Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
kiski: Nebolo to nič, čo by stálo za reč. Taká malá rozborka prevodov s ich vyčistením a namazaním. Možno ma rajio ešte doplní.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602480/
OT to Rajio: tak už mi napíšeš, aké "drobné úpravy" pojazdu Kuehn si robil, aby lepšie behal? Kľudne môžeš do súkromnej pošty, ak nechceš sem. Prosil som ťa o to 4 alebo 5 strán dozadu, ale odpoveď som zatiaľ nedostal, zrejme si si to asi nevšimol. Nevadí, hádam, teraz ti to udrie do očí...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602471/
stendy: Len upresním, že tú prerábku som nerobil ja. Mal som však povolenie ju odprezentovať od kamaráta, ktorý ju zrealizoval.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602463/
Igi: Tvoj model okuliarnika (pomerne vydareného Rokáckeho) si doviedol k dokonalosti. Madlá neboli až taký veľký problem , ako si ukázal Ty , existuje stále možnosť nápravy. Ale keď je nanič
čelo kasne s tým sa už moc toho robiť nedá a ani neoplati.
Rajio: to by sme teda ale dopadli, aby sme sa obávali že nejaký výrobca sa na nás vy...e.
Dneska by som sa už nebál, že budeme mať málo našich mašín, výrobcov tiež časom možno bude viac. A keď odíde jeden, príde druhý tak to už chodí. (dúfam, že slová "tak si ma nepraje myslíš iba zo srandy")
čelo kasne s tým sa už moc toho robiť nedá a ani neoplati.
Rajio: to by sme teda ale dopadli, aby sme sa obávali že nejaký výrobca sa na nás vy...e.
Dneska by som sa už nebál, že budeme mať málo našich mašín, výrobcov tiež časom možno bude viac. A keď odíde jeden, príde druhý tak to už chodí. (dúfam, že slová "tak si ma nepraje myslíš iba zo srandy")
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602461/
Igi - platilo, platí a bude platiť pomer cena / kvalita. V H0 bol ohlásený Čmeliak za takmer dvojnásobnú cenu ako Bardotka ... Takže klobúk 2x dole. Víťo sa ostrieľal pri výrobe návestidiel AŽD (H0 aj TT) a podľa mienky normálnych modelárov sú špicové až bezkonkurenčné. Ono inak sa díva modelár na model za 100 € a inak na model za vyše 140 € a pritom ide stále o veľkosériový hobby model. Žiadna vyššia kvalita. Z pohľadu modelov na jazdenie ide primárne o jazdné vlastnosti. Možno časom, ak Víťo ponúkne aj holé kasne podľa pôvodného projektu, vznikne priestor na lepšie detailovanie. Kto však chce model do vitríny, potom nie v bežných veľkostiach a nie veľkosériové modely. Podľa mňa je tiež posudzovanie modelu len podľa foto scestné. Okrem toho aj žiak strojníckej učňovky (teraz vlastne strednej odbornej školy) vie, že modely na stupnici presnosti atď. majú ďaleko k 100%. Nejde o vojenskú, kozmickú ani inú špeciálnu techniku. Prevody sú ložené len v dierach v plaste, bez náznaku ložísk, tak o čom sa to tu trepe ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602460/
Rajio: A ja len doplním, že až samotný predaj ukáže, či ide o taký nepodarok ako sa tu prezentuje. Väčšia časť zákazníkov takéto odchýlky nerieši a sú radi, že im na domácich koľajiskách jazdí model, aký poznajú z prevádzky. Potom je tu menšia skupina modelárov, ktorí tie odlišnosti samozrejme vidia a píšu tu o nich.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602428/
Ja len tolko sam za seba k diskusii ohladne novej H0 bardotky. Ak koli niekoho kritickym prispevkom (niekedy az prilis) , prejde V. Banu chut vyrabat dalsie modely, tak si ma nepraje.
