Čierna kronika
Nešťastí na železničných prejazdoch (ale aj mimo nich) pribúda, že by si to možno zaslúžilo i samostatnú rubriku ...
Podradené diskusné témy
České dráhy včera vypnuly kvůli požáru pantografu na hodinu elektřinu na železniční trase mezi Prackovicemi na Litoměřicku a Povrly na Ústecku. Oheň na pantografu nejspíše způsobila technická závada. Vlak zastavil krátce po desáté hodině dopoledne nedaleko ústeckého hlavního nádraží. Během požáru nebyl nikdo zraněn. Elektřinu na trati mohli železničáři pustit v 11:40.
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy)
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211942/
31.10.2007 Nezamyslice-Němčice n.H. náraz kamionu do podjezdu v km 65.321
31.10.2007 Olomouc hl.n.-V.Bystřice uražená závora na přejezdu v km 1.223
31.10.2007 Střelice - Brno Horní Heršpice, střetnutí na přejezdu.
1.11.2007 Brno Maloměřice, nastražené kamení ve výměnách a rozvěšování vozů.
(zdroj: ČD)
31.10.2007 Olomouc hl.n.-V.Bystřice uražená závora na přejezdu v km 1.223
31.10.2007 Střelice - Brno Horní Heršpice, střetnutí na přejezdu.
1.11.2007 Brno Maloměřice, nastražené kamení ve výměnách a rozvěšování vozů.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211914/
České Budějovice / Kdosi ukradl měděný topný kabel z myčky osobních železničních vagonů. Hlášením, že z předtápěcího stojanu myčky pachatel odnesl důležitou část, se teď zabývají kriminalisté z Oddělení železniční policie. Krádeží kabelu tak vznikla Českým drahám škoda bezmála za deset tisíc korun.
(Českobudějovický deník)
(Českobudějovický deník)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211665/
Předčasně ukončit svůj život skokem pod vlak se rozhodl teprve devatenáctiletý mladík z Valašského Meziříčí.
„V sobotu, krátce po páté hodině ráno, si lehl v meziříčské místní části Podlesí na koleje před přijíždějící soupravu dvou lokomotiv,„ popsal událost zástupce policejního ředitele ve Vsetíně Zdeněk Šimoník. Podle jeho slov se strojvůdci již nepodařilo soupravu, jedoucí asi šedesátikilometrovou rychlostí, zastavit. To se povedlo až po dvě stě padesáti metrech po střetu.
„Mladík utrpěl poranění neslučitelná se životem, došlo dokonce k oddělení hlavy od trupu,„ doplnil informace Šimoník.
(Zlínský deník)
„V sobotu, krátce po páté hodině ráno, si lehl v meziříčské místní části Podlesí na koleje před přijíždějící soupravu dvou lokomotiv,„ popsal událost zástupce policejního ředitele ve Vsetíně Zdeněk Šimoník. Podle jeho slov se strojvůdci již nepodařilo soupravu, jedoucí asi šedesátikilometrovou rychlostí, zastavit. To se povedlo až po dvě stě padesáti metrech po střetu.
„Mladík utrpěl poranění neslučitelná se životem, došlo dokonce k oddělení hlavy od trupu,„ doplnil informace Šimoník.
(Zlínský deník)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211578/
Pořád přemýšlím, proč jsem zrovná já měl takové štěstí, že mě vlak nepřejel, říká bývalý sportovec
Rychlovlak Pendolino projížděl minulý čtvrtek nádražím v Blansku více než stokilometrovou rychlostí a v cestě mu stál jednačtyřicetiletý muž. Kamil Ryml. Vlak zachytil jeho pravou nohu a odmrštil jej. Šťastlivec přežil. Vyvázl jen se zlomenou nohou a je stále hospitalizovaný v brněnské úrazové nemocnici.
* Vzpomenete si ještě přesněji, jak k nešťastné události došlo?
