Železničná polícia
Aké sú vaše skúsenosti so Železničnou políciou?
misox - hovorca ŽP Jozef Búranský
Jakub - len sa ich opýtaj, máš na to právo. V jednej nemenovanej stanici som bol svedkom toho, ako išli pokutovať cestujúceho ktorý fajčil na peróne. Ten ale videl, že o niečo ďalej fajčia aj železničiari pred služobným vchodom a im povedal, že keď zaplatia pokutu oni, tak zaplatí aj on. Výsledok bol taký, že pokutu nedostal vtedy nikto, štrekári odvtedy fajčia vo vnútri na chodobe a fajčiari na peróne calujú.
Pivec: Opytat som sa ich chcel, ale az ked dopokutuju, ale toho som sa uz nedockal, lebo som vystupoval. A predsa len pokial by som sa ich na to vypytoval popri vypisovani pokutovych blokov, moze byt, ze by sa ich to nejako dotklo a tym chudakom by naparili vyssiu pokutu (na co samozrejme maju pravo, myslim ze do 1000 Sk).
Ale najblizsie sa ich uz opytam :-).
Jakub - chápem, že si na strane cestujúcich aj keď priznávaš, že urobili blbosť, ale ako môžeš napísať, že tí, ktorí išli krížom cez koľaje boli železničiari? Veď to nemali napísané na čele ... A keď boli v uniforme, asi to boli zamestnanci. Podľa teba asi aj výpravca v Žiline bude musieť chodiť podchodom
ŽP by ti z nosa neodhrýzli, keby si sa ich na to spýtal, druhá vec je, že si sa ich bál.
ŽP sa ani zo stavovskej solidarity nezastávam, nepatria dokonca ani pod ŽSR a z vlastných skúseností viem, že keď ich najviac treba vtedy ich niet.
Keď raz budeš potrebovať ich pomoc (a neprajem ti to), skús ich osloviť "Páni osožáci" ...
Pivec: A o com som pisal? Nepisal som, ze urobili blbost, ze im dali pokutu. Samozrejme, ked niekto porusi predpisy, musi pocitat so sankciou. Mne ide o tu falosnu, akusi "stavovsku" solidaritu. Chapem, ze ako zelezniciar sa ich budes zastavat, ale ako mozes napisat, ze jednej skupine obcanov treba dat pokutu a ked ide cez zakaz ina, privilegovana, "treba sa opytat ich preco nepokutovali". A argument, ze zelezniciari absolvovali nejake skolenie neobstoji, jednak preco by mali predpisy platit iba pre niekoho a okrem toho boli zelezniciari, ktori aj napriek "pouceniu" prisli min. o zdravie. Tych osozakov som sa na to chcel opytat, ale potom som si uvedomil, ze by som ich tym len vydrazdil a ti chudaci by dostali vyssiu pokutu (vystupoval som uz vo Vrutkach).
A k tomu OSOZ - ja dobre viem, ze dnes uz mame ZP, ale schvalne na takychto "strazcov zakona" pouzivam tento vyraz, lebo mi v danej situacii pride priliehavejsi.
Když si vzpomenu na doby, kdy u nás ještě existoval Sbor ozbrojené ochrany železnic, tak z jeho příslušníků měli někdy vítr i železničáři. Zažil jsem příhodu, kdy mne kdosi svezl do Hradce Králové na mašině, odstavil ji ve šturcu a pak se pozorně rozhlížel, zda není na blízku "osožák", než se vydal přes koleje na večeři. Jinak byl připraven jít podchodem.
V ČR železniční policie zanikla s rozpadem společného státu, protože byla původně zřízena jako federální. Existují sice železniční oddělení PČR, ale o "fungování" této složky bylo už řečeno dost v jiných diskusích, tak to tady už rozvíjet nebudu. Jen snad tolik, že policistům sem zařazeným určitě chybí specializovaný výcvik. SOOŽ měl svou školu, v dřevních dobách v Trenčíně (to znám jen z vyprávění jednoho mého příbuzného, který tam učil).
