Železničná polícia
Aké sú vaše skúsenosti so Železničnou políciou?
ronin: tak sorry ze som vyjadril nespokojnost so stavom bezdomovcov na hlavnej stanici v BA. Podla vsetkeho by sme ich tam mali nastahovat vsetkych a prislusnici ZP ich budu strazit aby nam vonku nezamrzli. Co na tom ze platiaci cestujuci bud stat vonku, lebo v tom smrade sa nebude dat zit a druhy krat sa vykaslu na celu zeleznicu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117558/
Nehnevajte sa, ale viacerí čo tu vypisujete, fakt nemáte ani základne znalosti čo sa týka Železničnej polície. Vy si myslite, že teraz každý jeden policajt, ktorý uloží pokutu, teda akože má "čiarku", hneď má niejaké prémie? Može ich uložiť aj desiatky každý mesiac a nemusi dostať absolútne nič. A ako to spomenul niektori z Vás, myslim,že to bol Stevann, tak pokiaľ sa niekomu nepáči pôsobenie Žel. polície alebo samotného príslušnika ŽP pri prejednávaní priestupku, tak nech sa páči, existujú aj písomné sťažnosti a nie takéto neopodstatnené očierňovanie ŽP. A pre nezainteresovaných, cudzinci sú tak isto riešení za priestupky ako aj naši občania. Či sa jedná o solventného alebo nie. A neznalosť zákona neospravedlňuje /aj to je zahrnuté v zákone, konkrétne v priestupkovom a je verejne prístupný, tak nech sa páči, možte do neho nahliadnúť a potom argumentovať/. V zahraničí by na Vás ako cudzinca nikto ohľad nebral.A okrem toho otázku bezdomovcov má riešiť mesto a nie obyčajný príslušník ŽP. Môžte akurát bezdomovca vykázať z priestorov, kde nemá čo robiť, aj to pokiaľ niejakým spôsobom narušuje verejný poriadok a nie kedy si len tak policajt zmyslí. Zatiaľ sú stanice verejne prístupné miesta. A skúste vyhodiť bezdomovca zo stanice, kde je teplo v treskúcej zime von.... čo keď zomrie? Podchladením. Kto si to vezme na triko? Riskoval by to niekto z Vás? A okrem toho je to večný kolobech, ktorý nikto z Nás nevyrieši ani ŽP. Bezdomovca jedným východom vykážete a druhým vchodom Vám vojde dnu do stanice a môžte sa tak s nimi naháňať až do leta. A pokiaľ chcete zrovnávať políciu s SBS, tak to si naštudujte poriadne zákony čo sa týkajú jednotlivých zložiek ich pôsobnosti a plnení úloh.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117511/
Zaujimave, je ze v Blave na Hl.st. maju bezdaci raj a na Nivach na Autobusovej stanici je ich vyskyt minimalny. Nebude to tym ze SBS na Nivach sa zaobera inymi vecami ako je pohyb nedisciplinovanych cestujucich mimo urcenych ciest na nastupistia?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117273/
To by nebolo, žiadna čakareň, žiadna vestibul, staničná budova len dopravné miestnosti. Len vo väčších mestách cez deň otvorené vestibuly, na noc zatvoriť. Lístky by sa kupovali vo vlaku alebo cez okničko na peróne (ako zmrzlina Keď to môže fungovať pri autobusoch, prečo nie pri vlakoch ..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117263/
ufo - No neviem preco tak ospravedlnujes necinnost a lenivost ZP, ten organ nema nic so zaujmami zeleznic.