Spěchal jsem do práce a byl jsem přesvědčený, že ujíždějící vlak jistě stihnu. Sice jsem předtím vypil několik piv, ale opilý jsem určitě nebyl. Najednou jsem odněkud slyšel volání - pozor, jede vlak! Pravou nohu jsem měl v té chvíli pod perónem, ale než jsem ji stačil vytáhnout, vzalo mě to. Byl jsem v šoku, ale na hodně věcí si stejně dobře pamatuju.
* Musíte mít zřejmě silný kořínek, že jste hned po stržení vlakem neomdlel?
Asi ano. Mám toho v životě dost za sebou. I čtrnáct bouřlivých let, o kterých bych nerad mluvil. Z té doby mi zbylo jenom tetování... Víte, každou chvilku o tom maléru přemýšlím. Pořád nechápu, proč jsem zrovna já měl takové štěstí, že jsem přežil jistou smrt. I kamarádi mi to říkají. Jeden z nich mi přinesl knihu od spisovatele Mika Waltariho. Jmenuje se Šťastná hvězda a tak si ji čtu.
* Četl jste i předtím?
Ale ano, ale spíš sportovní stránky novin a časopisy. Událost s vlakem mě hodně poznamenala a fakt se mi stále vrací. Měl jsem skutečně z pekla štěstí. Mám jen zlomenou nohu a pár odřenin.
* Už za vámi byla manželka?
Nejsem ženatý a ani jsem nebyl. Seznámil jsem se na inzerát se třemi holkami, ale ani s jednou jsem nevydržel. Nebo spíš ony se mnou. Mám jenom pár dobrých kamarádů z práce a z hospody. Viděli mě v televizi, tak mi hned telefonovali. Ozvala se také mám az Jablonce nad Nisou. Já za ní moc často nejezdím, maximálně jednou za dva roky.
* Co vám řekla?
Proboha, cos to zase vyváděl?Musím se polepšit. Snažila se, aby ze mě něco bylo a já ji moc radostí zatím neudělal.
* Neberete událost s vlakem jako velké životní varování?
Jo, asi bych měl jít lepší cestou. I když teď už jsem sedm let fakt v pohodě. Nic špatného jsem neudělal. Držím se a věřte, že se budu snažit i dál sekat dobrotu. Ozvalo se svědomí.
* Čím se živíte, že si můžete dát před prací pár piv?
Ačkoliv jsem se vyučil strojním zámečníkem, celý život dělám u zedníků. Je tam pohoda a dobrá parta. Hlavně nemusím sedět někde v kanceláři, jsem rád na čerstvém vzduchu.
* Chcete někomu poděkovat?
Lékařům a sestřičkám, kteří mi tady v brněnské úrazovce pomáhají. Jsou skvělí a drží mě nad vodou. Potřebuju to.
(Blanenský deník)
Rychlovlak Pendolino projížděl minulý čtvrtek nádražím v Blansku více než stokilometrovou rychlostí a v cestě mu stál jednačtyřicetiletý muž. Kamil Ryml. Vlak zachytil jeho pravou nohu a odmrštil jej. Šťastlivec přežil. Vyvázl jen se zlomenou nohou a je stále hospitalizovaný v brněnské úrazové nemocnici.
* Vzpomenete si ještě přesněji, jak k nešťastné události došlo?
Spěchal jsem do práce a byl jsem přesvědčený, že ujíždějící vlak jistě stihnu. Sice jsem předtím vypil několik piv, ale opilý jsem určitě nebyl. Najednou jsem odněkud slyšel volání - pozor, jede vlak! Pravou nohu jsem měl v té chvíli pod perónem, ale než jsem ji stačil vytáhnout, vzalo mě to. Byl jsem v šoku, ale na hodně věcí si stejně dobře pamatuju.
* Musíte mít zřejmě silný kořínek, že jste hned po stržení vlakem neomdlel?
Asi ano. Mám toho v životě dost za sebou. I čtrnáct bouřlivých let, o kterých bych nerad mluvil. Z té doby mi zbylo jenom tetování... Víte, každou chvilku o tom maléru přemýšlím. Pořád nechápu, proč jsem zrovna já měl takové štěstí, že jsem přežil jistou smrt. I kamarádi mi to říkají. Jeden z nich mi přinesl knihu od spisovatele Mika Waltariho. Jmenuje se Šťastná hvězda a tak si ji čtu.
