Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
Jeden pekny detail na naslapne mriezky ACME, nie je to len vrubkovany plast ako u Roco
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/709020/
Este by som chcel dodat k diskusii o JR Line,že niekedy ma viac ako cena vyrobku dostane velka ochota predavajucich
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/709018/
Michas jablka s hruskama a jeste se ti do toho pripletly melouny. Vzhledem k tomu ze ani nemas paru o techto modelech je debata s Tebou bezpredmetna. Snad jen takova hypoteza proc se plzensky bleskovy brejla i novy prodava po burzach pod cenou zatimco i pouzity RailTop se proda minimalne za puvodni cenu? Proc se nektere vagony prodavaji za 4 nasobek puvodni ceny? Predstav si to ono se v tom roce 07 nedostalo na vsechny. Malo vagonu = moc zajemcu = cena odpovida poptavce.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708869/
"nemudrujem" o vozňoch typu RailTop. Len som vzal reálny príklad. Nepotrebujem študovať problematiku nejakého konkrétneho vozňa od konkrétneho výrobcu, ťažko ma niekto presvedčí, že medzi vagónom kúpeným za 200 EUR a za 59 EUR je trojnásobný kvalitatívny rozdiel. Je to to isté, ako ste tu niektorí x krát horekovali nad Čmeliakom od TI. Ja som si ho napríklad kúpil, je to skvelá práca. Ale tiež nie som presvedčený, že je tam zásadný 300% ný rozdiel v kvalite materiálu, dizajne, či jazdných vlastnostiach. Proste som si ho kúpil, bola to moja voľba.
Čo ma dosť udivuje je fakt, že sa tu riešia marže obchodníkov, kde aj tak polemizujeme o číslach medzi 10-30%. Ale keď si dnes či na eBay, alebo od fyzických osôb mnohí z vás kúpia vozeň za 3 násobok ceny, ako stál v obchodoch, keď sa vyrábal, nad tým sa nikto nerozplýva. Čiže tých 200-300 % je v pohode? A nehrajme na tému "numizmatiky", že už nie sú dostupné, je ich málo a preto sú drahé. Veď pri mnohých vagónoch sme sa už tvárili, že raz za existenciu ľudstva sa snáď vyrobili a hľa, čo chvíľa budú zase v obchodoch. Čo sa týka Číny, plne súhlasím s Čmelákom. Určite ani Číňan nebude do smrti pracovať za 1 USD na deň a žiť v katakombe s rozmerom 1x1x2 m. A neuspokojí sa s televízorom o uhlopriečke 50 cm, ale bude chcieť väčší, k tomu IPhone a podobne. Príklad: Všetci si tu pamätáte na tradičnú výrobu Sandrik - vyrastali sme na príboroch spomínanej firmy. Žiadne šmejdy z hliníku, ale kvalitka z antikoru. Čuduj sa svete, vstali z popola, v Žarnovici krásny show room a predajna, ale veľká časť výroby sa tiež v Číne sa realizuje. Aaaale..ako som sa bavil so zodpovednými, žiadne obchody že "za babku". Keď už chcú zotrvať v dobrom mene a kvalite z minulosti, sakra si za tú kvalitu u partnerov v Číne platia. Čiže aj u nich to je tak, že čím väčšia kvalita, tým väčší peňááááz.
Čo ma dosť udivuje je fakt, že sa tu riešia marže obchodníkov, kde aj tak polemizujeme o číslach medzi 10-30%. Ale keď si dnes či na eBay, alebo od fyzických osôb mnohí z vás kúpia vozeň za 3 násobok ceny, ako stál v obchodoch, keď sa vyrábal, nad tým sa nikto nerozplýva. Čiže tých 200-300 % je v pohode? A nehrajme na tému "numizmatiky", že už nie sú dostupné, je ich málo a preto sú drahé. Veď pri mnohých vagónoch sme sa už tvárili, že raz za existenciu ľudstva sa snáď vyrobili a hľa, čo chvíľa budú zase v obchodoch. Čo sa týka Číny, plne súhlasím s Čmelákom. Určite ani Číňan nebude do smrti pracovať za 1 USD na deň a žiť v katakombe s rozmerom 1x1x2 m. A neuspokojí sa s televízorom o uhlopriečke 50 cm, ale bude chcieť väčší, k tomu IPhone a podobne. Príklad: Všetci si tu pamätáte na tradičnú výrobu Sandrik - vyrastali sme na príboroch spomínanej firmy. Žiadne šmejdy z hliníku, ale kvalitka z antikoru. Čuduj sa svete, vstali z popola, v Žarnovici krásny show room a predajna, ale veľká časť výroby sa tiež v Číne sa realizuje. Aaaale..ako som sa bavil so zodpovednými, žiadne obchody že "za babku". Keď už chcú zotrvať v dobrom mene a kvalite z minulosti, sakra si za tú kvalitu u partnerov v Číne platia. Čiže aj u nich to je tak, že čím väčšia kvalita, tým väčší peňááááz.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708799/
Konecne prisel odbornik na slovo vzaty který rozumi problematice vozu RailTop a vnesl nam do toho osvetu Prosimte Tebe prvne si o nech vozech něco zjisti a pak tu "mudruj"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708792/
Presna tak. Vyroba modelov uz dávno nie je práca fuskára na rohu v garázi. (aj od neho spolocnost bude chciet vyberat dane, soc. poistku a neviem este co... ) .
