Digitálne riadenie koľajiska
Nuz, kedze sme sa tu uz bavili aj o digitale a ja sam som dostal do posty par otazociek, je tu k dispozicii tato rubrika, kde sa mozete pytat, mozete odpovedat, mozete sa podelit so skusenostami, poradit vyrobcov, kde su info o vlastnych moduloch, navody na stavbu, standarty, komunikacne protokoly, programy, ....
Inak, povodne som chcel dat nazov "Analog alebo digital", avsak neviem, ci by bol spravny. Lebo priame porovnanie podla mna nie je mozne (je to ako porovnat DVD rekorder a videorekorder) ... ale zvysok uz necham na Vas ....
to NNN : Dik za tip na toho pana .... Uhlenbeock som planoval uz davnejsie, lebo s Roco (reps. LENZ) som nie velmi spokojny (zatial len na testovanie). Navyse, com som pozhanal infosky o IBX tak je programovatelny (tusim 48 vlakovych ciest) co sa bude dat tiez vyuzit.
Co sa tyka ceny - jasne, je to aj know how, ale aj pri tom vsetkom je to este stale dost. Samozrejme, priciny nizkeho odbytu a vysokej ceny su zrejme aj mne (to nie su len DCC komponenty ale LOKO, vagony, .....) ale zasa, nechcel som sa tu velmi o tom rozoberat.
Tu komercnu elektroniku som pouzil len ako obrazny priklad, ze ta ista kamera stala pred par rokmi 50 a viac tis. Tak tajne dufam, ze podobne sa budu vyvijat aj ceny DCC (aj ked, napriklad prvy dekoder som mal za 2500 Sk, dnes rovnaky za cca 1000 Sk takze pokles je zrejmy uz dnes).
CO sa tyka vlasntej stavby - uz som aj predtym pisal, ze na to nemam znalosti z elektroniky. A pravdu povediac - jediny pripad, kedy by som to staval je ten, ze budem mat presnu schemu a suciastky a mojou ulohou bude to len "zlozit" a ozivit. Nakolko, ja osobne DCC neberiem ako moju modelarsku prioritu ale len ako riesenie elektroinstalacie kolajiska a jeho sprevadzkovanie a ked to bude fungovat presne ako ma, tak je to OK. A tu stale zapasim s dilemou nakupu tovarenskych vyrobkov (na co momentalne nemame peniaze) alebo stavbou vlastnych (na co by som ale zasa potreboval presne schemy, zoznam suciastok, ....).
Okrem toho, casto je na jednu vec viacero pohladov - jki mi napriklad odporucil na dvojkolesia (koli prudovemu indikatoru obsadenia useku) odporovy lak, kamos, ktory ma elektroniku ako profesiu mi zasa povedal, ze je to velmi nespolahlive riesenie. A tak si mam vybrat ....
Ad Uhlenbrock
Na na DCC systém nemožno hľadietť ako na súhrn súčiastok, ale je v tom aj kus inžinieringu a tom tom prípade aj multiprotokolovosť a automatickým rozpoznávaním, minipult na príslušenstvo, 2 ovládače na na trakciu, väzba na PC, ale hlavne brána k "lacným" komponentom. Na druhú stranu ani jeden z lacnejších komponentov, ručný ovládač FRED, zase zadarmo nie je. Len na súčiastkách včetne plošáku pri hromadnom nákupe (nie kusovom) to vychádza na 650 Kč. Na Slovensku sa prakticky nič z DCC (moc ani modely) kupovať neoplatí. Oficiálny dovozca Uhlenbrocka v ČR je Ing. Modra (Hodonín) a tam je ta cena do 11,5 tis. Kč, v Nemecku cca 390 a menej Eur (záleží na predajcovi). Je to však investícia na dlhé obdobie a je na úrovni dvoch väčších hnacích vozidiel. S komerčnou elektronikou sa to jednoducho zrovnávať nedá. Je to o veľkosériovosti, na druhú stranu v krajine pôvodu je to viac ako primeraná suma. Oni za našu jednotku meny zodpovednosť nenesú ...
