Predaj lístkov cez internet a telefón
Keďže nedávno bol zavedený predaj cestovných lístkov ZSSK cez internet, tak som sa rozhodol, že ho otestujem. Nemám v pláne žiadnu cestu IC a nechcem míňať peniaze, tak som rozmýšľal, že ako na to. Tak mi napadlo kúpiť lístok z Bratislavy - Hlavnej stanice do Bratislavy - Petržalky. Zvolil som všetky parametre, vlak 29.10. IC Gerlach. Zvolil som IC Super Plus, hoci ten sa smie kupovať do 14 dní pred odchodom. Systém nemal námietky. Čo bolo zaujímavejšie, celková suma bola 15 Sk, čo mi až tak nevadilo. V tom momente mi nenapadlo, že na mnou zvolenú trasu vlastne v skutočnosti existuje len IC Standard a stojí 68 Sk. So zvoleným IC Super plus na trase, kde sa vlastne ani lístok cez internet nemá dať kúpiť(je to nepovinne miestenkový úsek a lístok je len na povinné) som teda zaplatil cez internet banking tých 15 Sk. A to nehovorím, že IC Super Plus na tú trasu ani neexistuje a navyše systém nemal námietky, že kupujem ten lístok neskôr ako 14 dní vopred. Tieto veci ma vtedy však vtedy nenapadli.... Po zaplatení som klikol na tlačítko pokračovať. Otvorila sa stránka, kde bolo napísane "Chyba - Nemôžem poskytnúť informácie". Tak isto mi prišiel mail s tou istou hláškou. Tak sranda pokračovala :-) :-) Keďže som si bol vedomý, že niečo nie je v poriadku (buď ten predaj nejde vôbec alebo nejde kvôli "šialenej" trase, ktorú som zvolil), tak som zavolal do kontaktného centra, ktorého číslo tam bolo uvedené. Operátorky sú tam veľmi ochotné. Vysvetlil som im, že čo mi to spravilo, a hovorili, že problém môže byť v tom, čo som už vyššie popísal. Potom sme sa dohodli, že sa na to pozrú a zavolajú mi. Tak mi zachvíľu zavolali. Preposlali mi znovu ten mail s informáciou o lístku. Opäť však prišiel ten istý mail s chybou. Operátorky mi potom povedali, že podobný problém sa už vyskytol predtým a vraj ho výpočtové stredisko rieši. Potom o 21:00 mi zavolali, že výpočtové stredisko problém vyrieši až ráno. ;-) Ráno mi opäť prišiel mail, zase s chybou. ;-) Neskôr ma kontaktovali a zistilo sa, že nastalo niekde u nich drobné nedorozumenie a preto len preposlali starý chybný mail. Chybu vo výpočtovom stredisku vraj teda zistili. Bolo to kvôli tomu, čo som popisoval vyššie, teda úsek kde sa lístok kúpiť nedá. Poďakovali mi, že som im našiel chybu, popísali problém a vraj mi vrátia peniaze. ;-) Takže systém je skutočne len v pilotnej prevádzke a teda sa nečudujem, že sa smie lístok kúpiť len 8 dní vopred. ;-) "Asi" aby sa mohli odstrániť problémy. ;-) Inak skutočne som veľmi prekvapený ochotou operátoriek v centre. ;-) Na ZSSK by som to nepovedal. ;-)
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/rozsireny-internetovy-predaj
Máte pravdu v tom, že skutečně až do druhého prosincového týdne nešlo zakoupit populární mezinárodní eTikety do destinací platných v novém jízdním řádu na rok 2010. Jejich prodej začal až 10. prosince, a to z jednoduchého důvodu. Počet prodaných eTiketů totiž neustále roste a od nového grafikonu skokově přibyla řada dalších destinací na území Rakouska. To vše vyžaduje určitý čas na změnu technických parametrů prodejního systému. To je tedy příčina toho, že byl prodej pro nový grafikon zahájen až 10. prosince. Doufáme, že se na nás za to cestující nebudou příliš zlobit.
A jaké novinky tedy nabízíme?
Jízdenky eTiket si nyní mohou cestující koupit do atraktivních alpských destinací, jako jsou Innsbruck či Bregenz, využít lze nabídky do nových destinací na jihu Rakouska: Villach, Klagenfurt a Graz. Věřím, že rozšíření eTiketů, které se v roce 2009 staly jedním z motorů příznivého vývoje tržeb z mezinárodní dopravy, bude dále nástrojem k popularizaci vlaku jako pohodlného a cenově výhodného způsobu cestování do blízkého zahraničí. Díky eTiketům se o tom jenom v roce 2009 přesvědčilo 41 tisíc cestujících.