Jakub - v prvom rade osožáci už neexistujú, to je ako keby niekto primátorovi mesta povedal predseda MNV. Treba sledovať zmeny. V jednom príspevku mi tu bolo povedané, že problémy sa nemajú zmiesť pod koberec, ale treba ich riešiť. Ak cestujúci prejde cez koľaje napriek zákazu a oni to vidia, tak to riešili tak ako to riešili. Mohli kývnúť rukou, však čo by sme si robili zbytočnú námahu a vypisovať bloky, ale to by sa ten problém šupol pod koberec a to sa nemá !!! Problémy sa majú riešiť !!! (však Zbyněk). To prečo nepokutovali aj železničiarov si sa mal spýtať ich. Ja viem dokonca aj o prípade, kedy dostal pokutu aj vlakvedúci, keď si v Nových Zámkoch zapálil na peróne pri svojom vlaku cigaretu. K pokutám: ani dopravý policajt nedá pokutu, pokiaľ neurobíš nejaký priestupok. Pokiaľ som nemal povolenie na vstup do vyhradeného obvodu, tak som neraz zaplatil pokutu v Trenčíne len preto, lebo sa mi ťažilo ísť podchodom. Moja chyba. Raz si na pérone zapalili dve študentky rovno pod nápisom zákaz fajčiť. Slušne som ich upozornil, že je tam zákaz a že môžu dostať pokutu. Zasmiali sa a mali ma na háku. Čo čert asi chcel, ani nie pol minúty nato vyšli ŽP z vestibulu a babenky calovali. Žiaľ, rozum sa (ešte) nedá nalievať lievikom do hlavy.
Len tak na okraj: každý železničiar pri nástupe na železnicu musí absolvovať poučenie o bezpečnosti pri práci, takže vie, ako sa správať v koľajisku. Neviem o tom, že aj cestujúci chodia na také poučenia.
Pridam aj ja cerstvu skusenost: v sobotu prisiel do Ziliny okolo 6:40 rychlik z Bratislavy. Ako obvykle par minut zmeskany, cize na prestup do Cassovie do Kosic minimum casu, kedze tento uz bol pripraveny na odchod. Z tej Bratislavy isla dost pocetna skupina turistov, ktori, aby toho kosicana stihli, presli cez kolaje z 1. na 2. nastupiste. Ako mi neskor povedali, boli v Ziline prvykrat a pochopitelne sa bali, ze nestihnu vlak. Samozrejme osozaci, efektne ukryti za stlpom, sa zrazu vynorili a chceli inkasovat. Turisti ich prosili, ze sa ponahlaju na ten rychlik, naco prislusnik OSOZ povedal "My sa s vami radi prevezieme". Nastupili teda do vlaku a za jazdy inkasovali pekne po 100 Sk. Nezabudli to samozrejme doplnit poucnym vykladom ako "je to v zaujme vasej bezpecnosti, stavaju sa nestastia" a pod. Toto vsetko ja beriem, ale co ma naozaj vytaca, je rozdielny pristup. Ked z toho isteho vlaku vystupia zelezniciari a zamieria si to krizom cez kolaje, pricom niektori skacu rovno pod prichadzajuci vlak, to sa osozaci len prizeraju (pricom 1. nikto nema na cele napisane ze je zelezniciar a 2. pokial je len na ceste do prace a nie je v sluzbe, platia pre neho predpisy ako pre kazdeho ineho). Ale ked idu obycajni cestujuci, tak sa osozaci hned aktivizuju a inkasuju. Ked pravidla a bezpecnost, tak pre vsetkych.
Uz som vazne uvazoval, ze by som to dal ako podnet nejakej televizii, nech si to natoci skrytou kamerou a potom nech to vysvetluju, preco si niektorych nevsimaju len preto, ze su modroarmejci.