Lepty, odliatky a doplnky od malovýrobcov
Myslim si, ze na SK je dost modelarov, ktori si "kasne" nerobia sami (podobne ako ja) ale kupuju hotove odliatky, lepty od malovyrobcov. Kedze je vyrobcov viacero, skusenosti su rozne, nie je niekedy lahke si vybrat. Hlavne vtedy, ked chcete, aby to bolo ONO.
Nuz, a kedze ani odliatok, a toboz nie leptany model nie su vobec lacne zalezitosti a ich kvalita byva rozna (od dost nekvalitnych az po spickove vyrobky) mohli by sme sa tu podelit o skusenosti s kvalitou jednotlivych vyrobkov aby sa dalsi mohli lepsie zorientovat a nekupovali "macku vo vreci".
A samozrejme, vitane su aj kontakty, odporucania ...
Chtěl bych se zeptat, kde si pořizujete ozubená kolečka ? V Praze na burze se sice dají koupit hezká mosazná kolečka s libovolným počtem zubů. Ale když z nich sestavím převod, dělá to takový rámus ... Kde se dají sehnat kvalitní ozubená kolečka s takovým počtem zubů, jak potřebuji ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151539/
mikinko - svetlovody nepouživam, ale priamo SMD LED. Do čelných svetiel dávam "sklo" vytočené z plexiskla, ktoré posunie svetlo LED. Ďalšie doladenie intenzity robím elektronicky (napätie funkcií u ESU ide stiahnúť až na nulu).
Na vnútorné osvetlenie do vozňove existuje návrh plošáku aj s funkčným dekodérom. Cez jeho 5 výstupov s mapingom ide čarovať. Napr. smerovo prepínateľné koncové svetla, kombinácie vnútorného osvitu, atď. Ako som spomínal ako prepojovací vodič stačí jeden, resp. viac podľa funkcií. Druhý pól brať koľaje, akurát si treba poriadne poznačiť polohu vozňa a pamätať, že modrý vodič možno nahradiť čierným, pokiaľ to výrobca nezakazuje. TT konektory sú iba 6 pinové nuž sa to musí.
Na vnútorné osvetlenie do vozňove existuje návrh plošáku aj s funkčným dekodérom. Cez jeho 5 výstupov s mapingom ide čarovať. Napr. smerovo prepínateľné koncové svetla, kombinácie vnútorného osvitu, atď. Ako som spomínal ako prepojovací vodič stačí jeden, resp. viac podľa funkcií. Druhý pól brať koľaje, akurát si treba poriadne poznačiť polohu vozňa a pamätať, že modrý vodič možno nahradiť čierným, pokiaľ to výrobca nezakazuje. TT konektory sú iba 6 pinové nuž sa to musí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151466/
to NNN : Osvetlenim som myslel len svetla na motorovych voznoch. Moje skusenosti su take, ze ziarovky cez svetlovody vyzeraju ovela prirodzenejsie ako LED diody.
Samozrejme, osvetlenie vnutorneho priestoru sa pyta pre imitaciu neonoveho svetla pouzit LED diody s belavo modrym svetlom. A jeden funkcny dekoder by mal stacit na celu supravu ... kedze je tam viacero vystupov tak aj nezavisle prepinanie osvetlenia medzi "NEON/ZIAROVKA". Nezavisle osvetlenie voznov nema zmysel, lebo realne bola osvetlena cela suprava (NEON - trakcne vedenie / pri baterii sa prepli ziarovky).
Takze na celu supravu by mali stacit lokomotivny a funkcny dekoder .... (ten funkcny samozrejme pri vhodnom prepojeni voznov ) ....
Ale elektricky sa to asi bude musiet prepojit tak ci tak, nakolko ak maju byt z loko dekodera napajane aj koncove svetla .....