* Četl jste i předtím?
Ale ano, ale spíš sportovní stránky novin a časopisy. Událost s vlakem mě hodně poznamenala a fakt se mi stále vrací. Měl jsem skutečně z pekla štěstí. Mám jen zlomenou nohu a pár odřenin.
* Už za vámi byla manželka?
Nejsem ženatý a ani jsem nebyl. Seznámil jsem se na inzerát se třemi holkami, ale ani s jednou jsem nevydržel. Nebo spíš ony se mnou. Mám jenom pár dobrých kamarádů z práce a z hospody. Viděli mě v televizi, tak mi hned telefonovali. Ozvala se také mám az Jablonce nad Nisou. Já za ní moc často nejezdím, maximálně jednou za dva roky.
* Co vám řekla?
Proboha, cos to zase vyváděl?Musím se polepšit. Snažila se, aby ze mě něco bylo a já ji moc radostí zatím neudělal.
* Neberete událost s vlakem jako velké životní varování?
Jo, asi bych měl jít lepší cestou. I když teď už jsem sedm let fakt v pohodě. Nic špatného jsem neudělal. Držím se a věřte, že se budu snažit i dál sekat dobrotu. Ozvalo se svědomí.
* Čím se živíte, že si můžete dát před prací pár piv?
Ačkoliv jsem se vyučil strojním zámečníkem, celý život dělám u zedníků. Je tam pohoda a dobrá parta. Hlavně nemusím sedět někde v kanceláři, jsem rád na čerstvém vzduchu.
* Chcete někomu poděkovat?
Lékařům a sestřičkám, kteří mi tady v brněnské úrazovce pomáhají. Jsou skvělí a drží mě nad vodou. Potřebuju to.
(Blanenský deník)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211562/
Dobřany: Pravděpodobně špatný komínek způsobil požár střechy vagonu, který slouží jako zázemí pro drážní dělníky. Oheň naštěstí nenabral na síle, a tak se nikomu nic nestalo. Škoda na starém voze je minimální.
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj)
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211380/
Neměl jízdenku a průvodčí jej nechtěl pustit z vlaku. Osmatřicetiletý muž z Borače svízelnou situaci řešil v sobotu rázně - uprostřed dohadování prokopl okno a chtěl vylézt. Nepodařilo se mu to hlavně proto, že byl namol opilý. Přivolaní policisté jej odvezli na záchytku a teď jej zřejmě čeká soud.
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava)
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211379/
2 nákl. vlakov v meste Clara City, Minesota, USA :
http://www.bleskovky.sk/cl/11/179245/Po-vykolajeni-vlakov-unikla
-kyselina-chlorovodikova-stovky-osob-evakuovali
http://www.bleskovky.sk/cl/11/179245/Po-vykolajeni-vlakov-unikla
-kyselina-chlorovodikova-stovky-osob-evakuovali
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211280/
Len pre doplnenie....
29.10.2007 18:57 - BRATISLAVA
Ťažké poranenia utrpel 38-ročný muž zo Skalitého, ktorého dnes o 0.31 hodine zrazil vlak na trati v Skalitom.
"Rušňovodič spozoroval muža zo vzdialenosti asi 30 metrov, ako sedí na ľavom koľajnicovom páse v smere jazdy vlaku a rukou si podopiera hlavu. I napriek tomu, že rušňovodič použil zvukové výstražné znamenie a rýchlobrzdu, pre krátku vzdialenosť nedokázal zrážke predísť," informoval TASR hovorca Železničnej polície Jozef Búranský.
Vlak mužovi odtrhol pravú nohu v predkolení. Železničná doprava bola zastavená od 0.31 do 02.25 hodiny. Prípad vyšetruje Železničná polícia z Čadce.