Na druhú stranu v čom je problém hodiť na plošák 1 PIC16F84, L6203, pár odporov, stabilizátorov a kondíkov + nutné svorky a centrála je na svete. Buď ako prídavok k PC alebo sólo ... Boli časy keď stál Intellibox 490.- DEM.
to NNN: Nuz, lenze na SK zohnat nieco od Uhlenbrocku je dost problem. Jedine co sa mi po pobehani modelarskych predajni (kamennych aj internetu) podarilo je ta "nova centrala od PIKO" (co ale asi nie je nic ine ako Uhlenborck s inou visackou) a tam ma uzemnili cenou nad 16.000 Sk (co iste uznas, za par PICiek a inych suciastiek je dost - hlavne pri dnesnych cenach elektroniky - ved tolko stoji MiniDV kamera od JVC).
Ad MTBus
Dnes v rámci magazínu Svět na kolejích (ČT2, 15.30, žiaľ nočná opakovačka nebude) dávali aj mikronávštevu KMŽ Brno I. Premiestnené koľajisko prekopávajú a pri tej príležitosti po krátkej anabáze s riadením s MTBus prešli na klasiku DCC na báze Intelliboxu (Uhlenbrock). V r. 2001 videli MTBus ako dobré riešenie. Šot je krátky, ale je tam pohľad ako vytyčovať trať, robiť krajinu a bokom je aj hotový modul.
to resat: Nuz, kopec otazok, ktore vydaju aj na obsiahlu temu. Takze postupne.
1. Ak chces stavat pevne kolajisko (ale princip je podobny aj u modulov) tak ti najviac odporucam stavat to na drevenom rame (roste). Ten my mame zo smrekovych latiek hrubky 2,5 cm. Rozostupy su cca 40-50 cm (aby si sa do kazdeho otvoru koli pristupu zmestil).
2. Na dreveny rost sme pripevnili spinkami velke kartony na ktore sme polozili kolajivo v presne takej podobe, ako by malo definitivne vyzerat kolajisko (kedze mam skusenosti s tym, ze napriklad program WinTrack je uplne super na navrh kolajiska ale aj tak su tam potom pri reale rozdiely aj 5-10 cm na dlhsich usekoch a komplikovanejsich zhlaviach).
3. Potom vyrezes - ja som to nazval zvisle vrstevnice. Je to rezane z preglejky (8 mm) a kopiruje to vzhlad buducej krajiny a trate.
4. Potom z preglejky vyrezes nosne teleso - to kopiruje polozenie kolaji + okrajova rezerva a rezerva pre pripadne umiestnenie trolejovych stoziarov a navestidiel, ....
5. ROvnako z preglejky vyrezes cesty, namestia v meste, plochy pre budovy, ....
6. Krajina sa robi z penoveho PS alebo z pletiva potiahnuteho sadrou alebo inymi hmotami (kolko modelraov, tolko hmot - ja mam najradsej sadru, lebo sa nezmrsuje a navyse sa da aj po zaschnuti dobre opracovavat - rypanie, ....)
Takto sa to velmi tazko a preto pri pre nazorny priklad odporucam stranku http://www.miniatur-wunderland.de, konkretne snimky zo stavy kolajiska http://www.miniatur-wunderland.de/data/cms/de/251/ alebo http://www.miniatur-wunderland.de/data/cms/de/252/ - tam si poklikaj na jednotlive tyzdne a urcite z obrazkov pochopis o co ide.
7. Ako kolajove podlozie ti odporucam napriklad korok, ale opat je viacero alternativ. Ja som lepil duvilaxom (modrym) ale niektori si pochvalovali aj silikonovy tmel (vraj este zlepsuje tlmiace ucinky na hluk vozidiel).
8. Kolajnice lepit, lebo aj tak sa ti pri robeni strkoveho lozka prilepia. Navyse, ak robis nejake modelove kolajisko tak asi ne preto, aby si ho po par dnoch rozobral.
9. Stoziare trolejoveho vedenia sa prichytavaju priamo k doske, na ktorej je trat (podla charakteru trate aj cez podlozku na zvysenie zakladne). Viessmann http://www.viessmann-modell.com robi na priskrutkovanie zhora, Sommerfeldt http://www.sommerfeldt.de robi stoziare aj s maticou na spodku stoziaru a tak to len primontujes. Ale, modelovejsi je Viesmann (pokial beriem do uvahy nielen stoziare ale aj priamo trakcne vedenie a hlavne priecne nosniky nad viac kolaji - s tym je sice prplacka, ale vyzera to ovela lepsie ako sommerfeldt.
