ŽSR - všeobecne
Diskusia o správcovi slovenskej železničnej infraštruktúry.
Veď to, ten klincisko bol vec úplnej neznalosti nielen železničnej problematiky. A vidno to je de facto na všetkých socialno-pracovnych zmenách byvalej vlády, lebo toto sa týka aj vodičov v pravidelnej doprave, učiteľov, nedostatkový profesii. Miesto toľkokrat omielaneho, že ti predtým sú neschopní a my vám ukážeme, tak ukázali...no už je neskoro, už sa stalo. Treba hľadať riešenia, najprv najvypuklejšie a súčasne systémové.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921310/
Blbe kecy. ČO MA TO SPOLOČNE ZO ŽSR ????
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921307/
Hovorím, asi žiješ v inom Matrixe...
1. Keby sa nevyzbrojovali vojaci OS SR ako armády členského štátu NATO, tak by sa museli vyzbrojovať vojaci OS SR ako armády neutrálneho štátu. Ľudia, ktorí tomu (na rozdiel od teba) rozumejú, majú vykalkulované, že by to bolo ešte drahšie. O tom, kto je na Ukrajine agresor, s tebou ani nikým iným na VN diskutovať nemienim, aj s odkazom na Kódex diskutéra.
2. O covidovej genocíde s tebou tiež moc nemám o čom, keďže používaš slová, ktorým sám nerozumieš a aj v tomto prípade len papagájuješ, čo si kdesi počul, ale pripomeň mi, že covid so všetkými opatreniami trval koľko? Tri roky? My tu máme podfinancovanú železnicu (ale rovnako tak ďalšie verejné služby) ako dlho? Vyše tridsať rokov? Tiež ti to nejako nesedí. Ale to neva, lebo ty sám máš pocit, že áno a ja ťa nemienim presviedčať o opaku.
3. O efektivite práce a o tom, kto, čo robí a prečo ako spoločnosť potrebujeme aj toho GR a tiež aj toho dozorcu výhybiek, rovnako ako platí, že potrebujeme aj toho hovorcu a tiež aj toho sprievodcu a že bez inžinierov, ktorí tvoria grafikon, sa asi voziť nebudeme, škoda s tebou hovoriť. Také tajomstvo ti prezradím, že tie pozície nie sú vymyslené, ale máme ich preto, lebo ich treba. Až ich nebude treba, tak zaniknú. Otázka je, koľko ľudí na daných pozíciách reálne potrebujeme. A problém nie je predsa ani v tom, že GR zarába násobky toho, čo radový zamestnanec, a to aj bez toho, aby sa umazal olejom - aj keď to mnohým kole oči, ale v tom, či ten GR ovláda svoje ''remeslo'' a robí si svoju robotu dobre... Tomuto rozumejú väčšinou už bystrejšie deti na ZŠ.
A tak v podstate jediné, v čom ti dávam za pravdu, je, že by sa nám tu žilo o kus ľahšie, keby sa ''vyvážala'' menšia časť ziskov zahraničných firiem. Len to má aj odvrátenú stranu, že to by sa potom na nás mohli viacerí z tých ''vykorisťovateľov'', ktorých sme sem, okrem lacnej a pritom pomerne schopnej pracovnej sily, lákali aj na všelijaké stimuly, aj úplne vyprdnúť, zbaliť sa a takí ako ty by potom buď treli biedu na podpore (na ktorú by sa im ostatní skladali), alebo... alebo si mohli robotu hľadať v zahraničí a domov by sa dostali tak raz za pár mesiacov. Podobne ako viacerí moji známi, de facto ekonomickí migranti, zo Srbska a ďalších krajín bývalej Juhošky.
...a tým sa môj pokus o výlet do tvojho Matrixu končí. Fakt zaujímavá téma, ktorá teraz (opäť) naberá na naliehavosti a mňa baví čítať rôzne postrehy ľudí, čo o veci aj reálne niečo vedia. Tak zostanem najmä pri tom.
1. Keby sa nevyzbrojovali vojaci OS SR ako armády členského štátu NATO, tak by sa museli vyzbrojovať vojaci OS SR ako armády neutrálneho štátu. Ľudia, ktorí tomu (na rozdiel od teba) rozumejú, majú vykalkulované, že by to bolo ešte drahšie. O tom, kto je na Ukrajine agresor, s tebou ani nikým iným na VN diskutovať nemienim, aj s odkazom na Kódex diskutéra.
