Jak slavili Den železnice 2012 v Jindřichově Hradci

10.10.2012 8:00 Jan Oliva

Jak slavili Den železnice 2012 v Jindřichově Hradci

Dne 27. září roku 1825 vyjel slavnostně George Stephenson se svou parní lokomotivou nazývanou LOCOMOTION po anglické dráze Stockton - Darlington. Tento mezník v železniční dopravě si přípomínáme i dnes po mnoha letech oslavami Dne železnice. V Jindřichově Hradci byly přichystány na sobotu 22.9.2012. Pravidelná návštěva se stává takřka nudnou, leč stále zajímavou.

 

 

 

Jako každoročně, tak i letos byl připraven pro všechny návštěvníky z širého světa docela zajímavý program. Speciální jízdy po úzkých kolejích s dieselovou lokomotivou Faur T 48.001 do odstavné haly v Lovětíně, možnost svezení se na drezínách obou rozchodů , prohlídka pracovišť dráhy, modelové kolejiště, vlaková pošta, výstava vozidel, hry pro děti... Zajímavý program to zajisté je, ale pro pravidelného návštěvníka této akce se stává v určitých bodech nudným.


Vstup na místo oslav ve švech nepraská © Jan Oliva

Stále tomu něco chybí

Neškodilo by každoroční zpestření či posun k lepšímu, což v některých případech nelze tvrdit. Prohlídky haly v Lovětíně jsou již bez komentáře, stejně tak je na tom lokomotivní depo JHMD, a.s. Abych jenom nekřivdil, musí se nechat, že pokud byste měli nějaký speciální dotaz, určitě se doptáte u přítomného personálu. I malé zpestření by se našlo - v podobě výstavy o historii vlakové pošty s názornou ukázkou v úzkorozchodném poštovním voze DF/u 647 nebo krátké objevení se loďovlaku, který ten den přepravoval vodáky proti proudu Hamerského potoka. I přesto si nemůžu pomoci - stále tomu něco chybí...


Vlaková pošta, jak kdysi vypadala © Jan Oliva

Parní vlak v dopoledních hodinách - velké lákadlo

O tom, že největší lákadlo snad každého Dne železnice je parní lokomotiva, zajisté svědčí návštěvnost v její přítomnosti. Letos si na svoje táhlo přivěsila soupravu vozů původem rumunská parní lokomotiva Rešica U 46.001, která se s ní vydala do Nové Bystřice podle jízdního řádu pravidelných víkendových parních vlaků v září, tj v 10:50 hodin z J.Hradce. Dvanáctá hodina se však stává zakletou. Po úderu poledne se lidé začínají z nádraží vytrácet. Snad za to může vyprázděný žaludek. Faktem ale zůstává, že ani v pozdějších odpoledních hodinách, před koncem celé akce, netrpí jindřichohradecké nádraží přeplněností.


Odjezd U 46.001 z Jindřichova Hradce na Novou Bystřici © Jan Oliva

Modelové kolejiště a historie úzkokolejky

Bývalé skladiště na jindřichohradeckém nádraží začalo zase sloužit železnici. Do bývalého bazaru se na Den železnice nastěhovalo modelové kolejiště. Krom toho zde pozorný návštěvník nalezl i několik historických fotografií z provozu úzkokolejky a něco málo historických železničních předmětů.


Modelové kolejiště oko návštěvníka potěšilo © Jan Oliva

Lákadla pro děti

Spoustu atrakcí bylo připraveno i pro děti. Nejen Kinematovlak - vagón s pohádkami, ale i Vláček Hráček, skákací hrad a jiné soutěže. Přítomni byli i hasiči se svojí technikou, která také od minulého roku prořídla.


Nebojte se, nekoušu! © Jan Oliva

Co dodat na závěr? Můžeme být rádi, že vůbec nějakou funkční železnici máme. Proto bychom neměli vynechat příležitosti k jejímu bližšímu poznání, což Den železnice zajisté je.

Úvodní snímek: Atmosféra na nádraží JHMD © Jan Oliva

Galéria

Súvisiace odkazy