Autoblok vs. automatické hradlo
Autoblok a automatické hradlo - v mnohom podobné a predsa iné. Pri koridorových stavbách v ČR idú cestou AB, v SR sa ide cestou AH. Osobne si myslím, že v naších podmienkach je AH plne dostačujúce. Rád by som ale poznal názor znalcov...
J0HnZ: Prečo by sa permisívna jazda nemala zlučovať s PN? Vieš to nejako rozviesť? Ja pracujem v stanici s PN, a jazda okolo návestidla s návesťou STOJ činnosť počítačov náprav nijako neovplyvňuje. Všetky úseky sa normálne obsadzujú a uvoľňujú rovnako, ako pri štandardne postavenej vlakovej ceste...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905777/
J0HnZ:
ja som na to tiež zvedavý ako to dopadne, a uvidíme či neprejdú naspäť na KO, alebo premaľujú pásy na červeno-biele a doplnia bielu. Priznajme si SŽ(DC) už spravila pár krokov vedľa, teda možno to dopadne ako slávna prerušovaná modrá, ktorá práve mala zjednodušiť veľké stanice a problémy s 40 a op. výstraha resp. max 3 svetlá naraz.
Moja prvá reakcia pri čítaní pred pár rokmi o AB700 bola, to **bude presr*ných stoj a ťukancov**, 700m bez kódu bude dobrý nezvyk.
ja som na to tiež zvedavý ako to dopadne, a uvidíme či neprejdú naspäť na KO, alebo premaľujú pásy na červeno-biele a doplnia bielu. Priznajme si SŽ(DC) už spravila pár krokov vedľa, teda možno to dopadne ako slávna prerušovaná modrá, ktorá práve mala zjednodušiť veľké stanice a problémy s 40 a op. výstraha resp. max 3 svetlá naraz.
Moja prvá reakcia pri čítaní pred pár rokmi o AB700 bola, to **bude presr*ných stoj a ťukancov**, 700m bez kódu bude dobrý nezvyk.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905775/
Ano zial, ked vznikol ETCS nasi experti neboli pritomni ( u nás prave prebiehali velke spolocenske zmeny prevadzane velkymi neistotami) a preto ETCS velmi nemohol spojit vyhody autobloku, kedze vo väcsine krajin v Europe bol ten system pomerne neznamy. Preto vychadzali z pomerne zastaralej technologie zapadnych zeleznic, a ETCS sili na ich poziadavky ( PN a hradla).
Trochu som sa divil, ked aj v severnej Amerike prevzali trochu upraveny ETCS, aj ked u nich tiez uz viac ako 80 rokov bol zavedeny system kodovania kolajovych poli. ( DBAG na to potrebuje extra kable medzi kolajnicami ( LZB).
Trochu som sa divil, ked aj v severnej Amerike prevzali trochu upraveny ETCS, aj ked u nich tiez uz viac ako 80 rokov bol zavedeny system kodovania kolajovych poli. ( DBAG na to potrebuje extra kable medzi kolajnicami ( LZB).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905741/
počet vyrobených kusov aj pri bezchybnej automatizačnej prevádzke nie je vyšší ako doposiaľ, lebo všetko ovplyvňuje cyklus striekania robota, čiže počet medzi jednotlivým striekaním je rovnaký či bez automatizácie alebo pri automatizácií, dĺžka striekacieho cyklu bola navrhnutá podľa potreby dokonalého striekania pri vývoji samotnej lakovne, a ani po rokoch používania sa nedá zrýchliť
na druhej strane, keďže vďaka svetovej kríze je znížená výroba, stíha sa vyrábať aj v automatickej prevádzke
na druhej strane, keďže vďaka svetovej kríze je znížená výroba, stíha sa vyrábať aj v automatickej prevádzke
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905740/
JOHnZ - Tvojej odpovedi nerozumiem, lebo tomuto problému sa nerozumiem
ale len som uviedol, že nie všetko staré, čo tu bolo, bolo treba zrušiť
ale čomu rozumiem, o tom sa rozpíšem teraz
U nás vo vo výrobni skiel na automobilové reflektory - je to jedno z mnohých oddelení vo firme, ale toto konkrétne rozoberiem
v minulosti tu bolo niekoľko lisov na lisovanie tvarových skiel, pri každom lise bola zamestnaná žena, ktorá odobrala z dopravníka sklo, vizuálne ho prehliadla a vložila do vozíka, určeného na ďaľšiu prepravu do lakovne
po naplnení vozíka táto žena pomaly v klude vozík odviezla niekoľko možno 30 metrov k lakovni, vzala si prázdny vozík, doviezla si ho k sebe k lisu na pracovisko a pokračovala
pri lakovni bola zamestnaná žena, ktorá z tohoto vozíka vyťahovala sklo a ukladala ho na dopravníkový pás, z tohoto pásu ho vzal robot (a nastával prvý stupeň automatizácie - tú nechcem riešiť, tá bola potrebná, aby smradlavú lakovaciu robotu vykonával robot, nie človek)
chem sa však zmieniť o novom stupni automatizácie
medzi lisy a lakovňu vložili vláčikovú dráhu, robot ukladá sklo na vláčik, vláčik ho sústavou výhybiek a iných záludností dráhy dovezie priamo k roboti do lakovne.