10. Navestidla - mam skusenosti len s HOSAM - tam prave spekulujem ako na to a po viacerych pokusoch som sa rozhodol, ze urezem celu spodnu cast aj s odpormi a navestidlo primontujem zhora. Pod navestidlo len 2 mm dieru na vodice a potom pripojenie k povodnej patke s odpormi. Toto sa mi zatial najviac pacilo a bolo to najjednoduchsie (bez odpilenia by sa to totiz nedalo, lebo zakladna navestidla je dost mala na skrukty a navyse z plastu).
11. Kolajnice - nuz, ja by som zvazoval na tvojom mieste PECO - to su skutocne vyhybky. Ale aj Tillig Elite stoji za to. My mame Tillig v kombinacii s RocoLine (hlavne flexi s betonovymi prazcami) - tilligacke vyhybky su super, jemne jazyky, pekne srdcovky, navyse, prazcove pole je pospajane jemnymi spojkami a nie z jedneho kusa ako Roco, takze to po zastkovani vyzera modelovejsie. Peco mam len par vyhybiek, nakolko sa u nas velmi tazko zhana, ale v cechach skus http://marathon.vltava2000.cz/store/
12. Cenovo je uplne jedno, ci kup
Nenasiel som tu na to vhodny podtopic tak sa pytam tu:
Ako dlhorocny skuseny modelar lietadiel a lodi a kedysi aj vlacikov, som sa rozhodol vybudovat si na pojde velke kolaisko H0. Doba odvtedy dost pokrocila, a ked som sa uz informoval o vsetkych moznostiach druhov kolajnic a pod. predsa by ma len zaujimalo nasledovne:
- co mam pouzit ako podklad pre kolajisko - hobra? (mal som predtym) alebo nejake ine drevo alebo nebodaj polystyren?
- kolajnicky + stoziare trolejoveho vedenia lepit alebo pripevnovat specialnymi vrutkami alebo v pripade polystyrenu pripichnut dlhymi klincekmi?
Len tak pre info rozhodol som sa pre kolajnicky firmy ROCO cast uz s vyrobenym nasypom a cast bez tych umelych nasypov...
Dakujem a tesim sa na vase rady
Ad Digitrax
Skúsenosti s ovládačmi - lokodekodérmi Digitrax mám a to veľmi dobré. Sú rozhodne lepšie ako "značkové" Lenz. Ich cena je nižšia aj vyššia podľa série !!! DZ123, "nábor" na nákup ktorých už skončil, sú "lacné", lebo sú z tzv. ekonomickej série (americký trh je veľký a solventný). Lenz mikrodekodér týchto parametrov ani nevyrába - zaťažiteľnosť do 1A, špičkovo /5s do 2A/ + ochrana proti skratu a preťaženiu. Čiastočne sa tomu približuje CTE DCX74. DZ143 (mikrodekodér rovnakej veľkosti) je zaťažiteľný do 1,25A, má záťažovú reguláciu, 4 funkcie a ako všetky dekodéry aj kompenzáciu na motor ! Lenz je so svojím Xpressnet nekompatibilným getom. Takmer všetko, prídavné ručné ovládače, atď., treba kupovať u Lenz-a za diktované ceny. Inak na http://www,fremo.org je história vývoja DCC systémov a ich parametre. Na http://zmrail.webpark.sk je porovnávacia tabuľka systémov vrátanie cien (tie sa nedajú stanoviť absolutne sú vecou predajcou a jeho akcií), vzájomnej kompatibility, popisu prvkov a taktiež manuál k lokodekodérom jed. výrobcov, vrátane ich parametrov. Dnes je v Európe špicou najskôr Intellibox (Uhlenbrock) hlavne čo sa týka obľubenosti medzi modelármi. Na malé koľajiská zase miniverzia DAISY.
zmar: priame skúsenosti nemám, ale nabádam na opatrnosť:
Súčasťou "setu" je aj zdrooj PS315 (trafo) o ktorm je zdôraznené že je určené pre trh USA a Canada - inými slovanmi je ne 110V. Teda zaplatíš za niečo čo je nepoužiteľné u nás. Neviem ako je to s "europskou" verziou, či vôbec existuje...
