Bratislava hlavná stanica a jej budúcnosť...
1. staničná budova (súčasné sídlo GR Žel.polície na Šancovej ul. č. 1) bola postavená v r. 1848 ako koncová pre trať Ba - Gänserndorf - Wien (Ba - Břeclav: 110 [ZCP 126]), zakrátko po dobudovaní trate Budapest - Štúrovo - Ba (130 [ZCP 120]) bola postavená i 2. budova, používaná až do súčasnosti. 3. budova "Sklenník" bola sprevádzkovaná v r. 1988 ako prístavba 2. budovy - jej dni sú však spočítané - bude zlikvidovaná pri 2-ročnej rekonštrukcii Predstaničného námestia, kt. by sa v súčasnosti (X/2006) mala začať. V r. 1883 vzniklo spojenie do žst. Bra-Rača (120 [ZCP 125,127]), kde bolo napojené na trať do Žiliny, a poslednou zapojenou traťou je od r. 1962 trať zo žst. Ba-Nové Mesto (132 [ZCP 127]).
Zo začiatku bola v stanici vykonávaná i na-/vy-kládka nákladných vozňov (existoval tu aj "vínovod" a nákladná lanovka z "Patrónky" - továrne na náboje v rovnomennej časti mesta), postupný nárast osobnej dopravy ju však úplne vytlačil do iných staníc. Tomu súčasnému už kapacita koľajiska nepostačuje, čo sa prejavuje pri každej nepravidelnosti "dominovým efektom" v meškaní vlakov, hoci by stačilo tak málo: viac vlakov presunúť k nástupištiam žst. Ba-Nové Mesto a Ba-Petržalka, ktoré po väčšinu dňa zívajú prázdnotou. Problémy spôsobujúce (i keď už len) prechádzajúce nákladné vlaky by mal vyriešiť tunel z Lamača popod vrch Kamzík na Briežky, avšak pre jeho finančnú náročnosť je jeho skorá realizácia nepravdepodobná.
Rušňové depo ako súčasť odstavného koľajiska bolo vybudované až po likvidácii toho pôvodného, ktoré sa nachádzalo v priestore súčasných nástupíšť 3 - 5.
Ďalšie informácie: http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm .
(Addams)
Samostatné diskusie o niektorých staniciach:
Bratislavský železničný uzol
Bratislava Filiálka
Bratislava - Nové Mesto
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Ďalšie odkazy:
http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm
http://www.iprslovakia.sk/slovak/projekty/06.html
4 kolaje su ale fakt vysmech. To neriesi dopravnu situaciu.
http://www.mix.sk/x-data/bratislava-foto-2002/zosunutie_tunela_v_roku_1900.jpg
http://www.mix.sk/x-data/bratislava-foto-2000/w_hlavna_stanica.jpg
Prosím všetkých o prepáčenie ale ak si odmyslíte nezbytnú dekoráciu socializmu bolo to krajšie ako tá plechová oštara.
ináč zaujímavá stránka s fotkami aj """""plných obchodov zo socializmu"""""
http://www.mix.sk/
Vo svojom prispevku som chcel predovsetykm poukazat na fakt, ze ak to zas bude riesene "po slovensky", tak vsetko, co sa bude dat, natlacia cez Filialku, t.j. aj regionalne vlaky, co na jednej strane pomoze Petrzalke, ale prestupujuci na Kuty to radsej budu riesit na Vinohradoch.
Samozrejme to zavisi aj od taktu na vetve Vinohrady-Hlavna Stanica, ale moze sa stat, ze bude aj vela "klasikov", dochodcov a ludi, ktorym z roznych dovodov nova Filialka nebude po voli a tak sa tiez budu snazit prestupit skor.
Opat "slovenske" riesenie moze znamenat aj spominany zjednoteny listok. Nikto ho nevidel, nikto s nim nerobil a predsa ho mame....
BID uz "funguje" nejaku dobu, ale nakolko to vidno v praxi? Mozno som v tomto naozaj pesimista, ale ak to bude zase tak, ze clovek bude na zastavke dvihat svoj listok vysoko nad hlavu a sofer prave preto nezastavi, tak sa na to cele mozeme... (pravda je, ze tam je mozno aj trosku ina situacia ako v okrajovych oblastiach, no nestavajme vzdusne zamky).
