Odliatky, pojazdy, detaily, napady a postupy prace
Dovolil som si vytvorit novu temu zaoberajucu sa hlavne o odliatkoch-stavbe a skusenostiach o nich..delej asi tak o napadoch ako na to... Takze ludia nehanbite sa a zasielajte prispevky.budem sa tesi
to blekk: Myslel som skor na to, ze by to Tillig mohol inovovat. Jasne, Bobiny ani Hektory sa im asi nazaplatia (aj ked v HO Hektory vyrabaju - v spolupraci s CS Train), ale tie Y by sli na odbyt v celej strednej a vychodnej Europe. A urcite aj v zapadnej ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/139888/
Mikinko: pisali, ze Y-ny sa prestavaju vyrabat, takze zo strany Tilligu v TT to bude s modelmi ozaj bieda.Skoda ze takto skoncili aj Bobiny a Hektory, teraz to mohli byt urcite pekne modely, myslim po inovacii ako napr. E11 s pevnymi celami.......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/139873/
to NNN : S tymi modelmi mas pravdu - uz sa opakovat nemusia. Ja som svojho casu kupil 3 ks Eanos ZSR od Roco (paradoxne vo vypredaji vo viedni po 10 EUR) a uz 4 roky marne cakam, ci sa opat neobjavia - na doplnenie supravy ...
Podobne asi prva verzie Sergeja od Roco sa uz opakovat nebude ... a tato verzia .... nuz, kto vie, mozno je posledna, mozno este bude.
Rozhodne by to ale neboli prve modely, ktore ked clovek nekupil uz NIKDY nebudu ....
Podobne asi prva verzie Sergeja od Roco sa uz opakovat nebude ... a tato verzia .... nuz, kto vie, mozno je posledna, mozno este bude.
Rozhodne by to ale neboli prve modely, ktore ked clovek nekupil uz NIKDY nebudu ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/137619/
to NNN : nie, nie, cital som pozorne. Podla mna vsak vtedajsie problemy s okuliarnikom su rovnake ako dnes s maketou alebo kasnou.
Okuliarnik stal vtedy cez 3000 korun, co boli velmi slusne peniaze. Odbyt bol podla mna sposobeny viacerymi faktami:
- vtedy ludia tolko penazi neboli ochotni dat, boli zvyknuti na masinky za 150 - 200 korun.
- vtedy 3000 korun bolo ovela viac ako dnes. Pri urceni cistej realnej ceny by ten model bol dnes drahsi ako Sergej Roco
- kvalita modelu bola dost nizka. Odliatok nebol ktovie ake terno (ale zasa nebol ani najhorsi) ale pojazd bolo cosi strasne. Dalo by sa povedat, ze cely model bol na priemernej urovni modelov od PIKO z rokov 80-tych. A tie, ako som uz spominal, stali 150 - 200 korun.
Rybaky som nevidel, ale tiez na tu dobu za 500 Sk bol velikansky ekonomicky aj psychologicky problem.
Zato dnes si uz ludia uvedomuju, ze ked kupia tovarensky model masinky za 5000 Sk, je to v podstate dobra cena. Rovnako vozen za 500 Sk je uplne bezna vec. Navyse, model Sergeja je spickovy. Keby som v takej kvalite videl napriklad 163, 363 za cca 5000 Sk, tak beriem minimalne 2-3 kusy.
Myslim, si, ze dnes uz je ekonomicka situacia ovela lepsia a dat par tisic za modely nie je take strasne (vikendovy nakup pre celu rodinu v HM vyjde na cca 2000 Sk). A preto aj potencinalny odbyt je ovela vyssi. Samozrejme, len v tom pripade, ze za svoje peniaze dostanu ludia spickovu kvalitu. Ale to urcite nie je pripad makety okuliarnika, otaznej kvality za 3000 Sk ... a motorizovany za vyse 7000 Sk (ceny v znamych obchodoch).
Okuliarnik stal vtedy cez 3000 korun, co boli velmi slusne peniaze. Odbyt bol podla mna sposobeny viacerymi faktami:
- vtedy ludia tolko penazi neboli ochotni dat, boli zvyknuti na masinky za 150 - 200 korun.
- vtedy 3000 korun bolo ovela viac ako dnes. Pri urceni cistej realnej ceny by ten model bol dnes drahsi ako Sergej Roco
- kvalita modelu bola dost nizka. Odliatok nebol ktovie ake terno (ale zasa nebol ani najhorsi) ale pojazd bolo cosi strasne. Dalo by sa povedat, ze cely model bol na priemernej urovni modelov od PIKO z rokov 80-tych. A tie, ako som uz spominal, stali 150 - 200 korun.
Rybaky som nevidel, ale tiez na tu dobu za 500 Sk bol velikansky ekonomicky aj psychologicky problem.
