tratí se významně zpožďují a také zdražují.

8.8.2022

Rekonstrukce vybraných železničních tratí se významně zpožďují a také zdražují. Náklady na prioritní projekty vzrostly o 95 %

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na to, jak Ministerstvo dopravy (MD) a Správa železnic (SŽ) rozdělovaly od roku 2016 do poloviny roku 2021 státní i evropské peníze na rekonstrukce vybraných mimokoridorových železničních tratí. Z kontroly vyplynulo, že některé projekty se zpožďují o roky, což má významný dopad na růst nákladů. Například na rekonstrukci 59 prioritních projektů, které jsou považovány za klíčové pro zajištění strategických cílů a mezinárodních závazků, MD v roce 2013 předpokládalo náklady ve výši 226,5 mld. Kč. Aktuálně už se však počítá s částkou 441 mld. Kč, tedy o 95 % vyšší. Ve stanoveném termínu bylo splněno jen 9 z 39 definovaných projektů, tedy ani ne čtvrtina.

Zpoždění se týká i projektů transevropské dopravní sítě, což ohrožuje splnění cíle vyplývajícího z nařízení EU. Podle něj mají být tratě na hlavní transevropské síti zmodernizovány do roku 2030. Jedná se např. o tratě Brno – Přerov a Praha – Kladno s připojením na Letiště Václava Havla Praha. Jejich modernizace měla být zahájena do roku 2020. Ještě v lednu 2022, kdy končila kontrola NKÚ, se však projekty (s výjimkou rekonstrukce Negrelliho viaduktu) teprve připravovaly.

Modernizace tratě Brno – Přerov má být dokončena v roce 2031. Oproti původnímu plánu s šestiletým zpožděním. Dokončení tratě Praha – Kladno s připojením na Letiště Václava Havla Praha se posunulo o čtyři roky na rok 2029. Náklady na modernizaci dvou etap této tratě stanovila SŽ aktuálně na 42,7 mld. Kč, což je o 13,1 mld. Kč více* oproti původním předpokladům. Důvodem je mj. změna technického řešení ražených tunelů nebo vznik nových podchodů.

Také např. modernizace trati Otrokovice – Vizovice bude oproti předpokladům stát více. Z původně plánovaných 8 mld. Kč náklady poskočily na téměř 12 mld. Kč. Příčinou jsou zásadní změny v projektu. Jde například o změnu z částečného na kompletní zdvojkolejnění, zařazení tunelu či dvou rozsáhlých nadjezdů. Podobně i trať Kolín – Všetaty – Děčín čekají vyšší náklady, a to o 145 %. Z předpokládaných 26,3 mld. Kč vystoupají nakonec na 64,5 mld. Kč. Důvodem je změna koncepce projektu – úprava trakčního napájení, ztrojkolejnění jednoho úseku trati, navýšení přepravní kapacity aj.

S ohledem na 95% růst nákladů na realizace prioritních projektů existuje podle NKÚ riziko, že se nepodaří zajistit dostatek peněz na dokončení všech těchto projektů.

NKÚ podrobně prověřil 15 z celkem 156 projektů zaměřených na rekonstrukci, modernizaci, revitalizaci a zvýšení traťové rychlosti. Hodnota kontrolovaných projektů představovala téměř 105 mld. Kč. U sedmi kontrolovaných projektů došlo ke zpoždění územního nebo stavebního řízení, protože SŽ předložila neúplnou žádost a řízení muselo být přerušeno. Nejčastěji chyběly souhlasy majitelů pozemků dotčených stavbou. Například u projektu „Revitalizace trati Rokycany – Nezvěstice“ trvalo územní řízení téměř čtyři roky.

Cíle jako zvýšení rychlosti na trati či zkrácení jízdních dob splnilo z 15 kontrolovaných zatím pět projektů. Dva projekty cíle dosud nesplnily a u zbývajících osmi nebylo možné plnění ověřit, protože nebyly ještě dokončeny.

Při řešení vad u projektů týkajících se trati Hradec Králové – Jaroměř – Trutnov a trati Nymburk – Mladá Boleslav nepostupovala SŽ v souladu s uzavřenou smlouvou, když neuplatnila sankce vůči zpracovateli chybné projektové dokumentace. U osmi projektů kontrola NKÚ identifikovala vzájemné vazby účastníků zadávacího řízení na zhotovitele projektové dokumentace a upozornila na riziko nedostatečného konkurenčního prostředí.

* Všechny ceny v uváděných příkladech jsou bez DPH.

