Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Vlakovič:O tom ci v schranke moze byt zver na sedacke je urcite v predpisoch jasne napisane,ze nie....ale minule v rychliku mala jedna mlada v schranke psa polozeneho na sedacke..prisiel sprievodca a povedal jej,ze von stoja ludia,ze ma to miesto uvolnit,lebo ho NEMA ZAPLATENE..keby ho mala zaplatene,tak jej na 100 percent nepovie nic
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143560/
ad Vlakovic
Ja som pisal o doterajsom pristupe, pretoze o otm ako to bude po novom este poriadne nikdo nevie (vcetne niektorych zamestancov ZSSK). Napriklad aj s tym, ci musi mat ISIC aktivovanu dopravnu cast, pretoze niektory ludia tvrdia ze staci lubovolny ISIC (t.j. aj vidany ceskou VS). A teda ak si budem v septembri zas musiet vybavovat trat, a budu sa pouzivat sucasne tlaciva, tak uz vidim ze pokladnicka tu trat po mne aj tak bude chciet, pretoze tam na to bude mat kolonku....
Ale naozaj by ma zaujimalo ako je to s tymi ziackymi preukazmi a ISICmi, ci je teda nutne mat aktivovanu dopravnu cast, alebo staci lubovolny preukaz formatu ISIC? Pretoze napriklad pokladnicka v LV tvrdila ze staci luboovlny ISIC. Na internete som o takomto niecom nevidel ani zmienku....
Ja som pisal o doterajsom pristupe, pretoze o otm ako to bude po novom este poriadne nikdo nevie (vcetne niektorych zamestancov ZSSK). Napriklad aj s tym, ci musi mat ISIC aktivovanu dopravnu cast, pretoze niektory ludia tvrdia ze staci lubovolny ISIC (t.j. aj vidany ceskou VS). A teda ak si budem v septembri zas musiet vybavovat trat, a budu sa pouzivat sucasne tlaciva, tak uz vidim ze pokladnicka tu trat po mne aj tak bude chciet, pretoze tam na to bude mat kolonku....
Ale naozaj by ma zaujimalo ako je to s tymi ziackymi preukazmi a ISICmi, ci je teda nutne mat aktivovanu dopravnu cast, alebo staci lubovolny preukaz formatu ISIC? Pretoze napriklad pokladnicka v LV tvrdila ze staci luboovlny ISIC. Na internete som o takomto niecom nevidel ani zmienku....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143553/
Blooddog: Áno, môžeš si zaplatiť aj viac miest vo vlaku. Nemôžeš ich však obsadiť psom a ani inými zvieratami hoci v schránke. Môžeš ich mať v priestore pod miestom alebo v lone.
thg 134: Trošku poopravím. Na žiacky preukaz sa už nepíše trať. Len v prípade, ak si bude chcieť žiak zakupovať časové lístky, vtedy sa zapíše miesto školy. A ISIC (alebo všeobecne študentská BČK) musí byť aktivovaná pre dopravnú časť. Samozrejme bez tratí, alebo s nimi, to už je jedno.
thg 134: Trošku poopravím. Na žiacky preukaz sa už nepíše trať. Len v prípade, ak si bude chcieť žiak zakupovať časové lístky, vtedy sa zapíše miesto školy. A ISIC (alebo všeobecne študentská BČK) musí byť aktivovaná pre dopravnú časť. Samozrejme bez tratí, alebo s nimi, to už je jedno.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143550/
ad Laminatka
Zacnem od konca, ano, studentsky preukaz mozes mat aj ked si student ceskej skoly, len si musis vypytat ziadanku, dat si ju potvrdit v skole (trat NZ- Kuty st.hr.), a bez problemov tu ju vidaju. A mozno vzhladom na posledne zmeny v studentskych zlavach ti bude stacit aj obycajny ISIC (ktory vecsina VS vydava uz standardne ako preukaz studenta) bez akychkolvek potvrdeni.
Cenu do NZ nepoznam, osobne vyuzivam len LV- BRNO (193 SK, alebo v opacnom smere 192 KC) v kombinacii ziacky preukaz a CD in-junior. Skus si pozret stranku www.jizdenka.cz a tam si mozes skusit rozne kombinacie.
Zacnem od konca, ano, studentsky preukaz mozes mat aj ked si student ceskej skoly, len si musis vypytat ziadanku, dat si ju potvrdit v skole (trat NZ- Kuty st.hr.), a bez problemov tu ju vidaju. A mozno vzhladom na posledne zmeny v studentskych zlavach ti bude stacit aj obycajny ISIC (ktory vecsina VS vydava uz standardne ako preukaz studenta) bez akychkolvek potvrdeni.
