Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
Montoya: Skoda, ze ta 756ka nakoniec nebude Viem ze s tymi vetracimi otvormi v karoserii by bol problem.. ale bez nich (alebo s ich potlacvou immitaciou) by sa to podla mna dalo a bol by to, aspon si myslim vcelku ziadany model. Viem, ze je este rozdiel na strache, ale videl som tam taky naznak olemovania na streche, tak som myslel, ze to maju riesene podobne ako tu mrizku na cele, ze sa to da na forme rychlo vymenit. Nevies, ci sa planuje este aspon nejaka ina slovenska verzia v dohladnej dobe? Napr. taka 750 by mohla byt celkom pekna na kolajsti s osobnym vlakom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473703/
drobecoct: Na modeloch robených v Číne (aj LS Models, A.C.M.E.) je proti napr. modelom robených v Roco SK zaujímavé, že sú všetky z mimoriadne podradného plastu. Skoro každý pád takéhoto vozňa z hoc menšej výšky bude zrejme končiť nenávratnou deštrukciou modelu.
NNN: Jeden z dôležitých aspektov modelu je dojem z neho. Subjektívna nemerateľná veličina. Na tom čo píšeš o sergejovi môžeš krásne vidieť, že sú veci, ktoré udrú na prvý pohľad a sú veci, ktoré človek prejde bez toho, že by to na dojme z modelu nič neurobia. A je zbytočné zamieňať to s nejakou politickou objednávkou či dokonca konšpiráciami. Keď raz na tom modeli vidím, že to k***a neni ono, tak to môžeme tabuľkovo porovnávať s čímkoľvek, dojem to nezlepši. Naopak dojem zo sergeja je napriek uvedeným nedostatkom oveľa, oveľa lepší.
A prestaňte už tu do toho motať vlastnoručne robené/upravované modely a súdiť autorov príspevkov podľa zručnosti v danom smere. To je hovädzina najhrubšieho zrna. Trh s modelmi nie je natoľko konkurenčné prostedie, aby neexistoval stav "nepáči sa mi, ale kúpim, lebo inak nič mať nebudem". A v tomto prípade neberme zákazníkovi právo NEšíriť dobré meno výrobcu. A ak tu niekto bude chcieť príjsť s tézou, že sa na nás Roco mohlo aj vykašľať, tak nech sa láskavo uvedomí a zamyslí.
montoya: Model nie je len karoséria, ale napr. aj taký pojazd... a už len kvôli nemu sa oplatí ten roco brílovec kúpiť ... ale model v kombinácii pojazd roco a kasňa ČStrain som už videl ... A to, že medzi slepými je aj jednooký kráľom furt nemení nič na tom, že mu to druhé oko chýba.
mikinko: NEM 658 je snáď štandard práve na ten 6 pin kontektor v ČStraine.
Allah akbar, "vykladač" Koránu.
NNN: Jeden z dôležitých aspektov modelu je dojem z neho. Subjektívna nemerateľná veličina. Na tom čo píšeš o sergejovi môžeš krásne vidieť, že sú veci, ktoré udrú na prvý pohľad a sú veci, ktoré človek prejde bez toho, že by to na dojme z modelu nič neurobia. A je zbytočné zamieňať to s nejakou politickou objednávkou či dokonca konšpiráciami. Keď raz na tom modeli vidím, že to k***a neni ono, tak to môžeme tabuľkovo porovnávať s čímkoľvek, dojem to nezlepši. Naopak dojem zo sergeja je napriek uvedeným nedostatkom oveľa, oveľa lepší.
