Predaj lístkov cez internet a telefón
Keďže nedávno bol zavedený predaj cestovných lístkov ZSSK cez internet, tak som sa rozhodol, že ho otestujem. Nemám v pláne žiadnu cestu IC a nechcem míňať peniaze, tak som rozmýšľal, že ako na to. Tak mi napadlo kúpiť lístok z Bratislavy - Hlavnej stanice do Bratislavy - Petržalky. Zvolil som všetky parametre, vlak 29.10. IC Gerlach. Zvolil som IC Super Plus, hoci ten sa smie kupovať do 14 dní pred odchodom. Systém nemal námietky. Čo bolo zaujímavejšie, celková suma bola 15 Sk, čo mi až tak nevadilo. V tom momente mi nenapadlo, že na mnou zvolenú trasu vlastne v skutočnosti existuje len IC Standard a stojí 68 Sk. So zvoleným IC Super plus na trase, kde sa vlastne ani lístok cez internet nemá dať kúpiť(je to nepovinne miestenkový úsek a lístok je len na povinné) som teda zaplatil cez internet banking tých 15 Sk. A to nehovorím, že IC Super Plus na tú trasu ani neexistuje a navyše systém nemal námietky, že kupujem ten lístok neskôr ako 14 dní vopred. Tieto veci ma vtedy však vtedy nenapadli.... Po zaplatení som klikol na tlačítko pokračovať. Otvorila sa stránka, kde bolo napísane "Chyba - Nemôžem poskytnúť informácie". Tak isto mi prišiel mail s tou istou hláškou. Tak sranda pokračovala :-) :-) Keďže som si bol vedomý, že niečo nie je v poriadku (buď ten predaj nejde vôbec alebo nejde kvôli "šialenej" trase, ktorú som zvolil), tak som zavolal do kontaktného centra, ktorého číslo tam bolo uvedené. Operátorky sú tam veľmi ochotné. Vysvetlil som im, že čo mi to spravilo, a hovorili, že problém môže byť v tom, čo som už vyššie popísal. Potom sme sa dohodli, že sa na to pozrú a zavolajú mi. Tak mi zachvíľu zavolali. Preposlali mi znovu ten mail s informáciou o lístku. Opäť však prišiel ten istý mail s chybou. Operátorky mi potom povedali, že podobný problém sa už vyskytol predtým a vraj ho výpočtové stredisko rieši. Potom o 21:00 mi zavolali, že výpočtové stredisko problém vyrieši až ráno. ;-) Ráno mi opäť prišiel mail, zase s chybou. ;-) Neskôr ma kontaktovali a zistilo sa, že nastalo niekde u nich drobné nedorozumenie a preto len preposlali starý chybný mail. Chybu vo výpočtovom stredisku vraj teda zistili. Bolo to kvôli tomu, čo som popisoval vyššie, teda úsek kde sa lístok kúpiť nedá. Poďakovali mi, že som im našiel chybu, popísali problém a vraj mi vrátia peniaze. ;-) Takže systém je skutočne len v pilotnej prevádzke a teda sa nečudujem, že sa smie lístok kúpiť len 8 dní vopred. ;-) "Asi" aby sa mohli odstrániť problémy. ;-) Inak skutočne som veľmi prekvapený ochotou operátoriek v centre. ;-) Na ZSSK by som to nepovedal. ;-)
Když dopravní podnik na konci minulého roku spustil novou službu pro cestující, uvažoval o tom, že brzy zavede platby přes mobilní telefon i na jiné jízdenky, než jen přestupní za 26 korun. Nic takového se ovšem v dohledné době nechystá. Nabízela se i možnost používat SMS jízdenku ve vlacích na území Prahy, ale ani s tím se teď nepočítá.
Přednost má internetový prodej
Další inovace jízdenky v mobilech byla odsunuta v dopravním podniku (DP) zatím na druhou kolej. Je to kvůli přípravě internetového prodeje časových kuponů MHD a také kvůli čipovým kartám Opencard, kterou budou muset mít všichni cestující už do konce příštího roku.