Cenu do NZ nepoznam, osobne vyuzivam len LV- BRNO (193 SK, alebo v opacnom smere 192 KC) v kombinacii ziacky preukaz a CD in-junior. Skus si pozret stranku www.jizdenka.cz a tam si mozes skusit rozne kombinacie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143509/
BRYAN: Vidím, že poznáš podmienky pri preprave psa, takže ak chceš cestovať, berieš podmienky na vedomie a akceptuješ ich. Ak ich nechceš akceptovať, tak necestuj. ďalšie ustanovenie PP ZSSK totiž hovorí aj:
4.3 Cestujúci je povinný:
a) dodržiavať ustanovenia PP ZSSK,
.
.
.
m) riadiť sa príkazmi oprávnených zamestnancov dopravcu pri ich výkone služby v záujme zachovania bezpečnosti, pokoja a poriadku prepravy,
Takže, kde je potom problém? Aj s mobilom sa musíš správať len tak ako máš napísané v zmluve. A PP ZSSK je súčasťou prepravnej zmluvy, ktorú uzatváraš s prepravcom zakúpením cestovného lístka.
4.3 Cestujúci je povinný:
a) dodržiavať ustanovenia PP ZSSK,
.
.
.
m) riadiť sa príkazmi oprávnených zamestnancov dopravcu pri ich výkone služby v záujme zachovania bezpečnosti, pokoja a poriadku prepravy,
Takže, kde je potom problém? Aj s mobilom sa musíš správať len tak ako máš napísané v zmluve. A PP ZSSK je súčasťou prepravnej zmluvy, ktorú uzatváraš s prepravcom zakúpením cestovného lístka.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143497/
chcel by som sa spytat na cenu listkov (cely a pre JR+):
Nove Zamky - Breclav a NZ - Brno
oplati sa mi cestu rozdelit po Kuty a z Kutov? (aj Brno aj Breclav)
oplati sa mi vybavit studentsku zlavu, ak tento rok maturujem? mozem ju mat aj na rok, ked budem studentom ceskej vysokej skoly?
Nove Zamky - Breclav a NZ - Brno
oplati sa mi cestu rozdelit po Kuty a z Kutov? (aj Brno aj Breclav)
oplati sa mi vybavit studentsku zlavu, ak tento rok maturujem? mozem ju mat aj na rok, ked budem studentom ceskej vysokej skoly?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143450/
Bryan:A ked ja znesiem namietku,ze mne sa cestujuci,co sedi so mnou v kupe nepaci,tak ho premiestnia do ineho kupe???Toho cestujuceho so psom by som premiestnoval len v pripade alergie spolucestujucich..a k tomu co pisal Vlakovic...kupim cely listok aj s miestenkou aj psovi a jeden cestujuci,ktoremu bude cosi prekazat mi bude moct akurat tak 4 bodky
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143391/
Pozor chlapci! Zabudli ste dokončiť vetu ...ku ktorému bol vydaný a len v čase JEHO platnosti. Čiže ak by ste teoreticky cestu delili, vždy by RP platil len k ku ktorému bol vydaný a len v čase jeho platnosti. K lístku vydanému na ďaľší úsek trate by ste si už museli zakúpiť aj ďaľší RP. Preto sa aj vo vlaku vypisovalo číslo CL na RP pri prestupe do R. Ak ste chceli dokúpiť pri pokladni k CL aj RP, bol buď vydaný podľa nást. a cieľ. stanice na CL, alebo ho pokladňa odobrala a vydala nový CL aj s RP spoločne na jednom CL. Samostatný RP bez vyznačených staníc sa dal kúpiť ešte dávnejšie. To je však dnes už pasé. Kľude môžete deliť cestu na koľko len CL chcete. Pokiaľ budú platné a budú na seba nadväzovať, nikto vám nemôže nič povedať. Možno to budete trocha vysvetlovať pri pokladni a u sprievodcu, aby pochopili o čo ide. Nič to však nezakazuje. Aj prerušiť cestu môžete ľubovolne krát v čase platnosti.
