Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
to cmelak: Kedze sa vyvojom SW zivim, viem, ze su naklady znacne. Avsak, treba sa na to pozerat v kontexte. Zvukove dekodery, resp. dekodery vseobecne su na trhu uz cele roky. Pracuju viac menej so stale rovnakym prokolom. Gro vyvoja je teda doplnenie funkcii, odladenie bugov, upravy, zjednodusenie, optimalizacia kodu. Ked EsU predava lokpilot V3 a nasledne prejde na V4, neznamena to, ze komplet SW sa vyvija odznova. Cesticky su uz vysliapane, mnohe podprogramy odladene, .... Ked sa to zoberie v kontaxte predanych kusov tak naklady nevychadzaju nijak velke. Neviem sice presne ako chodia cipy pre dekodery k vyrobcovi, ale napriklad ked sme s kamaratom programovali aplikacie pre dotykove displeje, tak to chodi priamo z vyroby s celou sadou funkcii, dokonca niektore uz aj s linuxom takze len nahras programy a nestaras sa :-). Predpokladam vsak, ze nove verzie cipov funguju na rovnakom principe ako napriklad procesory Intel, AMD. Kedysi sme aj pre tie robili programy a sada instrukcii bola viac menej rovnaka. Maximalne sa menilo adresovanie (8/16/32 bit), resp. pridavali sa nove instrukcie. Kedze ale zvukovy dekoder nepotrebuje nejaky extra vykon, nepredpokladam, ze pri novej verzii cipu nie je potrebne komplet prerobit programy ....
V kazdom pripade tuto debatu asi uzavrieme - je trosku mimo temy. Podla mna sa vsak vyroba a predaj zvukacov vyplati, inak by to vyrobcovia nerobili. Ak by mali na kazdom zarobit 2-5 €, asi by sa na to vyprdli.
Meritom veci je vsak to, ze tento biznis je pre nich natolko zaujimavy, ze sa im akosi neoplati (napriek kritike a problemom) riesit zvuky s osvedcenymi dodavatelmi z danej krajiny (keby sa dohodli napriklad s Jacekom, myslim, ze by sa na zvukove 151/350 nikto nestazoval a minuly by sa ako teple rozky).
V kazdom pripade tuto debatu asi uzavrieme - je trosku mimo temy. Podla mna sa vsak vyroba a predaj zvukacov vyplati, inak by to vyrobcovia nerobili. Ak by mali na kazdom zarobit 2-5 €, asi by sa na to vyprdli.
Meritom veci je vsak to, ze tento biznis je pre nich natolko zaujimavy, ze sa im akosi neoplati (napriek kritike a problemom) riesit zvuky s osvedcenymi dodavatelmi z danej krajiny (keby sa dohodli napriklad s Jacekom, myslim, ze by sa na zvukove 151/350 nikto nestazoval a minuly by sa ako teple rozky).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733726/
Ad J0HnZ
Ten software sa tak neda jednoducho odhadnut - nie raz su tu pomerne velke programy a aj vedomosti treba zaplatit ( toho cloveka, kto dokáze ten procesor programovat).
Problem je vsak inde, od tej doby co sa objavili prve male zvukove moduly dnes je uz 7-10 generacia na trhu, t.j. aj patricny FW má najmenej tolko verzii ( dost casto aj viac, ked sa snazia prisposobit poziadavkam trhu).
Preto zial toho cloveka ( niekedy celu skupinku) co sleduje moznosti procesorov a trhu treba stále mat, aby novy procesor tiez bol up-to-date. Ked dnes porovnas niektore procesory pocujes aky velky je rozdiel vo zvuku a v moznostiach.
Nemam presne cisla ale podla mna predajnost je dost daleko od tych 1000 ks. z jedneho typu. Naviac ak su vo fabrike priamo zabudovane vyrobca zial nedostane ani zlomok tej sumy co si vypocital ( pocul som jedno cislo co je priamo neuveritelne, co modelarska firma plati za zvukovy modul). Tzn. ze skutocne náklady musime my vsetci platit v tej cene 100 €!
