Predpis Z1
Podľa overeného dôveryhodného zdroja tlač nového predpisu Ž1 bola zastavená, nakoľko sa v tlači našli chyby. Pripravuje sa verzia opráv a výber nového vydavyteľa. Neviem, či to ešte stihnú v pôvodnom termíne.
Rušenie výpravcov, či vonkajších, alebo na DZZ aj všetkých, pravda, súvisí s vybavením trate a stanice zab. zariadením. Jasná vec, že DZZ a medzilahlá stanica nemôže byt vybavená len " zariadením bez odch. návestidiel". A o tom bola pôvodne reč. Vchod do st. a prechod st. bez odchodových návestidiel. Ale na druhej strane, výpravcovia sú na diaľkovo riadenej trati zrušení len na menších a stredne veľkých staniciach. V odbočných a rozsahom prác a frekvencie vlakov a posunu vo väčších staniciach nie je možné rušiť výpravcu. Jeden, ani dvaja dispečeri by to nezvládli, už aj z dôvodu vyššieho výskytu porúch a problémov v prevádzke. Uvediem príklad z Bratislavského uzla. Bratislava východ riadi aj niekoľko susedných staníc. ale rozsahom s menšími požiadavkami na rozsah prác - Lamač, Raču, Vajnory a odbočky.Pracujú tam, ak sa nemýlim na ústrednom stavadle traja až štyria. A aj tam je niekoľko vonkajších výpravcov, ktorí majú pridelené určité úlohy, napr. na odch. skupine. Zostal im aj ovládací pult a v prípade potreby môžu prevziať miestnu obsluhu. A to sa dosť často stáva. Ale napr. hlavná stanica je už riadená samostatne , takisto aj Petržalka a ÚNS. Keby sme napr. predpokladali vybaviť trať 130 DZZ, tak určite by napr. N. Zámky, Galanta a Šurany zostali samostatné, ale napr. Palárikovo a Šaľa ba už mohli byť podriadené DZZ. Neviem ako je to na tratiach ČD, ale aj miestna obsluha musí byť najako riešená. Aj v zahraničí vo veľkých východzích staniciach nie sú vonkajší výpravcovia vla si vypraví sám vlakvedúci po postavení odch. vl. cesty. Ale používajú sa tam ucelené jednotky, či už el. alebo motorové. Posun a zostava sa neprevádza v stanici , ale v depe. A súprava sa už pristavuje z depa priamo na nástupište. A styk s cestujúcimi prevádzajú pracovníci, ktorí sa pohybujú na nástupištiach a priamo jednajú o problémoch v osobnej preprave s cestujúcimi. To napr. už ŽSR by nemalo mať na starosti.
Ja som už dávnejšie počul niečo ohľadom toho že sa má zrušiť klasické vypravovanie osobných vlakov výpravcom, a že sa vraj budú v novej D2 (teda asi v tej zlúčenej Ž1) vlakové čaty vypravovať samy. Je na tom niečo pravdy, alebo je to len blud? Počul o tom niekto niečo?
K tomu mimoriadne zastavujucemu vlaku v staniciach kde je len vch.náv.
To riešenie,ktoré sa teraz navrhuje je správne.Keby bolo skôr zabránilo by sa ním mnohým nehodám aj ľudským životom.Z praxe sám poznám dva prípady,robil som v Podhajskej,keď tam ešte nebol Test.Jednoducho každý vlak bude musieť byť vypravený bez ohľadu nato či je prechodiaci,alebo zastavujúci./Veď si len uvedomme,čo sa môže stať ešte aj dnes ,keď náhodou niektorý výpravca prečísluje vlak/
Ešte niečo. Doteraz, ak mal byť mimoriadne v stanici zastavený vlak ktorý mal stanicou prechádzať podľa ZCP, a nebol o mim. zastavený vyrozumený rozkazom v niektorej z predchádzajúcich staníc, musel sa takýto vlak na vchod. náv. zastaviť a opatriť rozkazom. Teraz sa jednoducho pustí dnu bez rozkazu, a on bude musieť zastaviť tak či tak. Ušetrí sa tým vypisovanie rozkazov a ľudská práca na doručenie rozkazu. A aj tak je to jedno. Ak sa to zavedie, tak ukáže čas (a nehody) či to bolo dobré rozhodnutie. Ak sa mýlim tak ma prosím poopravte, tiež toho veľa neviem. Stratil som prehľad o predpisoch, v škole nás učia samú matiku a iné hovadiny. Vopred vďaka.
Ja tomu rozumiem tak, že je lauter fuk či je rozkazom alebo ZCP povolený prechod, ak sa nedáva náv. "odchod", vlak musí jednoducho zastať. Podľa mňa je to na prínos bezpečnosti. A ak budú výpravcovia dávať "odchod" z dostatočnej vzdialenosti (trebárs keď bude vlak ešte len na vchodovom zhlaví), vlaky nebudú musieť ani spomalovať, takže neviem v čom je vlastne problém.
Rasti,podstata veci podla mna spociva v tom,ze ked pojdem na trat napr. u nas je mnoho stanic bez odchod. navestidiel......v kazdej takejto stanici podla Ž-1 musis ocakavat zastavenie vlaku ako rusnovodic (vodic)to je po novom.......odpada tam vystraha a stoj......lebo boli staznosti ,ze sa stalo u vchodu(kolkokrat aj zbytocne)a potom si siel na prechod-----je to o nafte(spotreba pri rozbiehani).....takze vodic musi ocakavat v takejto stanici zastavenie aj ked nestal u vchodu......to je ten velikansky rozdiel...............ak sa mylim OPRAVTE MA....
Juro neviem či tá Tvoja argumentácia je úplne správna.
Napr. pri nákl.vlaku bude v ZCP znak výpravky,vlak by mal prechádzať cez stanicu s rel.zab.zar.podľa mňa bude stačiť návesť odch.náv.