A ešte k tým psom: je to milé ak je taký pekný vzťah vybudovaný medzi psom a človekom. Toto je však civilizácia, kde platia isté zákony aj o spoločenskom nažívaní medzi ľuďmi so zvieratami a od týchto nariadení sa odvíja aj PP. Predovšetkým sa tu nejedná o psa, ale o cestujúceho so psom. Mať psa je istý nadštandard a tak to treba aj vnímať. Vlak je verejný dopr.prostriedok a tu musia byť určené nejaké pravidlá, ako rôzne potreby cestujúcich (a že ich je neúrekom) zosúladiť ku kompromisom. Aj za dieťa sa platí trieda či druh vlaku. A ak je retardované, tiež si neuvedomuje kde sa nachádza a akým vlakom cestuje a či vôbec cestuje. Je to smutné. Nikde však nie je napísané, že vás sprievodca vyhodí. Takéto veci riešime kompromisom. Aj keď je za psa CL zaplatený, uprednostňujeme človeka. Za psa sa napríklad neplatí miestenka ani sankcia, za človeka áno. To len tak na margo.
A ešte k tým psom: je to milé ak je taký pekný vzťah vybudovaný medzi psom a človekom. Toto je však civilizácia, kde platia isté zákony aj o spoločenskom nažívaní medzi ľuďmi so zvieratami a od týchto nariadení sa odvíja aj PP. Predovšetkým sa tu nejedná o psa, ale o cestujúceho so psom. Mať psa je istý nadštandard a tak to treba aj vnímať. Vlak je verejný dopr.prostriedok a tu musia byť určené nejaké pravidlá, ako rôzne potreby cestujúcich (a že ich je neúrekom) zosúladiť ku kompromisom. Aj za dieťa sa platí trieda či druh vlaku. A ak je retardované, tiež si neuvedomuje kde sa nachádza a akým vlakom cestuje a či vôbec cestuje. Je to smutné. Nikde však nie je napísané, že vás sprievodca vyhodí. Takéto veci riešime kompromisom. Aj keď je za psa CL zaplatený, uprednostňujeme človeka. Za psa sa napríklad neplatí miestenka ani sankcia, za človeka áno. To len tak na margo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143382/
Alan:
To sme tu uz raz riesili. Podla mojho nazoru veta "priplatok plati v spojeni s cestovnym listkom, ku ktoremu bol vydany" neodporuje tvrdeniu:"Priplatok moze byt vydany k jednemu alebo viacerym cestovnym listkom sucasne." Dokonca nie je ani v spore s vetou "Priplatok plati v spojeni s cestovnym listkom, ku ktoremu nebol vydany." Spor je iba s vetou "Priplatok v spojeni s cestovnym listkom, ku ktoremu bol vydany, nie je platny"
To sme tu uz raz riesili. Podla mojho nazoru veta "priplatok plati v spojeni s cestovnym listkom, ku ktoremu bol vydany" neodporuje tvrdeniu:"Priplatok moze byt vydany k jednemu alebo viacerym cestovnym listkom sucasne." Dokonca nie je ani v spore s vetou "Priplatok plati v spojeni s cestovnym listkom, ku ktoremu nebol vydany." Spor je iba s vetou "Priplatok v spojeni s cestovnym listkom, ku ktoremu bol vydany, nie je platny"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143301/
stb: Si si isty, ze 1 priplatok moholbyt k viacerym listkom??? Ja by som si dovolil pochybovat, lebo mne zase jedna pokladnicka citovala PP, kde je napisane, ze priplatok plati v spojeni s cestovnym listkom, ku ktoremu bol vydany... Nie je tam nic pisane, ze by mohol platit k listkom... Takze tvrdenie toho vlakveduceho sa mi moc nepozdava
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143279/
Blooddog - ako pisem, zamyslam sa nad dvoma rovinami, reagujes iba na jednu a ja preto citujem"...(ak žiadny cestujúci toho istého kupé nemá námietky,v opačnom prípade je cestujúci povinný kupé so psom opustiť) alebo ak dopravca umiestni cestujúceho so psom (psami), ak je to možné osobitne. TAKZE AZ MAS ZAKUPENY CESTOVNY LISTOK A PLATIS AJ ZA PSA, ZE MOZE LEZAT V PRVEJ TRIEDE NA ZEMI LEBO TEN PES VIE, ZE JE V JEDNOTKE :)) A MAS ZAPLATENE EC/IC PRIPLATKY AJ ZA SEBA I PSA, MAS KUPENU MIESTENKU A NEJAKY CESTUJUCI ZNESIE NAMIETKU TAK SI POVINNY OPAKUJEM POVINNY PODLA TOHOTO PREPRAVNEHO PORIADKU KUPE SO PSOM OPUSTIT a nie ze Ta nikto nevyhodi, ked mas zakupeny listok...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143242/