Příloha: Kontrolní závěr z kontrolní akce (dokument ve formátu PDF)

Terminál Dlouhá Míle zná svoji podobu

PRAHA, 8. srpna 2022

Správa železnic zveřejnila budoucí podobu terminálu Dlouhá Míle, který bude součástí novostavby železniční trati v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Architektonický návrh, za nímž stojí AFRY a Pavlíček Hulín architekti, splňuje přísné požadavky na kvalitu urbanistického, architektonického, konstrukčního a technického řešení. Je flexibilní, umožní budoucí rozvoj oblasti a poskytne komfort cestování srovnatelný s nádražími evropských metropolí.

Terminál bude stát v rozvojovém území poblíž vzletové a přistávací dráhy letiště, Obchodního centra Šestka a Pražského okruhu. „Vznikne nový dopravní uzel, který vytvoří důležité propojení železnice se silniční dopravou, městskými i příměstskými autobusy a výhledově i s tramvajemi. Nové parkoviště P+R, které významně rozšíří infrastrukturní výbavu širšího území letiště a uleví komunikacím Prahy 6,“ uvedl Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

AFRY postupně prověřovala technickou proveditelnost řešení ve všech jeho aspektech. „Současné řešení terminálu je výsledkem našich průběžných projednávání jak s investorem, tedy Správou železnic, tak se zástupci hl. m. Prahy, Městské části Praha 6, Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy, pražským dopravním podnikem, Regionálním organizátorem pražské integrované dopravy i Letištěm Praha,“ upřesni Petr Košan, ředitel pro dopravu konzultační společnosti AFRY CZ zodpovědné za přípravu finálního stupně projektové přípravy novostavby železniční trati Praha-Ruzyně (mimo) – Praha-Letiště Václava Havla (mimo).

Architektonický návrh plně využívá potenciálu terminálu nejen jako dopravního uzlu, ale také jako cílového bodu případného budoucího developmentu v okolí. Naší prioritou je funkčnost, bezpečnost, snadná orientace, intuitivnost, plynulost pohybu a rychlost přestupů. Dále kvalita a atraktivita prostředí, které motivují k využívání hromadné dopravy,“ řekl Jiří Pavlíček z kanceláře Pavlíček Hulín architekti, která je autorem architektonického řešení.

Dominantou budoucího moderního a plně bezbariérového terminálu je jeho zastřešení. Výška střechy se mění podle funkcí jednotlivých částí objektu. Zastřešení je nejnižší nad autobusovými nástupišti, následně po křivce stoupá směrem k hlavnímu vstupu do podzemní části s přestupem na vlak.

Umožňuje pohodlně přestoupit tzv. suchou nohou a zároveň cestující vede. Velkorysá střecha je totiž intuitivním navigačním systémem, jehož nejvyšší bod univerzálním jazykem sděluje, kde je vstup,“ doplnil Jiří Pavlíček. Právě jednoduchost orientace a co nejkratší doba transferu mezi autobusem a vlakem byla základním vstupním parametrem při návrhu stanice. Tato vazba bude tvořit až 75 procent přestupů.

Střecha je ve střední části prosklená a propouští světlo do nižších úrovní. Její jižní část obsahuje fotovoltaické panely, které pokryjí spotřebu terminálu a případně umožní dobíjet elektromobily na parkovišti. Řešení neopomíná ani doprovodné funkce terminálu, jako je prodej jízdenek, čekárna, drobné obchody, zázemí pro technologie, řidiče apod. Tyto prostory budou vytápěné a kryté.

Chodníky doplňuje zeleň téměř všude, kde je to možné a účelné. Ozeleněny budou i některé vertikální plochy a střechy, aby umožnily zadržovat dešťovou vodu a tlumit tepelný ostrov. Použité materiály zaručí dlouhou životnost a snadnou údržbu stanice. Parkoviště P+R jsou navržena bezpečně, hospodárně, komfortně a s mnohými ekologickými prvky, včetně stromů. Architektonická studie počítá i s možnou potřebou navyšovat kapacitu parkoviště v budoucnu až na přibližně 2100 stání, a to postupným nahrazováním jednotlivých částí úrovňového parkoviště až sedmi čtyřpatrovými parkovacími domy.

 

Swietelsky Rail CZ modernizuje nádraží v Rožnově pod Radhoštěm

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM, 8. srpna 2022

Na 176 milionů korun vyjde rekonstrukce železniční stanice Rožnov pod Radhoštěm, kterou společnost Swietelsky Rail CZ zahájila počátkem srpna. Práce potrvají do 31. května příštího roku.