Centrála DC50 ktoré je súčasťou nie je "plnokrník", zvláda len 10 adries súčasne, čo je "na doma" a "pre jedného" určite dosť, ale na väčšom klubovom kolajisu alebo modulovke je to málo.
DCC na PC
Na http://zmrail.webpark.sk (viď Úvodné slovo autora) je pridaný, krátky pokec s odkazmi na jednú z alternatív DCC na PC. Orientačné ceny na súčiastkach : jednotka MS-SH cca 400.- Sk, PCU2 cca 750.- Sk, FRED cca 880.- Sk (pracuje sa na lecnejšej verzii) + k tomu staré PC, min 386SX/25MHz, DOS systém 6+.
Lokodekodéry - ponuka na možnosť zakúpiť mikrodekodéry (13 x 9x 3,3mm) DZ123 bez BMF + 2 funkcie (svetlá), zaťažiteľnosť do 1A s ochranou proti skratu (mot. výstup) aj proti preťaženiu (5s 2A), DZ143 s BMF/4funkcie/1,25A, resp. DZ163/BMF + 6 funkcií a ochrany. Ceny sú oveľa priaznivejšie ako Lenz a pod., platba v Sk. Vážní záujemcovia na yetty.rm@centrum.cz. Celá transakcia môže prebehnúť do 4 - 6 týždňov, záloha potrebná. Dekodéry majú možnosť nastavovať parametre záťažovej regulácie a kompenzáciu na reakciu kotvy. Ponuka plného poradenstva aj montáže včetne nastavenia, servis aj na dekodéry ESU.
Slama je vymlátená ...
... a teraz k veci. Kto čaká viac, tomu http//zmrail.webpark.sk ponúka (súpis hľadaj v "Úvodné slovo autora") o DCC od A po Z:
- "základy" DCC slovom i obrazom, výhody, požiadavky, vlastné komponenty
- porovnávaciu tabuľku profi systémov vrátane kompatibility a cien
- súpis a minidefinície základných komponentov DCC a ich obrázky
- Tému č.3, digitálne riadenie modelovej prevádzky + všetky komponenty
domácky, tabuľka s popisom prvkov a súpisom súčiastok na ich zostavenie
- vyskladaná maxizostava DCC za prijateľnú cenu
- úplné plány na stavbu ručného ovládača FREMO FRED
- "zdroje" DCC signálu
- DCC na PC a PC, linky na weby s úplným popisom stavby, pre jazykovo zdatnejších
je tu megastránka www.fremo.org
- popisy digitalizácie vybraných modelov
- základný manuál k výberu a nastavovaniu lokodekodérov + tabuľku fabrických
lokodekodérov s cenami v €/$.
To JKI: No, ved to viem, ze ma viac typov dekoderov. Stranku mam dobre prestudovanu. Len ked si pozries dekoder Roco na navestidla (to nie je klasika dvojstavova, ale priamo na zapojenie jednotlivych diod, nieco ako maju S-com) tak nic od Lenzu sa na to nepodoba. Takze to ma zaujimalo, ze odkial to beru ...
Ten uhlenbrock ma ale stve. Nieco som aj po EN nasiel, ale to zdaleka nebolo to, co maju original na svojej stranke (zaujimave, ze napriklad dva dekodery tam maju popisane po EN (teda, je tam moznost si stiahnut PDF v EN).
Zvuk, nuz, ako mas 6 kanalovy zvuk na domacom kine a mas pocit, ze tie zvuky su uplne realne (aj z priestoroveho hladiska) tak si myslim, da sa aj zvuk na kolajisku. Samozrejme, treba sa vyhrat so software. Jasne, sound v masinke ma tiez nieco do seba, zaujimave vsak bolo by to realne porovnat (co nemozem, nakolko ten zvuk v kolajisku som realne nepocul, len som o tom cital) co vyjde lepsie.
Ale, pravdupovediac, ja zasa nie som nejakym vyznavacom zvuku, skor vypiplat modelovu krajinku ....
mikinko: Lenz má dekodery príslušenstva, aj 3 druhy, ľala: http://www.lenz.com/products/decoders/accessory/ls150.html
Uhlenbrock stránka po anglicky - neviem či vôbec existuje...