Ano, suhlasim, je potrebna koncepcia, koho, kam a kade vozit, ale prave ta nie je a nebude a to uz len preto, ze u nas vacsina projektov je sama cielom, t.j. zhrabnut proviziu a s tunelom si robte, co scete...
Takze asi takto by som k tomu vyjasnil veci...
http://www.youtube.com/watch?v=j2hUyEJO7qY&mode=related&search=
Čo sa týka spojenia Trnavského mýta a hlavnej stanice, prepáč, ale vidíš to až príliš čierne. Napr. ten spoločný lístok na vlak a MHD v BA bude realitou najneskôr o dva roky, takže ten prestup určite nebude taký problematický a zdĺhavý, ako popisuješ. Parkovacie miesta sa určite vytvoria v rámci projektu novej stanice Filiálka (pravdepodobne pôjde o niekoľkopodlažné podzemné garáže) a rovnako sa bude komplexne riešiť aj dopravné napojenie v priestore Trnavského mýta.
Niektoré vlaky zo smeru Wien by mohli pritom ísť v trase: BA-Petržalka, tunel, BA-Filiálka (prestup na region. vlaky smer Galanta a Trnava), BA-Nové Mesto a BA-Letisko, resp. BA-predmestie(-BA-Rača)-tu by bola možnosť prestupu smer Kúty. Tranzitné IC Košice-Wien tiež cez BA-filiálka, ostatné R/Ex/IC by končili na hlavnej stanici.
Treba zobrať do úvahy aj to, že nie každý v BA bude prestupovať na vlaky smer Wien a končiacim cestujúcim by bola dobrá aj súčasná hl. stanica, ktorá má tiež relatívne dobré dopr. napojenie na zvyšok mesta.
Ešte by bolo možné vytvoriť celkom nový prestupový bod v mieste súčasného kríženia trate z hl. stanice na N.M. a trate z predmestia na filiálku. Keď budú obe trate dvojkoľajné, bolo by to celkom zaujímavé riešenie.
Prestup by sa prípadne mohol vykonávať aj na stanici Ba-Nové Mesto. Po vybudovaní spojenia Senec-BA-letisko-BA-Nové Mesto-Ba hl. st-Kúty by napr. EC mohli zastavovať na BA-Nové mesto, kde by bol prípoj na vlaky zo smeru Kittsee/Rajka-BA-Petržalka-BA-filiálka, ako aj zo smeru Dun. Streda.
Nuž, je skrátka mnoho dobrých možností. Snáď sa vyberie aspoň jedna z nich.
V každom prípade to chce jasnú koncepciu dopravy v uzle Bratislava - teda presne určiť, odkiaľ kam potrebujeme voziť cestujúcich, ktoré smery sú najperspektívnejšie, a to aj s ohľadom na prepravu v rámci mesta (odľahčenie MHD a komunikácii). A nie nadchýňať sa pre akože dobre vyzerajúce projekty, ktoré zásadne neriešia skutočné problémy. Prečo sa napr. hovorí o zachádzaní TGV a ICE do Petržalky-čo je len akýsi bonbónik na torte, pretože kvôli tým dvom rýchlovlakom, ktoré by to možno uživilo, sa to určite celé nerobí? Alebo o 20 min. takte vlakov z BA do Rakúska, ktoré budú jazdiť cez ten tunel pod Dunajom, akoby napojenie 200-tis. Petržalky a centra mesta vlakom na trate 120 a 130 nebolo oveľa dôležitejšie napr. z pohľadu dopravy pracujúcich z regiónu? Alebo že trať na letisko v BA umožní spojenie so Schwechatom, akoby nebolo dôležité spojenie letiska s centrom BA, nehovoriac už o možnosti zastavovania EC z Budapešti a Prahy (a la letiská vo Frankfurte, Dusseldorfe a pod.), čo by bolo pre letisko mimoriadne perspektívne?
No ale už končím, lebo už som sa nejako rozohnil.
Enrico: Ako presne mienia riesit to bezuvratove spojenie Filialky a Hl.St.? Je to niekde znazornene? Jedine, co som videl, bolo spojenie cez Nove Mesto, ktore sa mi veru nepozdavalo (a uz vobec nebolo bezuvratove).