Ten software sa tak neda jednoducho odhadnut - nie raz su tu pomerne velke programy a aj vedomosti treba zaplatit ( toho cloveka, kto dokáze ten procesor programovat).
Problem je vsak inde, od tej doby co sa objavili prve male zvukove moduly dnes je uz 7-10 generacia na trhu, t.j. aj patricny FW má najmenej tolko verzii ( dost casto aj viac, ked sa snazia prisposobit poziadavkam trhu).
Preto zial toho cloveka ( niekedy celu skupinku) co sleduje moznosti procesorov a trhu treba stále mat, aby novy procesor tiez bol up-to-date. Ked dnes porovnas niektore procesory pocujes aky velky je rozdiel vo zvuku a v moznostiach.
Nemam presne cisla ale podla mna predajnost je dost daleko od tych 1000 ks. z jedneho typu. Naviac ak su vo fabrike priamo zabudovane vyrobca zial nedostane ani zlomok tej sumy co si vypocital ( pocul som jedno cislo co je priamo neuveritelne, co modelarska firma plati za zvukovy modul). Tzn. ze skutocne náklady musime my vsetci platit v tej cene 100 €!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733700/
cmelak: Náklady na výrobu fimwaru (nie zvuku) do tých zvukáčov by som odhadol tak na 20 tisíc €. Návrh tej DPS (predsalen je to malé zariadenie s výkonovými obvodmi) by som odhadol tak na 5 tisíc €. Ak by sa tých dekodérov predalo tisíc kusov, tak je to max. 25€ na kus. Náklady na výrobu (výroba DPS + osadenie + nahranie FW + testy + konektor) by som pri sérii 1000ks odhadol tak na max. 20€ za kus vrátane prípravy výroby. Takže na zisk, zvuk a distribučné marže ostáva 55€ za kus. A akonáhle sa predá viac ako tisíc kusov (a že sa väčšinou podľa mňa predá), tak už je výrobca vysmiaty.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733689/
Ad mikinko
Nikdy neporovnávaj cenu suciastok a hotovym produktom!
Aby ten chrobak s stovkami noh vedel prehrávak hocijaky zvuk, niekto musi mesiace sediet nad firmawareom a ladit to, aby z procesoru vobec nejaky zvuk vysiel. A ten software ma hodnotu a nie samotny zvuk - aj ked aj tu bude mat co nevidiet hodnotu a budes ho musiet kupit zválst ako dnes CD-ko a po. Aj tam nosic stoji len haliere, napriek tomu s muzikou stoji uz niekolko eur!
Takze ten zvukovy modul je oproti CD omnoho komplikovanejsi. Sklada sa z 3 jednotiek
1. Samotny procesor ( aj tu su rozdiely - najlepsie su uz 16 bitove
2. Firmware, ktore to vsetko riadi ( asi najdrahsia cast)
3. Samotny zvuk ( hodne zavisi, kto, kde a ako to nahral a spracoval pre masinky).
Podla mna ta posledna polozka pomaly zmizne z tovarenskych lokomotiv ( budu mat nejaky univerzalny zvuk) a budes musiet to zhánat sam, alebo predajca sa o to postará.
Nikdy neporovnávaj cenu suciastok a hotovym produktom!
Aby ten chrobak s stovkami noh vedel prehrávak hocijaky zvuk, niekto musi mesiace sediet nad firmawareom a ladit to, aby z procesoru vobec nejaky zvuk vysiel. A ten software ma hodnotu a nie samotny zvuk - aj ked aj tu bude mat co nevidiet hodnotu a budes ho musiet kupit zválst ako dnes CD-ko a po. Aj tam nosic stoji len haliere, napriek tomu s muzikou stoji uz niekolko eur!