Ja ich neospravedlňujem, písal som že sú takí aj "takí". Neviem posúdiť správanie ŽP v Bratislave nakoľko sa tam ukážem tak 1-2 krát za 1/4 roka, ale u nás je situácia iná. X-krát riešili situáciu dohovorom, ale zase nemôže sa všetko riešiť ním, keďže ako vieme je tu ten čiarkový systém. Dávať pokuty je v jeho pracovnej náplni (pokiaľ je na to dôvod) a pokiaľ vykáže 0 čiarok, tak nedostane žiadne prémie, to je logické. Nadriadený ho ešte zje_e, že či si v službe váľa gule. A teraz mi odpovedz na túto otázku, že čo by si robil:
Vži sa do kože policajta ŽP a:
a) nebudem dávať žiadne pokuty, lebo som dobráčisko od kosti, ale na druhej strane na výplatnej páske budem mať nulové prémie a rodine niečo odpriem
b) budem dávať pokuty, veď keď ľudia nerešpektujú zákony a nariadenia, tak nech platia. Ale za prémie potom môžeš rodine dopriať niečo navyše
Tak čo by si robil?
V službe som mal niekoľko prípadov, keď som potreboval ŽP, ale buď boli v NR, alebo PD, alebo jednoducho nebola obsadená hliadka. Vtedy si musím vystačiť s MsP, alebo žandármi (aj tak sa im ešte hovorí, nie? veď keď su ešte osožáci ..)
Čo sa týka bezdomovcov a iných individuí, tak navrhujem jednoducho zrušiť čakárne. Keď môžu čakať na autobus v plechovej búde a v každom počasí, tak prečo by nemohli aj na vlak (teraz mám na mysli stanice, nie zastávky). Čakárne ponechať len vo väčších mestách a o 18-20.hod ich zatvoriť. A nebude treba ani autobusovú a ani železničnú políciu. A ešte aj ŽSR ušetria.
Ja ich neospravedlňujem, písal som že sú takí aj "takí". Neviem posúdiť správanie ŽP v Bratislave nakoľko sa tam ukážem tak 1-2 krát za 1/4 roka, ale u nás je situácia iná. X-krát riešili situáciu dohovorom, ale zase nemôže sa všetko riešiť ním, keďže ako vieme je tu ten čiarkový systém. Dávať pokuty je v jeho pracovnej náplni (pokiaľ je na to dôvod) a pokiaľ vykáže 0 čiarok, tak nedostane žiadne prémie, to je logické. Nadriadený ho ešte zje_e, že či si v službe váľa gule. A teraz mi odpovedz na túto otázku, že čo by si robil:
Vži sa do kože policajta ŽP a:
a) nebudem dávať žiadne pokuty, lebo som dobráčisko od kosti, ale na druhej strane na výplatnej páske budem mať nulové prémie a rodine niečo odpriem
b) budem dávať pokuty, veď keď ľudia nerešpektujú zákony a nariadenia, tak nech platia. Ale za prémie potom môžeš rodine dopriať niečo navyše
Tak čo by si robil?
V službe som mal niekoľko prípadov, keď som potreboval ŽP, ale buď boli v NR, alebo PD, alebo jednoducho nebola obsadená hliadka. Vtedy si musím vystačiť s MsP, alebo žandármi (aj tak sa im ešte hovorí, nie? veď keď su ešte osožáci ..)
Čo sa týka bezdomovcov a iných individuí, tak navrhujem jednoducho zrušiť čakárne. Keď môžu čakať na autobus v plechovej búde a v každom počasí, tak prečo by nemohli aj na vlak (teraz mám na mysli stanice, nie zastávky). Čakárne ponechať len vo väčších mestách a o 18-20.hod ich zatvoriť. A nebude treba ani autobusovú a ani železničnú políciu. A ešte aj ŽSR ušetria.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117253/
ufo: Asi tak, trebárs v Trnave používam pri dlhšom čakaní na bus priestory železničnej stanice, nakoľko nové "moderné" plexisklové prístrešky na autobusovej stanici pripomínajú v lete skleník a v zime tam nechutne fučí. Inak v Trnave som postrehol, že obľúbeným športom príslušníkov ŽP tam je v zime vyháňanie ľudí sediacich na radiátoroch (je tam samozrejme tabuľka so zákazom sedenia, ale čo už uzimenému substrátu v tej nevykúriteľnej megahale ostáva).