Takze kazdá firma skor ci neskor pride na jedno cislo, s aku cenu buda mat tovar na pulte ak sa tam raz dostane (to cislo je kluc produktivity a vsade je obrovsky tlak na jeho zvysenie - t.j. lacnejsie vyrábat a drahsie predávat - vtedy dostanes za svoje uspory - investované cez banky do vyroby - viac.
A je najväcsim omylom si mysliet, ze objednávka priamo od vyrobcu je najlacnejsia. Zial je presne naopak, aby vyroba ako tak fungovala musi existovat distribucná siet (preto nefunguje imaginárna distribucia cez internet), ktorá zadá patricnu vyrobu a ciastocne znása financné riziko. (Preto su podobne veltrhy ako je Norimberk, kde obchodnici ZÁVÄZNE objednajú modely, ktoré potom vyroba vyrobi a my ich nejako nakupime). Ak by nebola distr. siet, nikto by nezacal s vyrobou, lebo nikto by neisiel do financneho rizika. (To by mohol urobit maloseriovy dodávatel, ale by to stálo este viac - lebo peniaze aj pre neho sú velmi drahé).
Dalsi casty omyl, ze produkty z Ciny su za babku. Tie casy sú uz desiatky rokov za nami. Dnes, ak chces dokonaly model (a kazdy chce vid diskusiu) musis dodat najlepsie stroje - casto musia postavit celu fabriku - vid PIKO - musis zabezpecit nejlepsie materiály a potom aj schopnu konstrukcnu skupinu, kto ten model dovedie k vyrobe. Tieto náklady su úplne rovnake vsade na svete, a preto uz niektori sa vytriezveli a vrátili sa do Europy, kde urcite veci maju lepsie pod kontrolou a nestrácaju peniaze a cas na kontrolu vyroby za cinskym murom.
Ten kus umelej hmoty, comu hovorime model má materiálne vsade rovnaku hodnotu (takmer 0€) zbytok je totiz inde - od dusevnej hodnoty, cez licencie, dopravu, dani a inych odvodov atd. az platy predávacov v obchodoch. (A tá posledná polozka býva takmer najmensia)
Takze kazdá firma skor ci neskor pride na jedno cislo, s aku cenu buda mat tovar na pulte ak sa tam raz dostane (to cislo je kluc produktivity a vsade je obrovsky tlak na jeho zvysenie - t.j. lacnejsie vyrábat a drahsie predávat - vtedy dostanes za svoje uspory - investované cez banky do vyroby - viac.
A je najväcsim omylom si mysliet, ze objednávka priamo od vyrobcu je najlacnejsia. Zial je presne naopak, aby vyroba ako tak fungovala musi existovat distribucná siet (preto nefunguje imaginárna distribucia cez internet), ktorá zadá patricnu vyrobu a ciastocne znása financné riziko. (Preto su podobne veltrhy ako je Norimberk, kde obchodnici ZÁVÄZNE objednajú modely, ktoré potom vyroba vyrobi a my ich nejako nakupime). Ak by nebola distr. siet, nikto by nezacal s vyrobou, lebo nikto by neisiel do financneho rizika. (To by mohol urobit maloseriovy dodávatel, ale by to stálo este viac - lebo peniaze aj pre neho sú velmi drahé).
Dalsi casty omyl, ze produkty z Ciny su za babku. Tie casy sú uz desiatky rokov za nami. Dnes, ak chces dokonaly model (a kazdy chce vid diskusiu) musis dodat najlepsie stroje - casto musia postavit celu fabriku - vid PIKO - musis zabezpecit nejlepsie materiály a potom aj schopnu konstrukcnu skupinu, kto ten model dovedie k vyrobe. Tieto náklady su úplne rovnake vsade na svete, a preto uz niektori sa vytriezveli a vrátili sa do Europy, kde urcite veci maju lepsie pod kontrolou a nestrácaju peniaze a cas na kontrolu vyroby za cinskym murom.
