Predaj lístkov cez internet a telefón
Keďže nedávno bol zavedený predaj cestovných lístkov ZSSK cez internet, tak som sa rozhodol, že ho otestujem. Nemám v pláne žiadnu cestu IC a nechcem míňať peniaze, tak som rozmýšľal, že ako na to. Tak mi napadlo kúpiť lístok z Bratislavy - Hlavnej stanice do Bratislavy - Petržalky. Zvolil som všetky parametre, vlak 29.10. IC Gerlach. Zvolil som IC Super Plus, hoci ten sa smie kupovať do 14 dní pred odchodom. Systém nemal námietky. Čo bolo zaujímavejšie, celková suma bola 15 Sk, čo mi až tak nevadilo. V tom momente mi nenapadlo, že na mnou zvolenú trasu vlastne v skutočnosti existuje len IC Standard a stojí 68 Sk. So zvoleným IC Super plus na trase, kde sa vlastne ani lístok cez internet nemá dať kúpiť(je to nepovinne miestenkový úsek a lístok je len na povinné) som teda zaplatil cez internet banking tých 15 Sk. A to nehovorím, že IC Super Plus na tú trasu ani neexistuje a navyše systém nemal námietky, že kupujem ten lístok neskôr ako 14 dní vopred. Tieto veci ma vtedy však vtedy nenapadli.... Po zaplatení som klikol na tlačítko pokračovať. Otvorila sa stránka, kde bolo napísane "Chyba - Nemôžem poskytnúť informácie". Tak isto mi prišiel mail s tou istou hláškou. Tak sranda pokračovala :-) :-) Keďže som si bol vedomý, že niečo nie je v poriadku (buď ten predaj nejde vôbec alebo nejde kvôli "šialenej" trase, ktorú som zvolil), tak som zavolal do kontaktného centra, ktorého číslo tam bolo uvedené. Operátorky sú tam veľmi ochotné. Vysvetlil som im, že čo mi to spravilo, a hovorili, že problém môže byť v tom, čo som už vyššie popísal. Potom sme sa dohodli, že sa na to pozrú a zavolajú mi. Tak mi zachvíľu zavolali. Preposlali mi znovu ten mail s informáciou o lístku. Opäť však prišiel ten istý mail s chybou. Operátorky mi potom povedali, že podobný problém sa už vyskytol predtým a vraj ho výpočtové stredisko rieši. Potom o 21:00 mi zavolali, že výpočtové stredisko problém vyrieši až ráno. ;-) Ráno mi opäť prišiel mail, zase s chybou. ;-) Neskôr ma kontaktovali a zistilo sa, že nastalo niekde u nich drobné nedorozumenie a preto len preposlali starý chybný mail. Chybu vo výpočtovom stredisku vraj teda zistili. Bolo to kvôli tomu, čo som popisoval vyššie, teda úsek kde sa lístok kúpiť nedá. Poďakovali mi, že som im našiel chybu, popísali problém a vraj mi vrátia peniaze. ;-) Takže systém je skutočne len v pilotnej prevádzke a teda sa nečudujem, že sa smie lístok kúpiť len 8 dní vopred. ;-) "Asi" aby sa mohli odstrániť problémy. ;-) Inak skutočne som veľmi prekvapený ochotou operátoriek v centre. ;-) Na ZSSK by som to nepovedal. ;-)
http://217.12.52.132/internetIKVCWeb/pageFlow/connection/searchConnection.do
To stare bolo sice primitivnejsie (dizajnovo), ale zato akosi prehladnejsie ako to sucasne...
Okrem toho, ze to funguje len s 2 bankami, je to odst obmedzene aj tym, ze sa neda vybrat (uz vyse rok "zatial") konkretne miesto vo vlaku, ale dokonca ani konkretny vozen. Chces sediet v Beer pri okne? Nie, miesto dostanes v Bpeer v strede. A dozvies sa to az po zaplateni (enchapem, preco to musi fungovat na principe generatora nahodnych cisel a nie tak ako v KVC s vyberom podla vlastnej uvahy).
Cestujúci si môžu okrem týchto rýchlikov kúpiť prostredníctvom internetu cestovné lístky na 40 vlakov ZSSK, z toho sú 2 vlaky kategórie EuroCity, 7 vlakov InterCity, 3 expresné vlaky a 28 rýchlikov.
(http://www.slovakrail.sk/generate_page.php?page_id=1311 )
(http://www.slovakrail.sk/generate_page.php?page_id=1309# )
Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. bude 23. novembra 2005 realizovať technické zásahy do internetovej aplikácie predaja cestovných dokladov, čo môže v čase od 8.00 do 14.00 spôsobiť približne dvojhodinové zastavenie predaja cez internet.
Za prípadné komplikácie sa Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. ospravedlňuje.
V rámci tejto zmeny dôjde 14. a 15. novembra 2005 k niekoľkohodinovému zastaveniu internetového predaja, ktoré sa môže prejaviť vo výpadkoch funkčnosti systému.
Za prípadné komplikácie sa vám Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. ospravedlňuje.
Takže hurá ku kvalitným službám veď sme v EU!!!
Vážení cestujúci, dovoľujeme si vás upozorniť, že podľa oznámenia Tatra banky, a.s . ruší dňom 1. septembra 2005 táto finančná spoločnosť poskytovanie produktu Eliot pri platbe formou elektronického bankovníctva. Keďže tento produkt sa dal využívať aj pri platbe za cestovné doklady Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., nebude možné od spomenutého dátumu túto službu ďalej využívať. Platba za cestovné doklady pri predaji cez internet prostredníctvom produktu TatraPay zostáva naďalej v prevádzke nezmenenom rozsahu.
Hmm... toto bolo zname uz davno predtym, navyse som to uz viackrta pisal. Nemieni ZSSK najst riesenie aj s inymi bankami? Lebo inak bude tato aplikacia len take demo - mozem si vybrat den, trasu, triedu - ale nemozem zaplatit.
Okrem toho TB rusi Eliotove ucty uz v tychto dnoch, takze platenie cez eliota je minulostou uz teraz... skoda.
Mieni ZSSK zaviest moznost platby za internetove cestovne doklady aj cez ine banky ako je TABA/Eliot? Ono totiz k septembru Eliot definitivne konci a predpokladam, ze velka cast ludi, ktori to vyuzivali, bola prave z radov pouzivatelov Eliota.
24 h deadline mi postacuje, ale konecne by uz mohli spristupnit moznost vybrat si konkretne miesto vo vlaku, alebo aspon vozen. Ono ked je pri nakupe listka cez internet ruska loteria, ci sa dostanem do Beer-u alebo vietnamskeho Bpeer-u, pripadne este niecoho horsieho (v pripade R vlakov), pricom vysledok sa dozviem az po zaplateni, to si vzdy radsej kupim listok osobne v KVC na konkretny vozen.
Tieto pripomienky som im pisal pred cca 1/2 rokom, ani odpoved, ani zmena k lepsiemu.
Keby sa tieto 2 veci konecne vyriesili, tak by som bol uplne spokojny .
Ak by som aj teoreticky išiel danú trasu počas platnosti CL dvakrát, tú druhú neoprávnenú jazdu môže ZSSK odo mňa v pohode vymáhať, keďže pri objednávke im zadám všetky údaje o sebe a ZSSK môže podať neodškriepiteľný dôkaz, že som išiel dvakrát, keďže v systéme je zaznačený výdaj zhodného CL na ten istý občiansky preukaz.
O.K., keďže Slováci sú špekulanti, tak sa to nedá. Dúfam, že aspoň sa urobí to, aby sa mohli kúpiť CL a miestenky pre viac osôb.