(Železničář)
Celá zpráva: http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/doprava/zpravy/prodej-jizdenek-pres-internet-vynesl-loni-draham-o-polovinu-vice/416173
skús sa obrátiť na 18188 alebo info@slovakrail.sk, skôr ti pomôžu ako tu
Zvýšený zájem o levnější jízdenky do zahraničních velkoměst souvisí s letošní letní sezónou, kdy řada Čechů dala přednost výletům do blízkého zahraničí před pobytovými zájezdy u moře. Zákazníci také reagují na snadný online nákup jízdních dokladů a kvalitní spojení vlaky kategorie EuroCity.
Vedle elektronických jízdenek do zahraničí lze přes eShop nebo Kontaktní centrum ČD nakupovat jízdní doklady na zhruba 500 vnitrostátních spojů. Ve třetím čtvrtletí se takto prodalo necelých 79 tisíc vnitrostátních jízdenek a místenek.
Od ledna do září České dráhy celkem prodaly přes eShop a telefon více než 300 tisíc různých jízdních dokladů, z toho eTikety do zahraničí tvořily asi 10 %.
(podnikatel.cz)
(Železničář)
(Železničář)
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/dolezita-zmena-v-internetovom-predaji
Za první čtvrtletí letošního roku prodaly České dráhy (ČD) 111 tisíc elektronických jízdenek, za které cestující zaplatili celkem 26,4 milionu korun. Oproti stejnému období minulého roku to znamená nárůst o téměř 40 procent.
Celá zpráva: http://www.denik.cz/ekonomika/ceske_drahy_cestujici20090420.html
Místenky budou nově volitelnou součástí vnitrostátních internetových jízdenek na rychlíky, expresy a vlaky IC a EC a podmínky prodeje se přiblíží nákupu v pokladních přepážkách. Tato změna se dotkne asi sedmi procent zákazníků eShopu. Změna se nijak netýká nákupu dokladů pro vlaky SC Pendolino, jízdenek eLiška nebo zvýhodněných jízdenek do zahraničí.
Pokud bude cestující požadovat k internetové jízdence na dálkové vlaky ČD také místenku, zaplatí za ni podobně jako na pokladních přepážkách, cena místenky z eShopu ale bude díky programu ČD Bonus o 3 % nižší. Navíc cestující nově dostane možnost koupit si jízdenku na konkrétní spoj i bez místenky.
Za internetovou místenku zaplatí cestující s In-kartou/Rail plus 33,95 Kč, bez zákaznické karty pak 67,90 Kč. Pokud cestující vyplní při nákupu číslo své platné In-karty s aktivovanou elektronickou peněženkou, připíší mu České dráhy další bonus ve výši 3 % z ceny nákupu.
Doposud České dráhy prodávaly místenku pro vlaky EC, IC, Ex a R přes internet jako bezplatnou součást jízdenky s cílem motivovat touto marketingovou nabídkou cestující k nákupu přes internet a telefon. Od prosince ale ČD zvýhodnily nákup přes internet a telefon jinými způsoby, například automatickou slevou 3 % a další slevou 3 % pro držitele In-karty s aplikací elektronické peněženky. Prodej místenek se tak dostává do standardního volitelného režimu - stejného jako při nákupu u pokladny.
Změna se nicméně dotkne jen asi sedmi procent zákazníků eShopu a telefonického prodeje. Téměř 60 procent z celkového počtu prodaných jízdenek přes eShop totiž tvoří eLišky, tři procenta připadají na eTikety do zahraničí a zbylých 30 % na doklady na vlaky SC Pendolino.
Podmínky prodeje jízdenek na vlaky SC Pendolino, kontingentních nabídek eTiket do zahraničí a jízdenek eLiška se nemění.
(Železničář)
»Vyhledávání letenek je velmi jednoduché. Zarezervovat letenku je pak možné v několika málo krocích,« říká Josef Trejbal, obchodní ředitel společnosti Asiana, která se svou nabídkou letenek na portál přispívá.
Rezervace je napojená na rezervační portál Asiany – Superletuska. cz, která nabízí všechny typy letenek včetně nízkonákladových dopravců. Cestující mohou zaplatit všemi dostupnými kanály – platební kartou, převodem na účet, hotově při převzetí na pobočce a nově také pomocí nového platebního systému PaySec.
Asiana je jedním z největších internetových prodejců letenek a zájezdů. Konkurenční agentura Student Agency se v současné době kromě rozvoje svého systému letenek snaží proniknout na železnici a ke svým žlutým autobusům přidat i žluté vlaky.
(Hospodářské noviny)
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/obmedzenia-v-internetovom-predaji