29.10.2007 18:57 - BRATISLAVA
Ťažké poranenia utrpel 38-ročný muž zo Skalitého, ktorého dnes o 0.31 hodine zrazil vlak na trati v Skalitom.
"Rušňovodič spozoroval muža zo vzdialenosti asi 30 metrov, ako sedí na ľavom koľajnicovom páse v smere jazdy vlaku a rukou si podopiera hlavu. I napriek tomu, že rušňovodič použil zvukové výstražné znamenie a rýchlobrzdu, pre krátku vzdialenosť nedokázal zrážke predísť," informoval TASR hovorca Železničnej polície Jozef Búranský.
Vlak mužovi odtrhol pravú nohu v predkolení. Železničná doprava bola zastavená od 0.31 do 02.25 hodiny. Prípad vyšetruje Železničná polícia z Čadce.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211259/
S ťažkými zraneniami vyviazol 38-ročný muž, ktorého po polnoci na trati v Skalitom v okrese Čadca zachytil vlak. Rušňovodič spozoroval muža z asi 30-metrovej vzdialenosti ako sedí na koľajach a rukou si podopiera hlavu.
Napriek tomu, že rušňovodič použil zvukové výstražné znamenie a rýchlobrzdu, pre krátku vzdialenosť nedokázal zrážke predísť. Ako informoval hovorca Železničnej polície Jozef Búranský, vlak okrem iných zranení mužovi amputoval pravú nohu v predkolení. Od začiatku roka zomrelo v obvode železničných dráh z rôznych príčin 80 osôb, 39 sa zranilo ťažko a 27 ľahko.
zdroj: sme
Napriek tomu, že rušňovodič použil zvukové výstražné znamenie a rýchlobrzdu, pre krátku vzdialenosť nedokázal zrážke predísť. Ako informoval hovorca Železničnej polície Jozef Búranský, vlak okrem iných zranení mužovi amputoval pravú nohu v predkolení. Od začiatku roka zomrelo v obvode železničných dráh z rôznych príčin 80 osôb, 39 sa zranilo ťažko a 27 ľahko.
zdroj: sme
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211115/
Požár elektrické lokomotivy v Horních Beřkovicích na Litoměřicku vypukl včera v 7.59 hod. v železniční stanici. Požár byl uhašen zasahujícími hasiči. Došlo přitom k přerušení železniční dopravy ve směru na Prahu a Ústí nad Labem zhruba na dobu jedné hodiny. Škoda na lokomotivě byla odhadem vyčíslena prozatím na 350 000 Kč.
(27.10.2007 - Chomutovský deník )
(27.10.2007 - Chomutovský deník )