„V první etapě se zaměříme na budování kolejiště, nástupiště, přeložky inženýrských sítí a stavbu technologického objektu. Na přelomu roku pak bude následovat komplexní rekonstrukce výpravní budovy a vybudování nových chodníků a parkovacích míst,“ říká Zdeněk Tomšíček, manažer projektu ze společnosti Swietelsky Rail CZ, která uspěla ve veřejné soutěži Správy železnic ve sdružení s firmou Edikt. Kromě krátké vánoční přestávky se práce nepřeruší.

Cestující mají k dispozici provizorní pokladny, čekárny a WC v mobilních buňkách. Provizorní nástupiště začnou využívat od 8. srpna do 31. října. Od listopadu pak začne celková výluka trati z Valašského Meziříčí, která potrvá do 10. prosince.

Změní se konfigurace kolejiště. Nově bude položeno 1200 metrů kolejí a tři výhybky. Vnější nástupiště před výpravní budovou bude měřit 100 metrů, druhé poloostrovní jednostranné pak 120 metrů. Obě budou mít nástupní hranu 550 mm nad temenem kolejnice pro pohodlný nástup a výstup z moderních souprav.

Rekonstrukce výpravní budovy, navržené mezi chráněné nemovité kulturní památky, zlepší zázemí zaměstnancům dopravce a cestujícím. Ti získají širší nabídku služeb a také prostornější čekárnu. Vedle budovy vzniknou nová parkovací místa. V areálu nádraží se postaví také technologický objekt pro budoucí instalaci zabezpečovacího zařízení.

„Ve stanici Rožnov pod Radhoštěm, kde končí jednokolejná regionální trať z Valašského Meziříčí, tak bude krásné prostředí hodné 21. století. Prostě jakási železniční brána do Beskyd,“ dodává Zdeněk Tomšíček.

Zmodernizované nádraží cestujícím zajistí bezpečný pohyb s bezbariérovým přístupem. Zvýší se také bezpečnost a spolehlivost železničního provozu. Projekt předpokládá, že celý areál dopravny bude oplocen, aby se zamezilo nedovolenému vstupu osob z okolí do kolejiště.

I o tomto víkendu vyjedou na tratě historické a parní vlaky

5.8.2022 - 8:32

I o tomto víkendu vyjedou na tratě historické a parní vlaky

O prvním srpnovém víkendu budou mít fanoušci železniční nostalgie příležitost vyrazit na několik zajímavých výletů. Parní vlak vyjede z Lužné u Rakovníka do Nižboru, pokračuje Léto na Bechyňce, parní lokomotiva Kafemlejnek bude brázdit Vysočinou a prohlédnout si kouzelné prostředí Lednicko-valtického areálu můžete stylově, při cestě historickým motorákem Hurvínek. Za návštěvu, ale stojí třeba i ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka, kde najdete řadu železničních skvostů.

Parním vlakem z ČD Muzea k Berounce

Vlak tažený parní lokomotivou Kremák bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 11:00 a pojede po trase přes Rakovník, Křivoklát a Zbečno do Nižboru, kam dorazí ve 12:30. Na zpáteční cestu zpět do Lužné se odtud vlak vydá ve 14:52. Cestující si kromě jízdy historickým vlakem mohou naplánovat návštěvu hradu Křivoklát, prohlédnout si památkově chráněný Hamousův statek ve Zbečně, vykoupat se v Berounce nebo navštívit vyhlášenou drážní restauraci v Nižboru.

V případě trvající výstrahy před nebezpečím požáru vyjede místo parní lokomotivy historická motorová lokomotiva.

Jízdu historickým vlakem můžou návštěvníci spojit s návštěvou muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je v letní sezóně otevřené od 9:30 do 17:00 hod.  Hlavním lákadlem muzea jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce v druhé polovině 20. století. Kromě parních lokomotiv si návštěvníci prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

Léto na Bechyňce

Na jihočeskou trať mezi Táborem a Bechyní se letos vrátili historická elektrická lokomotiva Bobinka a historický elektromotorový vůz zvaný Elinka, který je nejstarší elektrický železniční vůz u nás, z roku 1903. Na tuto první elektrifikovanou trať u nás vyjedou nostalgické vlaky v sobotu.

U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. O tomto víkendu se kromě projížďky v historických vlacích mohou cestující užít i kulturu, v Táboře se uskuteční 11. ročník mezinárodního festivalu pouličního divadla Komedianti v ulicích.

