Ukrajina a Moldavsko
V tohtoročnom lete je zvýšený záujem cestovateľov o cestovanie na Ukrajinu, čo je vyvolané zrušením vízovej povinnosti pre občanov členských štátov EÚ. Výlet na Ukrajinu je rozhodne zaujímavým zážitkom a cestovanie vlakom je tam veľmi lacné.
Keďže cestovanie na Ukrajinu nie je také časté ako do ostatných susedných krajín, aj informácií je pomenej, preto môže byť toto fórum miestom na výmenu skúseností a zážistkov.
Oficiálna stránka Ukrajinských železníc (UZ) je http://www.uz.gov.ua, pracuje však len v ukrajinskej a ruskej verzii, napriek tomu však poskytuje cestovný poriadok osobných vlakov.
Stránka http://www.poezda.net zase poskytuje vyhľadanie vlakového spojenia diaľkovými vlakmi.
Užitočné odkazy:
mapa siete UŽ
Širokorozchodné trate na Slovensku
Cenu lístů ve druhé vlakové třídě (kupejnyj) plánuje Ukrajinská železnice zdražit až o 50 procent.
Důvodem je snížení ztrát "kvůli nízkým tarifům", uvedl první náměstek generálního ředitele UAŽ Nikolaj Snitko 7.června na TV "5.kanále".
Současně však neuvedl datum, od kdy připadá zdražení v úvahu. Opatření ještě musí projít schválením na ministerstvu financí.
Podle: Korrespondent.net
Zdroj: http://www.Korrespondent.net
http://www.uz.gov.ua/?m=services.transppl.schedulkiev&lng=ru
Info tam su z roku 2003.
Hm... ale takto to zase nemozes brat, takymto postojom by sme sa za chvilu k tej ukrajinskej urovni dopracovali. Treba si brat priklad zo zeleznic/krajin, ktore su pred nami a mozeme sa od nich nieco dobre naucit a nie sa uspokojit s tym, co mame s odovodnenim, ze na Ukrajine je to horsie.
1,1 EUR = 44 Sk
rozdiel 16 Sk za usek Cop-Uzhorod jedna cesta.. autobus stoji 16,50 Sk, vlak UZ 11,50 Sk..
tych par korun navyse mi da pokoj..
a velky ZAVER z nasej cesty na Ukrajinu:
LUDIA, PRESTANTE SA STAZOVAT A BUDE RADI, ZE NEZIJETE NA UKRAJINE!!!
Len skoda, ze trvaju na tom 2-hrn. vypalnom - bezvyznamna ciastka na to, aby sa z toho nieco vybralo (kedze na CL UZ sa to nevybera), ale zase dost na to, aby to mnoho turistov nasralo a odradilo od dalsej cesty...
Po madarsky sa mozes rozpravat aj s policajtmi a colnikmi aj v CNT, hovoria nou vsetci .
Srandovne je pozorovat tie stare babky-smelinarky, co chodia k nam rannym osobakom predavat - ked sedia na stanici, povedal by si, ze do vecer nedoziju, ale akonahle zastrngoce kluc na dverach z odbavovacieho priestoru k vlaku, nasadia take tempo, ze im stacit nebudes (a to este so 4 vrecami "tovaru") . To iste aj v CNT, kde preskakuju kolajnice jak na olympiade aby boli na colnici ako prve (a ty potom nemas sancu stihnut pripoj do Kosic).
A inak ako, pacilo sa ti to tam, stale ten vylet za to?
1, Co sa raz postavi, uz sa o to viac netreba starat.. vid. ukrajinske stavby, trate, ci cesty.. rekonstrukcie zeleznicnych stanic po celej Ukrajine (podla slov ludi, co toho nacestovali..) je len vynimka, ktora potvrdzuje vid. vyssie..
2, Krasne dievcata, no bud uz tlacili kocik, alebo mali brusko..
Z tych cca 100-120 ludi, co islo v sobotu, sme boli asi v prvej tridsiatke.. a s tym "behom".. utekali vsetci, aj ti starsi.. cize to mas skoro za jedno.. a ci si kupis u nas listok Chop-Ujgorod za 16,- Sk, alebo v Uzhorode spat za 10,-.. to je uz jedno.. osobne by som dal 6,- Sk za to, aby som mal s tym pokoj.. a aspon by som sprievodcov potrapil
Este zaujimavost! V Chope odporucam pouzivat MADARCINU.. rozumeli mi vsetci, vratane colnikov.. v Uzhorode to bolo horsie, ale napr. na trhu rozumeli aspon par slov a vzdy ma poslali za niekym, kto rozumel lepsie..
Isli ste v sobotu, preto bol taky plny. V nedelu bol poloprazdny. A ked chces vidiet, co je to naplneny vozen s batozinou, odporucam osobak z Copu 04:20 VEC .
Po nastúpení do vozňa som zažil veľký kultúrny šok. Narazil som do hradby totálne vydýcha-ného vzduchu, ktorý sa miešal so sladkastým smradom s ponožiek a nepríjemným smradom po moči z WC.( budem to volať WC) Vagón kategórie Obščij je organizovaný ako plackartnyj ( pozri foto v Jakubovej reportáži vlakom cez Karpaty. ) Horko ťažko som si našiel voľné mies-to pri okienku ( pri chodbe). To už sa zo mňa ale lial cícerkami pot.
Cestu by som opísal si takto. Vlak išiel veľmi pomaly, Z Čopu sme vyrazili o 22:25 a vo Ľvove sme boli o neskutočných 07:19!!!( takmer 9 hodín cesty, okolo 260 km. Cestou stále pribúdali cestujúci ( Užhorod, Veľký Berezný) a tak vzduch hustol a hustol. Nedalo sa otvoriť ani jedno okno. Celý vagón bol špinavý, na záchode vám vyrazilo dych a za WC bolo ešte jedno malé oddelenie pre fajčiarov. To už bola ale India. Do vlaku ale vo veľkom pristupovali krásne mladé baby, ktoré boli oblečené v jemných svetlých blúzkach a ich maminy v pekných kostýmčekoch. Proste najlepšie nedeľné sviatočné oblečenie v najšpinavšom vlaku. Každý cestujúci mal pri sebe min. 1,5 litra vody bez ktorej dlhú cestu vydržíte len veľmi ťažko. Celkovo túto cestu radím na 1. miesto do môjho zlatého fondu železn