Železničná polícia
Aké sú vaše skúsenosti so Železničnou políciou?
Niekedy v apríli som bol v Leviciach. Prišiel som vlakom 804 s úmyslom cesty späť vlakom Os 5735, ktorým išiel môj oco ako majster. Keď som vystúpil z vlaku urobil som pár záberov laminátok stojacich pri RD. Všimol som si aj dvoch osožákov stojacich pri prechode. Keď odišla 804-ka chcel som nastúpiť do osbného vlaku, išiel som teda cez prechod (podchod tam nie je, je to jediná cesta na nástupište). Hneď ma aj zastavil, že čo to robím, tak som mu vysvetlil, že chcem nastúpiť na vlak, ale on tvrdil, že tadiaľ je prechod zakázaný. Možno ho dráždila moja kamera na krku (foťák som vtedy ešte nemal). Potom sa do "rozhovoru" pridal aj oco. Keď sme sa ho opýtali, prečo nedávajú radšej pozor na sprejerov, čo striekajú po súpravách, tak zdrhol niekde do staničnej budovy.
Aj v rýchliku 804 išli dvaja. Nastúpili vo Zvolene, samozrejme do 1. vozňovej triedy, a vystúpili len v Leviciach a niekde zaliezli.
Záver: ŽP robí medzi cestujúcimi len zbytočnú buzeráciu. Dokonca sa niektorý ani len neobťažujú s dodržiavaním predpisov.
Prikladám foto urobené v ŽST Zvolen os. st. dňa 13.VIII.2005. V pozadí prichádza R 803. Všimnite príslušníka - stúpa na hlavu koľajnice! Príslušníčka ešte telefonuje s MT.
Aj v rýchliku 804 išli dvaja. Nastúpili vo Zvolene, samozrejme do 1. vozňovej triedy, a vystúpili len v Leviciach a niekde zaliezli.
Záver: ŽP robí medzi cestujúcimi len zbytočnú buzeráciu. Dokonca sa niektorý ani len neobťažujú s dodržiavaním predpisov.
Prikladám foto urobené v ŽST Zvolen os. st. dňa 13.VIII.2005. V pozadí prichádza R 803. Všimnite príslušníka - stúpa na hlavu koľajnice! Príslušníčka ešte telefonuje s MT.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30016/
Vcera sme travili nejaky cas okolo polnoci na stanici v Mukaceve a aj tam sa policajti starali o bezpecnost - cely cas sa motali medzi cestujucimi, ci uz na nastupisti alebo v cakarni a obchadzali aj priestor okolo stanice. Nie ako osozaci napr. v Ziline, ktori v noci len raz za hodinu vyjdu z kanclu, prejdu sa po stanicnej budove a potom zase naspat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29839/
Počet poplašných správ na
železniciach ma stúpajúci trend. Ako uviedol dnes na
tlačovej besede riaditeľ Železničnej polície (ŽP) Tibor
Gaplovský, vzhľadom na vývoj vo svete, keď každá správa o
možnom bombovom výbuchu znamená riziko pre veľké množstvo
ľudí, ŽP nepodceňuje akúkoľvek takúto informáciu. Kým v
uplynulom roku bolo celkom sedem prípadov hrozby bombovým
útokom, do polovice augusta tohto roku bolo už šesť
prípadov. Železničnej polícii sa podarilo v tomto roku
objasniť štyri prípady. Škody, ktoré vznikajú prerušením
prevádzky železníc sú podľa Gaplovského veľké, ich
vyčíslenie ale nie je jednoduchá záležitosť.
Posledný prípad, ktorý sa podarilo ŽP vyriešiť, sa stal
počas posledného víkendu.
Podozrivý z víkendových bombových
poplachov na železničných staniciach v Piešťanoch a v
Trenčíne je pritom 21-ročný zamestnanec železníc. Mladík sa
priznal, pričom polícia ho obvinila z trestného činu šírenia
poplašnej správy.
Železničné stanice museli v sobotu
uzavrieť na niekoľko hodín. Priestory a okolie spolu s
vlakmi pomáhali pyrotechnikom prehľadávať aj psi vycvičení
na hľadanie výbušnín. Páchateľovi trestného činu šírenia
poplašnej správy hrozí až dvojročný, prípadne peňažný trest.
Ten, kto takúto správu ohlási podniku alebo organizácií
hrozí až päťročný trest, osem rokov si môže páchateľ
posedieť ak takýto čin spácha opätovne, prípadne keď spôsobí
vážne škody.
SITA vydá k správe zvukovú správu.