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211059/
25.10.2007 Louny po příchodu pokladní zjištěno vloupání do pokladny
26.10.2007 Trutnov hl.n.-Trutnov s. na přejezdu v km 126.191 nalezena mrtvola civ.osoby
26.10.2007 Brno Maloměřice, posprejování soupravy vlaku Os 4722.
26.10.2007 Praha Bubeneč, požár objektu v žst.
26.10.2007 Kostelec na Hané - Prostějov místní nádraží, střetnutí na přejezdu.
26.10.2007 Brno Maloměřice - Brno Královo Pole, házení kamením na vlak Os 4616.
26.10.2007 Rynoltice - Křižany, rozbití oken u vlaku Os 6611.
27.10.2007 Jablůnka - V.Meziříčí,usmrcení civilní osoby vlakem 73780.
27.10.2007 Liberec-Vesec u L.,uražená závora PZZ.
27.10.2007 Kolín, u vl. Os 9338.
27.10.2007 Tišnov-Nedvědice,na zast. Borač u vl. Os 14906.
27.10.2007 D.Rybník-Chomutov m. házení kamení na R 704
27.10.2007 Střelice zákrok u Os 4413
27.10.2007 Zábřeh n.M zákrok u R 626
28.10.2007 Mosty u J. posprejované vozy 063395-8 a 063396-6 u Sv 3302
28.10.2007 Havířov,krádež měděných lan
28.10.2007 Břvany u Loun,vloupání do neobsazeného St 1
26.10.2007 Trutnov hl.n.-Trutnov s. na přejezdu v km 126.191 nalezena mrtvola civ.osoby
26.10.2007 Brno Maloměřice, posprejování soupravy vlaku Os 4722.
26.10.2007 Praha Bubeneč, požár objektu v žst.
26.10.2007 Kostelec na Hané - Prostějov místní nádraží, střetnutí na přejezdu.
26.10.2007 Brno Maloměřice - Brno Královo Pole, házení kamením na vlak Os 4616.
26.10.2007 Rynoltice - Křižany, rozbití oken u vlaku Os 6611.
27.10.2007 Jablůnka - V.Meziříčí,usmrcení civilní osoby vlakem 73780.
27.10.2007 Liberec-Vesec u L.,uražená závora PZZ.
27.10.2007 Kolín, u vl. Os 9338.
27.10.2007 Tišnov-Nedvědice,na zast. Borač u vl. Os 14906.
27.10.2007 D.Rybník-Chomutov m. házení kamení na R 704
27.10.2007 Střelice zákrok u Os 4413
27.10.2007 Zábřeh n.M zákrok u R 626
28.10.2007 Mosty u J. posprejované vozy 063395-8 a 063396-6 u Sv 3302
28.10.2007 Havířov,krádež měděných lan
28.10.2007 Břvany u Loun,vloupání do neobsazeného St 1
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/211043/
Zrážka auta s nákladným vlakom dnes ráno skomplikovala dopravu na Ivanskej ceste v Bratislave. Ako agentúru SITA informoval hovorca Železničnej polície Jozef Búranský, nehoda sa stala približne o 7:15 na druhej koľaji železničného priecestia na Ivanskej ceste. Napriek tomu, že svetelná signalizácia upozorňovala na prichádzajúci vlak, 35-ročná vodička Škody Fabia z Bratislavy vošla na priecestie. Na druhej koľaji zachytil zadnú časť jej auta prechádzajúci nákladný vlak. Pri zrážke vznikla na aute približne 50-tisícová škoda. Po nehode previezli vodičku bez vážnych zranení na pozorovanie do jednej z bratislavských nemocníc, doplnila pre agentúru SITA zástupkyňa bratislavskej policajnej hovorkyne Tatiana Kurucová.
Na mieste nehody riadili dopravu približne dve hodiny policajti. Zrážka tiež skomplikovala železničnú dopravu. Až do 9:00 jazdili v tomto úseku vlaky v oboch smeroch len po prvej koľaji, čo spôsobilo približne dvojhodinové meškanie dvoch nákladných vlakov a asi štvrťhodinové meškanie jedného osobného vlaku, dodal Búranský.
(zdroj: SME.sk)
Na mieste nehody riadili dopravu približne dve hodiny policajti. Zrážka tiež skomplikovala železničnú dopravu. Až do 9:00 jazdili v tomto úseku vlaky v oboch smeroch len po prvej koľaji, čo spôsobilo približne dvojhodinové meškanie dvoch nákladných vlakov a asi štvrťhodinové meškanie jedného osobného vlaku, dodal Búranský.
(zdroj: SME.sk)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/210266/
Doplnění
Na nádraží v Praze-Bubenči spadla v pátek večer trolej a způsobila požár starého stavědla. Na místě zasahovali hasiči. Podle jejich mluvčího byla budova určena k demolici
"Hořela stará budova určená k demolici," řekl Novinkám mluvčí operačního střediska pražských hasičů.
"Strhnutou trolej má na svědomí vlak, který přes Bubeneč projížděl," řekl Právu očitý svědek Kamil Miketa z tiskové agentury Korzo. Z hořící budovy se podle něj ozývaly výbuchy.
Kvůli opravě trolejového vedení nejezdily do 19:00 mezi nádražím Praha Holešovice a Roztoky u Prahy vlaky, řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.
(Novinky.cz)
Na nádraží v Praze-Bubenči spadla v pátek večer trolej a způsobila požár starého stavědla. Na místě zasahovali hasiči. Podle jejich mluvčího byla budova určena k demolici
"Hořela stará budova určená k demolici," řekl Novinkám mluvčí operačního střediska pražských hasičů.