Prepustili možno 10 žien zo smeny
Pribrali dvoch inžinierov na ''správu dráhy''
Pribrali dvoch nadstavovačov na dráhu na smenu
(neviem, či sa tú dá hovoriť o ušetrení na mzdách, lebo jeden inžinier zoberie plat trom-štyrom ženám, jeden nadstavovač dvom ženám)
No a toť k výhodám automatizácie
- pokiaľ všetko obsluhovali ženy, pokazil sa jeden lis, ostatné vyrábali
- pokiaľ sa dnes pokazí jedna výhybka na dráhe (oprava trvá do 2 hodín), VŠETKO STOJÍ!!!
- pokiaľ robot nesprávne uloží na vláčik sklo a sklo spadne, VŠTEKO STOJÍ!!!
- pokiaľ čo i len zblbne jeden snímač (a tých sú stovky), VŠETKO STOJÍ!!!
- alebo pre mnoho mnoho ďaľších problémov všetko stojí
Do budúcna sa už buduje do tohoto systému ďaľšia lakovňa.....tažke bude stáť toho ešte viac
Výsledný efekt???
Dokazovanie si niečoho, čo z ďaleka nie je pravda.
ale len som uviedol, že nie všetko staré, čo tu bolo, bolo treba zrušiť
ale čomu rozumiem, o tom sa rozpíšem teraz
U nás vo vo výrobni skiel na automobilové reflektory - je to jedno z mnohých oddelení vo firme, ale toto konkrétne rozoberiem
v minulosti tu bolo niekoľko lisov na lisovanie tvarových skiel, pri každom lise bola zamestnaná žena, ktorá odobrala z dopravníka sklo, vizuálne ho prehliadla a vložila do vozíka, určeného na ďaľšiu prepravu do lakovne
po naplnení vozíka táto žena pomaly v klude vozík odviezla niekoľko možno 30 metrov k lakovni, vzala si prázdny vozík, doviezla si ho k sebe k lisu na pracovisko a pokračovala
pri lakovni bola zamestnaná žena, ktorá z tohoto vozíka vyťahovala sklo a ukladala ho na dopravníkový pás, z tohoto pásu ho vzal robot (a nastával prvý stupeň automatizácie - tú nechcem riešiť, tá bola potrebná, aby smradlavú lakovaciu robotu vykonával robot, nie človek)
chem sa však zmieniť o novom stupni automatizácie
medzi lisy a lakovňu vložili vláčikovú dráhu, robot ukladá sklo na vláčik, vláčik ho sústavou výhybiek a iných záludností dráhy dovezie priamo k roboti do lakovne.
Prepustili možno 10 žien zo smeny
Pribrali dvoch inžinierov na ''správu dráhy''
Pribrali dvoch nadstavovačov na dráhu na smenu
(neviem, či sa tú dá hovoriť o ušetrení na mzdách, lebo jeden inžinier zoberie plat trom-štyrom ženám, jeden nadstavovač dvom ženám)
No a toť k výhodám automatizácie
- pokiaľ všetko obsluhovali ženy, pokazil sa jeden lis, ostatné vyrábali
- pokiaľ sa dnes pokazí jedna výhybka na dráhe (oprava trvá do 2 hodín), VŠETKO STOJÍ!!!
