150/151
Prekvapuje ma, že ešte nikto nezaložil rubriku o týchto obľúbených lokomotívach ČD, ktoré majú milú prezývku "banán". Zvlášť, ak tvarom pripomínajú legendárne 350-ky.
V novom GVD sa rozšírilo ich pôsobenie aj na ŽSR. Jazda "banána" na R 810 "Horehronec" malebnými úsekmi Košice - Margecany v údolí Hornádu s tunelmi, priehradou Ružín a mohutným mostom ponad ňu a spätná strojová jazda patria medzi ozajstné skvosty.
Pozornosť si zaslúži aj nasadzovanie týchto lokomotív na osobných vlakoch v okolí Žiliny a Košíc. Nehovoriac o rýchlikoch Cassovia a Laborec a vlaku IC Odra. Budem rád, ak svoje postrehy a zaujímavosti pridáte do tejto novej rubriky.
http://es350.net/gorily/151.018+/
Zaujímavé, nato že som tam čakal aj na jej posun, nikoho som tam nevidel ... ale nejak sa nápadne podobá na moju fotku - http://railpage.net/uploads/files/NEHODA_151018.JPG
môžem poprosiť dátum fotenia a vlak??? Na stránke, odkiaľ si to zobral ju nehľadaj, tam to napísané nieje ...
Áno.
Ako aj to, že pri opravách ťažkých násilných poškodení sa občas podstúpilo aj rovnanie rámu, čo tiež nie je oficiálne povolené.
Normy sú prísne, no papier znesie veľa a každej predčasne zrušenej mašiny je škoda, pokiaľ "sedliacke oko" uzná, že "z tohto šrotu by ešte dačo dalo vyklepať".
Aby sme to mali presne, treba spomenut, ze sa obcas vyskytli aj pripady, ked masina mohla behat s ramom deformovanym aj nad hranicu tolerancie. Na specialne vydanu vynimku pravdaze.
Ty to nevidíš
Nie, prečo, práve naopak. Ja som sa len snažil všetkým ukázať, čo by mohlo zbadať aj zdravé sedliacke oko. Ak som nevidel ďalšie vnútorné poškodenia, ohyby a deformácie, ktoré objavila komisia, tým pre mašinu iba horšie.
Inakšie, súhlasím s Tebou, 151-ka už z toho nebude, ale na 380-ku by sa to ešte dalo prestavať hravo.
Ešte, aby sme si uzrejmili pojmy. Ak sa povie, že rám je zlomený, myslia sa tým masívne devastačné deformácie s popretŕhaním materiálu, niečo také, ako je na priložených fotkách.
U 151.018 sa preto nedá celkom hovoriť o ráme zlomenom na 3 miestach, avšak o ráme zvlnenom alebo zdeformovanom áno.
Deformácia hl. rámu v prevádzke povolená dokonca je, ale len v príslušnej medzi tolerancie. ak je hl. rám skrížený vrámci tejto tolerancie, (syndróm krivého stola) podvozky sa diagonálne surovo vypodkladajú podložkami a rušeň ešte môže jazdiť.
Tieto deformácie treba pracne vyrezať a vovariť na ich miesto nový kus alebo nechať tak. Rovnanie hlavného rámu (oficiálne) nie je povolené.
So zdeformovaným rámom jazdí napríklad 163.121.
Tretia vec je rám prasknutý, to je oddelenie materiálu bez zjavných smerových deformácií. Toto sa dá relatívne jednoducho zavariť, preto s prasknutým rámom v minulosti veselo behalo veľa motorových vozňov 820, 850... ako aj väčšina bobín.
Zlomený rám je teda toto:
Ja som ešte ani fotky nevidel a už som vedel,že bude odpísaná.
Chlapi, neviem, či ste podaktorí tak náivní, keď ste verili vo "vzkriesenie" ale ja som už v príspevku 13.8. tvrdil, že mašina je hotová..
samozrejme, že v citovanom článku:
bylo zjištěno velké deformační poškození hlavního rámu lokomotivy, který je na třech místech zlomen
...je blbosť, rám zlomený v pravom slova zmysle nie je, ale minimálne jeho pravý pozdĺžnik je v troch miestach masívne deformovaný.
Zároveň podotýkam, že tí optimisti, ktorý porovnávali stav 151.018 trebárs s 363.066 si neuvedomili, že 66-ka na rozdiel od 18-ky nemala rám medzi podvozkami takpovediac ani dotknutý.
151.018 na strane žalúzií vďaka tomu úplne ku čelám padá - je prehnutá dohora, to bolo zrejmé už z prvých fotografií po vyprostení. Inak to potvrdil aj fakt, že vrak vykoľajil pri posune na transportných podvozkoch - skrižená skriňa na štvorbodovom uložení tancuje ako stôl na krivej dlážke.
Napokon to, čo tu sucho tvrdím, môžem krásne demonštrovať aj na posledných karel.f-ových fotkách, hľa, stačí sa len pozrieť.