Dik.
MHD spojenie medzi Trnavskym Mytom a Hl.St. je 8 minut teraz pri hustote spojov cca 8-10 minut. Predpokladam, ze nikto nebude chciet cestovat elektrickou c.2 (kedze to by si spravil fajn okruznu jazdu).
Lenze ja v tomto pripade ratam, ze kym sa cestujuci dostane na zastavku MHD z Filialky, zabije 10 minut rychlym krokom. Akurat mu zdrhne bus, tak caka 10 minut. Po nastupeni a v zapche sa vezie 15 minut na stanicu. 20 minut vystoji soru pri okienku, kedze nepredpokladam, ze sa bude dat kupit listok, zahrnajuci MHD presun a zlucujuci dve stanice. 2 minuty pre nastup do vlaku. V najhorsom pripade to mame 57 minut. V najlepsom cca 40.
Taktiez musime uvazovat, ze ak z Trnavskeho Myta zrazu vznikne druha "Hlavna Stanica", tak sa hustota premavky v tychto miestach neumerne zvysi. Predpokladam aj zhustenie MHD, dalej kopec ludi pojde autami niekoho odviezt na stanicu a v konecnom dosledku tu vznikne akysi koncentracny bod.
Aby sa tomuto zabranilo, je potrebne rozsirit vsetky prijazdove cesty (predovsetkym Vajnorsku - aspon parkovacie miesta vyriesit vo dvoroch a nie, aby jeden pruh bol permanentne zapchaty...
V druhom rade Sancovu/Trnavsku. S tym, ze na Trnavskej o kus dalej uz je pruh pre MHD, tak by sa potiahol az k hlavnej stanici. Bez tejto zmeny vznikne nezvladatelna situacia.
Toto bude trvat dva tyzdne, mesiac, rok, mozno dva, a ludia znovuobjavia pohodovu moznost prestupu na Vinohradoch/Predmesti. Bez cakania na MHD a kupovania listka, bez problemov, len pesi prejdu na druhu stranu cesty. Lenze ak sa to zacne zgrupovat tu, moze to znamenat este vacsi problem, ako na trnavskom Myte a sice, semafor. Preto by som navrhol postavit podchod alebo nadchod medzi tymito stanicami, navyse by sa don mohli prirobit aj sachty od cesty, t.j. obycajni chodci by mohli prejst bezpecne na druhu stranu. Odstranili by sa semafory (aspon ten prvy) a postavili zabrany. Na ceste Na Senec to ludom zjavne neprekaza, ale tak to uz je o niecom inom a tento problem neriesia ani semafory.
Hlavnu Stanicu by som umiestnil pod zem, cca 3-5 metrov nad vysku buducej filialky - tento vyskovy rozdiel by sa dal prekonat bezuvratovo v obidvoch smeroch. Samozrejme dalsim tunelom. To by dalo priestor dalsim zastavkam, napr. Racianske Myto. Niekde na trati medzi Vinohradmi a HLST by bol portal tunela. Je mozne, ze aj Vinohrady by museli zliezt nizsie.... Mozno racianska by skor mohla byt riesena ako nadjazd, pritom by bolo mozne rovno ju poriadne rozsirit.
Od Vinohradov by viedla jedna-dve kolaje v osi povodnej trate na povodnu HLST, kde by sa tentoraz nachadzalo muzeum dopravy, ktore by malo k dispozicii staru stanicnu budovu, aj kolajisko. Smerom na zapad, by trat opat pozvolna stupala a rozdiel by sa vyrovnal niekde pri Tesco Lamac. Mozno aj skor, ak by sa mala zachovat zast. Zelezna Studienka.
Cesta na Kramare by viedla o kusok vyssie alebo nizsie, zaviselo by to od pomerov.
Ako dodatocny projekt by som potom navrhol nejako priamo spojit Petrzalku z HLST (most?) a bolo by vybavene.
-plusom je najmä jej strategické umiestnenie v podstate v centre mesta a výborné dopravné napojenie v rámci integrovanej dopravy cez prestupný uzol Trnavské mýto.