- pokiaľ robot nesprávne uloží na vláčik sklo a sklo spadne, VŠTEKO STOJÍ!!!
- pokiaľ čo i len zblbne jeden snímač (a tých sú stovky), VŠETKO STOJÍ!!!
- alebo pre mnoho mnoho ďaľších problémov všetko stojí
Do budúcna sa už buduje do tohoto systému ďaľšia lakovňa.....tažke bude stáť toho ešte viac
Výsledný efekt???
Dokazovanie si niečoho, čo z ďaleka nie je pravda.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905733/
Autoblok158: Každá minca má dve strany. Autoblok je super vec, keď funguje. Pri sebamenšej poruche je zdrojom obrovskej ujmy na kapacite dráhy. V ČR je takto niektorý z koridorov podchvíľou ''rozsypaný'' kvôli poruche ZZ s meškaniami až 60 minút, kdežto na trati Bratislava - Žilina spravidla jazdí bez problémov (inak to ETCS tam je). Pokiaľ sa ešte spojí s národným VZ (= požiadavkou na ZV=1000m) je naviac veľmi reštriktívny čo do umiestňovania návestidiel (viď ČR a tamojšie aleje cestových návestidiel, ktorými sa to snažia riešiť, napr. Brno, Ústí/O a ďalšie), čo naopak občas vytvára až rizikové situácie (viď problémy s počtom prejdených návestidiel na stoj).
nadler: Autohradiel si (na Slovensku) môžeš nastrkať koľko chceš. Že si ŽSR nadimenzovali trakciu na následné medzidobie X minút a potom podľa toho robili aj priepustnosť, nie je problém konkrétneho typu ZZ, je to čisto len organizačné, a povedal by som až politické rozhodnutie.
h2so4chemik: Ona permisívna jazda je pre VZ sama o sebe trochu oriešok a veci komplikuje. Takisto sa perimisívna jazda úplne nezlučuje s počítačmi náprav (práve na AB s PN v ČR som veľmi zvedavý na počet chýb PN na toto konto a aký to bude mať vplyv na obnovenie dopravy napr. po MU). Takisto ZV=700m, ktorá umožňuje flexibilnejšie osadenie návestidiel, je realizovateľná len vďaka absencii národného VZ.
nadler: Autohradiel si (na Slovensku) môžeš nastrkať koľko chceš. Že si ŽSR nadimenzovali trakciu na následné medzidobie X minút a potom podľa toho robili aj priepustnosť, nie je problém konkrétneho typu ZZ, je to čisto len organizačné, a povedal by som až politické rozhodnutie.
h2so4chemik: Ona permisívna jazda je pre VZ sama o sebe trochu oriešok a veci komplikuje. Takisto sa perimisívna jazda úplne nezlučuje s počítačmi náprav (práve na AB s PN v ČR som veľmi zvedavý na počet chýb PN na toto konto a aký to bude mať vplyv na obnovenie dopravy napr. po MU). Takisto ZV=700m, ktorá umožňuje flexibilnejšie osadenie návestidiel, je realizovateľná len vďaka absencii národného VZ.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905727/
Zdravím,
nie som zabezpečovák, teda znalý ma keď tak opravia/doplnia.
Pár reakcii v kontexte z ČR, tam ťahajú blok dá sa povedať všade. Zoberme si napr. PHA-Vysočany Lysá n. L., prip. Brno zastávka u Brna. Avšak zabúda sa na to že tieto novo zriadené bloky nekóujú.
Vraj je to kvôli tomu, že zriaďovanie nových národných zabezpečovačov už nieje moc podporované a chcené vrámci EU a boli by problémy dostať prachy. Tak isto ako zriaďovanie rádiobloku (trate podľa D4).
Preto tam vzniká hybryd, volajú to AB700, kedže sa nekóduje, tak V_max =100km/h a teda zábrzdná je 700m, a bez kódu netreba KO a sú nahradené PN. Tento blok je už rovno pripravený na ETCS a pri aktivácii sa zvýši rýchlosť až na 160km/h (asi by zvládol aj 200 +:)).