A prestaňte už tu do toho motať vlastnoručne robené/upravované modely a súdiť autorov príspevkov podľa zručnosti v danom smere. To je hovädzina najhrubšieho zrna. Trh s modelmi nie je natoľko konkurenčné prostedie, aby neexistoval stav "nepáči sa mi, ale kúpim, lebo inak nič mať nebudem". A v tomto prípade neberme zákazníkovi právo NEšíriť dobré meno výrobcu. A ak tu niekto bude chcieť príjsť s tézou, že sa na nás Roco mohlo aj vykašľať, tak nech sa láskavo uvedomí a zamyslí.
montoya: Model nie je len karoséria, ale napr. aj taký pojazd... a už len kvôli nemu sa oplatí ten roco brílovec kúpiť ... ale model v kombinácii pojazd roco a kasňa ČStrain som už videl ... A to, že medzi slepými je aj jednooký kráľom furt nemení nič na tom, že mu to druhé oko chýba.
mikinko: NEM 658 je snáď štandard práve na ten 6 pin kontektor v ČStraine.
Allah akbar, "vykladač" Koránu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473700/
Je diskusia a diskusia. Mrkol som sa aj do českých fór a úroveň debát aj pohľad na modely a modelovanie je triezvejší, racionálnejší ... Pojem pseudomodel je určený paskvilu, rádobymodelu, od ktorého je Okuliarnik Roco predsa len vzdialený. A že domácky model je iný, atď. ? Ozaj a koľko je teda tých selfmade Okuliarnikov, t.j. žiaden odliatok ani kasňa ČsTrain na fabrickom pojazde. Čo viem, tak v H0 päť !!! a sú už riadne bradaté. Technicky je model zvládnutý na úrovni, žiaľ výroba v Číne nesie sebou aj isté nepríjemnosti, nedorazy, nedostatky, ktoré sa vyskytujú aj u iných modelov, ale u nich neexistuje "politická" objednávka na dehonestáciu ! Napr. Sergej Roco/H0 - to čo má na streche, ventilátor so sitom je zúdalý podes a trúby detto, čelné osvetlenie iba na svetlovody, pritom je drahší ako Okuliarnik, hoci jeho kasňa jednoduchšia, nemá vkladané mádla, atď. TT Sergej Roco je teda lepší (jaj len žiadne kontroverzie H0 versus TT). Ešte aj hobby modely PIKO majú lepšie zvládnuté strešné ventilátory a sitá ako Sergej Roco ... Aspoň trochu som to zatušoval mosadznými húkačkami ...
Výroba modelov - mám zopár videi z výroby modelov ešte v Nemecku i Rakúzku a teda nič moc. Dokonca nový park v Číne vyzerá omnoho lepšie a to nehovorím o Athearn. Pred dvoma týždňami dávali na Discovery v "Ako sa čo robí" výrobu vagónov. Dvojkolia komplet strojová výroba bez dotyku ľudskej ruky, ale finále - povrchová úprava, popisy, patina. Na neuverenie. Inak aj Athearn robí poctivo v Číne. Mám "ich" vagón Made in China.
P.S.
Ad Hektor PMT - má štandardné normalizované DCC rozhranie NEM 658 !
Výroba modelov - mám zopár videi z výroby modelov ešte v Nemecku i Rakúzku a teda nič moc. Dokonca nový park v Číne vyzerá omnoho lepšie a to nehovorím o Athearn. Pred dvoma týždňami dávali na Discovery v "Ako sa čo robí" výrobu vagónov. Dvojkolia komplet strojová výroba bez dotyku ľudskej ruky, ale finále - povrchová úprava, popisy, patina. Na neuverenie. Inak aj Athearn robí poctivo v Číne. Mám "ich" vagón Made in China.
P.S.
