Historické vozidlá na Slovensku
Podarilo sa mi vytvoriť zoznam historických koľajových vozidiel, ktoré sa nachádzajú na Slovensku. Bol by som rád, keby ste mi napísali odkaz v prípade, ak máte akúkoľvek pripomienku k zoznamu, ak viete nejakú informáciu ohľadne uvedeného, nejakú aktualizáciu, alebo čokoľvek čo s tým súvisí. Budem Vám veľmi vďačný.
Zoznam nájdete na osobitnej stránke.
Bol aktualizovaný dňa 30.12.2007.
Podradené diskusné témy
V hale v areáli Výhrevne boli odstavené 556.036, 310.433, 433.023, D 6-0497 a 486.007 bez tendra.
Okolo haly boli rozostavené: T 679.1168, 182.133, 720.093, zauhľovací žeriav Kirow, niekoľko vrakov parných lokomotív a niekoľko vozňov v rôznom stave.
v neďalekej vykurovanej hale boli 475.196 a M 274.004.
V hale za točňou boli 735.252, 755.001, tender 930.003, E 499.047, 701.004, postupne renovovaný tender od parného rotačného snehometu SM 03, na vozni uložené Warszawa a podbíjačka SP 72, ďalej niekoľko historických vozňov a nejaká T212.
Postupne sa bude opravovať 486.007, ku ktorému je už opravený tender 930.003 (tomu sa už bude meniť len náter, a to len vtedy ak sa zmení náter 486.007).
Bude sa robiť nový náter na T 679.1168, zatiaľčo náter na 720.093 (T 435.093) by mal zatiaľ zostať terajší, pôvodný z výroby sa zatiaľ neplánuje.
Po skončení opravy 486.007 by sa mohlo začať pracovať na 431.014.
Jedna z rumunských zubačiek 40.003 a 006 je rozobratá a opravuje sa, druhá stojí v areáli Výhrevne.
Postupne sa opravuje do vystavovateľného stavu pre Múzeum dopravy parný rotačný snehomet SM 03 - tender má základný náter.
Pomaly, ale isto sa opravuje 735.252 (T 466.0252)- rozrobená je zadná kapota.
Vo vrútkach je odstavený aj postupne renovoaný vozeň radu M131 (inventárne číslo som nezistil). Tiež tam bol vrak M 131.1100 a jeden z vrakov radu M274.
Boli tam samozrejme aj iné historické vozidlá, ktorých stav sa však nezmenil.
Fotiť sa moc nedalo, lebo doslova "kydal" sneh a napadnutý sneh úžasne znemožňoval pohyb po areáli Výhrevne.
Ad rp_751: Počítam, že vzhľad hlavne náteru sa na 751.201 postupne zhoršuje.
Ad Rahman: Vskutku, dobrá práca, gratulujem. Keď to ešte postupne doplníš a zaktualizuješ, fanúšikovia železnice v ČR i v SR, ako aj v zahraničí, Ti budú veľmi povďační.
Zatiaľ malý doplnok: 820.086 jazdila ako posledná "osemstodvadsiatka" v Margecanoch, v roku 2000 najčastejšie Spišské Vlachy - Spišské Podhradie. Občas išla ako MOs z Margecian na Hnilec, alebo do Nálepkova. Posledné zábery z jej prevádzky mám z roku 2001. Potom bol "zadretý" motor a po čase ju presunuli do Hanisky. Tam je v depe odstavená a kolegovia, ktorí opatrujú M131.1125 ju plánujú zachovať a uviesť do prevádzky schopného stavu ako M240.086.
Ešte by sa do zoznamu oplatilo pridať dve parné "zubačky", čo Jirka Kubáček doviezol na jeseň v roku 2003 z Rumunska. Po oprave by mali jazdiť z Tisovca na Zbojskú v rámci muzeálnej prevádzky.
ad rp_751: Prosím Ťa, ako to vyzerá v prípade 498.104 s opravou nožného rámu? Licenciu na opravy nožného rámu majú České Velenice. Počul som v bratislavskom depe, že by po oprave vo Vrútkach mala nasledovať jeho oprava v Českých Veleniciach (ak budú peniaze). Ďakujem!
K tomu Skútru Ti neviem nič povedať, lebo o takom niečom počujem prvý raz.Ale v stredu idem do Vrútok, tak sa určite opýtam. Ale súhlasím s tebou, že na múzejné zachovanie sa viac hodí 121.001, aj keď, až sa bude MDC rozhodovať o výbere zástupcu z tohto radu, tak sa bude prihliadať najmä na technický stav. Tak možno si už vybrali a práve pre technický stav si vybrali 004 a nie 001. Fakt neviem, to tu len tak trochu mudrujem, ale zistím, čo a ako.
Ad rp_751: Vďaka za spresnenie.
K tej 464.001 - ja to nevidím tak ružovo, lebo vraj na opravu zostali len dvaja ľudia z pôvodného tímu.
Rušen je momentálne asi v takomto stave: je zaviazaný rám, namontované spojnice, zatvorené parné valce, namontované križiaky, ojnice, opravená celá armatúra rušňa, postavená nová búda, namontované vzduchojemy a na novo spravená časť rozvodu vzduchu v ráme, na novovo urobené ochozy okolo kotla, čakáme na nové vložky do šupátok, tender je opieskovaný, demontovaná mazutová nádrž a postupne sa menia nepoužiteľné plechy za nové, opravené podvozky. Bude sa robiť nové uchytenie zadného podvozka lebo bolo popraskané asi vykolajením za prevádzky. Asi takýto je momontálny stav a stále sa na rušni pracuje. Ak niečo nafotím tak to dám sem. Ale najlepšie bude sa prísť pozrieť vtedy je vidieť aj to čo fotoaparát nezachytí.
464.001 - na rušni sa pracuje a je na najlepšej ceste aby sa opäť pohol vlastnou silou
A neviete niekto náhodou ako to vyzerá s opravou 498.104 v Bratislave hl.?
A nakoniec, neviete niekto náhodou, kam zmizla CP 400 3614, ktorá stávala na pomníku v depe Žilina?