Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
Všetky tie spomínané TT modely HDV tu raz budú, resp. už aj sú. Len my tu už možno nebudeme. Napr. prerábka KUHNového Bastarda pomocou leptaných dielov, 3D tlač Gorily alebo taký Pomaranč z polyuretánového odliatku., ktorý sa pomaly finalizuje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897551/
MTB tiež moc ZSSK modelov nevyrobilo. Ak nepočítam MG 751/752 tak je to veľká 0. Ak urobí pár slovenskych, tak sú to ŽSR. A výber predlôh je tiež trocha zvláštny. Tým najpoužívanejšim elektrickým lokomotiva sa stále vyhýba. Čaká kým ho niekto predbehne? 240,150,350, x63, x62.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897548/
Tento problém je aj vo veľkosti H0. Nikdy sa totiž nezavďačíš náterom a epochou všetkým. Zatiaľ čo ja som maximálne spokojný, že Roco chystá brejle so žltým pruhom (lebo tie prvé som vrátil - vieme čo to bol za šunt), bardotu detto (tiež vieme ako dopadla), ta iní budú nespokojní, lebo nechcú ČSD. Niekto si voľkal, keď Roco vyrobilo ČD Cargo brejle, ale mne bol tento úplne ukradnutý.
Stále to však u nás bude o tom, že sme malý trh a tak NIKDY nebude veľký rozsah farebných a epochových mutácií. To je proste fakt, ktorý nezmeníme. Tu sa nepredá farebnej mutácie 1000 ks ako napríklad v Poľsku, Nemecku, ...
Buďme však radi že sa vyrába aspoň niečo. A nie je toho málo. Pred 10-timi rokmi by ste v TT skákali pri brejlovcovi a bardote od radosti a bolo by Vám jedno, ako by bola natretá. Detto ja som po príchode Brejlí od Roco kúpil ČD a Blonski, hoc ani jeden sa mi nepáčil (a neskôr som oba predal). Ale konečene naša mašina, tak som to neriešil ...
Na pomaranče podľa mňa rovno zabudni (ak niekto ovšem neskúsi malosériu). Esá a Peršingy možno časom niekto ukecá KUEHNA (aj keď je otázka, ako má robené formy a či nebude potrebné vyrobiť komplet nové), a pokiaľ nie Kuehn, tak možno MTB urobí zmenšeninu z H0 (aj keď pokiať to zgruntu neprekopajú, tak Vám teda veľmi nezávidím čo Vás čaká), Gorila asi tiež zostane len zbožným prianím ...
Tešme sa z toho čo máme a berme to tak, že je to koníček na dlhé roky - roky čakania a vývoja na modelárskom trhu. Aj ja som tú moju zbierku (ešte stále nekompletnú) radov lokomotív a náterov dával dokopy zatiaľ 16 rokov ... a ešte zďaleka som nie u konca ... :-) ....
Stále to však u nás bude o tom, že sme malý trh a tak NIKDY nebude veľký rozsah farebných a epochových mutácií. To je proste fakt, ktorý nezmeníme. Tu sa nepredá farebnej mutácie 1000 ks ako napríklad v Poľsku, Nemecku, ...
Buďme však radi že sa vyrába aspoň niečo. A nie je toho málo. Pred 10-timi rokmi by ste v TT skákali pri brejlovcovi a bardote od radosti a bolo by Vám jedno, ako by bola natretá. Detto ja som po príchode Brejlí od Roco kúpil ČD a Blonski, hoc ani jeden sa mi nepáčil (a neskôr som oba predal). Ale konečene naša mašina, tak som to neriešil ...
Na pomaranče podľa mňa rovno zabudni (ak niekto ovšem neskúsi malosériu). Esá a Peršingy možno časom niekto ukecá KUEHNA (aj keď je otázka, ako má robené formy a či nebude potrebné vyrobiť komplet nové), a pokiaľ nie Kuehn, tak možno MTB urobí zmenšeninu z H0 (aj keď pokiať to zgruntu neprekopajú, tak Vám teda veľmi nezávidím čo Vás čaká), Gorila asi tiež zostane len zbožným prianím ...
Tešme sa z toho čo máme a berme to tak, že je to koníček na dlhé roky - roky čakania a vývoja na modelárskom trhu. Aj ja som tú moju zbierku (ešte stále nekompletnú) radov lokomotív a náterov dával dokopy zatiaľ 16 rokov ... a ešte zďaleka som nie u konca ... :-) ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897546/
Síce Piko aj Tillig robia potlač na základe prianí zákazníkov, ale len na modely s hladkou stenou, a na nejaký nevýrazný sivý základ. (videl som ES64U2 v sivej farbe s červenými dverami...)