Zato dnes si uz ludia uvedomuju, ze ked kupia tovarensky model masinky za 5000 Sk, je to v podstate dobra cena. Rovnako vozen za 500 Sk je uplne bezna vec. Navyse, model Sergeja je spickovy. Keby som v takej kvalite videl napriklad 163, 363 za cca 5000 Sk, tak beriem minimalne 2-3 kusy.
Myslim, si, ze dnes uz je ekonomicka situacia ovela lepsia a dat par tisic za modely nie je take strasne (vikendovy nakup pre celu rodinu v HM vyjde na cca 2000 Sk). A preto aj potencinalny odbyt je ovela vyssi. Samozrejme, len v tom pripade, ze za svoje peniaze dostanu ludia spickovu kvalitu. Ale to urcite nie je pripad makety okuliarnika, otaznej kvality za 3000 Sk ... a motorizovany za vyse 7000 Sk (ceny v znamych obchodoch).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/137616/
Vypravecu - rizika sa nezbavíš NIKDY. Teoreticky sa podobný model objaviť môže, no nepredpokladám. Skôr by som povedal, že tie modely nemusia čakať na predajni. Možno si ich treba objednať ...
Ten druhý vozeň je dobový služobák Da, resp. DFa.
Ten druhý vozeň je dobový služobák Da, resp. DFa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/137541/
mikinko - čítal si veeľmi nepozorne. Okuliarník ČsTrain na odbyt NEŠIEL, rovnako Rybáky. Možno prišiel v nevhodnú dobu, lebo vtedy frčali odliatky na pojazdoch V110. Škoda nad tým meditovať. Najväčší problém je pirátstvo, pirátske odliatky. Dnes sa stáleviac presadzujú lepty, kde sortiment dosť široký.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/137194/
to NNN : No, ved ja mam z vyrobcov pocit akejsi strnulosti. Nechapem, ze sa roco napriklad pusti v platine do "NARVIKU" - trojdielna masinka na rudnej trati, co muselo stat prachov a pritom odbyt je viac nez otazny.
Myslim si, ze keby sa solidny vyrobca pustil do 163 (potazmo 363 len ina farba, 263 drobe rozdiely v zaluziach, na rovnakom podvozku postavena aj 150 a 350), ta ma minimalne niekolkonasobny potencionalny odbyt ako pri vselijakych "pikoskach". A urcite by ju nekupovali len nasi modelari, cosi by si zobrali aj taliani, cosi poliaci, a potom ti zberatelia zo zapadu, co napriklad kupuju aj tie elkomy .... Podobne by to mohlo byt pri okuliarnikoch ... Jasne, celej palety nasich masin sa nikdy nedockame, ale ....
A vozne ... take stvorose kryte G-cka by zmizli z predajni este skor ako by ich stihli vyrobit. Je v tom podla mna aj trochu psychologie ... ked si mas uz kupit vozen za 600 a viac Sk a je to nejaky rakusan alebo DB, budes dlho spekulovat a mozno ani nekupis, lebo taky vozen ti nic nehovori ... ale keby som za rovnaku cenu videl nieco nase, nerozmyslam ani sekundu ...
Skoda len, ze to asi zostane len zbozne zelanie ...
Myslim si, ze keby sa solidny vyrobca pustil do 163 (potazmo 363 len ina farba, 263 drobe rozdiely v zaluziach, na rovnakom podvozku postavena aj 150 a 350), ta ma minimalne niekolkonasobny potencionalny odbyt ako pri vselijakych "pikoskach". A urcite by ju nekupovali len nasi modelari, cosi by si zobrali aj taliani, cosi poliaci, a potom ti zberatelia zo zapadu, co napriklad kupuju aj tie elkomy .... Podobne by to mohlo byt pri okuliarnikoch ... Jasne, celej palety nasich masin sa nikdy nedockame, ale ....
A vozne ... take stvorose kryte G-cka by zmizli z predajni este skor ako by ich stihli vyrobit. Je v tom podla mna aj trochu psychologie ... ked si mas uz kupit vozen za 600 a viac Sk a je to nejaky rakusan alebo DB, budes dlho spekulovat a mozno ani nekupis, lebo taky vozen ti nic nehovori ... ale keby som za rovnaku cenu videl nieco nase, nerozmyslam ani sekundu ...
Skoda len, ze to asi zostane len zbozne zelanie ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/137050/
mikinko - časy sa samozrejme menia, len ľudia neveľmi. Keď sa objavili prve modely ČSD vozidiel (prvá polovica 90-tych rokov) veru na odbyt nešli. Pritom Okuliar bol za cca 3250.- Kčs (neskôr Sk) a Rybáky Luto po 550. Veru na odbyt nešli. Potom Gutzold ukončil spoluprácu s ČsTrain a domácky patlané okuliarníky na často pokútnych pojazdoch šli po 4800.- Kč. Luto krachlo a tu a tam sa ešte objavovali "stavebnice" Rybákov takmer po 500.- Kč a pomaly toľko stoja dnes odliatky ...