A tie útulky pripomínajú (nielen) v Trnave skôr všetky putiky v okolí stanice, takže normálny cestujúci, ktorý nestojí o adrenalínové zážitky (raz sa mi tam napríklad vyhrážal akýsi chlapík, čo údajne pricestoval z Leopoldova podrezaním, ak mu nedám peniaze na chľast) ani o zbierku suvenírov pre infekčné oddelenie, nemá počas čakania ani kam na pivo skočiť.
A tie útulky pripomínajú (nielen) v Trnave skôr všetky putiky v okolí stanice, takže normálny cestujúci, ktorý nestojí o adrenalínové zážitky (raz sa mi tam napríklad vyhrážal akýsi chlapík, čo údajne pricestoval z Leopoldova podrezaním, ak mu nedám peniaze na chľast) ani o zbierku suvenírov pre infekčné oddelenie, nemá počas čakania ani kam na pivo skočiť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117212/
Na policii všeobecně není spolehnutí:
Na pražském Václavském náměstí napadl rusky mluvící muž hlídkujícího policistu, protože se chtěl dostat do vězení. Byl obviněn z útoku na veřejného činitele. Vyhřáté cely se navíc nedočkal, protože bude vyšetřován na svobodě.
(Novinky.cz)
Na pražském Václavském náměstí napadl rusky mluvící muž hlídkujícího policistu, protože se chtěl dostat do vězení. Byl obviněn z útoku na veřejného činitele. Vyhřáté cely se navíc nedočkal, protože bude vyšetřován na svobodě.
(Novinky.cz)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117199/
brano: Tak tak, presne toto som mal na mysli. Kusok dalej vo Viedni je to dovolene. A v tej spine by nikoho nenapadlo, ze bude zvozeni pod ciernu zem za jednu vonavu cigaretku (vonavu oproti tomu smradu, aky sa rozlieha po nasich staniciach).
Pivec: No neviem preco tak ospravedlnujes necinnost a lenivost ZP, ten organ nema nic so zaujmami zeleznic.
Osozaci by mali v prvom rade zabranit cestujucim vstup do vyhradeneho obvodu a nie cakat, kym ohrozia svoju bezpecnost a potom kasirovat. Takto to jednoznacne vyzera, ze nejde o bezpecnost, ale o tie ciarocky a z toho vyplyvajuce premie.
Pivec: No neviem preco tak ospravedlnujes necinnost a lenivost ZP, ten organ nema nic so zaujmami zeleznic.
Osozaci by mali v prvom rade zabranit cestujucim vstup do vyhradeneho obvodu a nie cakat, kym ohrozia svoju bezpecnost a potom kasirovat. Takto to jednoznacne vyzera, ze nejde o bezpecnost, ale o tie ciarocky a z toho vyplyvajuce premie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117198/
Pivec: Napríklad v nemecky hovoriacich krajinách fajčenie na perónoch zakázané nie je. A keď taký turista odtiaľ príde sem a cez zažratú špinu ten piktogram s prečiarknutou cigaretu neuvidí, ako popisuje ufo, čo si asi o našich osožákoch, pardon príslušníkoch ŽP pomyslí, keď pár minút predtým než mu dali pokutu, videl spokojne operujúcich somrákov a bezďákov priamo v priestoroch stanice, o ktorých polícia na rozdiel od slušných cestujúcich nejaví záujem?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117182/
ufo - myslíš si, že keď si zapáliš napr. v Londýne na stanici na peróne a bude tam napísane No smoking, tak ti nikto nič nepovie lebo si cudzinec a nerozumieš tomu nápisu? Možno tam by ťa napomenuli aj samotní cestujúci. Tí slušní cestujúci u nás (nevravím že všetci) dobre vedia, že sa tam nemá fajčiť, ten zákaz tuším platí v takmer všetkých krajinách EU a určite nielen v nich.
