Ukrajina a Moldavsko
V tohtoročnom lete je zvýšený záujem cestovateľov o cestovanie na Ukrajinu, čo je vyvolané zrušením vízovej povinnosti pre občanov členských štátov EÚ. Výlet na Ukrajinu je rozhodne zaujímavým zážitkom a cestovanie vlakom je tam veľmi lacné.
Keďže cestovanie na Ukrajinu nie je také časté ako do ostatných susedných krajín, aj informácií je pomenej, preto môže byť toto fórum miestom na výmenu skúseností a zážistkov.
Oficiálna stránka Ukrajinských železníc (UZ) je http://www.uz.gov.ua, pracuje však len v ukrajinskej a ruskej verzii, napriek tomu však poskytuje cestovný poriadok osobných vlakov.
Stránka http://www.poezda.net zase poskytuje vyhľadanie vlakového spojenia diaľkovými vlakmi.
Užitočné odkazy:
mapa siete UŽ
Širokorozchodné trate na Slovensku
Prip. ak ste niekto vybavovali viza v Budapesti/Viedni - mohol by som ich vybavit aj za ostatnych cestujucich alebo musi kazdy poziadat osobne?
LuganskTeplovoz hat bisher einen grossteil seiner Produktion nach Russland verkauft. Dieser Markt wird aber zunehmend schwieriger, da die russische Transmasch Holding als großer Hersteller von Schienenfahrzeugen aller Art den heimischen Markt beherrscht. Die Produktionskapazität sei mit 1200 bis 1300 Dieselloks jährlich viel zu hoch, so Marktexperten. Dem Unternehmen fehle es derzeit weiter an Kapital, Fertigungs-Know-how und neuen Vertriebskanälen. LuganskTeplovoz selbst sieht einen Modernisierungsbedarf von 60 bis 70 Mio. EUR.
Zahony (MAV) - 21,84 tam, 22,88 spiatocny
Debrecen - 88,83 tam, 104,04 spiatocny
Cierna nad Tisou - 12,09 tam
Kosice - 51,38 tam
Bratislava - 270 tam (lozko vo vlaku c. 7)
Wien (cez Bratislavu) - 363,52 tam
Wien (cez Budapest) - 367,10 tam
Zagreb - 448 tam
Beograd - 399 tam
Vsetky ceny su samozrejme v ukrajinskych hrivnach (cca 1 UAH = 6 SKK).
Predvcerom som sa v Cope zoznamil s dvomi cyklistami zo Slovinska, ktori cestovali vlakom z Lvova do Budapesti. Mali vnutrostatny listok z Lvova do Copu (neviem, ci tie bicykle mali v batozinovim vozni alebo priamo kdesi v plackarte). V Cope vystupili, kupili si medzistatny listok a nastupili do toho isteho vlaku. Colnou i pasovou kontrolou presli cez ten "check-point" na stanici uplne bez problemov, potom natrepali bicykle do obycajneho madarskeho Bp vozna a ani madarsky sprievodca nemal vobec ziadne pripomienky (nebol to specialny vozen ani nic neplatitili). A takisto ani madarske colne organy nic nenamietali, len sa pytali, komu patria tie bicykle.
Zrejme su tam vsetci zvyknuti na to, ze najma Ukrajinci vezu strasne vela najroznejsieho objemneho haraburdia, takze bicykel nikomu neprisiel divny. Preto si myslim, ze by to malo ist aj z Ciernej/T. do Copu. Ked to ide do Madarska, tak ukrajinske colne organy by s tym nemali mat problem zo Slovenska, nasim to tiez moze byt jedno a nakoniec aj slovenskemu vlakveducemu to moze byt srdecne ukradnute. Teda pokial idu max. 2 ludia, lebo rano ide len obycajny B-vozen, kam sa toho viac nezmesti, ale vecer ide vozen s polovicou sluzobneho oddielu (nevyuzivaneho), tak tam by sa dalo napchat aj 1 bicyklov .
PR: Potrebujem človeka v práci na 14 hodín, ale chcem mu zaplatiť len 12 tak mu niekde medzi vlakmi, kde je pauza, nariadim pohotovosť na pracovisku na dve hodinky a mám to vyriešené. Tie časy sú niekedy preto také všelijaké, aby sa to dopasovalo podľa potreby (už pri príprave turnusu). Pri prac. pohotovosti nad 3 hod. už treba zabezpečiť miestnosť na spanie a podobne ďalšie veci.