„Rozvoj SMS jízdenek na další druhy jízdného je prozatím zastaven,„ potvrdil Deníku zástupce DP Jan Svoboda, který je jedním ze spoluautorů tohoto projektu. Už v září se však chce dopravce další budoucností SMS jízdenek zabývat.
Podle Svobody kvůli Opencard neboli Univerzální kartě Pražana možná už k rozšiřování SMS jízdenek na jiné druhy jízdného ani nedojde. „Budeme to řešit v září,„ pokračoval Svoboda. SMS jízdenky se podle něj určitě rušit nebudou.
SMS jízdenkou prozatím nepůjde platit ve vlaku. České dráhy se k tomu nechystají. Alespoň ne letos.
„Sledujeme to z dlouhodobého hlediska, nyní to není aktuální,„ řekl Svoboda Deníku.
Průvodčí má víc povinností
Zavádět tento druh placení jízdného ve vlacích je totiž náročnější než v pražské MHD. Hlavní problém by nastal u průvodčích, kteří by kontrolování SMS jízdenek velmi zdrželo.
„Musí zkontrolovat všechny lidi ve vlaku, často na to má krátký čas. Pokud by se zdržel při kontrole SMS jízdenek, nestihl by toho tolik jako nyní. Navíc průvodčí má i jiné povinnosti, například dává pokyny strojvedoucímu,„ vysvětlil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.
Dražší než klasická jízdenka
Železniční dopravce zatím o SMS jízdenkách neuvažuje také proto, že by musel drahým zařízením vybavit každého průvodčího, kterých je na železnici mnohem více než revizorů u dopravního podniku. Filip Drápal ze společnosti Ropid, která dopravu v Praze organizuje, popsal další překážku, která brání SMS jízdenkám v cestě do vlaků.
„Metropole je řešená na různá pásma, ve kterých jsou rozdílné ceny. Zatím nikdo nevymyslel, jak by se toto vyřešilo. Navíc cena by musela být trochu větší, než je u současných lístků a takovou ztrátu pro město si nemůžeme dovolit,„ řekl.
(Pražský deník)
(Deník)
České dráhy hlásí stále větší zájem o nákup jízdenek přes internet. V letošním prvním pololetí jich prodaly 170 tisíc, třikrát více než před rokem.
Při nákupu po síti odpadá nutnost chodit k pokladně, uvádějí ČD v tiskové zprávě. Má to ale háček: nejprodávanější typ elektronické jízdenky, takzvanou eLišku, si cestující v pokladně nebo prodejním automatu vyzvednout musí.
Celý článek:
http://aktualne.centrum.cz/finance/volny-cas-a-nakupy/clanek.phtml?id=610146
(Brněnský deník)
Viz též TZ ČD: České dráhy ruší na léto poplatek 100 Kč při nákupu jízdenek přes telefon
Cestovné doklady cez internet si môžete zakúpiť na vnútroštátny úsek a na vybrané vlaky InterCity (IC), EuroCity (EC), rýchliky (R) a zrýchlené vlaky (Zr), u ktorých je pri vyhľadaní spojenia zobrazená ikona „Nákup“, najskôr 60 dní a najneskôr 12 hodín pred odchodom vlaku z nástupnej stanice cestujúceho. Platí na vlak a na deň, na ktorý bol zakúpený. Cestovný doklad je na konkrétne meno a je neprenosný.
Zakúpenie cestovného dokladu cez internet je v súčasnosti možné len za predpokladu, že spolu s cestovným lístkom je zakúpená aj rezervácia miesta na sedenie, lôžka alebo ležadla.
Lístok môžete vrátiť a ZSSK vám vráti peniaze. Konkrétne informácie sa bližšie dozviete v Obchodných podmienkach na www.slovakrail.sk (Predaj cez internet).
Prostredníctvom internetu je možné zakupovať nasledovné typy cestovných dokladov:
Obyčajný bez zľavy
Obyčajný ŤZP
Dieťa
Žiak/Študent
JUNIOR RAILPLUS
KLASIK RAILPLUS
SENIOR/SENIOR RAILPLUS
Občan nad 70 rokov
Cestovné lístky na vlak naďalej kúpite aj cez Tatra banku – TatraPay, Slovenskú sporiteľnu – SporoPay, Orange teleplatbu alebo prostredníctvom e-platby VÚB.