2. O covidovej genocíde s tebou tiež moc nemám o čom, keďže používaš slová, ktorým sám nerozumieš a aj v tomto prípade len papagájuješ, čo si kdesi počul, ale pripomeň mi, že covid so všetkými opatreniami trval koľko? Tri roky? My tu máme podfinancovanú železnicu (ale rovnako tak ďalšie verejné služby) ako dlho? Vyše tridsať rokov? Tiež ti to nejako nesedí. Ale to neva, lebo ty sám máš pocit, že áno a ja ťa nemienim presviedčať o opaku.
3. O efektivite práce a o tom, kto, čo robí a prečo ako spoločnosť potrebujeme aj toho GR a tiež aj toho dozorcu výhybiek, rovnako ako platí, že potrebujeme aj toho hovorcu a tiež aj toho sprievodcu a že bez inžinierov, ktorí tvoria grafikon, sa asi voziť nebudeme, škoda s tebou hovoriť. Také tajomstvo ti prezradím, že tie pozície nie sú vymyslené, ale máme ich preto, lebo ich treba. Až ich nebude treba, tak zaniknú. Otázka je, koľko ľudí na daných pozíciách reálne potrebujeme. A problém nie je predsa ani v tom, že GR zarába násobky toho, čo radový zamestnanec, a to aj bez toho, aby sa umazal olejom - aj keď to mnohým kole oči, ale v tom, či ten GR ovláda svoje ''remeslo'' a robí si svoju robotu dobre... Tomuto rozumejú väčšinou už bystrejšie deti na ZŠ.
A tak v podstate jediné, v čom ti dávam za pravdu, je, že by sa nám tu žilo o kus ľahšie, keby sa ''vyvážala'' menšia časť ziskov zahraničných firiem. Len to má aj odvrátenú stranu, že to by sa potom na nás mohli viacerí z tých ''vykorisťovateľov'', ktorých sme sem, okrem lacnej a pritom pomerne schopnej pracovnej sily, lákali aj na všelijaké stimuly, aj úplne vyprdnúť, zbaliť sa a takí ako ty by potom buď treli biedu na podpore (na ktorú by sa im ostatní skladali), alebo... alebo si mohli robotu hľadať v zahraničí a domov by sa dostali tak raz za pár mesiacov. Podobne ako viacerí moji známi, de facto ekonomickí migranti, zo Srbska a ďalších krajín bývalej Juhošky.
...a tým sa môj pokus o výlet do tvojho Matrixu končí. Fakt zaujímavá téma, ktorá teraz (opäť) naberá na naliehavosti a mňa baví čítať rôzne postrehy ľudí, čo o veci aj reálne niečo vedia. Tak zostanem najmä pri tom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921306/
už v minulosti som napísal, že keby sa nevydávali miliardy na ozbrojovanie vojakov NATO (aj slovenskí vojaci sú členmi NATO) a nekupovali by sa zbrane; keby sa nevyhadzovali miliardy na podporu amerických agresorov na Ukrajine a keby sa nevyhodili miliardy na Covidovu genocídu, pre Slovenských dôchodcov by bolo až až; a k tomu keby minimálne 40% zisku vykorisťovateľských kapitalistických firiem muselo ísť do sociálnej poisťovne....to by sme sa mali
nie som zástancom komunistickej ideológie ale už vôbec nie som zástancom agresívneho neľudského kapitalizmu
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí dozorca výhybiek?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí výpravca?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí pani sprievodkyňa?
na druhej strane
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí tvorca absolutne potentovaného grafikonu?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí projektant železničných stavieb?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí hovorca ŽSR?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí predstaviteľ , konateľ, riaditeľ spoločnosti ŽSR?
no samozrejme neúmerne, nie dvoj-trojnásobne, ale aj dvadsáť až päťdesiat násobne (hlavne s ich odmenami, ktoré si viackrát do roka rozdávajú)
nie som zástancom komunistickej ideológie ale už vôbec nie som zástancom agresívneho neľudského kapitalizmu
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí dozorca výhybiek?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí výpravca?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí pani sprievodkyňa?
na druhej strane
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí tvorca absolutne potentovaného grafikonu?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí projektant železničných stavieb?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí hovorca ŽSR?