Laminatka: To nieje obedná prestávka. Pohotovosť na pracovisku musí trvať minimálne 61 minút, preto je tam zrejme tento zaujímavý čas. Prestávka na jedlo a odpočinok je 30 minút, pri smene dlhšej ako 11 hod. sa pripočítava ešte prestávka v dĺžke 15 min.
Dozvedel som sa 3 moznosti:
1. vlakveduci sa dusoval, ze listok mi musia vydat, aj ked je zavrete, tak tam vraj treba zabuchat, ze je to ich povinnost vydat listok, je to vraj obsadena stanica
2. pokladnicka nebola toho nazoru ("Ta sak si moze kupit od deisatej, ked som tu alebo nech si v Kosicoch kupi")
3. Na pokladnici bolo napisane, ze funguje, len medzi 01:00 (takze prichod vlaku z KE sa stiha) do 02:26 (uz ste videli pracovny cas urceny takto presne na minutu?) ze maju nocnu prestavku.
Inak tym vlakom do Copu som isiel tenoraz ja a dvaja Ukrajinci, o den neskor z neho vystupilo 5 alebo 6 ludi, dvaja vyzerali na ceskych turistov, takze novozavedene spojenie sa zacina postupne vyuzivat.
Paradox je, ze Ukrajincom cestovny poriadok sedi aj v tomto pripade.
Takze pozor na to .
Lvov - pekne stare polske mesto, ktore, ak si odmyslime azbuku a rozne marsrutky, vobec nevyzera "sovietsky" ako ine mesta, ale dost europsky
velmi zaujimava zeleznicna trat cez Uzocky priesmyk - usek Sjanki - Volosjanka. Doteraz to bolo prakticky nedostupne (vzhladom na casovu polohu), ale po zavedeni novych 2 parov vlakov sa to da pekne postihat. Je to trat s naozaj velkym prevysenim, tunelmi a dojitou sluckou, ked sa vchadza do Zakarpatskej oblasti, je vidiet dole do hlbokeho udolia, kde vedie trat, po ktorej coskoro vlak prejde
* za videnie stoji aj samotna dedinka Sjanki (prestupna stanica) a Volosjanka, krasne horske dediny, nikto tam nechodi, turista je rarita. Vdaka vlakovemu spojeniu sa oboje da stihnut
* pozor na to, ze okolie stanice Sjanki je asi 30 az 300 metrov od polskej hranice. Je tam sice ostnaty drot, vlak ide tesne vedla neho, ale aj tak dve stanice pred konecnou nastupi partia pohraniciarov, ktora sa zameria na "nededinsky" vyzerajucich cestujucich, skontroluje pasy (treba si davat pozor, co sa napise do imigracnej karty - su dost nedovercivi, kedze cudzinci tam prakticky nejazdia. Ked bude v karte napisane len "Cop", bude im to tazke vysvetlit, preco ste prave tam. Inak boli ale slusni). Patroluju stale aj po samotnej stanici Sjanki, ale kupodivu nam nezakazali vyjst zo stanice, tak sme si pozreli celu dedinu bez problemov.
* treba si dat pozor na vlak oznaceny v CP nenapadnou poznamockou "sniznij", cize vlak jazdiaci len v lyziarskej sezone, lebo ten v lete nejazdi a dalsi ide az rano! ako sa to stalo nam, ked sme vo Velkom Bereznom zistili, ze posledny vlak usiel 18:00, autobusy ani marsrutky do Uzhorodu uz takisto nejazdili. Pokiala sme sa chceli dostat domov, museli sme (uz za tmy) stopovat. Po asi polhodine na zazrakom zastavil nezhovorcivy chlap na starom zigulaku (co ine), ktory sa strasne ponahlal do Uzhorodu. Bola to fakt "lahodka" - noc, tma, jazda s neznamym chlapom, co tahal 100 km/h medzi obcami aj v obciach (konstatne bez znizovania rychlosti), prejazd cez neprehladne zakruty zasadne v protismernom pruhu, drze obiehanie milicionarov, nespomalil ani tam, kde DAI robila cestne kontroly, vymienanie CD za jazdy oboma rukami v okamziku, ked sme presli tabulu "Avarijno-nebezpecna diljanka" (Usek castych dopr. nehod), v Uzhorode jazda krizovatkou na cervenu... Este sa nas opytal, kam nas treba zaviest a prekvapivo nas vyklopil na stanici a nic za to nechcel. No, z toho zazitku som sa este dlho spamataval...