Teda reálne, to bude pod ETCS úplne jedno, či jazdíte okolo šipiek, návestidiel s bielym pásom alebo červeno-bielym, a offset na permisívnu stoj sa dá implementovať aj u hradla keby sa veľmi chcelo.
Môj osobný názor a pocit je, že v ČR každá ďalšia modernizácia koridoru s výhradnou prevádzkou ETCS po 2025 bude s AB700 resp. blokom bez kódu, pretože aj tak tam bude L2. Obvody sa nateraz ponechávajú len tam, kde boli teda napr. ChoceňÚsti.
nie som zabezpečovák, teda znalý ma keď tak opravia/doplnia.
Pár reakcii v kontexte z ČR, tam ťahajú blok dá sa povedať všade. Zoberme si napr. PHA-Vysočany Lysá n. L., prip. Brno zastávka u Brna. Avšak zabúda sa na to že tieto novo zriadené bloky nekóujú.
Vraj je to kvôli tomu, že zriaďovanie nových národných zabezpečovačov už nieje moc podporované a chcené vrámci EU a boli by problémy dostať prachy. Tak isto ako zriaďovanie rádiobloku (trate podľa D4).
Preto tam vzniká hybryd, volajú to AB700, kedže sa nekóduje, tak V_max =100km/h a teda zábrzdná je 700m, a bez kódu netreba KO a sú nahradené PN. Tento blok je už rovno pripravený na ETCS a pri aktivácii sa zvýši rýchlosť až na 160km/h (asi by zvládol aj 200 +:)).
Teda reálne, to bude pod ETCS úplne jedno, či jazdíte okolo šipiek, návestidiel s bielym pásom alebo červeno-bielym, a offset na permisívnu stoj sa dá implementovať aj u hradla keby sa veľmi chcelo.
Môj osobný názor a pocit je, že v ČR každá ďalšia modernizácia koridoru s výhradnou prevádzkou ETCS po 2025 bude s AB700 resp. blokom bez kódu, pretože aj tak tam bude L2. Obvody sa nateraz ponechávajú len tam, kde boli teda napr. ChoceňÚsti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905691/
nezaujímam sa o automatizáciu trate, ale jedno je isté, nie je nad chlapa
rozoberiem úsek Nové Mesto nad Váhom - Melčice
prvý semafor bol na stanici v NMnV, smerom do Melčíc
druhý bol za cestným mostom do Beckova
tretí bol na hradle Búdy (tam bol chlap)
štvrtý bol ako predzvesť pod Tureckom
piaty bol aj s búdou (aj tam bol chlap) pod Tureckom pri riečke Bošáčke
šiesty bol na stanici v Bohuslaviciach, smerom do Melčíc
siedmy bol pod skalou v Ivanovciach (tam tiež bolo hradlo aj chlap)
ôsmy bol ako predzvesť do stanice Melčice
čiže
jeden vlak vchádza do stanice Melčice
druhý opúšťa stanicu Trenčianske Bohuslavice
tretí je kdesi pod Tureckom
štvrtý opúšťa stanicu v NMnV
kedysi 4 vlaky, dnes dva?
rozoberiem úsek Nové Mesto nad Váhom - Melčice
prvý semafor bol na stanici v NMnV, smerom do Melčíc
druhý bol za cestným mostom do Beckova
tretí bol na hradle Búdy (tam bol chlap)
štvrtý bol ako predzvesť pod Tureckom
piaty bol aj s búdou (aj tam bol chlap) pod Tureckom pri riečke Bošáčke
šiesty bol na stanici v Bohuslaviciach, smerom do Melčíc
siedmy bol pod skalou v Ivanovciach (tam tiež bolo hradlo aj chlap)
ôsmy bol ako predzvesť do stanice Melčice
čiže
jeden vlak vchádza do stanice Melčice
druhý opúšťa stanicu Trenčianske Bohuslavice
tretí je kdesi pod Tureckom
štvrtý opúšťa stanicu v NMnV
kedysi 4 vlaky, dnes dva?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905645/
Takto páni ! Nič lepšie ako AUTOBLOK na hlavných tratiach nemohli vymyslieť ! Robil som na tom a viem o čom píšem !