- koľko hodín za smenu odrobí a koľko zarobí predstaviteľ , konateľ, riaditeľ spoločnosti ŽSR?
no samozrejme neúmerne, nie dvoj-trojnásobne, ale aj dvadsáť až päťdesiat násobne (hlavne s ich odmenami, ktoré si viackrát do roka rozdávajú)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921305/
Mikulik, v podstate súhlasím s tebou aj Allegrom. Ale toto nie je len problém železnice. Zoberme si, aké sociálne benefity majú napríklad policajti a napriek tomu má PZ SR permanentne podstav. A to taký, že na niektorých obvodných oddeleniach majú problém vyskladať hliadky, že sa vekslujú ľudia medzi oddeleniami, aby to nejako fungovalo, na policajných školách sa už v podstate tiež robí nábor miesto výberu, atď. A to sa bavíme o práci, ktorá je (možno porovnateľne) náročná, ale lepšie zaplatená, ponúka väčšie sociálne istoty, zaujímavejšie benefity, kariérny rast.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921304/
Iste, lenže potom by sme sa my, ktorí sme v tzv. produktívnom veku, nedoplatili, aby sme na tie dôchodky všetkým tým dôchodcom zarobili. Takže vymýšľať si sci-fi a potom ešte dodať, ako by ''novinári, úradníci a papaláši do dôchodku nemali ísť vôbec,'' zaváňa už celkom iným Matrixom. A čo by si s nimi chcel robiť? Myslím tých novinárov a úradníkov... nechať ich robiť, až kým neumrú v práci alebo ich rovno za... ehm, eutanázovať? Hovorím, toto už je celkom iný Matrix...
A nechce sa mi rozoberať, koľko pracovitých úradníkov, a úradníčok, ktorí si svedomito robia svoju prácu a chodia z nej vyčerpaní, poznám. Ani to koľko novinárov, ktorí tejto spoločnosti slúžili a slúžia - a ty o nich ani nevieš - robí desaťročia v stresovom prostredí, po večeroch, víkendoch a ešte si do nich utrie hubu kadejaký niktoš, alebo ešte lepšie - bude im posielať vulgarizmy a vyhrážky mailom alebo na soc. sieťach...
Takže buďme realisti, bavme sa o tom, prečo tu je taký problém, že nám chýba stále viac pracovníkov aj v predtým pomerne atraktívnych profesiách, ako nám odtiaľto utekajú mladí, šikovní ľudia po desaťtisícoch, ako sa to prihodilo a ako málo tu robíme preto, aby sa to zmenilo. Hoci aj teraz sme si vypočuli pravidelnú predvolebnú dávku sľubov, čo s tým, faktom je, že sme urobili veľmi málo preto, aby sa to nedialo v takom masovom meradle a ešte menej, aby sa časť z tých ľudí vrátila. To je však celkom iný problém, ktorý sem nechcem pliesť, lebo ten na železnici nevyriešia. Tam im nakoniec nezostane iné, iba tie platy zvyšovať a zároveň znižovať ''tabuľkové'' miesta, pokiaľ to len pôjde. Ideálne nahrádzať potrebu pracovnej sily automatizáciou, kde sa dá... Otázka nie je, či sa to stane, ale kedy. A ono sa to už deje.
A áno Nadler, toto sa nám prihodilo aj preto - ale samozrejme nielen výlučne, preto - že každý drúk sa tu dnes triafa do učiteľov, tak len málokto chce tú robotu za tie smiešne peniaze robiť. Ale to je zbytočné vysvetľovať, ako aj motivovaní a schopní ľudia vyhoria, keď musia pracovať s inými ľuďmi. Potom to v našom školstve vyzerá ako vyzerá. Jasne, že aj toto hrá rolu, v kombinácii s tým, ako devalvovalo vysokoškolské vzdelanie, ako sme kdesi po ´89 pozerali cez prsty na odborné stredoškolské vzdelanie a nechali ho odumrieť, atď., atď. Ešte sú tu na VN ľudia, ktorí si pamätajú, že kedysi boli železničiarske odborné školy a také, z ktorých sa odchádzalo pracovať k železnici (typicky elektrotechnické priemyslovky), školami výberovými. To bolo predtým, než sme uverili bludu, že kto nemá gymnázium alebo obchodnú akadémiu, je menejcenný... Teraz, už pár rokov, to akože chceme zachraňovať, ale furt nevieme presvedčiť decká a ich rodičov, aby sa na strednej učili aspoň tie ''remeslá'', ktoré dennodenne potrebujeme a v ktorých sa dá poľahky zarobiť viac ako s VŠ vzdelaním.
