ŽOS Zvolen odovzdala ZSSK prototyp dvojdielnej motorovej jednotky radu 813/913

14.2.2007 10:15 -po- Zdroj: TASR

ŽOS Zvolen odovzdala ZSSK prototyp dvojdielnej motorovej jednotky radu 813/913

Prototyp dvojdielnej motorovej jednotky s označením 813-913.001 odovzdali 13. februára 2007 Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., (ZSSK) zástupcovia dodávateľa, spoločnosti Železničné opravovne a strojárne, a. s., Zvolen (ŽOS).

Táto dvojdielna motorová jednotka zložená z motorového a riadiaceho vozňa bude od 1. apríla 2007 nasadená do skúšobnej prevádzky na regionálnych dráhach v Trenčianskom a Žilinskom kraji.
"Na vývoji novej súpravy pracovali naši pracovníci jeden a pol roka," povedal TASR generálny riaditeľ ŽOS Juraj Pilát. Vozidlo muselo na základe požiadavky odberateľa spĺňať niekoľko kritérií, medzi ktoré patrila najmä požiadavka nízkych nákladov na prevádzku a dlhá životnosť.

Na vývoji a konštrukcii sa podieľali tiež vývojové zložky niektorých zahraničných firiem ako sú MAN, MAN Ferrostaal, VOITH, Gmeinder, BEHR a ďalších.

ŽOS by podľa zmluvy mal pre ZSSK dodať celkom 29 takýchto vozňových súprav. Cena jednej súpravy vychádza na cca 26 miliónov Sk. Jednotka je určená na prepravu 82 sediacich osôb a na slovenských železničných tratiach nahradí staršie motorové vozne radu 810.

Ilustračná snímka: Michal Póňa, nick: taurus

Súvisiace odkazy