S tými cigáňmi je to iný problém o narkomanoch ani nehovorím. To je problém nielen Bratislavy (Slovenska) ale stretneš sa s ním aj v iných europskych mestách na staniciach. Nie každý policajt ŽP je ideálny, je to dobre vidieť aj medzi zelenými. Toto leto som bol o polnoci na stanici v Bruseli a tam jeden ožratý sfetovaný magor otravoval dvoch cestujúcich z Japonska. Hliadka polície bola pritom na druhej strane vestibule a ani sa neunúvali niečo mu povedať. Súhlasím s tebou, že si vyberajú koho ...
Neviem kde fotíš, takže som nenarážal na teba, písal som všeobecne. Zober si ale príklad: Jožo chce ísť fotiť, chytí ho hliadka ŽP v koľajisku a dohovorí mu aby odišiel. Jožo sa akože stiahne, ale stoj čo stoj chce odfotiť tú svoju gorilu a tak o niekoľko minút je znova späť. Policajti ale predpokladajú, že sa vráti a zase ho tam chytia. Znovu mu majú "len" dohovoriť? Skús vojť s autom do zákazu vjazdu a keď ťa zastavia policajti či ti len dohovoria. Dohovoria + 2000,- Sk.
A bavíme sa tu o práci ŽP, nie o tržbách ZSSK a výpravcoch. Slusny cestujúci bude vtedy spokojný, keď ho dopravca bezpečne a spoľahlivo dovezie do jeho stanice. Ak sa niekto rozhodne viac necestovať vlakom pretože mu ŽP dala pokutu, tak nech ide aj peši. To ako keby som si ja povedal, že viacej nebudem šoférovať, lebo som dostal pokutu a nabudúce pôjdem autobusom.
Nuž, za chyby sa platí .. (a nielen
S tými cigáňmi je to iný problém o narkomanoch ani nehovorím. To je problém nielen Bratislavy (Slovenska) ale stretneš sa s ním aj v iných europskych mestách na staniciach. Nie každý policajt ŽP je ideálny, je to dobre vidieť aj medzi zelenými. Toto leto som bol o polnoci na stanici v Bruseli a tam jeden ožratý sfetovaný magor otravoval dvoch cestujúcich z Japonska. Hliadka polície bola pritom na druhej strane vestibule a ani sa neunúvali niečo mu povedať. Súhlasím s tebou, že si vyberajú koho ...
Neviem kde fotíš, takže som nenarážal na teba, písal som všeobecne. Zober si ale príklad: Jožo chce ísť fotiť, chytí ho hliadka ŽP v koľajisku a dohovorí mu aby odišiel. Jožo sa akože stiahne, ale stoj čo stoj chce odfotiť tú svoju gorilu a tak o niekoľko minút je znova späť. Policajti ale predpokladajú, že sa vráti a zase ho tam chytia. Znovu mu majú "len" dohovoriť? Skús vojť s autom do zákazu vjazdu a keď ťa zastavia policajti či ti len dohovoria. Dohovoria + 2000,- Sk.
A bavíme sa tu o práci ŽP, nie o tržbách ZSSK a výpravcoch. Slusny cestujúci bude vtedy spokojný, keď ho dopravca bezpečne a spoľahlivo dovezie do jeho stanice. Ak sa niekto rozhodne viac necestovať vlakom pretože mu ŽP dala pokutu, tak nech ide aj peši. To ako keby som si ja povedal, že viacej nebudem šoférovať, lebo som dostal pokutu a nabudúce pôjdem autobusom.
Nuž, za chyby sa platí .. (a nielen
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117180/
Pivec: Mne sa to tiez este nestalo. Ale niekolkokrat som videl, ako slusnych turistov pokutuju za to, ze nerozumeju napisu "Fajcit zakazane", alebo nenasli pod nanosmi 50-rocnej spiny PVC tabulku s vyrazenym symbolom preciarknutej cigarety. A popritom vsetkom vzdy boli v stanici homelessaci, cigani predavajuci znackove vyrobky a narkomani a blondata narkomanka, ktora uz takmer dva roky cestuje do Viedne a este stale jej chyba dvadsat korun, pritom jej denna trzba sa pohybuje okolo 5000 Sk.