A nechce sa mi rozoberať, koľko pracovitých úradníkov, a úradníčok, ktorí si svedomito robia svoju prácu a chodia z nej vyčerpaní, poznám. Ani to koľko novinárov, ktorí tejto spoločnosti slúžili a slúžia - a ty o nich ani nevieš - robí desaťročia v stresovom prostredí, po večeroch, víkendoch a ešte si do nich utrie hubu kadejaký niktoš, alebo ešte lepšie - bude im posielať vulgarizmy a vyhrážky mailom alebo na soc. sieťach...
Takže buďme realisti, bavme sa o tom, prečo tu je taký problém, že nám chýba stále viac pracovníkov aj v predtým pomerne atraktívnych profesiách, ako nám odtiaľto utekajú mladí, šikovní ľudia po desaťtisícoch, ako sa to prihodilo a ako málo tu robíme preto, aby sa to zmenilo. Hoci aj teraz sme si vypočuli pravidelnú predvolebnú dávku sľubov, čo s tým, faktom je, že sme urobili veľmi málo preto, aby sa to nedialo v takom masovom meradle a ešte menej, aby sa časť z tých ľudí vrátila. To je však celkom iný problém, ktorý sem nechcem pliesť, lebo ten na železnici nevyriešia. Tam im nakoniec nezostane iné, iba tie platy zvyšovať a zároveň znižovať ''tabuľkové'' miesta, pokiaľ to len pôjde. Ideálne nahrádzať potrebu pracovnej sily automatizáciou, kde sa dá... Otázka nie je, či sa to stane, ale kedy. A ono sa to už deje.
A áno Nadler, toto sa nám prihodilo aj preto - ale samozrejme nielen výlučne, preto - že každý drúk sa tu dnes triafa do učiteľov, tak len málokto chce tú robotu za tie smiešne peniaze robiť. Ale to je zbytočné vysvetľovať, ako aj motivovaní a schopní ľudia vyhoria, keď musia pracovať s inými ľuďmi. Potom to v našom školstve vyzerá ako vyzerá. Jasne, že aj toto hrá rolu, v kombinácii s tým, ako devalvovalo vysokoškolské vzdelanie, ako sme kdesi po ´89 pozerali cez prsty na odborné stredoškolské vzdelanie a nechali ho odumrieť, atď., atď. Ešte sú tu na VN ľudia, ktorí si pamätajú, že kedysi boli železničiarske odborné školy a také, z ktorých sa odchádzalo pracovať k železnici (typicky elektrotechnické priemyslovky), školami výberovými. To bolo predtým, než sme uverili bludu, že kto nemá gymnázium alebo obchodnú akadémiu, je menejcenný... Teraz, už pár rokov, to akože chceme zachraňovať, ale furt nevieme presvedčiť decká a ich rodičov, aby sa na strednej učili aspoň tie ''remeslá'', ktoré dennodenne potrebujeme a v ktorých sa dá poľahky zarobiť viac ako s VŠ vzdelaním.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921303/
No ten odchod do dôchodku to len urýchlil aj tak by k tomu došlo za 2 - 3 roky, ale neviem koho chcú nájsť robiť. V Trnave zrušený jeden výpravca, na hlavnom od mája zrušená výprava výpravcom a zrušený vonkajší 2, v Kútoch tiež robia o jedného menej, len roboty válajú na ludí ale zaplatiť nevedia. Hlavne že na riaditeľstvách je plný stav to je zaujímavé
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921302/
predčasný dôchod
- pojem predčasný dôchodok neexistuje
- dôchodok si zaslúži každý, kto vytváral hodnoty pre tento štát
- niekto pracoval ako smetiar, niekto ako murár, niekto v procese výroby železa či v poľnohospodárstve na poliach, niekto šoféroval auto, niekto autobus, niekto lokomotívu....
stručne povedané
- niekto sa nadrel, narobil, ťahal turnusy, nočné, psychicky a fyzicky náročné práce vykonával
- niekto sa válal na úradoch a mlel hubou od ničoho k ničomj
dôchodol sa mal určovať podľa vykonanej práce, podľa náročnosti, podľa nočných smien, podľa fyzického zaťaženia
potom by 70% ľudí muselo ísť do dôchodku v 50-55 rokoch svojho života, lebo ich telesno-psychická stránka je značne unavená a opotrebovaná
učitelia veľkých detí mohli ísť do dôchodku v 70 rokoch, pubertiakov aj tak nezvláda nikto a ich agresívna povaha by nevplávala na malé detičky v prvom stupni, kde vek do dôchodku mal byť v 45 rokoch
novinári, úradnáci a papaláši do dôchodku nemali ísť vôbec
a vysokým fukcionárom mali automaticky po 65 zobrať funkciu, či je to prezident, premier, biskup, papež, primátor...
