724/740/742/743/744/746
Diskusia o rušňoch radu 740/742/743 a ich rekonštrukciách.
724.6, 724.7, 724.8 (reko 740)
744.7 (reko 740)
Ad A-jeto: Fajn postreh, nevedel som, ze SZDS uz maju prenajate 4 ks 742...
Ad mr.lenin: To som nevedel, takze ony este len prisli na opravu? Ked urobia len priebeznu, tak to by potom znamenalo, ze pojdu na MH do Dubnice... Tak poverujem Teba, odsleduj kedy budu hotove
Pipo popísal si to výstižne. Malo by sa to prejavit na spotrebe a opotrebení motora. Majú sa údajne previesť aj merania spotreby,ktoré určia výšku úspor nafty.
Stykače STO1 a STO2 po zaradení výkonu odpadajú, BG stykač bez odpadnutia ostava zopnmutí.
Kto može dodať foto 742 428 /udajne má EDB
Každopádně je to zajímavé, i když osobně mám pocit, že ten el. ohřev ze sítě 3x380V bude efektivnější.
Elektrické zapojenie detailnejšie nepoznám,ale čo som zistil tak ten menič 230V/50Hz je tam jedine kôli napájaniu servomotora.Princíp zariadenia je presne taký istý ako u os.automobilu.Keď je motor studený(teplotu sníma čidlo)tak servomotor zabezpečí uzavretie vodného okruhu aby sa SM dostal skôr do pracovnej teploty a až potom keď je zohriaty sa prostredníctvom regulátoru postupne otvára.Plánuje sa na predhrev dodať vykurovací agregát eberschprecher.Tie zásuvky na krabici elektroniky slúžia na výstup 220V ..napr. napájanie chladničky.
Na mašinách ČD se v poslední rozmáhá "ohřev z vnějšího zdroje" - odstavená lok. se připojí na zásuvkových 380 a v zimě se nemusí protáčet - tam je úspora jasná. Ale to zařízení na 742.339 pracuje až za chodu motoru? Jestli tomu rozumím, tak v té bedně je měnič 110ss/220st a ohřev tedy může fungovat i ve výkonu?
prikladám dôkazový materiál na tvoju záludnú otázku.230V/50Hz má vo svojich obvodoch zatiaľ len 742339-5 a slúži ten ansámbel na reguláciu vodného okruhu veľký verzus malý z dôvodu nepodchladzovania oleja SM v zimnom období pri studených štartoch.V elektronike je aj úprava funkcií predhrevu keď pri nabehnutí do výkonu nezhadzuje BG a STO(aspom tak myslím sa označujú tie stykače na predhrev ..už som z toho vyšiel :) ).Okrem meniča a elektroniky je v rekonštrukcii pridané servo na ovládanie šupátka,teplotná sonda,vstupnovýstupné zariadenie a jedno relátko (RT) v rozvodni.Zariadenie má znížiť spotrebu paliva pri studených štartoch.742339-5 je po MS a bude nasadzovaná na posunujúcu zálohu v žst Trenčianska Teplá.Ak som na niečo zabudol tak ma doplň :)