Nemám nič proti AUTOMATICKÉMU HRADLU, ale len tam, kde to má zmysel a je prenos návestí na rušeň, ako to majú na ČD medzi Hustopeče n/Bečvou - Hranice na Moravě mesto. Inak sa vraciame späť, hoci je to moderné !!!
Pred výstavbou koridoru Bratislava - Žilina, bol v úseku BA Rača - Jur pri Bratislave AUTOBLOK. Po modernizácii ho zrušili, nie je tam ani Automatické hradlo ani ETCS !!!! Teraz sa nedá zahustiť doprava, lebo....Nech sa páči, tu je výsledok.
Poďme ďalej. Modernizácia úseku POPRAD - SVIT - ŠTRBA. Rušia AUTOBLOK na hlavnom ťahu a dávajú tam Automatické hradlo medzi stanicami, počítače osí, žiadny prenos návestí na rušeň. ETCS v nedohľadne . Uvidíme ako to bude chodiť hore, dole štrbskou rampou. Ľutujem tých rušňovodičov čo tade jazdia.
A ďalšia modernizácia KÚTY - Devínska Nová Ves. Po prečítaní rôznych materiálov mám zlý pocit, že opäť sa zruší dobrý AUTOBLOK a nahradí ho Automatické hradlo a veci podobné, ako spomínam vyššie.
Za riekou Moravou, na ČD, pri výstavbe koridorov sa klasický autoblok nahrádza novým ELEKTRONICKÝM autoblokom,
ktorý funguje aj pri rýchlosti 160 km/hod. / viď web AŽD / a aj so systémom ETCS.
Záver :- modernizujeme trate, ale nemáme rušne s ETCS. Takže ako je v predpise napísané, tam kde nie je prenos návestí na rušeň, rýchlosť max.120 km/hod.
Nemám nič proti AUTOMATICKÉMU HRADLU, ale len tam, kde to má zmysel a je prenos návestí na rušeň, ako to majú na ČD medzi Hustopeče n/Bečvou - Hranice na Moravě mesto. Inak sa vraciame späť, hoci je to moderné !!!
Pred výstavbou koridoru Bratislava - Žilina, bol v úseku BA Rača - Jur pri Bratislave AUTOBLOK. Po modernizácii ho zrušili, nie je tam ani Automatické hradlo ani ETCS !!!! Teraz sa nedá zahustiť doprava, lebo....Nech sa páči, tu je výsledok.
Poďme ďalej. Modernizácia úseku POPRAD - SVIT - ŠTRBA. Rušia AUTOBLOK na hlavnom ťahu a dávajú tam Automatické hradlo medzi stanicami, počítače osí, žiadny prenos návestí na rušeň. ETCS v nedohľadne . Uvidíme ako to bude chodiť hore, dole štrbskou rampou. Ľutujem tých rušňovodičov čo tade jazdia.
A ďalšia modernizácia KÚTY - Devínska Nová Ves. Po prečítaní rôznych materiálov mám zlý pocit, že opäť sa zruší dobrý AUTOBLOK a nahradí ho Automatické hradlo a veci podobné, ako spomínam vyššie.
Za riekou Moravou, na ČD, pri výstavbe koridorov sa klasický autoblok nahrádza novým ELEKTRONICKÝM autoblokom,
ktorý funguje aj pri rýchlosti 160 km/hod. / viď web AŽD / a aj so systémom ETCS.