"Strhnutou trolej má na svědomí vlak, který přes Bubeneč projížděl," řekl Právu očitý svědek Kamil Miketa z tiskové agentury Korzo. Z hořící budovy se podle něj ozývaly výbuchy.
Kvůli opravě trolejového vedení nejezdily do 19:00 mezi nádražím Praha Holešovice a Roztoky u Prahy vlaky, řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.
(Novinky.cz)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/210248/
Na nádraží v Praze-Bubenči spadla v pátek večer trolej a způsobila požár starého stavědla. Na místě zasahují hasiči. Podle jejich mluvčího byla budova určena k demolici. "Strhnutou trolej má na svědomí vlak, který přes Bubeneč projížděl," řekl Právu očitý svědek Kamil Miketa z tiskové agentury Korzo. Z hořící budovy se podle něj ozývaly výbuchy."Hoří stará budova určená k demolici. Na místě zasahují naše jednotky. Bližší informace zatím nemáme k dispozici," řekl Novinkám mluvčí operačního střediska pražských hasičů.
(Novinky)
(Novinky)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/210154/
Pět lidí už letos zemřelo na Přerovsku na kolejích. Důvody? Buď si krátili cestu přes kolejiště, šli podél pražců opilí, nebo šlo o sebevraždu.
Poslední vážný úraz se stal minulý týden. Devětadvacetiletého muže, který šel podél kolejí u železniční stanice v Rokytnici, zachytila vlaková souprava - nehodu odnesl muž těžkým zraněním. Policisté nemohli muže vyslechnout s ohledem na jeho zdravotní stav. Proto také ještě neznají přesnou příčinu neštěstí.
Častou příčinou úmrtí na kolejích bývá pokus o sebevraždu. Letos se ve dvou případech podařilo zabránit díky všímavosti svědků a náhodných kolemjdoucích. „Podle svědeckých výpovědí, které podávají především strojvedoucí vlaků, si sebevrazi sedají přímo do kolejiště, procházejí se podél trati nebo čekají na projíždějící vlak. Ve dvou letošních případech, kdy se úmrtí podařilo zabránit, si sebevrazi svůj čin na poslední chvíli rozmysleli především díky všímavosti svědků,„ uvedla přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří se pohybují v blízkosti trati pod vlivem psychotropních a omamných látek či alkoholu. Smrtelnou daň si vybírá i zkracování cesty přes kolejiště. Letos v březnu tak skončil tragédií případ, který se stal v Přerově-Předmostí.
Dva muži si chtěli u viaduktu krátit cestu přes železniční trať při odvozu železného odpadu do sběrny. Když přecházeli přes koleje, zachytila je projíždějící lokomotiva - oba muži byli na místě mrtví.
V dalších šesti případech zase lidé hazardovali s životem či zdravím, když nerespektovali výstražné signály na železničních přejezdech. Při úrazech a úmrtích na kolejích přitom nehraje roli věk ani pohlaví. „Poškozenými jsou při srážkách s vlakem muži i ženy všech věkových kategorií,„ podotkla Sedláčková.
(Olomoucký deník)
Poslední vážný úraz se stal minulý týden. Devětadvacetiletého muže, který šel podél kolejí u železniční stanice v Rokytnici, zachytila vlaková souprava - nehodu odnesl muž těžkým zraněním. Policisté nemohli muže vyslechnout s ohledem na jeho zdravotní stav. Proto také ještě neznají přesnou příčinu neštěstí.