Samozrejme, osvetlenie vnutorneho priestoru sa pyta pre imitaciu neonoveho svetla pouzit LED diody s belavo modrym svetlom. A jeden funkcny dekoder by mal stacit na celu supravu ... kedze je tam viacero vystupov tak aj nezavisle prepinanie osvetlenia medzi "NEON/ZIAROVKA". Nezavisle osvetlenie voznov nema zmysel, lebo realne bola osvetlena cela suprava (NEON - trakcne vedenie / pri baterii sa prepli ziarovky).
Takze na celu supravu by mali stacit lokomotivny a funkcny dekoder .... (ten funkcny samozrejme pri vhodnom prepojeni voznov ) ....
Ale elektricky sa to asi bude musiet prepojit tak ci tak, nakolko ak maju byt z loko dekodera napajane aj koncove svetla .....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151405/
263Furer - klikni o pár príspevkov dozadu a máš referencie a produkt P. Číža (mikinko a 486007). Referencie sú pozitívne, odliatky boli na víkendovej burze v Prahe. Možno niekto má mail na Pavla a odliatok si možno objednať aj priamo u neho.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151368/
Vypravec & spol. - trochu Ťa vytočím. Je veľmi pravdepodobné, že P. Čiž mohol zaformovať tento kovový model svojho "dvorného dodávateľa" A. Š. To by bola iná káva. Môžete si chystať pojazdy. Originál model má pohon všetkých 4 náprav. Motor má uložený v batožinovom oddiele.
Odliatky EM475.1 (451)/H0 som videl na burze v r. 2001 alebo 2002. Bol z takej krehkej priehľadnej hmoty a niekde som čítal, že to aby neboli problémy s oknami. Inak EM475.1 začínali prevádzku v Košiciach, lebo pôvodne mali byť nasadené na rýchlodráhu Košice - VSŽ. Preto jednotka nizkopodlažná a NEMÁ služobný ani batožinový oddiel. Vývoj meškal a meškal, nuž sa to preklopilo na električky.
Ad DCC a žiarovky - radšej nie treba si pomerať prúdový odber žiarovky z DCC napájania po usmernení a porovnať s prípustnou záťažou funkčných výstupov + odpadá problém s odvodom tepla zo žiaroviek. Osvetlenie prípojných (nemotorových) vozňov ide riešiť aj cez funkčné dekodéry. Na prípadné prepoje medzi vozňami postačí aj 1 vodič.
P.S. Pripájam aj foto predlohy odliatkov M286.1.
Odliatky EM475.1 (451)/H0 som videl na burze v r. 2001 alebo 2002. Bol z takej krehkej priehľadnej hmoty a niekde som čítal, že to aby neboli problémy s oknami. Inak EM475.1 začínali prevádzku v Košiciach, lebo pôvodne mali byť nasadené na rýchlodráhu Košice - VSŽ. Preto jednotka nizkopodlažná a NEMÁ služobný ani batožinový oddiel. Vývoj meškal a meškal, nuž sa to preklopilo na električky.
Ad DCC a žiarovky - radšej nie treba si pomerať prúdový odber žiarovky z DCC napájania po usmernení a porovnať s prípustnou záťažou funkčných výstupov + odpadá problém s odvodom tepla zo žiaroviek. Osvetlenie prípojných (nemotorových) vozňov ide riešiť aj cez funkčné dekodéry. Na prípadné prepoje medzi vozňami postačí aj 1 vodič.
P.S. Pripájam aj foto predlohy odliatkov M286.1.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151332/
to millosh: Ved to som pisal - ze Roco mi nerobi ziadne problemy, zato Bramos (kde ta presnost kinematiky nie je dokonala) ano. Tak ak bude 460 aj v tejto casti precizne, problemy nebudu.
Samozrejme, problemy nebudu len na DCC, na analogu moze byt problem pri izolovanych usekoch a dalsej "automatike" pred navestidlom.
Co sa tyka vodivych spojek - ale nehovorime tu o tom, ze budeme viest dva vodice ale 8 !!! (z dekodera - resp 6 podla napajania z kolaji). Samozrejme, ani to nie je technicky problem.
Ozaj, ako bude robene osvetlenie. Dufam ze ziarovkami (na DCC ovela lepsie ako diody).