železniciach ma stúpajúci trend. Ako uviedol dnes na
tlačovej besede riaditeľ Železničnej polície (ŽP) Tibor
Gaplovský, vzhľadom na vývoj vo svete, keď každá správa o
možnom bombovom výbuchu znamená riziko pre veľké množstvo
ľudí, ŽP nepodceňuje akúkoľvek takúto informáciu. Kým v
uplynulom roku bolo celkom sedem prípadov hrozby bombovým
útokom, do polovice augusta tohto roku bolo už šesť
prípadov. Železničnej polícii sa podarilo v tomto roku
objasniť štyri prípady. Škody, ktoré vznikajú prerušením
prevádzky železníc sú podľa Gaplovského veľké, ich
vyčíslenie ale nie je jednoduchá záležitosť.
Posledný prípad, ktorý sa podarilo ŽP vyriešiť, sa stal
počas posledného víkendu.
Podozrivý z víkendových bombových
poplachov na železničných staniciach v Piešťanoch a v
Trenčíne je pritom 21-ročný zamestnanec železníc. Mladík sa
priznal, pričom polícia ho obvinila z trestného činu šírenia
poplašnej správy.
Železničné stanice museli v sobotu
uzavrieť na niekoľko hodín. Priestory a okolie spolu s
vlakmi pomáhali pyrotechnikom prehľadávať aj psi vycvičení
na hľadanie výbušnín. Páchateľovi trestného činu šírenia
poplašnej správy hrozí až dvojročný, prípadne peňažný trest.
Ten, kto takúto správu ohlási podniku alebo organizácií
hrozí až päťročný trest, osem rokov si môže páchateľ
posedieť ak takýto čin spácha opätovne, prípadne keď spôsobí
vážne škody.
SITA vydá k správe zvukovú správu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29838/
Spomeniem jednu skúsenosť so ŽP.
Mohlo to byť okolo roku 1995, nastúpil som dennú smenu vo Výhybni Lisková /dopravňa cca 3 km od Ružomberka smer Liptovský Mikuláš/ Nočný kolega mi popri inom odovzdal aj jednu mŕtvolu vedľa 1. traťovej koľaje medzi Liskovou a Liptovskou Teplou. K usmrteniu došlo pravdepodobne medzi 02:00 a 02:30, pretože o 02:50 túto skutočnosť oznámil rušňovodič nákladného vlaku v Liptovskej Teplej. Keď prišli páni od ŽP a chceli miesto činu fotiť /nakoľko bola ešte tma, tak potrebovali blesk/, zistili, že majú vybité baterky. Začali telefonovať vedúcemu do Vrútok, že nemôžu fotiť... Vedúci im povedal, že v brašni by mala byť ešte jedna sada, nech si vymenia. Lenže chlapáci policajti nevedeli kde sa baterky menia, ani ako sa otvára kryt. Nakoniec im pomohol výpravca. Telo nebohého úspešne odfotili a čakali na pohrebný voz. Keďže hliadka ŽP bola z Liptovského Mikuláša, tak zavolali pohrebnú službu z LM a nie z Ružomberka. Ten chudák pohrebák s autom blúdil a k mŕtvole dorazil o 11:30 !!!
Najlepšie ale na tom všetkom bolo, že aj keď policajti vedeli, že idú k mŕtvole, nemali so sebou ani len obyčajnú plachtu, aby nebohého zakryli a nebohého strážili tak, že sedeli v služobnom aute asi 200m ďalej. No a v Liptovskej Teplej o 07:40 a 09:40 zastavili rýchliky 423 a 421 .....a opäť ohlásili mŕtvolu! Takže keď si to zrátate, nebožtík si tam poležal dobrých 9 hodín. Možno by to bol dobrý námet pre bulvár.
Mohlo to byť okolo roku 1995, nastúpil som dennú smenu vo Výhybni Lisková /dopravňa cca 3 km od Ružomberka smer Liptovský Mikuláš/ Nočný kolega mi popri inom odovzdal aj jednu mŕtvolu vedľa 1. traťovej koľaje medzi Liskovou a Liptovskou Teplou. K usmrteniu došlo pravdepodobne medzi 02:00 a 02:30, pretože o 02:50 túto skutočnosť oznámil rušňovodič nákladného vlaku v Liptovskej Teplej. Keď prišli páni od ŽP a chceli miesto činu fotiť /nakoľko bola ešte tma, tak potrebovali blesk/, zistili, že majú vybité baterky. Začali telefonovať vedúcemu do Vrútok, že nemôžu fotiť... Vedúci im povedal, že v brašni by mala byť ešte jedna sada, nech si vymenia. Lenže chlapáci policajti nevedeli kde sa baterky menia, ani ako sa otvára kryt. Nakoniec im pomohol výpravca. Telo nebohého úspešne odfotili a čakali na pohrebný voz. Keďže hliadka ŽP bola z Liptovského Mikuláša, tak zavolali pohrebnú službu z LM a nie z Ružomberka. Ten chudák pohrebák s autom blúdil a k mŕtvole dorazil o 11:30 !!!
