Ukrajina a Moldavsko
V tohtoročnom lete je zvýšený záujem cestovateľov o cestovanie na Ukrajinu, čo je vyvolané zrušením vízovej povinnosti pre občanov členských štátov EÚ. Výlet na Ukrajinu je rozhodne zaujímavým zážitkom a cestovanie vlakom je tam veľmi lacné.
Keďže cestovanie na Ukrajinu nie je také časté ako do ostatných susedných krajín, aj informácií je pomenej, preto môže byť toto fórum miestom na výmenu skúseností a zážistkov.
Oficiálna stránka Ukrajinských železníc (UZ) je http://www.uz.gov.ua, pracuje však len v ukrajinskej a ruskej verzii, napriek tomu však poskytuje cestovný poriadok osobných vlakov.
Stránka http://www.poezda.net zase poskytuje vyhľadanie vlakového spojenia diaľkovými vlakmi.
Užitočné odkazy:
mapa siete UŽ
Širokorozchodné trate na Slovensku
Celkom zaujimava vec je na http://www.uz.gov.ua/?m=services.transppl.schedulkiev&lng=ru - umoznuje zistit nielen cenu za spojenie, ale aj obsadenost vlakov. Este bude treba zistit ako casto sa to aktualizuje, lebo teraz (nedela) mi to ukazuje udaje z piatku 12:00 a ukazuje to na ten den a na nasledujuci. Len skoda, ze to ukazuje (asi) len pre cely usek vlaku.
BTW vsak sa neondej a napis co ste na Ukrajine robili a co tam vlastne chodis tak casto) :-).
S autobusom SAD Michalovce isiel taky postarsi vodic, v okuliaroch? Na toho nemam najlepsie spomienky .
Sv 8890 - CNT 16:40, Cop 17:46
Sv 8892 - CNT 03:58, Cop 05:04
Sv 8891 - Cop 11:49, CNT 10:55
Sv 8893 - Cop 22:52, CNT 21:58
Ide vlastne o prevozy slovenskej supravy z Ukrajiny a na Ukrajinu po prichode/pred odchodom vlakov 7/8 a 8856/8855.
Co je este zaujimavejsie, tak IDOS ich uvadza ako normalne osobne vlaky (!!). Az ked som to zadal do PIS-u, vypadlo z neho, ze su to Sv vlaky.
Vcelku to sedi, akurat tie prichody su kravina (6 minut jazdy...).
Este jazdila okolo siestej vecer jedna zamestnanecka 810 do Copu a hned naspat, ale neviem ci to jazdi aj teraz.
Alebo sa sudruhovia s managementu avtovakzalu marketingovo inspirovali imperialistami, a ty si sa zucastnil nejakej akcie typu "happy" hour.
- listok do osobnych vlakov ("elektricky") je mozne kupit si len v den cesty, nie v predpredaji
- objavil som novu kategoriu osobnych vlakov - "elektropojizd pidvisennoj komfortnosti", ale videl som ich len v okoli Kyjeva (v obvode "Pivdenno-zachodnej" zeleznice), namiesto drevennych, prip. plastovych lavic maju klasicke modernizovane sedacky a malo by to mat aj klimatizaciu (aj na ne je mozne kupit listok len v den cesty)
- pri ceste bez listka je pokuta ("straf") 10-nasobok cestovneho, comu vsak uplne nerozumiem, lebo som viackrat videl ako provodnica vydala listok ludom vo vlaku aj pri nastupe v obsadenej stanici bez prirazky a tiez jeden Ukrajinec nam hovoril, ze je jedno, kde si listok kupime
- vedenie uzhorodskeho "avtovokzalu" sa zrejme inspirovalo pocinom prednostu zst. Cop, pretoze uz aj na uzhorodskej autobusovej stanici sa vybera (oficialne) vypalne vo vyske 2 hrn. pri nastupe do autobusu. Plati to vsak nielen pre spoje do zahranicia, ale podla vsetkeho pre vsetky. Ako v Cope aj tu vam automaticky vydaju potvrdenku s prenosnej pokladnice. Pytal som sa tej zenskej, co to vyberala, ze za co to je, ale z odpovede som mudry nebol. Za inych okolnosti by som ju poslal niekam (vyhodi ma zo slovenskeho autobusu? zavola milicionarov?), ale zase sme mali "stastie" na toho odrzleho a neochotneho vodica SAD Michalovce, tak som nechcel mat konflikt s dvomi ludmi naraz.