- keďže pozemok Filiálky je vo vlastníctve ŽSR a je pomerne veľký, odpadajú starosti s voľnými pozemkami-pritom snáď netreba zdôrazňovať, že v širšom centre BA je obrovský nedostatok nezastavaných pozemkov, ak by sa vôbec niekde našiel nejaký vhodný pre tento účel (o čom pochybujem). Vôbec sa čudujem, že to ešte ŽSR nepredali, hoci boli zo strany viacerých investorov obrovské tlaky. Preto to treba vnímať tak, že je to pre BA jediná a jedinečná možnosť, ako mať stanicu v tak dobrej strategickej polohe v centre mesta.
- čo sa týka tých úvah o novej hlavnej stanici, je pravda, že trend v Európe je skôr centralizovať všetky vlaky (aspoň diaľkové) na jednu centrálnu hlavnú stanicu, pretože potom odpadajú problémy s presunom medzi dvomi stanicami pri prestupe - viď napr. Wien Sudbf a Westbf - v budúcnosti má byť jedna centrálna Wien Hbf. Na druhej strane, spojenie súčasnej hlavnej stanice a Trnavského mýta je s MHD cca 8 min cesty. Navyše sa v projekte uvažuje s bezúvraťovým prepojením Filiálky a hlavnej stanice, čo nevylučuje viesť niektoré vlaky napr. Wien- BA-Petržalka - Ba-filiálka - Ba hl. st.
- k tomu presmerovaniu: je jasné, že EC v smere NZ - Kúty budú naďalej jazdiť cez hl. st. čo sa týka R zo smeruˇTrnava, niektoré by mohli byť vedené napr. do Petržalky... Ale osobne by som sa skôr prikláňal k varaintu, aby na filiálku jazdila najmä regionálna doprava zo smeru Trnava a Galanta, s pokračovaním do Petržalky, kde by mohol byť prestup na smer Kittsee a Rajka. R a IC vlaky by naďalej chodili na súčasnú hl. st., ktorá by už bola odbremená od regionálnej dopravy smer Trnava a Galanta, takže aj kapacitne by lepšie zvládala.
Toľko k tejto téme.
Ale pokiaľ som počul a ak som to nepoplietol tak predstaničné námestie rieši skoro všetko samozrejme mimo kolajiska a perónov tie asi zostanú bohužiaľ bez zmeny, kiež by som sa ale mýlil.
Ináč ešte som počul že "design" perónov je malý problém s pamiatkármi vraj preto 2 nástupište je také aké je a nie ako iné rekonštruobvané po Slovensku.
ALe tiež by ma zaujímalo po vybudovaní tunelu pod Dunajom kde bude "druhá hlavná stanica" samozrejme volať sa tak nebude ale ja si myslím že by mala prebrať časť "koncových a začínajúcich" vlakov na traťiach 120 a 130 a samozrejem tiež TGV či ICE smerom do Viedne, neviem sice ktoré a či vôbec budú mať záujem sem prísť lebo pre nich je Viedeň zaujíavá do BA asi moc ľudí v tých vlakoch nebude chodiť.
Sorry ale z hladiska dopravy by bola najlepšia Filálka ale tam to nechce mesto tuším.
Predmestie už nemá takú výhodnú polohu pre dopravu sorry.
Ale mám dojem že zatiaľ to asi nevedia ani ŽSR a ani projektanti "tunelu" ( neviem v ktorom zmysle mám to slovo správne chápať ale asi v oboch) lebo mne sa to zdá dosť kravina s tým tunelom vedel by som si predstaviť aj iné ako toto trocu MEGALOMANSKÉ riešenie pre BA za tie peniaze by som zrekonštruoval kolaje v celej Bratislavskej Župe, lebo razenie tunela v "bratislavsbých štrkoch" nielen pod ale aj v okolí Dunaja to bude poriadne matné.
ale ak vie niekto niečo iné a upraví mi môj názor tak
... a nestačila by "žehlička" r. 210 + 1xBt, ako to kedysi chodilo na ramene "Trnava - Sereď - (Leopoldov)"!!! A nakoniec sa môže stať, že ZSSK nakúpi "nové" ručné alebo šlapacie drezíny, a tie budú zapezpečovať prepravu cestujúcich....