Častou příčinou úmrtí na kolejích bývá pokus o sebevraždu. Letos se ve dvou případech podařilo zabránit díky všímavosti svědků a náhodných kolemjdoucích. „Podle svědeckých výpovědí, které podávají především strojvedoucí vlaků, si sebevrazi sedají přímo do kolejiště, procházejí se podél trati nebo čekají na projíždějící vlak. Ve dvou letošních případech, kdy se úmrtí podařilo zabránit, si sebevrazi svůj čin na poslední chvíli rozmysleli především díky všímavosti svědků,„ uvedla přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří se pohybují v blízkosti trati pod vlivem psychotropních a omamných látek či alkoholu. Smrtelnou daň si vybírá i zkracování cesty přes kolejiště. Letos v březnu tak skončil tragédií případ, který se stal v Přerově-Předmostí.
Dva muži si chtěli u viaduktu krátit cestu přes železniční trať při odvozu železného odpadu do sběrny. Když přecházeli přes koleje, zachytila je projíždějící lokomotiva - oba muži byli na místě mrtví.
V dalších šesti případech zase lidé hazardovali s životem či zdravím, když nerespektovali výstražné signály na železničních přejezdech. Při úrazech a úmrtích na kolejích přitom nehraje roli věk ani pohlaví. „Poškozenými jsou při srážkách s vlakem muži i ženy všech věkových kategorií,„ podotkla Sedláčková.
(Olomoucký deník)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/210119/
Ani odsouzení za podobný trestný čin nezabránilo devatenáctiletému muži v tom, aby znovu loupil. Tentokrát se mladík vydal v pondělí 22. října do Hranic pod železniční viadukty, kde ukradl šest kusů železničních brzdičů o celkové váze 47 kilogramů. „Škoda, kterou Českým drahám pachatel způsobil, zatím nebyla upřesněna,„ řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.
(Hranický deník)
(Hranický deník)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/210108/
Posun obou manipuláků jsem za spolupráce s vlakvedoucími zvládl, vyložit těch pár spěšnin a odeslat filmy z místního kina také nebyl problém. Přiblížila se půlnoc a s ní i hlídka VB: popovídali si a při odchodu mi sdělili, že asi budu mít veselo, až skončí taneční zábava. Ovšem hned nabídli pomoc ve formě asistence, kterou jsem neodmítl -naopak, upřesnili jsme si dobu odjezdů kritických vlaků.
Po třetí hodině ranní křižovaly ve stanici dva osobáčky. Postavil jsem pro první od Brna a prodal něco jízdenek. Všechno probíhalo zcela v klidu. Když ale motor zastavil, oznámil mi vlakvedoucí, že jeho a průvodčího napadla parta mladíků, pro které opatření jízdenek bylo jaksi nedůstojné. On že dostal kopanec, průvodčí pár facek. Utěšil jsem jej, že záhy bude spravedlnosti učiněno zadost, a šel postavit pro protijedoucí vlak. Po odbavení několika cestujících jsem vyšel ven a za stojícím motorovým vozem jsem zaregistroval podivný pohyb. Co to bylo? Docela obyčejná pranice. Vzal jsem svoji bateriovou svítilnu, zvedl ji, abych si posvítil, když se z chumlu ozvalo: „Počkej, mě ne!„ Tak reagoval polekaný strojvedoucí, domnívající se, že těžkou svítilnu chci použít k jeho pacifikaci. Byl totiž jedním z účastníků potyčky, která se strhla mezi neplatícími mladíky a zástupci železnice. Těmi byli průvodčí, jinak vysokoškolák brigádník, a zmíněný strojvedoucí.
K použití svítilny nakonec přece jenom došlo - ne ale proti strojvedoucímu, ale jednomu z mladíků, který už mířil na hlavu průvodčího. To ale již dorazila hlídka strážců zákona a výtržníky umravnila. Za čtyři měsíce proběhl soud, který je spravedlivě odměnil za zranění průvodčího.
S oním strojvedoucím jsem se sešel asi po dvanácti létech. Opustil totiž kabinu lokomotivy a nastoupil jako zabezpečovák. Když jsem byl přeložen do stanice, kde působil, přivítal mě otázkou, zda ho opět budu mlátit lampou. Trvalo to nějakou chvíli, než jsem si jej správně zařadil. Zasmáli jsme se dávné historii a zůstali kamarády až do doby, kdy se naše cesty definitivně rozdělily.
(Železničář)