Cize na to pozor, aby ste neminuli vsetky hrivny pored odchodom, lebo nie je iste, ze na vas bude vodic cakat, kym zmenite peniaze (i ked zohnat vekslaka je dielom par sekund) .
Prevadzku Cop - Cierna n/T. velmi nepoznam, ale cosi take robili zo zaciatku aj OBB v Petrzalke: posledny vlak vecer prisiel do Petrzalky, a suprava naprazdno naspat na OBB (ci len do Kittsee alebo dalej uz neviem) a rano cca 4:30 prisla do Petrzky na 1. ranny vlak. Minuly GVD, a asi aj sucasny uz nocuje v Petrzalke. Priciny su jasne: obavy vlastnika o postavajucu supravu v "nedoverihodnej" oblasti.
Cize - teraz sa skutocne doobeda vracia naprazdno na Slovensko a vecer zase naprazdno die na Ukrajinu?
1. Nevidel som ani jeden naznak grafiti na voznoch
2. Na staniciach ziadnych bezdomovcov, ziadny naznak spiny, toboz nie smrad starych staniek, vseobecne su najma vacsie stanice naozajstne chramy s perfektne udrziavanou cistotou a bezpecnostou
3. Ani na jednej zaleznicnej zastavke a to ani na tych najmensich a najzapadnutejsich som nevidel ani jednu rozbitu lampu, vsetky boli kompletne
4. U nas aj vo vlakoch, ktore sa hrdia honosnym oznacenim EC/IC/vlak vyssej kvality, zakaznikom serviruju caj/kavu tak, ze ich naleju do plastoveho pohara, do toho pichnu plastovu palicku na zamiesanie a pridaju nejaky HB cukor. Na Ukrajine aj v nizsich voznovych triedach obycajnych rychlikov serviruju caj do sklenenych poharov s kovovymi lyzickami a dvomi kockami cukru.
Ja neviem cim to je. Zeby mentalitou naroda? V akom kontraste je to s realiami nasich zeleznic a vseobecnou mienkou vacsiny Slovakov o Ukrajine a Ukrajincoch...
Hrubyv: jeli jsme podivně, ale celkem levně:
*Pátečním R 1541 z Prahy až do Těšína
*přechod hranic, koupě biletu turystycznego, 60zł, platí až do pondělního rána
*osobáky přes Goleszów a Katowice do Gliwic naproti(23:00)
*z Gliwic cca o půlnoci R Wrocław - Przemyśl (6:10, strašná zima a zavřenej bar),
*podchodem na autobusák, v 7:30 bus do Lvova, 20zł, doba jízdy 4h, z toho 2h na hranicích, ve Lvově tedy ve 12:30 VEČ.
*večer ve Lvově na busáku (6km od centra, trolejbus) koupě jízdenek do Jarosławi (asi 40 hriven); odjezd po 22h, tvrdnutí na hranicích, kontrola jízdenek však žádná, a tak místo před třetí ranní SEČ v Jaroslavi vylézáme z busu v 6:20 v Krakově u nádraží...
(zde je nutno podotknout, že jsme přijeli již do nového JŘ, bylo 11.12).
*pak trocha flákání po Slezsku, Nysa, 16:42 z Wrocławi do Mezilesí, Letohradu, UO, v jedenáct večer doma.
Cena: 1050,- (malá skupina či karta Z..)
(http://www.k-report.net/diskuze/messages/28/85554.html )