Epocha VI nie je veľmi vhodná na modelovanie, keď dopravcovia pribúdajú aj ubúdajú, firemné nátery sa menia, a členitosť niektorých náterov je až (napr. UIC-Z vozne dopravcu GySEV..., Flixtrain - od Álp k moru..., H-START IC+...)
Kúpyschopnosť klesá, a nie každý chce to isté.
Bardotky, Okuliarniky, Kocúri, Čmeliaci, Bobiny už vyrobené boli, ale niektoré ''smerodajné'' v TT ešte stále nie.
Kde sú Gorily, Laminátky, Esá a Pomaranče?
Mňa nezaujíma názor, ako som minule schytal, že si mám vyrobiť.
Od začiatku si všímam počínanie pána Tilliga, však 2 desaťročia nebol.schopný ''vlastné nemecké'' modely vyrobiť podľa vzoru, vždy je tam nejaká ''galiba'' (...a to nehovorím o detailoch typu zámena typu podvozkov...)
Uľahčenie si práce s nátermi... aj Tillig, aj Kuehn, jeden u Blonski ZSSK, druhý u Najbrt 1 ČD.
A keďže nie je ponuka, z mojej strany nie je dopyt, hoci tohtoročné novinky u všetkých štyroch sú super (Sergej, Najbrt 2 Badtard, konečne 2.tr. UIC-Z SBB , IC79 DB a IC91 DB, BR118.4 DR od Piko...)
Epocha VI nie je veľmi vhodná na modelovanie, keď dopravcovia pribúdajú aj ubúdajú, firemné nátery sa menia, a členitosť niektorých náterov je až (napr. UIC-Z vozne dopravcu GySEV..., Flixtrain - od Álp k moru..., H-START IC+...)
Kúpyschopnosť klesá, a nie každý chce to isté.
Bardotky, Okuliarniky, Kocúri, Čmeliaci, Bobiny už vyrobené boli, ale niektoré ''smerodajné'' v TT ešte stále nie.
Kde sú Gorily, Laminátky, Esá a Pomaranče?
Mňa nezaujíma názor, ako som minule schytal, že si mám vyrobiť.
Od začiatku si všímam počínanie pána Tilliga, však 2 desaťročia nebol.schopný ''vlastné nemecké'' modely vyrobiť podľa vzoru, vždy je tam nejaká ''galiba'' (...a to nehovorím o detailoch typu zámena typu podvozkov...)
Uľahčenie si práce s nátermi... aj Tillig, aj Kuehn, jeden u Blonski ZSSK, druhý u Najbrt 1 ČD.
A keďže nie je ponuka, z mojej strany nie je dopyt, hoci tohtoročné novinky u všetkých štyroch sú super (Sergej, Najbrt 2 Badtard, konečne 2.tr. UIC-Z SBB , IC79 DB a IC91 DB, BR118.4 DR od Piko...)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897542/
Myslím, že už to tu bolo naznačené. Žiadny výrobca (veľkosériový, malosériový, zákazkový) nevyrobí model ani farebnú verziu, ktorá sa mu ekonomicky nevyplatí. Ak chceme model určitej verzie, tak :
- výrobca vyrobí podľa vlastného uváženia verziu, ktorá ma predpoklad hromadného predaja - v našom prípade väčšinou varianty ČSD
- existuje zástupca - ako napríklad p. Strup, ktorý sa s výrobcom dohodne na nejakej verzii v minimálnom počte kusov, pričom by mal garantovať odber dohodnutého počtu kusov. Vtedy riziko preberá na seba aj zástupca ale väčšinou to má ustrážené tak, aby neprerobil
- riziko na seba preberie obchodník - objedná si u výrobcu nejakú limitku ale ako a či sa predá je len jeho problém
Výrobca, zástupca aj obchodník sa snažia riziko minimalizovať. A tak v prípade požiadavky na výrobu sa vyberajú farebné mutácie, ktoré majú veľkú šancu na predaj. A epocha VI má práve v tomto problém, že sa mnohokrát vyskytujú netradičné farebné riešenia, ktoré majú viac ako diskutabilnú perspektívu predaja. Už tu bolo naznačené, že potenciál sa môže pohybovať okolo 100 ks. Jeden kolega tu písal, že by zobral aj 5 kusov. Ale koľko ich zoberú ostatní ?
Na nejaké ankety zabudnite - tým sa doteraz žiadny výrobca neriadil a asi ani riadiť nebude. Lebo je rozdiel niekde zahlasovať a model si nakoniec aj reálne kúpiť.