Zdravim Ta Drefko- aj keby sa niekto stazoval, tak nemoze predsa sprievodca "vyhodit" cestujuceho so psom z kupe - jednotky, ked maju obaja riadne zaplateny cestovny listok a navyse pes :) si priplatil jednotku aj EC/IC priplatok lebo chape, ze lezi na zemi v jednotke a je vo vlaku vyssej kvality :))
Suhlasim, ano az platis, tak je vsetko v poriadku, ako prirovnavas zmluvu mobileneho operatora, ale mobilny operator Ta nevypne len preto, ze sa niekto bude stazovat, ze mas debilnu melodiu na mobile alebo ze nema rad napr. skladbu toho spevaka...Takze napisat taky nezmysel, ze sprievodca ma pravo vypoklonkovat cestujuceho so psom niekde inde pricom maju zaplatene cestovne v plnej vyske, dodrzuju prepravne podmienky len preto, ze niekomu sa ten pes nepaci, je velmi odvazne. A co ak nebude miesto, kde toho cetujuceho so psom da lebo v kazdom kupe bude par ludi?? vyhodia ich z jednicky?? alebo nebodaj z vlaku??ide mi o princip...raz ked zaplatis mas rovnake pravo ako vsetci ostatni, ktori zaplatili a dodrzujes prepravne podmienky-nemozu ta z miesta vykazat-pravne by to neobstalo...a co ked ten pan bude mat navyse miestenku v tom kupe??? Takze ja sa zamyslam nad dvoma rovinami - za prve ako pan vysvetli psovi, ze teraz lezi na zemi v jednotke, tak nech si uzije jazdu a este ze je vo vlaku vyssej kvality :) /u osoby chapem priplatenie za jednotku a priplatok EC/IC, ale u psa?? :)))) / a za druhe, ze vykazat niekoho z miesta i ked zaplatil a dat si to do podmienok v ramci prepravy, mi pride postavene na hlavu. Keby sa zamerali radsej na kvalitu poskytovanych sluzieb umerne ceny cetovneho - to nech si daju do podmienok.
Suhlasim, ano az platis, tak je vsetko v poriadku, ako prirovnavas zmluvu mobileneho operatora, ale mobilny operator Ta nevypne len preto, ze sa niekto bude stazovat, ze mas debilnu melodiu na mobile alebo ze nema rad napr. skladbu toho spevaka...Takze napisat taky nezmysel, ze sprievodca ma pravo vypoklonkovat cestujuceho so psom niekde inde pricom maju zaplatene cestovne v plnej vyske, dodrzuju prepravne podmienky len preto, ze niekomu sa ten pes nepaci, je velmi odvazne. A co ak nebude miesto, kde toho cetujuceho so psom da lebo v kazdom kupe bude par ludi?? vyhodia ich z jednicky?? alebo nebodaj z vlaku??ide mi o princip...raz ked zaplatis mas rovnake pravo ako vsetci ostatni, ktori zaplatili a dodrzujes prepravne podmienky-nemozu ta z miesta vykazat-pravne by to neobstalo...a co ked ten pan bude mat navyse miestenku v tom kupe??? Takze ja sa zamyslam nad dvoma rovinami - za prve ako pan vysvetli psovi, ze teraz lezi na zemi v jednotke, tak nech si uzije jazdu a este ze je vo vlaku vyssej kvality :) /u osoby chapem priplatenie za jednotku a priplatok EC/IC, ale u psa?? :)))) / a za druhe, ze vykazat niekoho z miesta i ked zaplatil a dat si to do podmienok v ramci prepravy, mi pride postavene na hlavu. Keby sa zamerali radsej na kvalitu poskytovanych sluzieb umerne ceny cetovneho - to nech si daju do podmienok.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143213/
Bryan: Uznávam, tiež niesom fanúšik rozdelenia železníc. Ale čo už je to tu, je to realita. Musíš však uznať, že aj keď psov necestuje veľa (ako píšeš) je skôr pravdepodobnejšie že sa nájde viac ľudí ktorým ten pes bude vadiť. Je to skôr taká poistka v prípade problémov, aby sa personál resp. prepravca mal o čo oprieť. Prirovnal by som to k drobným písmenám na zmluve od mobilého operátora. Tam su také veci, že sa niekedy rozum zastavuje a všetci sme ticho a poslušne platíme. Pokiaľ našas platíš, nieje problém. Ale skús byť nespokojný so službami, alebo nedajbože podať aj nejakú sťažnosť, hneď zistíš obrovský rozdiel v prístupe k zákazníkovi a taktiež čo všetko máš v podmienkach. Je to jednoducho realita. Firmy sa proste poisťujú pred prípadnými problémami.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/143164/