Lepty, odliatky a doplnky od malovýrobcov
Myslim si, ze na SK je dost modelarov, ktori si "kasne" nerobia sami (podobne ako ja) ale kupuju hotove odliatky, lepty od malovyrobcov. Kedze je vyrobcov viacero, skusenosti su rozne, nie je niekedy lahke si vybrat. Hlavne vtedy, ked chcete, aby to bolo ONO.
Nuz, a kedze ani odliatok, a toboz nie leptany model nie su vobec lacne zalezitosti a ich kvalita byva rozna (od dost nekvalitnych az po spickove vyrobky) mohli by sme sa tu podelit o skusenosti s kvalitou jednotlivych vyrobkov aby sa dalsi mohli lepsie zorientovat a nekupovali "macku vo vreci".
A samozrejme, vitane su aj kontakty, odporucania ...
Ad troska odveci:
Nasiel by sa nejaky modelar, ktory by mi spravil model lokomotivy (bez motora a dalsich drobnosti) za slusnu cenu??? Vzdy ma zaujimalo, ci by sa niekto na to dal, spravit loko a predat ju niekomu. Ja som sa nikdy nedostal ku kupe slovenskeho stroja na moje kolajisko HO a v casopisoch alebo aj tu je vidiet, ze modelari maju sikovne ruky...
Modelárov, ktorí robia modely na kšeft je neúrekom (aj tu padla ponuka na zhotovenie modelu). Zväčša ide o komplexné modely, ale všetko je otázkou ceny a dohody. Treba len uviesť typ, rozsah práce, prípadne cenovú ponuku a ten pravý sa časom prihlási. Niektorí dokonca svoje modely predávajú cez riadne predajne, nielen cez burzy. Napr. Mikádo Model (B.B.) toto "sprostredkuje". Nielen diesle, motorové vozne a elektriky ale aj pary ... Po zániku Roco to bude síce horšie, ale než sa minú skladové zásoby, prejaví sa to len na zvýšeni ceny.
Kde sa da zohnat komplet podvozok na 350 v mierke H0 mam totizto doma a ten povodny je uz v dezolatnom a na moje schponosti v neopravitelnom stave. Pocul som ze sa da pouzit aj nejaky na ine lokomotivy...je tak?Ak ano na ake a kde v BA sa da zohnat?V nasom jedinom modelarovi?
Dakujem za odpoved
Ad "Hurvínek"
Predpokladal som, že z informácie o leptíku k T435.0, Biz/Ciz a Teudolfe si každý automaticky priradí partu, ktorá vystupuje pod skratkou Hekttor, nejde teda o klasického výrobcu. Inak M131.1 z leptu ako hotový model vyrába aj Detail. K motoráku od Hekttor-a bude aj prívesný voz.
Ad dovolenkové obdobie
Pozeram ze tato rubrika dako zaspala alebo zeby to malo na svedomi dovolenkovo-prazdninove obdobie??
Nie ticho, je štandardný stereotyp, keď sa vymláti slama. Predsa však len jedna informácia, v 09/2005 by mal byť lept motoráčka M131.1, "Hurvínek" za cca 500.- Kč. Za 580.- Kč je v predaji komplet lept vozňov Biz/Ciz okrem dvojkolí. Všetko TT. Na http://zmrail.webpark.sk je skrátený popis vylepšenia Hektora T435.0 Zeuke/BTTB za pomoci leptu. Tie už momentálne nie sú, ale chystá sa nová edícia. Taktiež je v predaji lept zauhľovacieho žeriavu Teudolf (630.- Kč), foto ako súčasť depa bude časom tiež. Za 80.- Kč sú leptíky na vylepšenie stavebnice vozňov Bi/Be.
to jki: Velmi dobre povedane. Len by som doplnil svoje skusenosti - tiez pouzivam aj syntetiky aj akrylaty. Co sa tyka syntetiky - tam je mozne pre cistenie pistole pouzit aj klasicke riedidlo S6006, a samozrejme aj na cistenie dalsich veci. Je velmi lacne a dlho vydrzi (Revelacka butilka stoji nad 150 Sk ... ). A zatial som s tym problemy nemal.
Inak, velmi dobre farby robi aj Italeri. A revell robi (aspon robil, v poslednom case neviem) aj zmesi priamo do striekacich pistoli (zriedene a vo flastickach, ktore sa priamo namontuju na pistol). Flasticky sa nastastie daju dokupit aj na ostatne farby a tak si raz rozrobite a mozete skladovat bez odpadu.
Syntetiky - to schnutie je niekedy skutocne o nervy. A navyse to treba drzat v sterilnom prostredi, aby na to nenasadal prach (aj ked raz sa mi na to prilepila aj mucha ).
A ozaj, niektore odtiene sa robia aj specialne konzistencie - na drobne diely natierane stetcom. Neviem ako to robia, ale aj ked natriem, tak po zaschnuti tam nie su vobec smuhy. Ale je len par odtienov (ja som skusal cervenu, sivu a striebornu). A navyse su to vsetko matne odtiene.
A este je jedna zaujimava farba - ja ju pouzivam na motorove casti (v truckoch) - natries, ona za par minut zaschne (je to syntetika !!!!), je to uplne matne. Nuz, a potom to prelestis a je to ako uplne novy a leskly kov ....
Ak uz chces nieco lepsie tak potom viaccinne striekacie pistole (da sa nastavit mnozstvo farby aj rozptyl, tlak) - mne sa osvedcili od Revellu. Stoja ale uz okolo 2000-4000 Sk, ta najvyssia s plnenim zhora do lieviku tusim az okolo 6000 Sk.
Kompresor - nuz, ja som zhanal original Revelacky ale mna uzemnili cenou daleko nad 10.000 Sk. A tak zatial kupujem tlakove flase (velka 1L ti vydrzi riadne dlho a navyse jej cena je par stovak - takze drahy kompresor sa ti oplati len ak ides robit seriovo. (ja som zatial sumarne na vsetky modely minul cca 1,5 flase).
Nevyhoda flase je len to, ze ju musis zohrievat, lebo nema staly tlak pri poklese teploty (co sa deje pri jej vyprazdnovani). Tazke nemozes dlhsie striekat v kuse (znizuje sa tlak a tym sa zhorsuje kvalita striekania - ja to volam, ze pistol "grcia".
Ale inak da sa spravit aj iny kompresor, napriklad zo starej chladnicky (nasiem som svojho casu niekde navod, ale neviem kde), lenze to uz musis mat priestor.
Tie lacne smejdy v hypemarketoch na dofukanie gum - nad tym ani nerozmyslaj - potrebujes staly tlak cca 2 bary a ten smejdos by ti odisiel nez by si prvy krat "frckol".
A farby - odporucam modelarske - maju na to konzistanciu a vlastnosti. Riedit len modelarskym riedidlom - pomer - nut, treba skusat. A radsej striekat 3x a na jemno nez raz nahrubo. Lebo hrubym striekanim posles do kelu vsetky detaily.