čiže vykrývať chýbajúcich pracovníkov neúmerným zvyšovaním dôchodkovského veku je genocída
- pojem predčasný dôchodok neexistuje
- dôchodok si zaslúži každý, kto vytváral hodnoty pre tento štát
- niekto pracoval ako smetiar, niekto ako murár, niekto v procese výroby železa či v poľnohospodárstve na poliach, niekto šoféroval auto, niekto autobus, niekto lokomotívu....
stručne povedané
- niekto sa nadrel, narobil, ťahal turnusy, nočné, psychicky a fyzicky náročné práce vykonával
- niekto sa válal na úradoch a mlel hubou od ničoho k ničomj
dôchodol sa mal určovať podľa vykonanej práce, podľa náročnosti, podľa nočných smien, podľa fyzického zaťaženia
potom by 70% ľudí muselo ísť do dôchodku v 50-55 rokoch svojho života, lebo ich telesno-psychická stránka je značne unavená a opotrebovaná
učitelia veľkých detí mohli ísť do dôchodku v 70 rokoch, pubertiakov aj tak nezvláda nikto a ich agresívna povaha by nevplávala na malé detičky v prvom stupni, kde vek do dôchodku mal byť v 45 rokoch
novinári, úradnáci a papaláši do dôchodku nemali ísť vôbec
a vysokým fukcionárom mali automaticky po 65 zobrať funkciu, či je to prezident, premier, biskup, papež, primátor...
čiže vykrývať chýbajúcich pracovníkov neúmerným zvyšovaním dôchodkovského veku je genocída
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921301/
na jednej strane je pre ľudí výhodný predčasný dôchodok, ale na druhej strane je škoda, že za nich nemáme adekvátnu náhradu
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921300/
Allegro..............popisal si situaciu spravne :-)
- za danych okolnosti a narokov jednoducho ludia za nieco vyse 1000E to robit nepojdu (vratane mna)........ved za tie peniaze sa neda uzivit mlada rodina co potreruje aj byvat
-''dokladac'' v KII ma viac - frmol tam je, kontrola prace tiez ,ale staci mu vediet 10% z toho co vie vypravca a zodpovednost ma len za to ''co prave drzi v rukach''. (a aj to ma smiesnu hodnotu oproti plnemu rychliku ludi)
-za neriesenie problemu podla mna mozu vsetky dosadene garnitury do vedenia, ktore viacmenej kaslali na problemy prevadzky a zaujimali sa hlavne o investicne akcie z ktorych mohlo nieco ostat aj do ruksaku. dajme si otazku: ktory sef ZSR (ZSSK) naposledy bojoval za ''svojich'' zamestnacov, aby mali zvysovanie platu aspon na urovni inflacie???? pokial ja viem tak ziadny.
- za danych okolnosti a narokov jednoducho ludia za nieco vyse 1000E to robit nepojdu (vratane mna)........ved za tie peniaze sa neda uzivit mlada rodina co potreruje aj byvat
-''dokladac'' v KII ma viac - frmol tam je, kontrola prace tiez ,ale staci mu vediet 10% z toho co vie vypravca a zodpovednost ma len za to ''co prave drzi v rukach''. (a aj to ma smiesnu hodnotu oproti plnemu rychliku ludi)
-za neriesenie problemu podla mna mozu vsetky dosadene garnitury do vedenia, ktore viacmenej kaslali na problemy prevadzky a zaujimali sa hlavne o investicne akcie z ktorych mohlo nieco ostat aj do ruksaku. dajme si otazku: ktory sef ZSR (ZSSK) naposledy bojoval za ''svojich'' zamestnacov, aby mali zvysovanie platu aspon na urovni inflacie???? pokial ja viem tak ziadny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921299/