Ad Hektor PMT - má štandardné normalizované DCC rozhranie NEM 658 !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473669/
Absolútne nechápem, prečo tu niektorý jedinci neustále vyťahujú "dokonale" príšernú stavebnicu 753 od CStrain. Nikdy som nikde netvrdil, že som jeho veľký zástanca, skôr presne naopak, ale samozrejme treba brať v úvahu dobu a podmienky jeho vzniku, ktoré boli neporovnateľné so súčasnými, ktoré majú svetové firmy k dispozícií. Preto je veľká škoda, že sa ich nesnažia využiť na 200%, čo by nepochybne malo kladný vplyv na ich hospodársky výsledok.
add mikinko:
Tá karoséria ti pukne tak, že si to pomaly ani nevšimneš a vôbec na to nepotrebuješ nijakú veľkú silu. Celkovo ten plast, z ktorého sú spravené, je nejaký veľmi prapodivný.
add mikinko:
Tá karoséria ti pukne tak, že si to pomaly ani nevšimneš a vôbec na to nepotrebuješ nijakú veľkú silu. Celkovo ten plast, z ktorého sú spravené, je nejaký veľmi prapodivný.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473667/
Railtop 65 EUR? V Hainburgu stoji 55. Sice len jeden z desiatich bol absolutne bezchybny, ale predsa. A zvysnych 9 bude predajca reklamovat u vyrobcu.
Ad Renatka, mikinko to napisal uplne presne. Preco Roco nerobi taku 350 ZSSK? Lebo ich nezaujima z hladiska predajnosti. Zaujimaju ich len modely, z ktorych vyrobia x verzii bez vacsich zasahov. Nie je nic jednoduchsie ako aplikovat iny nater alebo dat ine podvozky. Z modelu (nie nateru) musia predat 2000 ks, aby sa im vratila investicia, ktoru vrazili do formy. A nie su ochotni robit ani najmensie zasahy do skrine, aj preto bola zamietnuta 756 a radsej sa pustili do 771.
A k tym, ktori tu tvrdia, ze by radsej chceli nenastriekany model ktory by si nastriekali, preco si kupuju okuliarnika od Roco a prerabaju tie a nie tie fantasticke od CS Train?
Ad Renatka, mikinko to napisal uplne presne. Preco Roco nerobi taku 350 ZSSK? Lebo ich nezaujima z hladiska predajnosti. Zaujimaju ich len modely, z ktorych vyrobia x verzii bez vacsich zasahov. Nie je nic jednoduchsie ako aplikovat iny nater alebo dat ine podvozky. Z modelu (nie nateru) musia predat 2000 ks, aby sa im vratila investicia, ktoru vrazili do formy. A nie su ochotni robit ani najmensie zasahy do skrine, aj preto bola zamietnuta 756 a radsej sa pustili do 771.
A k tym, ktori tu tvrdia, ze by radsej chceli nenastriekany model ktory by si nastriekali, preco si kupuju okuliarnika od Roco a prerabaju tie a nie tie fantasticke od CS Train?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473640/
to albatros: Hektorov mam este z dob CS Train + Tillig. Pojazd je vynikajuci (masinka jazdi ticho, pomaly tak ako ma). Osvetlenie v pohode, ale to co pises ty - interier kabiny chyba. Okrem toho ma este nie velmi dobry plosak s akymsi pacudesnym konektorom na DCC. Vcelku som ale velmi spokojny .... Dufam, ze PMT vypusti Hektora v zelenom, lebo ten mi chyba (a aj sa mi najviac paci).
A v konecnom dosleku som vdacny vyrobcom za to, ze mozem mat doma zbierku CS masin (Sergeje, Hektorov, teraz brejlovcov, a ak to vyjde, tak aj cmeliakov ... ). Sice chybaju moje srdcovky - elektriky - ale aj tak ....
A v konecnom dosleku som vdacny vyrobcom za to, ze mozem mat doma zbierku CS masin (Sergeje, Hektorov, teraz brejlovcov, a ak to vyjde, tak aj cmeliakov ... ). Sice chybaju moje srdcovky - elektriky - ale aj tak ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473636/
AD. albatros489 asi tak nejak........