* novy vlak na Ukrajinu (CNT 1:42) - pri ceste tam sme isli sami, o dva dni potom z neho vyliezlo 6 paseraciek (ukrajinskych). Podla colnikov i vlakveducich to byva obsadene rozne, ale vraj sa vyuziva a to aj napriek tomu, ze o nom ludia skoro vobec nevedia. V Ciernej je vsak stanica zavreta, takze substrat moze travit celu hodinu akurat tak pod hviezdnou oblohou, pricom by ma zaujimalo, kde by som si akoze mal kupit listky a ci by ma nasledne vlakveduci kvoli tomu nepustil do vlaku. Dobry rozdiel bol po prichode do Copu - obe stanice otvorene, bufet otvoreny, WC otvorene, zmenaren otvorena (i ked je pravda, ze v Cope bolo cestujucich viac, ale neviem, co by som robil v zime)
* jazdit na Ukrajinu je pre slovensky personal davane snad za trest - ti chudaci nemaju v Cope ani len nejaku miestnost, kde by sa mohli zlozit, oddychnut si, ist na WC a pod. Oficialne nesmu ani opustit vlak . A to musia kazdu cestu davat dokopy vozen, ktory Ukrajinci pri kontrole rozoberu a nechaju tak
http://www.spvd.cz/?p=svet/ua/ua2005/ua2005.html&m=svet/ua/menu_ua.html
Na stránce je menu s odkazy na další informace o dopravě na Ukrajině.
2. vlaky cez Kyjev prechodiace
3. letne vlaky a priame vozne (vratane 3 autovoznov)
Je to oskenovane z obalky, do ktorej v Kyjeve vkaldaju listky (podobne ako u nas medzinarodne listky). Sice je to pre GVD 2005/2006 a Ukrajinci uz od maja maju novy, ale pre zakladnu orientaciu to snad niekomu posluzi.
Pozn.: "scodenno" - denne, "parni" - v parne dni, "neparni" - v neparne.
Uz som prisiel na to, kde je havo zakopany - ciastocne mame pravdu obaja:
do 2. zmeny bol podla KCP casovy zlom na hranici, ale od 2. zmeny je uz v Cope , t.j. prichod z C n/T. je v SEC, ale odchod vo VEC; v opacnom smere obdobne.
Ktory prudko inteligentny somar to vymyslel ...
Takze ja nechcem vediet, ako to teoreticky ma byt, ja chcem vediet ako to SKUTOCNE je v tomto konkretnom pripade.
Ako som uz pisal, vlaky tam su urcite v SEC, len neviem, v akom case su vlaky naspat.
ZSSK sa tiez mohla posnazit a napista to zrozumitelne a jasne, teraz aby si cestujuci domyslal a to nevravim o tom, ake blbosti ukazuje vyhladanie spojenia na www.kvc.sk ohladom ranneho Os 8855 (uz som sa na tom raz spalil a nielen ja).
Cestujúci z Čiernej nad Tisou do Čopu na Ukrajine, môžu využívať dva páry nových osobných vlakov.
Os 8892 z Čiernej nad Tisou o 1.42 h a s príchodom do Čopu o 1.59 h. Os 8893 s odchodom z Čopu o 21.40 h a s príchodom do Čiernej nad Tisou o 21.58 h.
Os 8890 odchádza z Čiernej nad Tisou o 16.40 h a prichádza do Čopu o 16.57. opačne jazdí Os 8891, ktorý odchádza o 10.37 a do Čiernej nad Tisou prichádza o 10.55 h.
(http://www.slovakrail.sk/generate_page.php?page_id=1365 )
Na pozemných hrančných prechodoch /cestných ani železničných/ sa podľa mojich informácií víza pre Slovákov /ani iných obč. EÚ/ získať určite NEDAJÚ. Víza musíš mať aj keď prechádzaš po moldavskom území len peážnym vlakom, napr. do Kamensku Podiľ. /mesto v UNESCO na juhozap. Ukrajiny/. Inak, spádovou ambasádou pre SR aj ČR je vraj iba Viedeň. Informácie som si zisťoval ešte minulé leto v jednej CK v Odesse, takže neviem nakoľko sú ešte aktuálne/presné, ale mali by byť.