Takze ten zvukovy modul je oproti CD omnoho komplikovanejsi. Sklada sa z 3 jednotiek
1. Samotny procesor ( aj tu su rozdiely - najlepsie su uz 16 bitove
2. Firmware, ktore to vsetko riadi ( asi najdrahsia cast)
3. Samotny zvuk ( hodne zavisi, kto, kde a ako to nahral a spracoval pre masinky).
Podla mna ta posledna polozka pomaly zmizne z tovarenskych lokomotiv ( budu mat nejaky univerzalny zvuk) a budes musiet to zhánat sam, alebo predajca sa o to postará.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733685/
to presporak: Aj modelarstvo je biznis ako ktorykolvek iny. A pochybujem, ze niekto je tak hlupi, ze nevyrobi nieco, z coho bude mat zisk len "za trest". Ja som mal nespocetne krat nervy na zakaznikov, ale kym platia a mne to prinasa zisk, zatnem zuby a idem dalej. Biznis je biznis. Preto jedinym dovodom na nevyrobenie by mohli byt len technologicke alebo financne kriteria. Nic ineho. Ae podla mna si aj ACME uvedomuje, ze modra gorilka bude asi uspesna predajna verzia (aj ked opatrnost zakaznikov a predajcov je namieste, predsa len ACME niektore veci nezvladlo prilis dobre - hlavne vystupna kontrola, a tie priserne zvuky), takze ak im to prinesie ocakavany zisk, nebudu nic riesit a masinka pojde von. Ked uz chystaju blonsku, ktora urcite nedosiahne predaje ako "modrak" ....
P.S. A tie zvuky - no, ono su tie zvukace celkom slusny biznis. Ked si zoberies, ze ten dekoder stoji cca 100 €, kde samotne cipy su za par € a potom uz len nahravas zvuk .... velmi slusny zisk. Najidealnejsie riesenie aby zvuky pripravovali miestni odbornici je najidealnejsie pre koncoveho zakaznika. Ale vyrobca sa nerad deli o zisk s niekym inym. Preto sa stale budu objavovat modely s kdejakymi paskvilmi zvukov - a nie je to len zalezitostou ACME ....
P.S. A tie zvuky - no, ono su tie zvukace celkom slusny biznis. Ked si zoberies, ze ten dekoder stoji cca 100 €, kde samotne cipy su za par € a potom uz len nahravas zvuk .... velmi slusny zisk. Najidealnejsie riesenie aby zvuky pripravovali miestni odbornici je najidealnejsie pre koncoveho zakaznika. Ale vyrobca sa nerad deli o zisk s niekym inym. Preto sa stale budu objavovat modely s kdejakymi paskvilmi zvukov - a nie je to len zalezitostou ACME ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733680/
Ad Presporak
Ciastocne más pravdu, na druhej ta moderna neobmedzena demokracia/verejne prejavy a nekonecne nároky privádzaju vyrobcov do váznych rozpakov. Nedávno som sedel u jedneho vyrobcu, ktory studoval rozne fora ( podobne tomuto - on nastastie nerozumie nasim reciam), ale na inych forach a e-mailov nic nepocul, len to, co vsetko este chyba z trhu.
Raz vsak uz nesmierne popalil prsty ( vyraba pre modelárov na celom svete cca 10000 kusove serie). Chceli od neho nieco velmi pokrokove riesenie. Ukázal mi, ze kolko e-mailov a listov dostali so ziadostami na tuto temu. Krvopotne ziadanu novinku za nemale peniaze zabudoval do zariadeni - nechcel som mu verit, ked mi ukázal, ze za 3 roky rovnych 120 kusov predal ( co je jeho normalny tyzdenny obrat z tradicnych produktov!).
Preto sa cudujem vyrobcom, ze vobec do masin dodávaju zvuky. Nech je tam zvukovy modul a nech je predajca vybaveny so zariadenim ( alebo nech z toho ziju male firmicky) a nech tam nahraju ten sebelepsi zvuk, ktory sa vynori niekde. ( neboj sa, najdu sa kuzelnici, ktori to budu vediet). Naviac takto mozez individualizovat svoj model, ktori bude zniet inak ako podobny druhy!