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473626/
Nechajte už okuliarnikov ROCO ležadlové vozne RailTop.A radšej si vezmite Hektora PMT.Karoséria je nastriekaná oničom,pásiky tamponprint oničom ale ten pocit že človek má Hektora alebo tú Renátku.A nech má rám pre mňa za mňa aj modrý stalé budem vedieť že Renátka je u mňa v krabici,koľajisku vo vitríne.Ale späť ku Hektorovi.Karoséria nič moc ale pojazd a elektronika špičková profi.Osvetlené horné tabuľky,tichý motor Mashima,plošák perfektne spracovaný...Stanovište nič moc biely výlisok no práve na ňom pracujem a už mám hotové zadné stanovište a načatý predný pult.A z Hektora mám tiež dobrý pocit.A nakoniec môžem len povedať:Ten kto nekúpil Renátku len preto že má svetlejší rám,ten kto nekúpil Hektora len pre zlý tamponprint a nástrek môže len ľutovať že tieto krásne legendárne československé lokomotívy nemá.Ja mám obidve a aj iné.RailTop vagon nemám ale na čo by mi bol nikde sa mi nehodí a za tú nekvalitu dať 65 €.Tak to nie.Ved ja si dokážem urobiť a namalovať krajší interier ako je tam a stačí mi výlisok ako je v ROCO vagonoch.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473625/
mikinko: máš pravdu ale ... Väčšina súčasných modelov a pomaly je jedno kde to objednáš je objednávkou mačky vo vreci.
Nejak sme nútený si objednať model mašinky, ktorý sme v živote nevideli, lebo ešte nie je vyrobený!. A keď si náhodou počkáme, ľahko sa môže stať, že už proste nebude, lebo bol vyrobený v Čajne v objednanom množstve + nejaká malá rezerva.
Potom je rozhodovanie páči/nepáči, beriem/neberiem naozaj ťažké. Ak je objednaná a neprevezmem ju napr. z dôvodu nesúladu farieb a toto nebodaj spraví 100-200 ľudí, už vidím nadšené tváre predajcov - a tí sú v tom nevinne.
Asi to raz bude naozaj nutné urobiť, aby sa niekto možno zobudil.
Mne osobne je to jedno, model na modulovku má iné kritériá ako model na domáce koľajisko prípadne vitríny, ale predsa sa len niektoré veci asi dali urobiť kvalitnejšie a nevyžadovalo by to enormné stúpanie nákladov.
Nejak sme nútený si objednať model mašinky, ktorý sme v živote nevideli, lebo ešte nie je vyrobený!. A keď si náhodou počkáme, ľahko sa môže stať, že už proste nebude, lebo bol vyrobený v Čajne v objednanom množstve + nejaká malá rezerva.
Potom je rozhodovanie páči/nepáči, beriem/neberiem naozaj ťažké. Ak je objednaná a neprevezmem ju napr. z dôvodu nesúladu farieb a toto nebodaj spraví 100-200 ľudí, už vidím nadšené tváre predajcov - a tí sú v tom nevinne.
Asi to raz bude naozaj nutné urobiť, aby sa niekto možno zobudil.
Mne osobne je to jedno, model na modulovku má iné kritériá ako model na domáce koľajisko prípadne vitríny, ale predsa sa len niektoré veci asi dali urobiť kvalitnejšie a nevyžadovalo by to enormné stúpanie nákladov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473619/
to drobecoct: No, roco vyrobilo vyrobok, aky vyrobilo. Traz uz s tym nic nespravime. Ty, ako zakaznik mozes urobit to, ze sa ti to nepaci, tak to nekupis a hotovo - a das si to vyrobit z tej "superkvalitnej" CsTrain kasne alebo este lepsie "superpresneho" odliatku .... To, ze si si to kupil, znamena, ze akceptujes aj tie madla a dalsie veci ako su. Ked si to prerabas, tak samozrejme nesies riziko, ze znicis nieco, co reklamaciou nikto neuzna. Ale ruku na srdce - to chces madla osadzat kladivom, ked chces pri tom znicit kasnu. Ved tie madla musis osadzat maximalne jemne pinzetou a jemne dotlacit zapalkou alebo niecim inym ...