Osobne som velmi rad ze je tu dalsi "fabricky" vyrobca, ktory riesi modely zel. vozidiel behajucich po nasich tratiach. Pred par rokmi sme my T-eckari mohli o takychto modeloch len snivat. Aky to bol osial ked ROCO prislo na trh s okuliarnikom. A postupom casu tiez na nich vidim nedostatky, ale som rad ze ich mam. Tak isto som rad, ze mam aj skula od MTB aj ked tie okuliare su omnoho viac zbabrane ako celo na novych H0 bardotkach (ak vobec je, lebo ked sa pozriem na model bardotky, tak tam tu bardotku vidim ako ju poznam v reale, kdezto o skulovi to nemozem moc povedat - ale aj to sa musim na nho pozriet moc z blizka). Ako uz vacsina modelarov popisala, neexistuje dokonaly model a rozdiely budu snad vzdy, len postupom casu a zdokonalovanim technologii su stale mensie a mensie...
Mam okuliarnikov od vsetkych vyrobcov a kazdy ma +/- dajake nedokonalosti...
Donedavna sme mali z nasich masin k dispozicii len nejake BTTB bobiny a hektorov, ktore kvalitou zaostavaju 1000x za dnesnymi okuliarnikmi a bardotkami. A preto som rad, ze tito vyrobcovia riesia nase modely aj ked niesu uplne dokonale, ale som rad ze su, a preto fandim vsetkym vyrobcom len tak dalej...
A co sa tyka aj samotnej ceny MTB. Z mojho pohladu je obdivuhodne, ze sa V. Bana vobec pustil do takej "domacej" vyroby za taku cenu ako ich predava, lebo ked si spocitame kolko dielov obsahuje loko, hlavne pojazd, ich zlozenie, celkove zlozenie modelu, nastriekanie, popisy, drahy 5P motor a plosak, nehovoriac o velmi drahej vyrobe a prevadzke foriem, potrebe casu na zlozenie modelu, najnovsie uz udajne aj na platy novych zamestnacov (nie cinskych za par Juanov!!!) , DPH!, odvody na daniach, tak klobuk dole... Niekedy mam pocit ci p. Bana nevyhral loto a vyrobu modelov riesi ako svoje hobby
Osobne som velmi rad ze je tu dalsi "fabricky" vyrobca, ktory riesi modely zel. vozidiel behajucich po nasich tratiach. Pred par rokmi sme my T-eckari mohli o takychto modeloch len snivat. Aky to bol osial ked ROCO prislo na trh s okuliarnikom. A postupom casu tiez na nich vidim nedostatky, ale som rad ze ich mam. Tak isto som rad, ze mam aj skula od MTB aj ked tie okuliare su omnoho viac zbabrane ako celo na novych H0 bardotkach (ak vobec je, lebo ked sa pozriem na model bardotky, tak tam tu bardotku vidim ako ju poznam v reale, kdezto o skulovi to nemozem moc povedat - ale aj to sa musim na nho pozriet moc z blizka). Ako uz vacsina modelarov popisala, neexistuje dokonaly model a rozdiely budu snad vzdy, len postupom casu a zdokonalovanim technologii su stale mensie a mensie...
Mam okuliarnikov od vsetkych vyrobcov a kazdy ma +/- dajake nedokonalosti...
Donedavna sme mali z nasich masin k dispozicii len nejake BTTB bobiny a hektorov, ktore kvalitou zaostavaju 1000x za dnesnymi okuliarnikmi a bardotkami. A preto som rad, ze tito vyrobcovia riesia nase modely aj ked niesu uplne dokonale, ale som rad ze su, a preto fandim vsetkym vyrobcom len tak dalej...
