750/753/754
Diskusia o rušňoch radu 750/753/754 - Okuliarnik/Brejlovec.
Diskusia o rekonštrukciách týchto rušňov bola presunutá sem: 750.7, 752.6, 753.7, 755, 756, 757
Aktuálne nasadenie HDV
foto by mr.lenin
V tejto súvislosti sa vyskytla zaujímavá perlička. Ako som včera napísal, ÖBB poslali do Bratislavy na ER 2514 jednu "hydrauliku" navyše na pokrytie vozby ER 2543. Stroj mali v Marcheggu z vlaku stiahnuť a prepriahnuť na ER 2522. Vlak ER 2522 za normálnych okolností vezie z dopravných dôvodov z Viedne vlakový okuliarnik a Herkules (ten v Marcheggu odstupuje a vracia sa naspäť s iným vlakom). Lenže včera na zmienenom vlaku okuliarnik chýbal a keď si výpravca v Marcheggu uvedomil chybu, musel požiadať kolegu na Slovensku o vrátenie jedného rušňa radu 2143 do Marcheggu, čo sa aj stalo a vlak ER 2527 šiel z Bratislavy hl. st. po Marchegg v zložení 2143 + 5047 + 5047 (oba motorové vozne). Pretože na ER 2543 nastúpil turnusový rušeň ZSSK (754.069), nasledujúci vlak ER 2551 viezol tandem dvoch 2143.
Ad t.matyi: včerajší vlak ER 2511 s čmeliakom som nefotil.
Ďakujem za uznanie o TBD, že 754.071 má silný zvuk. Ja som si to raz tak uvedomil, keď som išiel z depa na stanicu Zv.mesto a ona práve ťahala nejaký vlak do B.Bystrice. No a samozrejme pod nadjazdom to urobilo svoje.. :-)A potom sa mi krásou jej zvuku nadchýnal ešte jeden zvolenský rušňovodič, ktorý si ju vychutnal na trati do Vrútok cez Čremošné.. Preto ma to aj tak trápilo, že či má ozaj iné turbo, alebo sú to skôr len emocie.. Možno ho má len nové, to skôr budeš vedieť ty, kedy ho menili, že sú ešte hrany lopatiek kolies v TBD so správnou geometriou, nové ložiská a podobne.. Ako to vyzerá so zvolenskými 851? Počul som, že 851 029 má nejaký poškodený motor, údajne že jej prestavil rozvod na jednom rade motora? Že už môže chodiť max. na prestavnom vlaku? A počul som, že ešte možno svitajú lepšie časy pre 851.025? Mne je smutno, že už chaldná stojí 851.017.. Ak máš aj o týchto mašinkách nejaké informácie, napíš ich prosím sem, alebo do fóra o 850/851. Ďakujem.
Ad passion: ďakujem za upresnenie. Dúfam, že sem častejšie napíšeš, čo sa vo Zvolene deje, lebo na tú diaľku sa nám, ktorí v tvojom meste nežijeme, nedostane toľko informácií, ktoré máš ty priamo pred očami.
754085 nie je na oprave v ŽOS Zvolen, ale v RD Zvolen. Má rozbitý rozvod na SM a vyviazaný HG.
No a ešte sa vrátim ktým TBD. Iskricka mal(a) pravdu. Rozdiel je aj vo zvuku. Aj keď som "vraj" hluchý, včera som si to vyskúšal. Upravená TBD viac piští pri vysokých otáčkach 900 a viac, ale ináč žiadny postreh a myslím, že "trocha skúsenejší laik" to ani nepostrehne.
Po dohode s ÖBB, poslala susedná železničná správa do Bratislavy ako výpomoc jednu "hydrauliku" navyše 2143.071 a 070 na ER 2514 pre pokrytie potreby HDV na ER 2535 a 2543. Už predpoludním mali byť sprevádzkované ďalšie lokomotívy radu 754.
To Iskricka:
To máš pravdu. Dosiahlo sa tým zvýšenie max. otáčok z 24 000 ma myslím že 27 200 ot/min, alebo tak nejako. Tým sa o niečo zlepšilo preplňovanie vzduchom. Ale že by to bolo počuť - myslím ten rozdiel, neviem,, neviem. Možno to bude tým, že som podľa našej ušnej hluchý - zobrala mi rizikové pracovisko...
Pro toho, komu to uniklo:
Na stránce http://spz.logout.cz/provoz/brejlovci_brno05.html jsou nejnovější informace o provozu brněnských "brejlovců" včetně vypsaných oběhů.
Passion
Rozprával som sa o preplňovaní motorov rušňov radu 754 s technickým pracovníkom RD Zvolen a potvrdil mi, že v 90-tych rokoch boli v spolupráci so 1.brnenskou strojírnou Velká Býteš robené pokusy na vytvorenie lešieho turbodúchadla zmenou geometrie lopatiek obežného, rozvádzacieho kolesa za účelom lepšej účinnosti. Zvonku to možno nie je vidieť, kus ako kus, ale lepšie črevá počuť hneď. Motor s takýmto preplňovaním počuť už pri nízkych otáčkach motora, teda účinkuje skôr. Pri 754 071 je to veľmi pekne počuť.