A co sa tyka kvality - zvazujme predpokladany objem predaja. Predpokladany objem predaja je mnoho nasobne nizsi ako predpoklad na DE, OBB, ... masinach. A teda aj predpokladany zisk je mnoho nasobne nizsi pri stanoveni urcitej cenovej hladiny. A teda, musia znizit aj naklady. A tak to daju sice vyrobit v Cine, ale aj tam je velky rozdiel v kvalite -zadaju to firme, ktora je lacnejsia a tak aj kvalita je skor taka priemerna nez spickova. Ano, mozu to zadat v cine firme, ktora vypusti spickovu kvalitu, ale taka firma si aj v cine necha zaplatit (ludia, technologie, zisk, ....). A potom by sa velmi lahko mohlo stat, ze cena sa bude splhat vysoko nad 200 €.
Takze kludne mohlo Roco urobit viac - vyrabat to technologiami a ludmi ako kedysi (Rakusko), ale cena by bola na nase pomery astronomicka (kedze s rastom ceny rapidne klesa odbyt a tak aj ovela nizsia predjanost by znamenala dalsi tlak na cenu smerom hore). Lebo Roco je firma, ktora to robi len a len pre zisk (kazda firma tak funguje) - im moze byt nejaka nasa masina zvysoka ukradnuta a rovnako aj nejake tuzby nasich modelarov ..... Nasa masina ich bude zaujimat LEN a LEN vtedy, ak pri nej skoncia v ciernych cislach ....
Co sa tyka porovnania modelov - nuz, ale co ine sa dalo kupit pred rokom? A v akej kvalite. Tak aspon ja osobne som rad, ze v lete roku 2010 tu mame okuliarnikov v ovela vyssej kvalite ako v lete roku 2009 a za velmi priaznivu cenu.
P.S. Naco by ti bola stavebnica s katastrofalnou kvalitou karoserie za rovnaku cenu? Nehovoriac o tom, ze minimalne 50% ludi, co si model kupili by si stavebnicu urcite nekupili (ani ja, kedze prioritne sa venujem stavbe kolajiska a elektroniky a modely beriem len hotove, a LEN vynimocne cosi staviam - vsak to aj potom trva cele mesiace :-))
to GG-1: Nebudem to rozmazavat - ostatni diskutujuci si urobia obrazok sam o tom, co si pisal ....
A co sa tyka kvality - zvazujme predpokladany objem predaja. Predpokladany objem predaja je mnoho nasobne nizsi ako predpoklad na DE, OBB, ... masinach. A teda aj predpokladany zisk je mnoho nasobne nizsi pri stanoveni urcitej cenovej hladiny. A teda, musia znizit aj naklady. A tak to daju sice vyrobit v Cine, ale aj tam je velky rozdiel v kvalite -zadaju to firme, ktora je lacnejsia a tak aj kvalita je skor taka priemerna nez spickova. Ano, mozu to zadat v cine firme, ktora vypusti spickovu kvalitu, ale taka firma si aj v cine necha zaplatit (ludia, technologie, zisk, ....). A potom by sa velmi lahko mohlo stat, ze cena sa bude splhat vysoko nad 200 €.
Takze kludne mohlo Roco urobit viac - vyrabat to technologiami a ludmi ako kedysi (Rakusko), ale cena by bola na nase pomery astronomicka (kedze s rastom ceny rapidne klesa odbyt a tak aj ovela nizsia predjanost by znamenala dalsi tlak na cenu smerom hore). Lebo Roco je firma, ktora to robi len a len pre zisk (kazda firma tak funguje) - im moze byt nejaka nasa masina zvysoka ukradnuta a rovnako aj nejake tuzby nasich modelarov ..... Nasa masina ich bude zaujimat LEN a LEN vtedy, ak pri nej skoncia v ciernych cislach ....
