Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
ad Garin:
Omlouvám se! Poznámku jsem špatně adresoval i formuloval. Myslel jsem ji jako vysvětlení pro naše (zejména mladé) přátele, z nichž někteří (jak je vidět v jiných tématech) nerozlišují ani termíny "vlak" a "lokomotiva". (Ostatně i ten "pantograf" by se dal vyložit jako "pantografový sběrač".) Ty jsi uvedl počet "elektrických vozů" té které řady, abychom to shrnuli.
Takisto je v inventáre ZSSK CARGO 100 lokomotív radu 131 a nik nepochybuje, že ide o 50 prevádzkyschopných rušňov - dvojičiek.
Ad Sikan: ZSSK má 10 "princezien" 263.003 - 263.012. Lokomotívy 263.001 a 263.002 vlastní ČD.
Pokiaľ ide o nové vratné poschodové súpravy pre prímestskú dopravu (s riadiacim vozňom), predpokladá sa adaptácia potrebného počtu 162/163 a 363, pravdepodobne v ŽOS Vrútky, aby boli vôbec schopné s nimi jazdiť. Nemal by to byť technický problém.
ad Garin (a Sikan):
Ono ani to tvrzení, že ZSSK má ve stavu "32 pantografov radu 460" není úplně v pořádku, pokud tedy nemáme na mysli tzv. technické jednotky, které pochopitelně nemohou jezdit samostatně, ale tzv. dopravní jednotky, jichž je poloviční počet.
Trosku sme si nerozumeli, nevyjadroval som sa uplne jasne.. mal som na mysli len striedavu trakciu, lebo som reagoval na elektrifikaciu juzneho tahu, preto som spominal len HDV trakcie 2 a 5.. a dufam, ze aj tu som ta nepochopil, ale netvrdis, ze mame 16 "pantografovych" elektrickych jednotiek radu 560, ze..?
A ešte jedna podstatná vec. Nikde nie je napísané, že ZSSK zostane jediným hlavným hráčom v osobnej doprave aj v budúcnosti. Od roku 2006 nastane plná liberalizácia prístupu na národné železničné siete v EÚ.
Stotožňujem sa s názorom, že elektrika po Fiľakovo namá zmysel, treba celú magistrálu elektrifikovať, spolu s traťou od Fiľakova do Maďarska, ako aj od BB do Martina a využívať v tranzitnej doprave.