Tazko vycitat vyrobcom kdekolvek na svete ( je jedno ci v Cine alebo v Taliansku), ze nemaju ten najlepsi zvuk goril (atd). Vedel by si posudit, ci cinska lokomotiva ma spravny zvuk? Asi nie, tak ako oni nebudu pocut rozdiely. ( kvoli lepsiemu zvuku ani jeden vyrobca nebude vysielat na miesto cinu cely zvukovy stáb). Preto ani zvuky inych vyrobcov nie su vzdy dobre.
To je specialna profesia, co tie zvuky vie spravne nahrat.
Nedávno tiez jeden perspektivny vyrobca dekoderov ponukol zvuk masiny, ktory nahrali priamo v masine. Bol originál, len absolutne nebol dobry. Lokomotiva s tym zvukom trieskala ako tisicky ocelovych guliciek v lavori, a masina vobec neznela, ako clovek to ocakáva. Zbytocne sa obhajovali s tym, ze ich zvuk je originál, kym ten druhy bol vieruhodnejsi ( aj ked dokonca synteticky)..
Ciastocne más pravdu, na druhej ta moderna neobmedzena demokracia/verejne prejavy a nekonecne nároky privádzaju vyrobcov do váznych rozpakov. Nedávno som sedel u jedneho vyrobcu, ktory studoval rozne fora ( podobne tomuto - on nastastie nerozumie nasim reciam), ale na inych forach a e-mailov nic nepocul, len to, co vsetko este chyba z trhu.
Raz vsak uz nesmierne popalil prsty ( vyraba pre modelárov na celom svete cca 10000 kusove serie). Chceli od neho nieco velmi pokrokove riesenie. Ukázal mi, ze kolko e-mailov a listov dostali so ziadostami na tuto temu. Krvopotne ziadanu novinku za nemale peniaze zabudoval do zariadeni - nechcel som mu verit, ked mi ukázal, ze za 3 roky rovnych 120 kusov predal ( co je jeho normalny tyzdenny obrat z tradicnych produktov!).
Preto sa cudujem vyrobcom, ze vobec do masin dodávaju zvuky. Nech je tam zvukovy modul a nech je predajca vybaveny so zariadenim ( alebo nech z toho ziju male firmicky) a nech tam nahraju ten sebelepsi zvuk, ktory sa vynori niekde. ( neboj sa, najdu sa kuzelnici, ktori to budu vediet). Naviac takto mozez individualizovat svoj model, ktori bude zniet inak ako podobny druhy!
Tazko vycitat vyrobcom kdekolvek na svete ( je jedno ci v Cine alebo v Taliansku), ze nemaju ten najlepsi zvuk goril (atd). Vedel by si posudit, ci cinska lokomotiva ma spravny zvuk? Asi nie, tak ako oni nebudu pocut rozdiely. ( kvoli lepsiemu zvuku ani jeden vyrobca nebude vysielat na miesto cinu cely zvukovy stáb). Preto ani zvuky inych vyrobcov nie su vzdy dobre.
To je specialna profesia, co tie zvuky vie spravne nahrat.