Najlepšie ale na tom všetkom bolo, že aj keď policajti vedeli, že idú k mŕtvole, nemali so sebou ani len obyčajnú plachtu, aby nebohého zakryli a nebohého strážili tak, že sedeli v služobnom aute asi 200m ďalej. No a v Liptovskej Teplej o 07:40 a 09:40 zastavili rýchliky 423 a 421 .....a opäť ohlásili mŕtvolu! Takže keď si to zrátate, nebožtík si tam poležal dobrých 9 hodín. Možno by to bol dobrý námet pre bulvár.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29611/
Názory sa rôznia, ale myslím si, že je dobré, že máme ŽP. Slúži ako odstrašujúci prostriedok na rôzne živly a ľudia sa vo vlakoch cítia bezpečne. V ČR ich zrušilia majú v nočných rýchlikoch eldorádo pre zlodejov a podobných. Zelení policajti sú úplne od veci, keď prídu vyšetrovať nejakú nehodu na ŽSR.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29436/
misox: Zrejme si nocnym vlakom este necestoval, prip. len zriedkavo - nejde o to, aby zasahovali iba ked je nejaky riadny kraval, ale aby v pravidelnych intervaloch prechadzali vlakom - co z toho, ked v Ziline nastupia, este pred mostom cez Vah sa prejdu a potom uz len oddychuju? A co maju co spat v praci??? Ty tiez chodis do prace len posediet a potom si pospat? Keby sa po vlaku prechadzali castejsie, vreckari by neboli taki drzi (este sa ta asi nepokusili okradnut, ze).
Cez kolaje nikdy nechodim, je to len z pozorovania vzdy rano prip. vecer.
A k tomu fajceniu - kedysi som cital Eticky kodex policajta a tam okrem ineho bolo, ze policajt v sluzbe nema na verejnosti co fajcit. Je mi jasne, ze OSOZ nie je PZ SR, ale z hladiska slusnosti osozak naozaj nema co fajcit - ved to tak idiotsky vyzera na verejnosti.
Keby si cestoval pravidelne vlakom v noci, tak by si vedel, ze osozaci sa prejdu tak raz za hodinu po stanicnej budove a potom ich nevidno. A poviem ti, vzdy sa v noci naozaj, ale naozaj bojim. To uz napr. na takej Ukrajine alebo v Srbsku sa miestni osozaci stale obsmietaju medzi ludmi a hned to tam lepsie vyzera.
Nuz a co ja mam s tym, ze nocne hliadkovanie nie je bohvieco? Vsak ich za to platime a snad vedeli, o com je praca policajta? Ked to niekoho nebavi/boji sa, nech to nerobi.
Sorry, ale to je tento postoj- vsak nech sa chudacikovia od roboty nezoderu...
Cez kolaje nikdy nechodim, je to len z pozorovania vzdy rano prip. vecer.
A k tomu fajceniu - kedysi som cital Eticky kodex policajta a tam okrem ineho bolo, ze policajt v sluzbe nema na verejnosti co fajcit. Je mi jasne, ze OSOZ nie je PZ SR, ale z hladiska slusnosti osozak naozaj nema co fajcit - ved to tak idiotsky vyzera na verejnosti.
Keby si cestoval pravidelne vlakom v noci, tak by si vedel, ze osozaci sa prejdu tak raz za hodinu po stanicnej budove a potom ich nevidno. A poviem ti, vzdy sa v noci naozaj, ale naozaj bojim. To uz napr. na takej Ukrajine alebo v Srbsku sa miestni osozaci stale obsmietaju medzi ludmi a hned to tam lepsie vyzera.
Nuz a co ja mam s tym, ze nocne hliadkovanie nie je bohvieco? Vsak ich za to platime a snad vedeli, o com je praca policajta? Ked to niekoho nebavi/boji sa, nech to nerobi.
Sorry, ale to je tento postoj- vsak nech sa chudacikovia od roboty nezoderu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29324/
Jakub:
Tak bodaj by nestriehli za rohom ked furt chodíš cez kolaje No dobre tak ked prejdu cely vlak aje klud tak bodaj by si nepospali pri presúvaní... a čo máš proti fajčeniu?Šak to je ich osobná vec!Dobre sak si skus hliadkovaniie v nocnej budove stanice a potom nieco hovor! Ak máš nejaké vážnejšie pripomienky sťažuj sa na Riaditelstve ZP na Sancovej v BA!