No, a celé to ešte komplikuje to, že nie všetky verzie sa podarí dobre odhadnúť a tak sa občas vyrobia ležiaky (aj keď u legendárnych mašín také neexistujú, lebo sa to vykúpi minimálne na prerábky, prestreky) a občas sa celé roky nevyrobí verzia, ktorá by sa predala ako teplé rožky. Zladiť totiž požiadavky určitej vzorky modelárov, výrobcu a dodávateľa podkladov nie je vždy jednoduché a nie vždy sa to podarí.
Samozrejme, aby to nebolo také jednoduché, tak občas vzniknú verzie, ktoré sú tak trochu raritné - ako napríklad naposledy retro brejlovec Roco v H0. Ale také verzie môžu vzniknúť len preto, lebo model sa už vyrába roky, typ náteru je možné riešiť pomocou už existujúcej striekacej formy (len sa použijú iné farby) a tampóny zas nie je problém vyrobiť.
Takže - verzie SVK budú len vtedy, keď niekto na seba zoberie tú zodpovednosť a riziko a dohodne sa s výrobcom na výrobe nejakej verzie. Zbožné prianie modelárov totiž vždy narazí na to, že to niekto musí zaplatiť. A tak keď aj tu na SVK budeme mať niekoho ako p.Strup, a odkomunikuje s výrobcom verzie ZSSK/CARGO/ZŠR, budú aj modely.
- výrobca vyrobí podľa vlastného uváženia verziu, ktorá ma predpoklad hromadného predaja - v našom prípade väčšinou varianty ČSD
- existuje zástupca - ako napríklad p. Strup, ktorý sa s výrobcom dohodne na nejakej verzii v minimálnom počte kusov, pričom by mal garantovať odber dohodnutého počtu kusov. Vtedy riziko preberá na seba aj zástupca ale väčšinou to má ustrážené tak, aby neprerobil
- riziko na seba preberie obchodník - objedná si u výrobcu nejakú limitku ale ako a či sa predá je len jeho problém
Výrobca, zástupca aj obchodník sa snažia riziko minimalizovať. A tak v prípade požiadavky na výrobu sa vyberajú farebné mutácie, ktoré majú veľkú šancu na predaj. A epocha VI má práve v tomto problém, že sa mnohokrát vyskytujú netradičné farebné riešenia, ktoré majú viac ako diskutabilnú perspektívu predaja. Už tu bolo naznačené, že potenciál sa môže pohybovať okolo 100 ks. Jeden kolega tu písal, že by zobral aj 5 kusov. Ale koľko ich zoberú ostatní ?
Na nejaké ankety zabudnite - tým sa doteraz žiadny výrobca neriadil a asi ani riadiť nebude. Lebo je rozdiel niekde zahlasovať a model si nakoniec aj reálne kúpiť.
No, a celé to ešte komplikuje to, že nie všetky verzie sa podarí dobre odhadnúť a tak sa občas vyrobia ležiaky (aj keď u legendárnych mašín také neexistujú, lebo sa to vykúpi minimálne na prerábky, prestreky) a občas sa celé roky nevyrobí verzia, ktorá by sa predala ako teplé rožky. Zladiť totiž požiadavky určitej vzorky modelárov, výrobcu a dodávateľa podkladov nie je vždy jednoduché a nie vždy sa to podarí.
Samozrejme, aby to nebolo také jednoduché, tak občas vzniknú verzie, ktoré sú tak trochu raritné - ako napríklad naposledy retro brejlovec Roco v H0. Ale také verzie môžu vzniknúť len preto, lebo model sa už vyrába roky, typ náteru je možné riešiť pomocou už existujúcej striekacej formy (len sa použijú iné farby) a tampóny zas nie je problém vyrobiť.
Takže - verzie SVK budú len vtedy, keď niekto na seba zoberie tú zodpovednosť a riziko a dohodne sa s výrobcom na výrobe nejakej verzie. Zbožné prianie modelárov totiž vždy narazí na to, že to niekto musí zaplatiť. A tak keď aj tu na SVK budeme mať niekoho ako p.Strup, a odkomunikuje s výrobcom verzie ZSSK/CARGO/ZŠR, budú aj modely.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897503/
Vies take ankety vela nepomozu, lebo nas clovek je trochu este maly spekulant, vsetko chce, a ked sa to objavi na pulte, tak okamzite najde dovod, preco to nekupit.
Inak take planovanie by mohli robit obchodnici, ti maju trochu iny vztah k tovaru ako nejaka spolocnost na soc mediach. Neviem kolko je ich na Slovensku, snad 10 bude.......