Nový platobný produkt „Platba platobnou kartou – PayMuzo" ponúka ZSSK v spolupráci s Československou obchodnou bankou (ČSOB) a so spoločnosťou Global Payments Europe (GPE), ktorá prevádzkuje on-line platobnú bránu PayMuzo na uskutočňovanie platieb cez internet. Poskytuje držiteľovi karty aj obchodníkovi najvyššiu možnú mieru bezpečnosti pri uskutočňovaní platby. Systém je postavený na technologickom riešení 3-D Secure, ktorý podporuje overenie držiteľa karty v priebehu transakcie a číslo karty zadáva až na platobnej bráne PayMuzo. Detaily o karte sa teda do systému internetového obchodníka vôbec nedostanú.
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/zssk-rozsiruje-platbu-kartami---prichadza-paymuzo
Produkt PayMUZO je určený zákazníkom, ktorí sú majiteľmi platobných kariet s logom Maestro, MasterCard, VISA a VISA Electron, pre ktoré vydavateľská a zúčtujúca banka povoľuje platby cez internet. Zatiaľ je však táto možnosť v overovacej prevádzke bez účasti cestujúcej verejnosti. O spustení tohto platobného produktu aj pre verejnosť bude ZSSK cestujúcich ešte informovať.
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/nakup-platobnymi-kartami-v-overovacej-prevadzke
vedel by mi niekto poradiť stránku v AJ, na ktorej by sa dali vyhladavat vlakove spojenia s cenou CL? Kamoska z kanady sa chystá na leto do strednej EU a akosi som jej zatial nedokazal poradit
dik
Inak, stále mi nedochádza, prečo sa el. lístky overujú offline (aj u ČD), keď pritom
a) by bolo technicky možné ich overovať online proti jednému rezervačnému serveru, čím by sa dosiahla ďaleko vyššia flexibilita
b) by to šlo overovať offline podľa určitého vzorca s obmedzenou platnosťou, takže POPka by nemusela mať nahratý presný zoznam el. lístkov na daný deň, ale len jeden overovací vzorec (podobne ako registračné kľúče k softvéru). Ak by sa kľúč menil dostatočne často (raz za 24 h, napr.), bola by aj možnosť zistenia a zneužitia pomerne malá.
Platobný produkt e Platba VÚB je prístupný všetkým majiteľom účtu vedeného vo Všeobecnej úverovej banke a disponentom (ak majiteľ účtu povolil disponentovi zadávať platby z jeho účtu) využívajúcich službu Internet banking/Internet banking Plus. Využívanie služby e Platba VÚB je pre klientov bezplatné.
Počas technickej prestávky nie je možné platiť prostredníctvom služby e Platba VÚB. Všeobecná úverová banka o týchto technických prestávkach informuje klientov na www.vub.sk.
Bližšie informácie o tomto platobnom produkte sú v Obchodných podmienkach predaja cestovných dokladov Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. cez internet.
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/predaj-cez-internet-uz-aj-prostrednictvom-e-platby-vub
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/e-platba-vub-v-testovacej-prevadzke :
Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) od 1. februára 2008 rozširuje možnosti platby za cestovné doklady zakúpené cez internet aj o e-platby VÚB. Zatiaľ však bude táto možnosť testovaná iba v skúšobnej prevádzke. O spustení e-platby VÚB aj pre verejnosť bude ZSSK cestujúcich ešte informovať.
nechcem sa dotknut vsetkych sprievodcov, ale niektori naozaj pred odchodom vlaku nespravia ani to ze si prejdu vlak, a udajne maju na to zaplateny cas, vsak o tom aj pises, takze je to pravda, takze by som to az tak negeneralizoval,
a hlavne sa neuraz ;-))
pokym ti pojde o princip, tak rozumies o com pisem
;-))
Add: Vlakovic: tieto technologicke postupy o overovani si zakaznika cez linku 18 188 mi nie su zname.aj cestujuci ma svoje povinnosti. nehadzte vsetko na sprievodcov!!!!!!!
Celý článek:
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/svetova-ekonomika/clanek.phtml?id=612226