Ten kus umelej hmoty, comu hovorime model má materiálne vsade rovnaku hodnotu (takmer 0€) zbytok je totiz inde - od dusevnej hodnoty, cez licencie, dopravu, dani a inych odvodov atd. az platy predávacov v obchodoch. (A tá posledná polozka býva takmer najmensia)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708789/
Andrejusko1: Vies... posledne skoro dva roky som jednal s par firmamy... a aj so sefmi firiem... No a neuveris...ale od kazdeho som pocul jedno... Ak nieco vyrobis... musis to predat so 4 nasobnym ziskom, inak to nema cenu robit...
Takze uvediem priklad... ak by som vyrobil vec, ktora ma vo vyrobe bude stat 100 Euro, tak ju musim predat za 400, aby sa mi to oplatilo... a o tom to cele je bohuzial...
Ja rozumiem, ze dnes je tazke mat firmu... ale prepac... mam pocit, ze cim je vyroba jednoduhsia, tym je vsetko drahsie... Nepoviem,keby kazdy model v zavode skladalo 100 ludi... ale dnes vela veci riesia stroje... Takze je to nepochopitelne... bohuzial...
A co je najhorsie na tom celom... vela firiem svoje vurobky nechava robit v Cine... a tam sa asi nemusime bavit o tom, kolko asi stoji jeden ten vagon... Alebo ano???
Takze uvediem priklad... ak by som vyrobil vec, ktora ma vo vyrobe bude stat 100 Euro, tak ju musim predat za 400, aby sa mi to oplatilo... a o tom to cele je bohuzial...
Ja rozumiem, ze dnes je tazke mat firmu... ale prepac... mam pocit, ze cim je vyroba jednoduhsia, tym je vsetko drahsie... Nepoviem,keby kazdy model v zavode skladalo 100 ludi... ale dnes vela veci riesia stroje... Takze je to nepochopitelne... bohuzial...
A co je najhorsie na tom celom... vela firiem svoje vurobky nechava robit v Cine... a tam sa asi nemusime bavit o tom, kolko asi stoji jeden ten vagon... Alebo ano???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708787/
Ešte na záver: Kľudne si zanadávajte,pokritizujte na základe vykonštruovaných informácii.Keď raz bude jediná dostupná možnosť objednať si...v rámci špásu povedzme v roku 2020 rakaňu od ACME len cez internet priamo u výrobcu s platbou vopred a 30 EURovým poštovným,potom budete asi spokojní :-).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708770/
Veľavážené panstvo...Občas by som si dovolil vyhlásiť stránku vlaky.net za najzábavnejšiu webku v strednej Európe. X týždňov dozadu som tu čítal vášnivé diskusie o tom, ako sa komu kde podarilo kúpiť super model vagóna RailTop za takmer 200 EUR,hneď ho niekto prebil svojou "skvelou" kúpou už za 150 EUR. Tak som si zagúľal očami, že aké sumy a aké "super" kšefty. Dnes sledujem ťažkú kritiku až osočovanie retailových obchodov z "nenažratosti", lebo si dovolia ponúknuť nejakú párkusovú /skutočne párkusovú,lebo vo výrobnom podniku sa pod slovom séria rozumejú tisíce ks,nie dve stovky/ sériu vagónov za 59 EUR. Neviem, odkiaľ beriete tie svoje informácie o maržiach,nákladoch a výnosoch retailových obchodníkov, či výrobcov ako takých.Lebo len ak by ste zhliadli a rozanalizovali ročný výkaz ziskov a strát a súvahu firiem, by ste tu mohli prezentovať dôveryhodné a 100% né informácie pre ostatnú verejnosť. Preto výroky typu zisk na novom vagóne 50:50 a podobné mi pripadajú predčasné a neobjektívne.Pretože....výrobca má vo výrobnom pláne portfólio x vagónov, lokomotív a iných doplnkov.A x z nich sa predáva dobre,generujú silné tržby,x z nich sa prediera k zákazníkom len tak tak. Každý produkt má samozrejme svoje úvodné investičné a bežné výrobné náklady.Potom sú tu zamestnanci,leasing vozidiel a výrobných zariadení, marketing atď.Až po skončení účtovného roka by sa možno dal hospodársky výsledok rozdeliť váženým priemerom na jednotlivé kusy.A možno by sme boli prekvapení.Možno by potom na trebárs rýchl.vagón ACME zostalo 5 EUR zisku.Nemyslím si, že komodita modelových vláčikov je tak v kurze v dnešnej dobe, že by sa výrobcovia a retailoví obchodníci topili v "melónoch".