( inak Piko na niektore svoje vyrobky ponuka taku sluzbu, mozno, ze uz aj v Nemecku su moderne priestorove tlaciarne, ktore na jeden ukon potlacia celu stranu daneho modelu. napr vsetky modely v Z su nafarbene s takou technologiou, v USA Lionel farbi vsetky svoje modely uz takto aj mierke G. Tam nie je problem kazdy model inak potlacit, len prakticky elektronicky obraz treba ako na fotku).
Inak take planovanie by mohli robit obchodnici, ti maju trochu iny vztah k tovaru ako nejaka spolocnost na soc mediach. Neviem kolko je ich na Slovensku, snad 10 bude.......
( inak Piko na niektore svoje vyrobky ponuka taku sluzbu, mozno, ze uz aj v Nemecku su moderne priestorove tlaciarne, ktore na jeden ukon potlacia celu stranu daneho modelu. napr vsetky modely v Z su nafarbene s takou technologiou, v USA Lionel farbi vsetky svoje modely uz takto aj mierke G. Tam nie je problem kazdy model inak potlacit, len prakticky elektronicky obraz treba ako na fotku).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897502/
Ked sa trafi,co je ziadane(lokomotiva,vagon) tak sa to preda. Bohuzial niekedy vyrobcovia,idu svojim smerom,aj ked maju info o co by bolo zaujem.Urobia si svoje! Niekedy by bolo dobre urobit anketu o co by bol vedsi zaujem(verzia,sprava atd,). Chyba absencia nejakeho obchodneho zastupcu SR (Tillig,Kuehn,Piko, atd.) Mozno by mal moznost robit mensie pocty,ake su teraz. Neverim ze taketo privilegia nema p.Strupp u Tillig-a(je zastupca u neho). Aj ked je v CR kupischopnost 5-6 krat vedsia(nech je aj 10x vedsia,ako u nas) Neni sanca aby vsetky verzie vypredavali(keby boli minimalne 300 ks serie). Dam priklad..Su krasne vagony Raj(Eko-cel). Ku nim by sa najviac hodili Cargacke Zamracene(cerveno-biele). Chodia vedsinov minimalne ako dvojicky a viac.Ale chodia po celom slovensku aj jednotlivo.Myslim ze pri nich,by nebol naplnit ten pocet. Samozrejme skutocnost moze bit ina ! Preto by bola dobra anketa. Tam by sa dozvedel predajca(investor) ci ist do toho,alebo nie. Samozrejme vsetko je o tych peniazoch...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897501/
misto: Som rád, že si ma poopravil. Čísla som si už presne nepamätal.:)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897487/
Neviem, či sa niekto z nich odváži ísť do takého rizika. Jedna vec sú naše príspevky v diskusii a druhá vec realita. Treba rátať s cca 200-300 ks sériou limitovaných modelov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897475/
Keby aspoň niektorý predajca by spravil prieskum alebo pred objednávku na 751 zsskcargo/zsr a pri naplnení objednávok dať vyrobiť určité množstvo ( aj keby bolo treba zaplatiť zálohu ) tak by mu modelári ruky odtrhli ako by sa po nich zaprášilo:=o
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/897472/
A čo sa týka chýbajúcich modelov - stále je tu cesta si nechať kvalitný pomaranč, gorilu, ... postaviť modelármi, ktorý sa zákazkovej stavbe venujú. Samozrejme, cena bude niekde inde. Ale tá možnosť tu stále je.
A k farebným mutáciám a samotným modelom - fakt sa tešme z toho, že máme aspoň niečo. Lebo aj tie modely, ktoré máme nebolo ľahké presadiť. Náš trh je stále malý a pre výrobcov málo zaujímavý. Nie preto, že by sa model nezaplatil. Ale ekonomika jednoducho nepustí. Výrobcovia majú svoje určité kapacity, ktoré sa nedajú nafukovať. Tieto kapacity musia rozdeliť do jednotlivých modelov. A sami si odpovedzte - čo je pre výrobcu lepšie využitie kapacity - nasekať pre DE trh 5000 kusov modelu s jednou farebnou mutáciou alebo pre CZ/SVK trh 300 kusov s nejakou mutáciou? Kde má väčší zisk a jednoduchšiu výrobu a logistiku ako takú ? Pozrite sa na to takto a uvedomíte si, že každý náš model od Roco, PIKO, Tillig je taký malý zázrak. Tešme sa z toho, že ich máme (stále si môže každý dať továrenský model upraviť podľa svojej požiadavky - šikovných modelárov je tu dosť ... aj tu na VN máte prezentácie práce jedného ''nemenovaného'' :-) pána modelára PF :-) ) a nemusíme jazdiť s nejakými DB mutantami striekanými vo farbách ČSD, ČD, ŽSR, ...