Musím Ťa vyviesť z omylu. Aj keby bolo všeliako popatlaných peršingov dvojnásobne, nijaký výrobca sa toho nechytí. PIKO ich robí kvôli existencii verzie pre ex. DR a tak trochu aj z núdze. Modely čo obiehajú sú minimovo fabrické PIKO. Dominujú modely z odliatkov, resp. stavebníc ČsTrain na všetkom, čo ide zohnať. Výrobca potrebuje garanciu/dôvodný predpoklad riadneho odbytu. V našich končinách však šarapatí aj pirátstvo - obiehajú pirátske kasne peršingov /H0/, TT Sergejov, atď. Aj to môže byť dôvod vysokej ceny vozňov Bai a temer výberový zákazkový odbyt.
Niektoré mašiny sa oplatí vyrábať aj zoči voči konkurenčnému boju - Sergej, BR 52, iné vôbec. Buhužiaľ čisto ČSD medzi ne nepatria ...
Musím Ťa vyviesť z omylu. Aj keby bolo všeliako popatlaných peršingov dvojnásobne, nijaký výrobca sa toho nechytí. PIKO ich robí kvôli existencii verzie pre ex. DR a tak trochu aj z núdze. Modely čo obiehajú sú minimovo fabrické PIKO. Dominujú modely z odliatkov, resp. stavebníc ČsTrain na všetkom, čo ide zohnať. Výrobca potrebuje garanciu/dôvodný predpoklad riadneho odbytu. V našich končinách však šarapatí aj pirátstvo - obiehajú pirátske kasne peršingov /H0/, TT Sergejov, atď. Aj to môže byť dôvod vysokej ceny vozňov Bai a temer výberový zákazkový odbyt.
Niektoré mašiny sa oplatí vyrábať aj zoči voči konkurenčnému boju - Sergej, BR 52, iné vôbec. Buhužiaľ čisto ČSD medzi ne nepatria ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/136950/
Mikinko: osobne si myslím, že okrem osemdvarákov Bai by sa podobne uživili Bix-y, Baim-y, Balm-y, papieraky Ca, BCa a Ba ... po tisícovke vyrobených kusov z každého by sa podľa mňa v ČR a SR určite len zaprášilo. Poniektoré typicky československé nákladné vozy by tiež nezostali bez povšimnutia ... ale toto je bohužial len zbožné želanie, ktoré má k realizácii veľmi ďaleko. Šak sériová malovýroba by mohla poskytnúť výrazne nižšiu cenu než kusová výroba na objednávku, najmä tak by sa dali použiť niektoré diely spoločné pre viaceré modely ( napr. strecha pre Aam, Bam a Baim je prakticky zhodná, spodok tiež ... takisto aj u papierakov - vetráky sa predsa dajú jednoducho dolepiť )
Kto by takéto čosi nechcel vo svojej zbierke?:
Kto by takéto čosi nechcel vo svojej zbierke?:
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/136865/
K vozom Bai: K tejto úvahe ma vedie skutočnosť, že jak jedna lastovička leto nerobí, tak aj jeden Bai ( Cai, Byz, proste osemdverák ) netvorí vlak. Mnohí z tých, kto má nejaké to kolajisko a nevie si sám vyrobiť model by privítal do súpravy parného či dieselového osobnévo vlaku tri, štyri, možno aj päť exemplárov Bai-ky. Takých záujemcov je myslím dostatok, sám by som po takom vagóne rád siahol. Tu vyvstáva otázka, či by sa nedala zrealizovať sériová výroba u veľkého alebo aj malosériového výrobcu za rozumnú cenu. Vyše štyri tisícovky za kus, to je tak šialená cena, že na ten vagón radšej zabudnem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/136802/
to NNN : Sa cudujem, ze to frci, a prave u cudzincov .... vsak vyrobcovia maju problemy s vyraznou recesiou v modelarskom biznise .... Ja osobne vsak vidim perspektivu v CZ a SK, kde sa ekonomicke sila zlepsuje. A ked si spocitam, co uz ludia maju postavenych vlastnych napriklad persingov, uz by to kludne poctami vyslo aj na seriovu vyrobu od napriklad Roco .... Ved keby hodili taky persing za cenu okolo 5000 - 5500 Sk (ako Sergej) tak si myslim, ze sa po nom len zaprasi ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/136793/
trotlem : Tu prebehlé príspevky ma vedů k otázke. Pokial to všetko dobre chápem, máš fotky Bai od autora, ktorý ich robí pre predajnu u U krála železnic v Prahe. Poznaš teda aj autora modelu. Nedaly by sa ziskat zo dva kusočky priamo od neho za trošku rozumnejšiu cenu? Nechce sa mi verit, že by predaval hotove modely za ceny okolo 4000 Kč. Koncova cena v predajni je 4850 Kč, ale hovori sa, že su tu obrovske marže lebo táto predajna má inzeráty v nemeckých časopisoch a hodne zakaznikov je cudzincov pre ktorých tie ceny niesu tak vysoke....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/136722/