No a čo sa retailu týka....Pobehal som ozaj kvantum modelárskych obchodov v CZ, AT,D,SK. A dovolím si skloniť pred majiteľmi hlavu, že na tú prácu majú energiu a vôľu.A som rád každej kamennej predajni, ktorá existuje a kde si môžem naživo model obhliadnuť,pokecať o ňom a zakúpiť si ho "on line". A ako logicky zmýšľajúcemu by mi nenapadlo tu hovoriť o nenažratosti, pretože keď si vezmem tú paletu výrobkov, čo majú k dispozícii pre nás-kupujúcich....nákladov súvisiacich s chodom predajní...... náklady typu výjazd na výstavu s ubytovaním /tiež nie je vec rozkoše, ale forma upevňovania vzťahov s výrobcami,príležitosť vidieť novinky, príležitosť uzatvárania obchodných kontraktov/atď. A čo sa týka cien a výberu.......už prepieraný JR Line, ale aj Elsikor, shop.modelová železnica v TT, Doorz v ZA,HT Model sa ponukou položiek dostupných na predajni v pohode vyrovnajú tým v cudzine,dokonca niektoré zahraničné obchody by aj zatienili.A ceny? To isté. Keď analógovú mašinku v BA vidím za 150 EURy,tak si buďte istí,že v mnohých prípadoch ten istý kus uvidíte vo Viedni,či trebárs v Mníchove za cenu aj 10-15 EURy vyššiu.
No a čo sa retailu týka....Pobehal som ozaj kvantum modelárskych obchodov v CZ, AT,D,SK. A dovolím si skloniť pred majiteľmi hlavu, že na tú prácu majú energiu a vôľu.A som rád každej kamennej predajni, ktorá existuje a kde si môžem naživo model obhliadnuť,pokecať o ňom a zakúpiť si ho "on line". A ako logicky zmýšľajúcemu by mi nenapadlo tu hovoriť o nenažratosti, pretože keď si vezmem tú paletu výrobkov, čo majú k dispozícii pre nás-kupujúcich....nákladov súvisiacich s chodom predajní...... náklady typu výjazd na výstavu s ubytovaním /tiež nie je vec rozkoše, ale forma upevňovania vzťahov s výrobcami,príležitosť vidieť novinky, príležitosť uzatvárania obchodných kontraktov/atď. A čo sa týka cien a výberu.......už prepieraný JR Line, ale aj Elsikor, shop.modelová železnica v TT, Doorz v ZA,HT Model sa ponukou položiek dostupných na predajni v pohode vyrovnajú tým v cudzine,dokonca niektoré zahraničné obchody by aj zatienili.A ceny? To isté. Keď analógovú mašinku v BA vidím za 150 EURy,tak si buďte istí,že v mnohých prípadoch ten istý kus uvidíte vo Viedni,či trebárs v Mníchove za cenu aj 10-15 EURy vyššiu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708769/
misto: Vďaka za info priamo od zdroja.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708765/
Troška vás usmerním v informáciách. JR line dostal ponuku od ACME na vozy a budú vyrobené pre JR line ale bude ich možno kúpiť aj u iných predajcov na Slovensku (rozhodnutie bude na JR line). O počte kusoch je predčasné polemizovať nakoľko konečné počty (min. 300ks) budú spresnené až budúci týždeň. Čo sa týka ceny a zisku nie je to také optimistické pre predajcu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708764/
No, netvrdim, ze ta cena je optimalna, ale ked si predstavim co za sracky predavalo roco za 49,90 (Y-ny).... ked si predstavim, ze kedysi boli tieto IC vozne tusim od Xenie, alebo od koho (v neporovnetelne horsej kvalite, lebo boli zalozene na inom type vozna - len prestriekane) za vyse 2000 Sk (co v dnesnych hodnotach dosahuje cca 100 € - cista buduca hodnota) ....
Urcite, JRline ma povest draheho obchodu (musim aj ja priznat, ze opravnene), ale na druhej strane som tam uz kupil aj par kuskov, co inde neboli a boli za beznu cenu, za ktoru sa dali zohnat na nete ....
Urcite, JRline ma povest draheho obchodu (musim aj ja priznat, ze opravnene), ale na druhej strane som tam uz kupil aj par kuskov, co inde neboli a boli za beznu cenu, za ktoru sa dali zohnat na nete ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708741/
KOLEKTOR nevidim to az tak zle ako ty obchodna politika v modelovej zeleznici na SK sa nadmieru vymyka beznym obchodnym podmienkam v inych odvetviach... Tych setov je vyrobenych minimalny pocet 200, ACME ich vyrobilo na niekoho podnet, vstupne naklady versus zisk je pri tomto pocte na urovni 50/50 inak by do toho ziadny zadavatel nesiel, tak teraz skusme co je na tom neopodstatnene... Niekto tu pise, ze je to pre neho drahe, ano drahe to je, opisal som preco je to drahe...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708728/
azonic toto bolo v tomto pripade neopodstanene....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/708727/