Tak bodaj by nestriehli za rohom ked furt chodíš cez kolaje No dobre tak ked prejdu cely vlak aje klud tak bodaj by si nepospali pri presúvaní... a čo máš proti fajčeniu?Šak to je ich osobná vec!Dobre sak si skus hliadkovaniie v nocnej budove stanice a potom nieco hovor! Ak máš nejaké vážnejšie pripomienky sťažuj sa na Riaditelstve ZP na Sancovej v BA!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29319/
misox: Dovolim si povedat, ze ludia, co namiesto ZP pisu OSOZ, vedia dobre, ze doslo k zmene nazvu, ale pouzivaju to na prislusnikov, ktori namiesto nahanania sprejerov a dodrziavania bezpecnosti v stanicnej budove a namiesto castejsich kontrol v nocnych vlakoch vyspavaju v 1.tr. fajciac alebo striehnu za rohom na ludi (prirodzene nezelezniciarov), ktori prejdu cez kolaje. A na takych skutocne sedi pomenovanie OSOZACI.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29308/
Včera so mnou zase robili rozhovor, a to zato, že som bol v služobnom priestore (ktorý začínal o 30 m.ďalej - tam bola tabuľa vstup zakázaný; tam kde som bol nebola žiadna tabuľa, nič, len vydláždený perón) a tam nemám čo robiť, lebo to nie je pre cestujúcu verejnosť.
Ale paradoxné je, že vždy keď so mnou robia rozhovor, tak iniciátor toho je vždy ten istý pán policajt (osožák), ten je jediný taký poctivý a pindá do mňa za nič, zatiaľ čo im krížom cez koľajisko prejde 100 ľudí denne, na ktorých nepovie nič....
Ale paradoxné je, že vždy keď so mnou robia rozhovor, tak iniciátor toho je vždy ten istý pán policajt (osožák), ten je jediný taký poctivý a pindá do mňa za nič, zatiaľ čo im krížom cez koľajisko prejde 100 ľudí denne, na ktorých nepovie nič....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29293/
OT: Uz na FF aj Opere idu smajle a tagy
K veci:
Železničná polícia (ŽP) v stredu zistila totožnosť páchateľa, ktorý ešte v máji poškodil interiér vozňa osobného vlaku po jeho vypravení z Prešova. Ide o 16-ročného mladíka z obce Bystré v okrese Vranov nad Topľou, ktorý pod vplyvom alkoholu spôsobil škodu až 12 931 korún a dopustil sa tak trestného činu poškodzovania cudzej veci. Železničná polícia odstúpi prípad Úradu justičnej a kriminálnej polície v Prešove.
V noci zo stredy na štvrtok neznámy páchateľ rozbil sklenú výplň dverí vestibulu hlavnej stanice v Bratislave. "Muž pricestoval taxíkom a keď zistil, že stanica je uzamknutá, nohou rozkopol sklo. Potom tým istým taxíkom utiekol, čo spozorovala ŽP počas návratu z kontroly iného objektu vedľa stanice," uviedol dnes pre TASR hovorca ŽP Jozef Búranský. Železničnej spoločnosti Slovensko spôsobil škodu vo výške 2500 korún.
V stredu popoludní na železničnej stanici v Prievidzi neznámy páchateľ kameňmi rozbil na dvoch osobných vozňoch posunovanej súpravy tri okná. Spôsobil škodu vo výške 3000 korún.
K veci:
Železničná polícia (ŽP) v stredu zistila totožnosť páchateľa, ktorý ešte v máji poškodil interiér vozňa osobného vlaku po jeho vypravení z Prešova. Ide o 16-ročného mladíka z obce Bystré v okrese Vranov nad Topľou, ktorý pod vplyvom alkoholu spôsobil škodu až 12 931 korún a dopustil sa tak trestného činu poškodzovania cudzej veci. Železničná polícia odstúpi prípad Úradu justičnej a kriminálnej polície v Prešove.
V noci zo stredy na štvrtok neznámy páchateľ rozbil sklenú výplň dverí vestibulu hlavnej stanice v Bratislave. "Muž pricestoval taxíkom a keď zistil, že stanica je uzamknutá, nohou rozkopol sklo. Potom tým istým taxíkom utiekol, čo spozorovala ŽP počas návratu z kontroly iného objektu vedľa stanice," uviedol dnes pre TASR hovorca ŽP Jozef Búranský. Železničnej spoločnosti Slovensko spôsobil škodu vo výške 2500 korún.
V stredu popoludní na železničnej stanici v Prievidzi neznámy páchateľ kameňmi rozbil na dvoch osobných vozňoch posunovanej súpravy tri okná. Spôsobil škodu vo výške 3000 korún.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29277/
Tvoj prispevok splna vsetky nalezitosti staznosti - obaja maju minimalne po premiach (urcite si to tu niekto kompetentny najde a zrealizuje), ale takto si tiez vytvaraju obraz o sebe v zmysle "vodu kazu - vino piju" okrem toho, ze obaja hazarduju so svojimi zivotmi.
Je vsak pravda, ze nie kazdy clen ZP je svaty alebo "buzerujuci zivel" - su taky aj taky ...