Jednoducho osozaci, alebo slusne povedane "okrasa peronov" si vybera, s kym si budu spinit ruky.
To fotenie zbytocne spominas, jednak suhlasim s tym, co si napisal, druhak sa to da riesit dohovorom. A ja na stanici nefotim, ak si nahodou narazal na mna.
A nezabudaj - menej slusnych cestujucich - menej trzieb ZSSK - menej vlakov - menej poplatkov ZSR - menej dopravnych sluzieb - menej vypravcov.
Jednoducho osozaci, alebo slusne povedane "okrasa peronov" si vybera, s kym si budu spinit ruky.
To fotenie zbytocne spominas, jednak suhlasim s tym, co si napisal, druhak sa to da riesit dohovorom. A ja na stanici nefotim, ak si nahodou narazal na mna.
A nezabudaj - menej slusnych cestujucich - menej trzieb ZSSK - menej vlakov - menej poplatkov ZSR - menej dopravnych sluzieb - menej vypravcov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117173/
ufo - medzi slušných ľudí by som nepočítal tých, ktorí si pri čakaní na vlak na nástupišti zapália cigaretu rovno pod nápisom Zákaz fajčiť a otravujú svojím smradom ostatných cestujúcich a takisto ani tých, ktorí sa motajú v koľajisku kde je pre nich vstup zakázný a pritom to dobre vedia. Samozrejme sa potom čudujú, že im napália za to pokutu.
Čo sa týka homlesákov, je to ako boj s veternými mlynmi. Vyvedú ho pred stanicu a len čo zídu z dohľadu, tak je naspäť. Žeby pomohlo keď ho pripútaju želiezkami o lavičku pred stanicou?
Je tu dosť ľudí, čo chodia dosť často fotiť na stanice a pritom vedia, že môžu mať problémy keď ich chytia kde nemajú čo hľadať. Ale koľkí z nich sa snažili vybaviť si povolenie na vstup do vyhradeného obvodu? A pritom sa to dá, len niečo treba tomu obetovať. Mne sa ešte nestalo, že by so platil pokutu, alebo že by ma vyhodili zo stanice po predložení tohto povolenia.
Čo sa týka homlesákov, je to ako boj s veternými mlynmi. Vyvedú ho pred stanicu a len čo zídu z dohľadu, tak je naspäť. Žeby pomohlo keď ho pripútaju želiezkami o lavičku pred stanicou?
Je tu dosť ľudí, čo chodia dosť často fotiť na stanice a pritom vedia, že môžu mať problémy keď ich chytia kde nemajú čo hľadať. Ale koľkí z nich sa snažili vybaviť si povolenie na vstup do vyhradeného obvodu? A pritom sa to dá, len niečo treba tomu obetovať. Mne sa ešte nestalo, že by so platil pokutu, alebo že by ma vyhodili zo stanice po predložení tohto povolenia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117171/
K Železničnej poicii by som povedal asi toľko, že je to štátny orgán. A teda, každý zamestnanec je strážený nie len nadriadeným ale i občanom. Ak občan vidí, že konanie príslušníka ŽP je v nesúlade so zákonom, prosím nech podá písomnú sťažnosť. Ale ak sa daný občan dopúšťa priestupku, nech strpí jeho prejednanie. Či sa bude jednať o prejednanie dohováraním, alebo pokutou. Ako Ronin napísal, existuje čiarkový systém a podľa neho sa rozhoduje, či je príslušník ŽP vyhovujúci, alebo nie. A ako sa vraví, jedna pokuta = jedna čiarka. Koľko čiarok musí mať príslušník ŽP, aby bol vyhovujúci a koľko, aby dostal k platu možno i odmenu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117110/
Doteraz som povazoval ZP za podnikovu straznu sluzbu, ale asi ma blizsie k charite. Za tie miliardy, co idu do zeleznic a miliony, co idu do ZP, by sa mohli v podstate ubytovat vsetci bezdomovci v stvorhviezdickovom hoteli, ked toto je poslanie ZP a zeleznic.