Nedávno tiez jeden perspektivny vyrobca dekoderov ponukol zvuk masiny, ktory nahrali priamo v masine. Bol originál, len absolutne nebol dobry. Lokomotiva s tym zvukom trieskala ako tisicky ocelovych guliciek v lavori, a masina vobec neznela, ako clovek to ocakáva. Zbytocne sa obhajovali s tym, ze ich zvuk je originál, kym ten druhy bol vieruhodnejsi ( aj ked dokonca synteticky)..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733663/
>> treno >> Podklady boli pre ZSSK VI epochu zaslané na finálnu verziu ( antény mesa RDST , klimatizácia, predĺžene ochozy, mriežky na boku , etcs , ...... ) takže dúfam, že to nie je finálna podoba !!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733662/
Čo sa týka ACME a pokračovanie výroby modelov, neviem tiež o tom, že by pre údajne nízky dopyt nevyrobilo nové verzie goríl alebo banánov. Poďme k faktom, problém je úplne niekde inde. Dobre vieme, že zbastardili zvuk týchto lokomotív. Nastalo neustále sťažovanie sa, diskusií a reklamácií. ACME muselo pristúpiť ku kompromisu a vytvoriť nový zvuk,ktorý sa podobá reálnej gorile na takých 50%. Lepšie než prvá várka. Ale všetci čo sa spoliehali na zvuk a po vypočutí toho paškvilu si radšej kúpili analóg a ozvučenie riešili úplne iným spôsobom. Gorili so zvukom ostali na skladoch, čo sa nepáči ACME. Predajcovia modelovej železnice tiež nie sú nadšený, pretože napáliť nový zvuk si vyžaduje investície a prečo by mal predajca opravovať zvuk. Mal by to spraviť ACME, ale taliansky šmejdi nás poslali do zadnej časti tela. A máme tu nové verzie, lenže made in italy je špekulant a možno za trest pre nás, ako nespokojnosť s ich zvukovými variantami ďalšiu verziu pre Československo jednoducho nevyrobí. Druhá strana mince je v samotných predajcoch, ktorí sa tiež postavili k tomu chrbtom a nové verzie jednoducho nemajú záujem objednať, pokým ACME neopraví to, čo ostalo v skladoch jednotlivých predajní. A ja sa predajcom nečudujem. Prečo by som mal niečo riešiť nové, keď nie sú ochotný opraviť to, čo pokazili... Rukojemníkom je modelár. Tak či onak modelársky svet zažíva recesiu presne tak isto ako reálny svet. V jeden rok príde x modelov, ktoré kupujúci jednoducho nedokáže pokúpiť, pretože nemá peniaze na každú novinku... A tak nám stoja čmeliaky, gorily a kopec iných modelov... Čo sa tiež môže prejaviť na výrobe noviniek...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733616/
nieco sa riesilo aj na modely biz
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733580/
Neviem čí to tu už bolo.Na stránkach ACME je vylepšená verzia zvuku pre 350,151.
http://www.acmetreni.it/index.php/it/
http://www.acmetreni.it/index.php/it/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733524/
Čo je na tom pravdy..?
Podľa oznámenia firmy A.C.M.E. pre nízky počet objednaných kusov výroba týchto modelov asi nebude realizovaná.
zdroj:
http://www.elsikor.sk/obchod/index.php
Podľa oznámenia firmy A.C.M.E. pre nízky počet objednaných kusov výroba týchto modelov asi nebude realizovaná.
zdroj:
http://www.elsikor.sk/obchod/index.php
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733521/
Máme sa na čo tešiť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/733127/
Cipy chodia viac menej prázdne - väcsinou nejake RISC processory.
Problem je trochu inde - nikde nie su na programovanie velke stáby programátorov a neraz ich nakupuju externe. Preto kontinuita sa velmi tazko zarucuje - a novy dodávatel skor napise cely program, ako lusti myslienkove pochody predchodcu. Maximum dodrzi interne zvyky. A takych ludi je pomerne málo, ako je Jacek, a opytaj sa jeho, co by stál u neho kompletny zvukovy balik pre vyrobcu dekoderu.
Nedávno so upravoval zvuk jednemu z vyrobcov - nebolo to vobec jednoduche a museli sme ist 4-5 krát priamo k masine, aby sme jednotlive zvukove postupy vedeli priamo premenit na elektronicke bloky. Prave totiz tu su najväcsie rozdiely. Su moduly co pri kazdom starte prehraju cely repertoar,, bezohladu na to, ci masina vobec pohne, a kedy co sa presne deje pod kapotou.
O tom uz ani nehovorim, ze niektore zvuky masin sa daju daleko lepsie a vieruhodnejsie generovat zvukovym syntetizatorom, ako nahrat skutocny zvuk. Napr. typicke vybrácie tazkych dieslov zneju omnoho lepsie zo syntezy ako z nahrávky ( pracujeme v profesionalnom zvukom studiu), hlavne ked clovek ladi zvuk na tie miniaturne repraky lokomotiv.