Neviem, pri stabe 460 asi rozhodoval aj modelar - predsa len na Vychode ani nikde na SK nie su 45x. 460 su pre nas ovela zaujimavejsie - su po celej CSD, 45x len okolo Prahy .... Preto je aj 460 komercne urcite zaujimavejsia.
Je to podobne ako PIKO 372 - ludia to az tak nekupuju, lebo drviva vacsina 37x na vlastne oci nikdy nevidela. Zato, keby bol 163 ....
Samozrejme, problemy nebudu len na DCC, na analogu moze byt problem pri izolovanych usekoch a dalsej "automatike" pred navestidlom.
Co sa tyka vodivych spojek - ale nehovorime tu o tom, ze budeme viest dva vodice ale 8 !!! (z dekodera - resp 6 podla napajania z kolaji). Samozrejme, ani to nie je technicky problem.
Ozaj, ako bude robene osvetlenie. Dufam ze ziarovkami (na DCC ovela lepsie ako diody).
Neviem, pri stabe 460 asi rozhodoval aj modelar - predsa len na Vychode ani nikde na SK nie su 45x. 460 su pre nas ovela zaujimavejsie - su po celej CSD, 45x len okolo Prahy .... Preto je aj 460 komercne urcite zaujimavejsia.
Je to podobne ako PIKO 372 - ludia to az tak nekupuju, lebo drviva vacsina 37x na vlastne oci nikdy nevidela. Zato, keby bol 163 ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151237/
mikinko: neboj sa tlacenie v HO s kulisami je bezproblemove az na ten bramos.Tato 460 ti nebude robit problemy ani na najmensich polomeroch skusam si to kazdy vikend .A co sa tyka dvojiciek alebo 460 existuju aj spriahadla, ktorymi mozes mechanicky a zaroven elektricky prepojit vozidla.No to by sa urcite prejavilo v cene 460.131 v HO je tak spriahnuta! 460 je novinka este to nikto neurobil aspon neviem o tom tak preto robi 460 a nie 450/1, ktora uz existuje.Ver ze 460 je v perfektnej kvalite to uz niesu klasicke odliatky
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151226/
to vypravec: 460 je na stavbu mustra ovela menej narocna ako 450/451. Igor to staval z plastovych tabuliek, a to "hranacovi" 460 maximalne svedci .... Samozrejme, piplacka je jedno aj druhe, ved aj 460 ma oble strechy, ale komplikovane celo ake ma 450(1) je z plastovych tabuliek tazko realizovatelne, ak vobec (aj tie maju svoje mechanicke vlastnosti odtial potial ....).
Jasne, riesenim by bolo kopyto napriklad z dreva a vylisovat to (napriklad v rure) z plastovych tabuliek ... ale to sa potom uz straca vyznam mustra na vyrobu odliatkov.
P.S. AK by sa cena supravy vpratala do 20.000 Sk, asi by to stalo za zvazenie .....
Co sa tyka pojazdu - riesenie jedneho hnaneho vozna sa mi celkom pozdava - vykonovo to bude v pohode postacovat (aj tak viac ako 4 "pripojne" vozne nebudu), navyse hnanie aj druheho motoroveho vozna by mohlo priniest komplikacie - napriklad ako na DCC (uz sme sa tu bavili o dvojcati) - pouzit dva dekodery, alebo jeden a vystupy cez priebezny kabel tahat celou supravou. O analogu sa tu nebavim lebo tam je to uplne pase ....
Samozrejme, na modelovom kolajisku bude suprava pri tlaceni ovela citlivejsia ako by to bolo na skutocnej zeleznici. Hlavne z dovodu kratkeho spriahadla a kombinacie malych polomerov resp. komplikovanejsich zhlavi - s tym mam nie velmi dobre skusenosti z testovacich jazd. Kinematika musi byt fakt precizne urobena aby sa nahodou niekde nezasekla .... Vozne Roco mi problemy nerobia, ale taky Bramos, ktory sa s tym az tak nenatrapil, zvykne sarapatit ....