A co sa tyka aj samotnej ceny MTB. Z mojho pohladu je obdivuhodne, ze sa V. Bana vobec pustil do takej "domacej" vyroby za taku cenu ako ich predava, lebo ked si spocitame kolko dielov obsahuje loko, hlavne pojazd, ich zlozenie, celkove zlozenie modelu, nastriekanie, popisy, drahy 5P motor a plosak, nehovoriac o velmi drahej vyrobe a prevadzke foriem, potrebe casu na zlozenie modelu, najnovsie uz udajne aj na platy novych zamestnacov (nie cinskych za par Juanov!!!) , DPH!, odvody na daniach, tak klobuk dole... Niekedy mam pocit ci p. Bana nevyhral loto a vyrobu modelov riesi ako svoje hobby
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602422/
trunda: som rád že sa nájdu aj takí, ktorí vedia o čom hovorím (geometria/3D....) len ma proste zarazí, keď sa ma niekto snaží presvedčiť že je to 100% keď je to len 80%. Neprispievam sem preto aby som niekoho urážal alebo odsudzoval ako si to tu niekto vysvetlil. Železnica malá i veľká sú mojim koníčkom takmer 30rokov . Mám rad vo veciach poriadok. To či je niekto viac alebo menej profesionál sa tu aj tak nevyrieši.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602402/
trunda - niektoré príspevky nemajú parametre diskusie, ale "umíněností". Pretože Víťu poznám osobne aj niektorých jeho spolupracovníkov, viem, že miry nebrali z papierov, lež predlohy poctivo prelozili. Tiež nie je tajnosťou, že jednotlivé čelá sa proste líšili podľa výrobných sérií a nakoniec, že pomer cena kvalita je vyvážený ! U týchto modelov sú primárne jazdné vlastnosti a keď si jednotlivé modely porovnám, tak na pojazd Okuliarnika MTB neboli ponosy a je bez pochyby najlepší. Keď si pripočítam, že koľko som sa narobil, aby som umravnil modely Roco a Kuhn, viem o čom píšem ! Každý model má svoje plus, ale aj mínus. V tom to je Okuliarnik MTB so "zbabranými" čelnými sklami drobnosť. V reále to nevyznieva tak hrozne, ako na 4 5x zväčšenej foto. Na druhú stranu do rozdielu v cene oproti Roco hravo kúpim okna Roco, osadím ich a bude to. Odstrániť však "mádla" na kasni Roco si netrúfam. Znižoval som výfuky do dobového stavu a do madiel sa teda nedám ! Môj model na rozdiel od iných jazdil v pohode, len pri výrobe zabudli dať skrutky k plošáku. Vzhľadom na nešťastné riešenie pôvodného a potrebe oddeliť čelné svetlá od reflektora aj od pozičných červených, som musel urobiť plošák nový. MTB to má predpeipravené - oddelenie červených svetiel od čelných a ich spínanie funkciou. otrasne tiež pôsobí vpredu tá obrovská dieľa v pluhu u Roco. Oceňujem celokovové podvozky, malé profily zubov a spodnu kritku na skrutky. "diery" v podvozkoch som upchal.
Okuliarnik Kuhn - oproti reklame zrejme sklamanie. Môj kus jazdí, ale detských nemocí a nedorazov je priveľa ! Takmer neodstrániteľné sú priesvity svetie, pričom svietenie pod pluh sa nevyskýtovalo ani u BTTB modelov, detto kolmé ozubenie na šnekoch. Mádla sú síce "normálne" lež nedotvarované, chladič na streche mimo rozmerov a kabína, jej vnútro jednoznačne najslabšie oproti konkurencii. Kabína je nepriehľadná s obrovským klinom, logicky nemá sedačky a sú do nej priesvity. Nedoriešené je aj osvetlenie. Červená presvitá do bielych sveteil a opäť treba hasiť, dvojkolia majú vysoké okolky a majú rendenciu počítať pražce. Nájdu sa aj detaily, ktoré model nemá ...
Tak ostáva len vzdychnúť, že z 3 by bol jeden zdarilý model !