Záver :- modernizujeme trate, ale nemáme rušne s ETCS. Takže ako je v predpise napísané, tam kde nie je prenos návestí na rušeň, rýchlosť max.120 km/hod.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905643/
AH bez oddielových návestidiel zabezpečuje jazdu vlaku napr. medzi dvoma stanicami. AH s oddielovým návestidlom sa buduje spravidla tam kde je hustejšia doprava. AH nahrádza staršie typy TZZ ako boli HPB či UAB, ba niekde aj zbytočne AB. Určite lepšie ako nič, len telefón.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/905641/
Mňa by skôr ako tá polemika 5' vs. 3' zaujímalo, čo to bude za technické riešenie. Predpokladám, že zámerom je toto zahustenie ''semaforov'' urobiť len s minimálnymi možnými nákladmi, teda, hoci budú návestidlá zahustené na cca zábrzdnú vzdialenosť, asi to klasický autoblok po vzore AŽD nebude. Ja si to laicky predstavujem tak, že sa vysunie obvod žst. do šírej trate, napr. pri odchode z Trnavy bude súčasné odchodové návestidlo vlastne len cestové, predzvesť do AH Dolina bude nahradená ďalším cestovým červenobielým pruhovaným (s absolútnym významom samozrejme, ako všetky ostatné), a povedzme oddielové návestidlo AH Dolina už bude odchodové návestidlo žst. Trnava bez obvodu výhybiek... Alebo ešte ideálnejšie obvod žst. Trnava pohltí aj žst. Cífer, ako je to napríklad v prípade Trenčín - Zlatovce... Ešte ideálnejšie by bolo urobiť koľajovú spojku, aj na súčasnom AH Dolina, ale vzhľadom na tie minimálne avízované náklady samozrejme to nebude asi tento scénar. Ja sám som si to predstavoval kedysi takéto dielčie zlepšenia tohto koridoru, ale len pri vybraných žst., napr. typicky Pezinok sa tu prejavuje najvypuklejšie pri odchode dvoch Os vlakov pri mimoriadnosti (meškaní) smerom na Svätý Jur, kedy napr. prvému vzhľadom na to, že stojí ešte aj na pezinskej zastávke a následne sa rozbieha do vypínačky , trvá veľmi dlho kým uvoľní celý oddiel. Ak by sa za pezinskú hlavnú stanicu smerom na Jur pridal ešte jeden oddiel, hoci aj len asymetrickej veľkosti, následný osobák, alebo aj čokoľvek iné dobiehajúce ten prvý osobák, nebude musieť postáť pri terajšom odchode z Pezinku, kým osobák bude stáť na zastávke. Podobne žst. Rača smerom na Sv.Jur, kedy súčasne vyrážajú vlaky od predmestia a vinohradov, a tomu prvému, ktorý stal predtým v Rači a bude stáť aj v Juri, trvá pridlho, kým tomu druhému uvoľní oddiel.
Takéto vysunutie odchodového návestidla a z toho vyplývajúce skrátenie medzistaničného oddielu som si všimol na sieti SŽDC na trati Prahá - Rudná, alebo na hornej Vláre, ale to bolo skôr dielčie riešenie v rámci trate. Poskytuje to jednorázovú výhodu pri odchode dvoch vlakov tým istým smerom.
Samozrejme zo strany rušňovodičov by bolo náročné si zvyknúť na prítomnosť nových návestidiel, naviac s nepríjemnou vlastnosťou absolútneho významu a s tým vyplývajúcou zvýšenou možnosťou vzniku NÚ z dôvodu jeho prebehnutia.
Takéto vysunutie odchodového návestidla a z toho vyplývajúce skrátenie medzistaničného oddielu som si všimol na sieti SŽDC na trati Prahá - Rudná, alebo na hornej Vláre, ale to bolo skôr dielčie riešenie v rámci trate. Poskytuje to jednorázovú výhodu pri odchode dvoch vlakov tým istým smerom.
Samozrejme zo strany rušňovodičov by bolo náročné si zvyknúť na prítomnosť nových návestidiel, naviac s nepríjemnou vlastnosťou absolútneho významu a s tým vyplývajúcou zvýšenou možnosťou vzniku NÚ z dôvodu jeho prebehnutia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/873324/
Parmezano: dobre sa pamätám. Na časy, keď sa vlaky na dispozíciu ukladali aj na traťové koľaje a rýchliky a osobáky viedli po nesprávnej, naukladali tam aj zo desať vlakov. Praktizovalo sa to hlavne v úseku trate Vrútky - L. Mikuláš v 70-tych rokoch. Mňa len to rozčuľuje, keď nejaký debil od stola v novinách vypisuje pi....ny. Keby napísal že tak cca budú môcť ísť vlaky v slede cca každých 5´, tak dobre, nech to šľak vezme, ale on napíše každé 3´. Veď je to ko....tina. Za dve hodiny odvezú všetko za celých 24 hodín ?........a najhoršie je že ľudia takýmto chujom uveria a radujú sa že z BA do TT budú chodiť vlaky každé 3 minúty. Metro alla Slowakia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/873296/