"externý zvuk" na koľajsku: Loko so zvukom má niečo do seba, treba to skúsiť. Repro pod koľajiskom - asi bue dosť mätúce, že zvuk vychádza odinakiaľ než je jeho zdroj. Existujú komplikované digitálne systémy čo to riešia, al aj tak treba poznať polohu vlaku. ...
to jki: Zvuk som uviedol len ako moznost .... lebo viem, ze Gutzold ma v ponuke Sergeja aj so zvukom. Ale inak som tiez nie zastancom zvukovych dekoderov, lebo zeleznica v reali akosi vydava nielen zvuky masiny ale aj celeho vlaku (skripanie kovu, klepanie kolies, ....). Lepsie sa mi pacil napad jedneho pana (kolajisko bolo v niektorom ZM minuly rok), a to je namonotanie niekolkych reprakov pod kolajisko, klasicke nahranie si zvukov na stanici, trati (digitalny dikrafon je za babku), nahadzania zvukov do pecka a potom uz len pustanie. Sice som to nepocul ale podla toho pana je to velmi slusne a ovela realistickejsie ako dekoder (navyse, ked si zoberiem, ze zvukom seriovo vybavena masina je aj o 2500 drahsia ako klasika).
A vdaka ze si za mna odpovedal frantovi, tento tyzden som nic nestihal .... Inak, Roco ma tusim v ponuke aj jeden dekoder od Motoroly, nie ? Len neviem, odkial beru dekoder na navestidla, lebo LENZ nieco take nerobi ....
Ozaj, za ten svet neviem najst Uhlenbrockovu stranku v EN jazyku ....
To: mikinko - Zvuky na Sergeja: nie som odborník na zvuky, ale vzhľadom na veľkosť reproduktora (fí 20mm), si dovoľujem tvrdiť, že sotva kto rozozná či daný zvuk je vôbec od sergeja alebo iného "dieslu". Okrem toho zvukové dekodery sa dajú plniť vlastnými zvukmi, čiže ak na začiatku tam je nejaký zvuk, neskôr sa dá prepáliť "autentickým" zvukom, ak bude k dispozícii.
Nuz, dalo by sa povedat, ze do kazdej masiny, ktora ma konektor na dekoder sa da namotnovat lubovolny dekoder. Teda pre Sergeja nepotrebujes specialny dekoder pre Sergeja (ak samozrejme nechces aj Sound - teda aby masinka vydavala realisticke zvuky).
Ale ak uz kupujes dekoder, vsimaj si par zakladnych paramterov:
- "vykon" - teda aky max. prud dekoder zvladne (niektore masinky maju vyssi odber a navyse sa pocita ze budu jazdit s vacsou zatazou = vyssie prudove zatazenie). Do Sergeja by som pouzil min 1000 mA.
- funkcie - su od najzakladnejsich az po automaticke nastavenie akceleracie, brzdenia + doplnkove funkcie
- chces aj dekodes so soundom ???? - vtedy treba zhanat sound na prislusnu masinu .... (aby ti segrej "nefunal" ako para .... Na sergeja sa robi aj so soundom, zial ti ale v tejto chvili neviem povedat, kto ho robi (ci je bezne dostupne alebo to je na vyslovnu objednavku Gutzoldu pre jeho masinku).
Nuz a cena? .... cca od 600 Sk za tie najjednoduchsie cez 800-900 Sk po tie povedal by som "bezne" az po viac ako 1500 ak to mas aj so soundom .... Cena sa samozrejme meni aj podla dovoleneho prudoveho zatazenia ... Pre Sergeja by sa dal pouzit napriklad LE1024A od Lenzu, cena je okolo 1000 Sk. Tento je vsak bez zvuku, len riadenie motora + doplnkove funkcie (osvetlenie).
Blizsie info je dobre podla mna na http://www.lenz.com, kde to je s celkom slusnym popisom .... Ale dekodery samozrejme nerobi len LENZ .....
A ak si to chces objednat cez net, potom skus napriklad http://www.modely.biz kde su velmi priaznive ceny ....