Okuliarnik Kuhn - oproti reklame zrejme sklamanie. Môj kus jazdí, ale detských nemocí a nedorazov je priveľa ! Takmer neodstrániteľné sú priesvity svetie, pričom svietenie pod pluh sa nevyskýtovalo ani u BTTB modelov, detto kolmé ozubenie na šnekoch. Mádla sú síce "normálne" lež nedotvarované, chladič na streche mimo rozmerov a kabína, jej vnútro jednoznačne najslabšie oproti konkurencii. Kabína je nepriehľadná s obrovským klinom, logicky nemá sedačky a sú do nej priesvity. Nedoriešené je aj osvetlenie. Červená presvitá do bielych sveteil a opäť treba hasiť, dvojkolia majú vysoké okolky a majú rendenciu počítať pražce. Nájdu sa aj detaily, ktoré model nemá ...
Tak ostáva len vzdychnúť, že z 3 by bol jeden zdarilý model !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602393/
... ano, taky mám rád detail, mám rád deskriptivu a ovládám CAD. Možná proto chápu, proč modely pana Báni vykazovali tvarové nepřesnosti. Podotýkám, že se z chyb zjevně poučil a zamračená vypadá jako zamračená. To co tu Stendy prezentuje jako fatální chybu, je pro mě s prominutím ptákovina.
Pan Báňa vyrábí modely lokomotiv chvíli. Jestli jsou zatím jeho peníze nebo jiný kapitál nevím. Ale jako každý kdo začíná, dělá chyby. Pan Báňa buď prostorový CAD model dělal sám, pak tedy opravdu klobouk dolů, nebo si někoho najal nebo zaměstnal a ten to prostě přesně nevystihl. Čela těchto lokomotiv jsou tak složitým geometrickým útvarem a každý máme jiné oko. Jejich přesné vystižení vyžaduje konstruktéra se zažitými postupy a skvělou znalostí CAD aplikace. Stojí to peníze, spoustu peněz, a to je jen jedno z mnoha úskalí na cestě.
Kritiku beru, z čeho jiného se člověk má poučit. Ale diskuse už tady hraničí s umíněností. Navíc v nejednoznačné záležitosti, jako je soulad dokumentace se skutečností.
Já mám taky výhrady, které se promítnou do toho, jestli koupím, nebo ne.... ale hádat se kvůli tomu?
Pan Báňa vyrábí modely lokomotiv chvíli. Jestli jsou zatím jeho peníze nebo jiný kapitál nevím. Ale jako každý kdo začíná, dělá chyby. Pan Báňa buď prostorový CAD model dělal sám, pak tedy opravdu klobouk dolů, nebo si někoho najal nebo zaměstnal a ten to prostě přesně nevystihl. Čela těchto lokomotiv jsou tak složitým geometrickým útvarem a každý máme jiné oko. Jejich přesné vystižení vyžaduje konstruktéra se zažitými postupy a skvělou znalostí CAD aplikace. Stojí to peníze, spoustu peněz, a to je jen jedno z mnoha úskalí na cestě.
Kritiku beru, z čeho jiného se člověk má poučit. Ale diskuse už tady hraničí s umíněností. Navíc v nejednoznačné záležitosti, jako je soulad dokumentace se skutečností.
Já mám taky výhrady, které se promítnou do toho, jestli koupím, nebo ne.... ale hádat se kvůli tomu?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602387/
Tiež mám radosť z dobrej práce, nie vždy som len kritizoval, samozrejme že aj ja viem pochváliť model (nie hračku) čo stojí za to. Moje oko však neopijem rožkom, ako by som možno niekedy aj chcel. Pravda je , ze v jednoduchosti je krása , ale v detailoch je ešte väčšia
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602382/
K poslednej debaťe len toľko: Budme radi, že si je z čoho vyberať, a každý si hádam nájde model, ktorý ho uspokojí. Ja napr. budem radšej ak loko bude spoľahlivo chodiť a nejaké madlá atď., ma až tak netrápia. Cukanie na koľajach, je myslím si väčší problém, ako drobný detail.