Parní léto na Vysočině

Na Vysočině o tomto víkendu pokračuje akce Parní léto 2022. V sobotu vyjede z Telče historický vlak tažený parní lokomotivou přezdívanou Kafemlejnek. Cílová stanice je Třešť, odkud vlak pojede zpátky do Telče. Jednou ze zastávek budou i Hodice, kde místní hasiči pořádají zábavný podvečer, na programu je například kapela: Umí hovno.

I v neděli vyjede tato historická lokomotiva, tentokrát pojede z Telče až do Kostelce u Jihlavy a zpět. Cestující se mohou zastavit na nádraží v Třešti, kde je čeká dopoledne s country kapelou, dílničky pro děti a mohou navštívit třeba i místní Muzeum Tesla.

Motoráčkem do Lednice

V sobotu a v neděli vyjede historický motoráček Hurvínek z roku 1955, jeho cesta povede z Břeclavi do Lednice a zpět. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, navštívit ale můžete třeba i místní Muzeum hraček.

Předprodej jízdenek na akce: Parním vlakem z ČD Muzea k Berounce, Léto na Bechyňce a Motoráčkem do Lednice je možný na pokladnách ČD nebo na www.cd.cz/eshop

Více informací o akcích a jízdní řády vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Na trati Varín - Košice - Čierna nad Tisou pribudne rádiová sieť GSM-R

05.08.2022

BRATISLAVA – ŽSR vyhlásili verejné obstarávanie na Implementáciu GSM-R do siete ŽSR na úseku Varín – Košice – Čierna nad Tisou - štátna hranica.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Jaroslava Kmeťa „ide o vybudovanie líniového rádiodispečerského dorozumievacieho systému GSM-R, ktorý zabezpečí mobilnú telekomunikačnú a dátovú komunikáciu pre potreby železničnej prevádzky a pre zavedenie systému ERTMS, čiže Európskeho systému riadenia železničnej dopravy, na úseku železničnej infraštruktúry Varín – Košice – Čierna nad Tisou.“

ERTMS sa skladá z dvoch základných zložiek:

GSM-R (Global System for Mobile Communications-Railway). Tento rádiový systém má slúžiť na zabezpečenie hlasovej a dátovej komunikácie v železničnej infraštruktúre, využitím štandardného globálneho systému mobilnej komunikácie (GSM), použitím frekvencii osobitne vyhradených pre železničné aplikácie.

ETCS (European Train Control System) - Európsky systém zabezpečenia jazdy vlakov. Tento systém má zabezpečiť prenos informácií z technických zariadení inštalovaných v železničnej infraštruktúre do hnacieho vozidla a poskytovať rušňovodičovi informácie potrebné na jazdu vlaku 

Vybudovanie rádiovej siete na úseku Varín – Košice – Čierna nad Tisou pozostáva najmä z výstavby anténnych stožiarov s technologickým kontajnerom pre rádiovú sieť GSM-R, potrebnej infraštruktúry ako sú prípojky nn, prenosové zariadenia, terminály GSM-R, základňové rádiostanice BTS s anténnym systémom, elektronická zabezpečovacia signalizácia, klimatizácie a optická kabelizácia závesná na existujúcich stĺpoch trakčného vedenia.

Hlavným účelom stavby je vybudovať digitálnu rádiovú komunikačnú sieť GSM-R podľa štandardov definovaných v legislatíve EÚ a SR. Stavba je líniového charakteru a je pokračovaním už vybudovanej mobilnej rádiovej siete GSM-R SK na trase Bratislava – Žilina – Čadca - št.hr. SR/ČR.

Lanovku Podbaba – Troja – Bohnice navrhnou architekti londýnského studia William Mattews Associates

3.8.2022

Vítězem jednofázové mezinárodní architektonické soutěže na podobu tří stanic a pěti podpěr plánované lanové dráhy Podbaba – Troja – Bohnice se stalo londýnské studio William Mattews Associates, které stojí také za návrhy londýnské lanovky (London Cable Car), nebo modernizace nádraží London Bridge, páté nejrušnější stanice ve Spojeném království. Vítězi náleží odměna 1,8 milionu korun. Jeho úkolem bude spolupracovat na celé přípravě projektu včetně výstavby samotné lanovky.