Ad Intellibox
Dnes je to už inak. Efektívnejšie je hľadať spomedzi obchodníkov v Nemecku (zoznam je na webe Uhlenbrock). Cena IBX zatiaľ skôr rastie, resp. sa drží okolo 390 Eur, zánovný 349.- Eur. IBX dokáže staviať vlakové cesty, ale je to čiste HW riešenie, pričom všetky výhybky a náveste musia byť ovládané digitálne. Pokiaľ je tam pridané PC, tak je to o inom. Inak DCC to nie je o princípe vysokej ceny a nízkeho odbytu. Rozhodne čo sa týka centrály, tak vývoj je nutné v podstate držať, aby neboli odberatelia tlačení do kúpy nového systému. Uhlenbrock to rieši SW update, ktoré je bezplatné (teda nový SW je free). Inak Manuál, knižka k IBX, je na webe aj v anglickej verzii. Ako systém je dnes Roco pasé, Lenz sa kvôli XpressNet diskvalifikuje sám a tým sa výber zužuje. IBX je vo farbách Fleischmanna (TWIN pred rokmi som mal ponuku pod 10 000.- Kč), potom je IBX ako PIKO DIGI POWER BOX (cca 490.- Eur). Potom sú ešte systémy a stavebnice TAMS.
Lokodekodéry sú iná káva. Tam je výrobcov viac a odberateľ sa naopak novinkam len poteší. Ja som prvý mikrodekodér kúpil za 938.- Kč a ak by som kupoval u daného predajcu, tak som +/- na rovnakej cene. Dnes nakupujem(e) priamo u výrobcov a cena je hneď podstatne nižšia. Osciluje od 680 - 880.- Sk (v závislosti na parametroch dekodéra). Za 2400.- Sk som nekupoval ani dekodér so zvukom. Na prvú vlnu digitalizácie som používal domácke dekodéry s cenou okolo 550 - 600.- Sk (bez vlastnej práce). Inak ako systém je dnes Roco pasé, Lenz sa kvôli XpressNet diskvalifikuje sám a tým sa výber zužuje. IBX je vo farbách Fleischmanna (TWIN pred rokmi som mal ponuku pod 10 000.- Kč), potom je IBX ako PIKO DIGI POWER BOX (cca 490.- Eur). Potom sú ešte systémy a stavebnice TAMS.
Pre vlastnú stavbu existujú popisy od A po Z vrátane SW, súpisu súčiastok s cenami (samozrejme v krajine pôvodu) a samozrejme plošák v elektronickej forme. Napr. MERG, tento jednoduchý systém som si aj postavil. Nie o moc zložitejší je RKDCC (DCC na PC), ktorého popis mám na webe vrátane odkazov na materský web FREMO a potom je tu ešte zjednodušená česká mutácia Mecner (stopy tiež na webe). To sú už záležitosti od 1500 - 2 500 Sk. Samozrejme je tu aj riziko, že bez funkčného fabrického systému, resp. prístrojového vybavenia a skúseností to môže dopadnuť zle.
Obsadenosť úseku - pokiaľ naozaj nejde o nejakú skrytú stanicu, ide to odkontrolovať opticky a pri solídnom vytýčení trate a nastavení spriahiel ... Nejaké rozopnutie súpravy je vzácnosť aj u modulov. Ostatne DCC klasické úseky nepoužíva. Ak nemá pripojené PC, potom ide o ručnú klasiku, kde si "dispečer" musí ustrážiť stanicu opticky. Keďže vlaky možno odstaviť "len tak", nie je potrebné ani rezanie koľají. Vtedy je možno dostačujúci aj systém DAISY. Pri spojení s PC je to zase o inom, o strážení logických blokov a tie vie SW strážiť aj na vlak ako jednotku.
Ak som sa zmienil o KŽM Brno, tak hlavne preto, že hybridy a koncepcie napred nejaký analóg a potom sa to preklopí na DCC, tak nepreklopí. Už od prvopočiatkov je to o inom. DCC totiž na klasickú drôtovačku odkázané NIE JE, žije na 2, resp. 4 vodičoch (ak majú ovládače prísl. sólo napájanie, čo doporučujem). Ovládače ide umiestniť do koľajiska, prakticky k výhybkam a tým ide vlastne o krátke lokálne prepoje.