Tento problém je na širšiu diskusiu. Treba však podotknúť, že mzdy na železnici už dlhú dobu nezodpovedajú požiadavkám zamestnávateľa. Nehovoriac o vstupných lekárskych prehliadkach, náročných psychotestoch, kurzov, školeniach, preskúšaniach. Tieto požiadavky sa periodicky opakujú, najmä u rušňovodičov a výpravcov. V poriadku, ale ak si zamestnávateľ vytýčil takéto podmienky (ktoré sú mimochodom potrebné, hlavne u spomínaných profesiách), tak nech zamestnávateľ aj finančne odmení týchto pracovníkov !!! Ak chce niekto trochu lepšie zarobiť, tak len na úkor nadčasovej práce, čo však nie je najsprávnejšie riešenie. Spomínaš inzeráty apod....dobre, sú aj náborové akcie, robia sa, aj niečo nalákajú, ALE: s náboru len na tieto dve spomínané funkcie hneď pri vstupnej lekárskej prehliadke a psychotestoch väčšina vypadne. Ďalší nespravia požadované kurzy a náročné skúšky a z tých zopár čo ostane, zas po prvých výplatách niekoľko zdupká inam..... Posledný klinec, ba klinčisko do dreva rakvy zatĺkla predchádzajúca vláda a to schváleným výhodného predčasného odchodu do dôchodku. Bol to asi bonbónik pre nastávajúcu vládu....jednoducho povedané, po schválený tohto zákona odišlo veľmi veľa aktívnych skúsených zamestnancov do dôchodku a nie je ľahké ich nahradiť, najmä ak príprava rozhodujúcich povolaní je dlhá a nedá sa skrátiť. Momentálne ešte železnica ako-tak dýcha, ale som zvedavý, ak sa vyčerpá povolený limit nadčasovej práce, čo vymyslia. Zmenia zákon? Asi bude potrebné niektoré legislatívne zmeniť, alebo upraviť. Druhý veľmi dôležitý faktor nedostatku napr. výpravcov je, v pomalej ba takmer nultej modernizácii zabezpečovacej techniky. Napr. na tratiach z diaľkovou obsluhou zab. zar. s riadeným dopravy z jedného centra sa zvýši nielen bezpečnosť dopravy, ale podstatne sa zníži potreba personálu. Len taký príklad: dlho, predlho debatovaná modernizácia zab. zar. s DOZZ na trati Jelšovce – Prievidza. Momentálne tam v nepretržitej prevádzke pracuje cca 60 – 65 výpravcov, po modernizácii a spustený DOZZ s riadiacich centier v Topoľčanoch a Prievidzi, by sa znížila potreba na max. 15-20 výpravcov, potreba výhybkárov (už preškolených ako dozorca diaľkovo obsluhovanej dopravne) o 60 %. Dávno mala byť zmodernizovaná a na DOZZ upravená trať Kúty – Štúrovo, nie je.....pritom najvypuklejšia zlá personálna situácia je hlavne na západe republiky, kde je dostatok iných lukratívnejších zamestnaní. To sú veľké čísla, otázka znie, prečo ŽSR k tomu urýchlene nepristupuje, ale tento problém roky ba desaťročia pretrvávajúce pri vystriedaní XY generálnych riaditeľov (so zlatým odstupným) a rotácii vrcholových kádrov nepristúpi? A sme doma ako to na Slovensku býva, chýbajú investičné peniaze! Najľahšia výhovorka na nečinnosť. Dokedy ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921298/
Za tie Sekule by mal niesť niekto hore zodpovednosť. Však sa to nestalo z minúty na minútu. Mali hľadať, inzerovať a ponúkať. Nie, vykašľali sa na toho, z koho dôvodu vôbec existujú...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921291/
po železných koľajniciach nie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921254/
Ako (kde) bude napojené Volvo na sieť ŽSR?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/921247/
Sociálna politika dlhodoo tragická, nielen v porovnaní s Rakúskom ale aj s takou ČR, Maďarskom, Poľskom alebo Chorvátskom. Za I.M. zmeny, síce populistické, ale nesystémové a hlavne neudržateľné. Prečo to spomínať? No pretože lapidárne konštatovanie je, že základný problém spočíva v tom, že sa nás, Slovákov, rodí málo (na to, aby boli udržateľné súčasné modely) a ešte aj z toho mála v dospelosti priveľa odchádza. A práve tu sa žiadny zázrak očakávať nedá.
Vláda má nejaké nástroje, ako nateraz udržať v chode nielen železnice (a po nich to budú ďalšie obdobné služby) a zrejme sa to načas nejako podarí, ale z dlhodobého hľadiska… neviem, neviem.
Tu už je to s riešeniami problematickejšie. Preto aj ŽSR či ŽSSK budú musieť ísť až na dreň v tom, kde všade naozaj potrebujú ľudí a kde ich dokážu nejako nahradiť. Lebo tých ľudí už nikdy rádovo viac na štreke nebude, aj keby sa teraz rovno skokovo zvýšila mzda a zásadne zlepšili podmienky…