Mezinárodní otevřenou architektonickou soutěž vyhlásil v květnu letošního roku Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), jejím organizátorem bylo CCEA MOBA studio. Se svými referencemi se do ní přihlásilo 23 zájemců z devíti evropských zemí, z nichž porota vybrala pět týmů, jejichž úkolem bylo vypracovat architektonické návrhy všech tří stanic a pěti podpěr s ohledem na umístění budoucí lanovky a její okolí či přírodní reliéf. Z předložených návrhů mezinárodní porota následně vybrala a ocenila tři nejlepší. První cenu obdržel britský tým William Matthews Associates ve spolupráci s Boele Architects a Expedition Engineering a za podpory konzultantů DCSA a Agile CE. Na druhém místě skončilo české seskupení ov architekti a studio Olgoj Chorchoj. Na třetí pozici se umístila rakouská kancelář ZT GmbH – Studio Innsbruck renomovaného norského studia Snøhetta. Dalšími finalisty soutěže jsou Grimshaw International Limited z Londýna a studio DWAA z Varšavy.

Porota soutěže považuje za klíč k úspěchu vítězného návrhu jeho celistvost, kontextuální přístup
a zohlednění okolních podmínek, a to jak přírodních, tak městských. Každá stanice má velmi dobrou šanci vhodně reagovat na své umístění při využití krajiny jako nedílné součásti návrhu.

„Vítězný návrh William Matthews Associates, který má zkušenosti i s londýnskou lanovkou, nejvíce zapadá do svého okolí mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi. Doufám, že již za několik let se budeme moci svézt tímto elegantním dopravním prostředkem, do kterého bude možné nastoupit ve třech stanicích. Na obou konečných umožní pohodlný přestup na navazující dopravní spojení
a v případě mezistanice Troja půjde o stavbu umístěnou do krásného prostoru v blízkosti Vltavy
a budoucího nového vstupu do Zoo Praha,“
uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

„Lanová dráha propojuje pražské čtvrti Dejvice, Troju a Bohnice, překlenuje Vltavu a prochází jedním z nejvýznamnějších přírodních prvků Prahy – Trojskou kotlinou. Návrh jemně vstupuje do tohoto fascinujícího prostředí kompaktně navrženými stanicemi, jejichž střechy se průběžně proměňují a reagují na bezprostřední okolí, a také návrhem jednoduchých pylonů, které v rámci jedné formy elegantně integrují veškerou potřebnou technickou infrastrukturu,“ přiblížili autoři svůj vítězný návrh, který obslouží až 2300 osob za hodinu.

„Bylo mi potěšením předsedat porotě této soutěže. Porota se musela rozhodnout mezi dvěma silnými návrhy. Jsem přesvědčen, že si Praha vybrala skvělý projekt. Přeji městu i vybranému architektonickému studiu hodně pozitivní energie při realizaci tohoto pro Prahu důležitého kroku vpřed v podpoře udržitelných způsobů dopravy,“ řekl Arjan Dingste, předseda poroty, hlavní architekt a ředitel nizozemského UNStudia.

„Byla to velmi zajímavá zkušenost. Po mnohahodinové poměrně vzrušené diskusi poroty byl vybrán návrh, který dle mého názoru naplňuje nejlépe soutěžní podmínky, je to staticky čisté a jednoduché řešení. Je zřejmé, že vybrané autory čeká mnoho práce v navazujících etapách zpracování dokumentace a přeji jim tímto mnoho úspěchů v jejich další práci. Věřím, že to bude skvělé řešení pro Prahu, její obyvatele i návštěvníky, a kromě plánovaného dopravního spojení se oživí i poněkud opomíjená místa našeho města a přinese také možnosti dalšího rozvoje v okolí stanic lanové dráhy. Děkuji Arjanovi za precizní vedení a řízení práce poroty, je to opravdu profesionál evropského formátu,“ doplnil Ivan Němec, člen poroty a architekt, který se podílel na projektech jako Forum Karlín, nové budově Fakulty architektury ČVUT, ELI Beamlines v Dolních Břežanech, na residenčních souborech Central Park Praha nebo administrativních centrech Park Chodov, budově DRN či Paláci Špork.

Jednání poroty proběhlo dne 26. a 27. července 2022, průběh této významné soutěže pro Dopravní podnik komentuje i člen představenstva, technický ředitel DPP – Povrch a místopředseda poroty Jan Šurovský: „Jsem rád, že tato designová soutěž proběhla s prakticky jednoznačnou shodou porotců bez ohledu, zda jsou závislí či nezávislí. Na tak příjemný průběh soutěže nejsme ani zdaleka zvyklí.“

Všechny soutěžní návrhy jsou zveřejněny na webu organizátora soutěže: https://cceamoba.cz/souteze/LAN