Historické vozidlá na Slovensku
Podarilo sa mi vytvoriť zoznam historických koľajových vozidiel, ktoré sa nachádzajú na Slovensku. Bol by som rád, keby ste mi napísali odkaz v prípade, ak máte akúkoľvek pripomienku k zoznamu, ak viete nejakú informáciu ohľadne uvedeného, nejakú aktualizáciu, alebo čokoľvek čo s tým súvisí. Budem Vám veľmi vďačný.
Zoznam nájdete na osobitnej stránke.
Bol aktualizovaný dňa 30.12.2007.
Podradené diskusné témy
Ad RailFun: TEŽ som nechcel dávať do toho zoznamu, lebo to nemám zmapované. Potom by do toho zoznamu patrila aj U 37.002 z Ružomberka, lebo tá tiež patrí MDC. Inak tá Kométa je z roku 1913. A ohľadne tej 420. Na múzejné zachovanie bola určená 420.964 (EMU 89.014). Ale či je to tá, ktorú by to mali opravovať, to neviem.
Ten tender 923.003 je už určite v RD Bratislava - východ bol tam privezený niekedy koncom novembra - začiatkom decembra 2004.
K 555.3008 neviem kto dával takéto termíny ale najlepšie by bolo sa asi prísť osobne pozrieť a porozprávať a spraviť pár fotiek. Je to klub nadšencom, medzi ktorých patrím aj ja, ktorí pri tom trávia voľné chvíle, preto to trvá trošku dlhšie veď si zober koľko sa opravoval 477.013 kým začal jazdiť - 9 rokov Ani ten termín 2006 nieje celkom istý lebo nikto ešte nevie čo sa môže pri oprave vyskytnúť.
T 444.0055 určite jazdí mal som možnosť previesť sa sňou ešte keď bola v Bratislave, a viem že jazdí aj teraz treba sa informovať u Aleša Bílka z ČHŽ. Viem že vyzerá strašne.
S polu s kamarátom sme si tento zoznam prečítali a zhodli sme sa že je to kus roboty a určite to pomôže
Ad rp_751: S tým vozňom F 9-2309 je to veľmi pravdepodobné, že je v RD BA hl., mne išlo len o to, že ako doprovodný vozeň bývaval F 9-2318, F 9-2309 ako sprievodný som zatiaľ nezaznamenal, ale na zrazoch v depe BA východ som ho viacejkrát zaregistroval, tušim je na ňom aj napísané DOM.ST: Bratislava hlavné. Ale to by potom boli dva rovnaké na Hlavnom.
Ad EMIL: O Vašej stránke viem, veď to bol jeden zo zdrojov tohto zoznamu.
Ad PETO: No MDC má síce zoznam, ale sú v ňom zaradené len vozidlá, ktoré MDC plánuje zachovať a nie sú v ňom niektoré vozidlá, ktoré patria pod MDC, ale sú len pre vyzískanie ND.
S tým tendrom 923.003 to sa mi moc nezdá, veď 378.017 je to Mikádo, čo stojí na Východnom bez tendra pri zarážadle, pri ktorom je nacapená kabínou a ten tender bol vo Vrútkach. Ale zas je pravda, že ho mohli dotiahnuť do Blavy. Hádať sa nechcem, ale zistím podrobnejšie info, keď budem vo Vrútkach.
S tou 555.3008 je to teda "úžasné", najskôr mala byť hotová v roku 2004, koncom jari 2004 mi bolo povedané, že sa to nestíha opraviť po 6. zraz histórie, že sa možno podarí skompletovať a natrieť, aby bola aspoň vystavovateľná, že sprevádzkovaná bude asi až v roku 2005. No a teraz toto, že 2006? Zaujímavé...
O tej T444.0055 by som podľa niektorých fotiek z Hronca nepovedal, že je prevádzkyschopná, lebo vyzerá dosť hrozne a navyše som ju v živote nevidel ísť vlastnou silou...
Ad rp_751: Ten motor M131.1100 patrí MDC?
Ad Igi: Ako dlho je opravený ten vozeň? Má opravený aj interiér? Má zachované niektoré údaje od výrobcu? Je plne prevádzkyschopný?
Ešte doplnenie: Ten vozeň je naisto v zozname a je označený ako Cey, lebo som ho objavil v Katalógu historických železničných vozidiel na území Slovenska 2002, konkrétne na strane 66 vľavo hore, kde je označený ako Cey, len som nevedel, kde je umiestnený, tak som tam dal Blavu východ podľa vzhľadu pozadia z tej fotky.
A tá 434.2338 sa opravuje v KE? Lebo podľa niektorých mojich zdrojov mala byť v Haniske.
Je to dobré že niekto spravil takýto zoznam. Ale viem že MDC má takýto zoznam. Sú v ňom všetky múzejné vozidlá. V tomto zozname je veľa vozidiel ktoré niesu v stave MDC a ani sa MDC nechystá ich vziať pod svoj patronát.
- tender 923.003 je spolu s 387.017 v depe Bratislava východ.
- 399.005 sa určite tak skoro opravovať nebude možno len do vystavovateľného stavu aj to ešte nikto nevie kedy
- 555.3008 práve prebieha veľká oprava tohto rušňa a hotová by mali byť do konca roka 2006. To že práce idú pomaly nie je nedostatkom penazí ani času ale tým že to robí skupina dobrovolníkov ktorí si robia všetky skoro sami. Je to veľmi zložitá oprava vzhľadom na stav v ktorom sa rušeň nachádzal. Keď to niekto uvidí tak to pochopí.
- T 435.093 je v stave MDC - Výhrevňa Vrútky
- T 444.0055 prevádzkyschopná - Hronec
- T 466. 0252 alebo 0254 výhrevňa Vrútky prevadzkyschopná v stave MDC
- M 262.007 v opprave OKV Vrútky
- E 669.2133 V stave MDC momentálne vo Výhrevni Vrútky
- Vm 52029 prevádzkyschopná v Bratislave východ
Pekné dielko....
Čosi podobné som stvoril o pare pred pár rokami, je to na www.rail.sk akurát to nemám kedy aktualizovať... nájdeš tam všetky výrobné čísla pary 1435mm a detaly napr o Dzurke kde maš otaznik:
http://rail.sk/doprhist/1435mm/bs200/bs.htm
a množstvo fotiek atď.....
Úzkorozchodné som vyhodil. Bolo tam strašné množstvo chýb. Tento rok budú spracované po novom formou databázy. Dám vedieť aj tu.
E.
Ad Pivec: No veď práve preto, že MDC nemá takýto zoznam, tak som sa pokúsil niečo vytvoriť. A aj preto nezaručujem, že je to kompletné, lebo som to robil sám. Ono je dosť ťažké takýto zoznam urobiť presný a kompletný, keďže pobehať celú republiku je o život. A zdroje, ktoré som použil, nie vždy boli najčerstvejšie.
Ad všetci: Diky za pochvaly.
Ad PETO: Ten klub, v ktorom si sa pustí aj do opravy samotného kotla?
Inak, v akom štádiu je oprava, resp. čo všetko je už hotové?