Co sa tyka porovnania modelov - nuz, ale co ine sa dalo kupit pred rokom? A v akej kvalite. Tak aspon ja osobne som rad, ze v lete roku 2010 tu mame okuliarnikov v ovela vyssej kvalite ako v lete roku 2009 a za velmi priaznivu cenu.
P.S. Naco by ti bola stavebnica s katastrofalnou kvalitou karoserie za rovnaku cenu? Nehovoriac o tom, ze minimalne 50% ludi, co si model kupili by si stavebnicu urcite nekupili (ani ja, kedze prioritne sa venujem stavbe kolajiska a elektroniky a modely beriem len hotove, a LEN vynimocne cosi staviam - vsak to aj potom trva cele mesiace :-))
to GG-1: Nebudem to rozmazavat - ostatni diskutujuci si urobia obrazok sam o tom, co si pisal ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473612/
951: Ja by som povedal, že na to môžeš zabudnúť. Veľká bublina rýchlo spľasla.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473601/
Výraz pseudomodel chápeme asi viacerý inak, preto menšie vysvetlenie konkrétne k brílovcovi. Od Roca stačilo skutočne veľmi málo a model 754/753 v akomkoľvek prevedení sa mohol dostať do úplne inej roviny bez akéhokoľvek navýšenia nákladov. Samozrejme všetko sa dá upraviť podľa vlastného gusta, ale kto mi napríklad vyreklamuje prasknutú karosériu po opätovnom nasádzaní madiel? Nikto, bola to moja "blbosť", že som do toho špáral. O kvalite náteru je skutočne zbytočné sa rozpisovať, je katastrofálna rovnako ako kvalita karosérií. Stačí ju dôkladne odfarbiť a prezrieť si ju. Hneď je jasné, z akého dôvodu sa použil taký hrubý nástrek. Aj ja som samozrejme veľmi rád, že Roco nám vyrobilo "našu" mašinu, ale nemohlo v rámci možností svetového výrobcu železničných modelov skutočne spraviť viac? A najsmutnejšie na tom všetkom je, že kvalita sa vôbec nezlepšuje, skôr naopak.
A presne tak, neporovnávajme neporovnateľné. Nikto veci znalý predsa nemôže porovnávať "podomácky" vyrobený model s modelom, ktorý vyrobil akýkoľvek svetový výrobca. To proste nejde, už len čo sa týka možností výroby oproti času strávenom pri výrobe ručne robeného modelu. Roco by napríklad mohlo ponúknuť nenastriekanú stavebnicu loko 754/753 za rovnakú cenu, ako predáva hotový model. Potom by som povedal, že je to bezchybná a dokonalá ponuka, ktorá by mi ušetrila veľa práce a starostí.
Ešte mi nedá nespomenúť, že z tohto fóra sa v poslednom čase stáva akási zvláštna komunita násilného presadzovania vlastného názoru niektorých ľudí. O tom predsa diskusné fóra nie sú, či áno?
A presne tak, neporovnávajme neporovnateľné. Nikto veci znalý predsa nemôže porovnávať "podomácky" vyrobený model s modelom, ktorý vyrobil akýkoľvek svetový výrobca. To proste nejde, už len čo sa týka možností výroby oproti času strávenom pri výrobe ručne robeného modelu. Roco by napríklad mohlo ponúknuť nenastriekanú stavebnicu loko 754/753 za rovnakú cenu, ako predáva hotový model. Potom by som povedal, že je to bezchybná a dokonalá ponuka, ktorá by mi ušetrila veľa práce a starostí.
Ešte mi nedá nespomenúť, že z tohto fóra sa v poslednom čase stáva akási zvláštna komunita násilného presadzovania vlastného názoru niektorých ľudí. O tom predsa diskusné fóra nie sú, či áno?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473595/
Nez debata o 2sv. ne ze by to nebylo tema zajimave.Mi spise rekni jak daleko je vyroba vasich "profi modelu" A2C?...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/473588/