Jasne, riesenim by bolo kopyto napriklad z dreva a vylisovat to (napriklad v rure) z plastovych tabuliek ... ale to sa potom uz straca vyznam mustra na vyrobu odliatkov.
P.S. AK by sa cena supravy vpratala do 20.000 Sk, asi by to stalo za zvazenie .....
Co sa tyka pojazdu - riesenie jedneho hnaneho vozna sa mi celkom pozdava - vykonovo to bude v pohode postacovat (aj tak viac ako 4 "pripojne" vozne nebudu), navyse hnanie aj druheho motoroveho vozna by mohlo priniest komplikacie - napriklad ako na DCC (uz sme sa tu bavili o dvojcati) - pouzit dva dekodery, alebo jeden a vystupy cez priebezny kabel tahat celou supravou. O analogu sa tu nebavim lebo tam je to uplne pase ....
Samozrejme, na modelovom kolajisku bude suprava pri tlaceni ovela citlivejsia ako by to bolo na skutocnej zeleznici. Hlavne z dovodu kratkeho spriahadla a kombinacie malych polomerov resp. komplikovanejsich zhlavi - s tym mam nie velmi dobre skusenosti z testovacich jazd. Kinematika musi byt fakt precizne urobena aby sa nahodou niekde nezasekla .... Vozne Roco mi problemy nerobia, ale taky Bramos, ktory sa s tym az tak nenatrapil, zvykne sarapatit ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151216/
Škoda, že sa p. Šefčík nerozhodol pre túto el. jednotku. Pripadá mi ešte o čosi zaujímavejšia ako ta, čo teraz pripravuje..... . No zrejme bude vyrobne naročnejšia a kdovie, či existuje odliatok kasne.....tento model som viděl iba jeden raz v TT.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151201/
Vypravec - možno bude možno nie, no ucelená súprava určite prevýši Bai už len kvôli pojazdu. V TT mal hnanú iba jednu jednotku, kto vie ako tu bude tu.
Autor mustra ho mohol kľudne dať zaformovať Čížovi a potom odpredať, ale mohol zmáknuť aj mustre 2, vlastne pre seba aj celú jednotku.
Pozri sa na Peršinga - uživí sa PIKO, bastleri, ČsTrain (kasňa) aj odliatkari a ešte sú spokojní aj tí, čo nakúpili.
Autor mustra ho mohol kľudne dať zaformovať Čížovi a potom odpredať, ale mohol zmáknuť aj mustre 2, vlastne pre seba aj celú jednotku.
Pozri sa na Peršinga - uživí sa PIKO, bastleri, ČsTrain (kasňa) aj odliatkari a ešte sú spokojní aj tí, čo nakúpili.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151149/
Vypravec - prosim Ta pozri sa do galérie modelov H0 a potom vynášaj súdy. Igor je ober špička a neexistuje dôvod, aby neposkytol svoj muster tu aj tam, ak sa dohodol na % alebo kľudne mohol vyrobit 2 mustre. Použitie dielov Roco do pojazdu dosť naznačuje. Mimochodom Igor vyrobil panťačík aj v TT. Možno Ti pošlem foto ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151100/
To je název poměrně podrobné aktuality v posledném čísle Železničního magazínu.
Podle ní má přijít do prodeje na podzim, a to v řadě variant - v provedení epoch IV a V, správ ČSD, ČD a ZSSK, dep Ústí nad Labem, Ostrava a a Košice. Podle toho se bude řídit také počet vložených vozů i pantografů. Motor Roco se setrvačníkem, osmipólové digitální rozhraní, kinematika krátkého spřáhla atp. O ceně tam řeč není.
Podle ní má přijít do prodeje na podzim, a to v řadě variant - v provedení epoch IV a V, správ ČSD, ČD a ZSSK, dep Ústí nad Labem, Ostrava a a Košice. Podle toho se bude řídit také počet vložených vozů i pantografů. Motor Roco se setrvačníkem, osmipólové digitální rozhraní, kinematika krátkého spřáhla atp. O ceně tam řeč není.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/151082/