Veľa rokov /cca 30/naspäť, bola pre mňa dostupná len jedna predajňa a to na Šrobárovej v Košiciach a viacmenej jeden výrobca, muselo to stačiť. Teraz, keď som sa rozhodol vrátiť ku koníčku, sa niekady nestíham orientovať a teším sa, že ponuka /najmä ČS/ modelov je taká aká je. Ale proti gustu žiadný dišputát.
Veľa rokov /cca 30/naspäť, bola pre mňa dostupná len jedna predajňa a to na Šrobárovej v Košiciach a viacmenej jeden výrobca, muselo to stačiť. Teraz, keď som sa rozhodol vrátiť ku koníčku, sa niekady nestíham orientovať a teším sa, že ponuka /najmä ČS/ modelov je taká aká je. Ale proti gustu žiadný dišputát.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602378/
Som toho istého názoru ako Ty "niet sa sTebou o čom baviť"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602368/
čmelák čítaš po sebe???
veď Ty tu máš celú kázeň o tvojich a NNN kových modeloch - ja Ti iba pripomínam ,že to sem nepatrí, toto je fórum o výrobcoch a nie modeloch postavených na kolene (Mňa jeho modely proste v tejto diskusií netrápia). Ja Nikomu neberiem jeho modelársku zručnosť.
Napíš mi prosím Ťa čím som koho urazil
veď Ty tu máš celú kázeň o tvojich a NNN kových modeloch - ja Ti iba pripomínam ,že to sem nepatrí, toto je fórum o výrobcoch a nie modeloch postavených na kolene (Mňa jeho modely proste v tejto diskusií netrápia). Ja Nikomu neberiem jeho modelársku zručnosť.
Napíš mi prosím Ťa čím som koho urazil
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/602362/
Jediny, kto moze a bude robit nase modely pravidelnejsie bude cesky vyrobca (slovensky pokus v podobe ELKOM vieme ako skoncil) ... a nejedna sa len o lokomotivy, ale aj o vozne a dalsie doplnky (trebars uz spominane navestidla, ale aj lampy, domceky, ......).
A ze vyrobcov bude viac .... A co ich prosim ta uzivi? Aj nas trh sa casom (a rychlo, vzhladom na jeho velkost) nasyti a hotovo. Predaje, ake mal okuliarnik od Roco uz podla mna NIKDY nebudu. Brejlovec bola totiz PRVA masina rydzo CSD, nikto to predtym nerobil a tak to ludia kupovali. Cim viac typov tym nensie predaje, lebo nie kazdy chce okuliarnika, nie kazdy chce bardotku, bangli, cmeliaka, ...... A realne, kolko modelarov ma financne na to, aby si mohli na kolajisko, do vitriny kupit 10-20 nasich masin ?
Odide jeden a pride druhy ... na to zabudni ... mam pocit, ze zijes v nejakom imaginarnom vysnivanom svete .... kolko vyrobcov tu bolo za cele desiatky rokov, z ktorych niekto odisiel a prisiel dalsi?
Sleduj realitu a uvidis, ze skutocne modelar moze byt vdacny za kazdy nas model. Netvrdim, ze ma byt bezhranicne nekriticky, ale zasa zacinat s kritikou na zaklade par fotiek .... Navyse, niektori modelari nie su zatazeni na 100% do poslednej skrutky autenticky model. Mozu tam byt odchylky, netvrdim ze nie, ale pre mnohych su v pohode akceptovatelne. A ked si zoberiem realny model, ktory existuje a uz sa aj predava a nieco imaginarne, co este ani nevieme kedy bude .... A to nehovorim o celocervenej verzii, ktoru kto vie kedy Roco raci vypustit ... ak vobec ....
Preto ak nechces, nekupuj. Postav si sam. Alebo zacni za 150 € vyrabat bardotku s vynikajucim pojazdom s uplne idealnou kasnou, nastrekom, znacenim, rad ju od teba kupim ...