Historické vozidlá na Slovensku
Podarilo sa mi vytvoriť zoznam historických koľajových vozidiel, ktoré sa nachádzajú na Slovensku. Bol by som rád, keby ste mi napísali odkaz v prípade, ak máte akúkoľvek pripomienku k zoznamu, ak viete nejakú informáciu ohľadne uvedeného, nejakú aktualizáciu, alebo čokoľvek čo s tým súvisí. Budem Vám veľmi vďačný.
Zoznam nájdete na osobitnej stránke.
Bol aktualizovaný dňa 30.12.2007.
Podradené diskusné témy
Stránku MDC robil jeden chalan, nikto z MDC akurát konzultoval obsah z Ing. Kubáčkom, a to červené písmo je tam len dočastne aby sa mohla stránka publikovať. Určite sa to časom zmení ale inak si myslím že je to OK. V blízkej dobe určite pribudnú fotky z opravy 555.3008
ad all:
V piatok medzi 11:00 - 18:00 plánujeme pred/po výročnej schôdzi ALBATROS klubu spustiť našu oficiálnu web strańku, ktorá bude mať adresu http://albatros.vlaky.net. Dúfame, že sa Vám bude stránka páčiť.
Za ALBATROS klub
Roman Pethö
Je to jedna veľmi dobre urobená stránka, ktorá bude po vychytaní všetkých múch, resp. po vyliečení "detských chorôb", stránka oku železničného fanúšika lahodiaca. Je to fakt sľubne sa rozvíjajúca stránka s budúcnosťou.
Info o 464 001
V úvode som čítal na margo 464 poznámku, že nie sú ľudia ani peniaze. Preto som trochu pátral po tom ako to v skutočnosti je. Kontaktoval som ľudí pracujúcich na jej sprevádzkovaní a poprosil o poskytnutie podrobnejších informácií.
Tu sú:
V minulosti a aj v súčasnosti prebiehali a prebiehajú práce výhradne v osobnom voľne nadšencov a dobrovoľníkov prevažne počas víkendov. V začiatkoch stálu partiu tvorili mladý ľudia, prevažne študenti, ktorý pracovali pod vedením rušňovodiča „starého pána“ veľkého nadšenca parných rušňov, ktorý bohužiaľ minulý rok podľahol zákernej chorobe. Pri väčších brigádach ochotne pomáhajú aj železničný modelári či historici. Tak ako bežal čas, zo študentov sa stali dospeláci, a prišli nové starosti a na koníček nebolo už toľko času ako počas štúdií, ale práce pokračovali stále ďalej. Zhruba posledného pol roka práce naberajú opäť na otáčkach, partia sa stabilizovala a rozrástla o nových ľudí.
Čo sa týka samotných prác, tak v globálnom pohľade sa dá povedať, že oveľa viac roboty je už urobenej, ako tej čo ešte zostáva. V podstate prebieha už „len“ skladanie rušňa.
V súčastnej dobe sa ukončila rekonštrukcia tendra. Tá spočívala predovšetkým vo výmene plechov za účelom odstránenia netesností vodnej vane. Rozpracovaný je vzduchový a mazací okruh. Sú vymerané a na sústruženie pripravené spojničné ložiská. Čaká sa taktiež na zavalcovanie kotlových rúr.
Opravu majú za sebou obe bočné vodné vane, pojazd rušňa (nanovo vyliate ložiská náprav, prepúzdrenie vahadiel, oprava závesných skrutiek pružníc a vodidiel závesných skrutiek), podvozky, kompresor, väčšina vonkajšieho oplechovania ležatého kotla a búdky rušňovodiča, oplechovanie čela rušňa pod dymnicou, brzdové valce, vypruženie ťažných hákov, ako aj ďalšie zariadenia rušňa (napr. pecné dvierka, napájače, mazacie lisy, turbína atď.). Bola realizovaná defektoskopia lúčov kolies a meranie hrúbky plechu kotla.
Čo sa týka konečného termínu uvedenia rušňa do prevádzkového stavu, ten nie je oficiálne stanovený, pretože sa môže vyskytnúť ešte množstvo komplikácií ako technických, tak aj vzhľadom na súčastnú situáciu v železničných podnikoch a ich negatívny postoj k historickým vozidlám. Reálne hrozí, že rušeň bude musieť opustiť priestory depa. Preto bude v najbližšej dobe kladená priorita na práce, ktoré umožnia na rušeň umiestniť čo najviac ťažkých a rozmerných dielov, súčastne s prípravami na tlakovú skúšku kotla.
Práce dokumentujú priložené foto.