Bratislava hlavná stanica a jej budúcnosť...
1. staničná budova (súčasné sídlo GR Žel.polície na Šancovej ul. č. 1) bola postavená v r. 1848 ako koncová pre trať Ba - Gänserndorf - Wien (Ba - Břeclav: 110 [ZCP 126]), zakrátko po dobudovaní trate Budapest - Štúrovo - Ba (130 [ZCP 120]) bola postavená i 2. budova, používaná až do súčasnosti. 3. budova "Sklenník" bola sprevádzkovaná v r. 1988 ako prístavba 2. budovy - jej dni sú však spočítané - bude zlikvidovaná pri 2-ročnej rekonštrukcii Predstaničného námestia, kt. by sa v súčasnosti (X/2006) mala začať. V r. 1883 vzniklo spojenie do žst. Bra-Rača (120 [ZCP 125,127]), kde bolo napojené na trať do Žiliny, a poslednou zapojenou traťou je od r. 1962 trať zo žst. Ba-Nové Mesto (132 [ZCP 127]).
Zo začiatku bola v stanici vykonávaná i na-/vy-kládka nákladných vozňov (existoval tu aj "vínovod" a nákladná lanovka z "Patrónky" - továrne na náboje v rovnomennej časti mesta), postupný nárast osobnej dopravy ju však úplne vytlačil do iných staníc. Tomu súčasnému už kapacita koľajiska nepostačuje, čo sa prejavuje pri každej nepravidelnosti "dominovým efektom" v meškaní vlakov, hoci by stačilo tak málo: viac vlakov presunúť k nástupištiam žst. Ba-Nové Mesto a Ba-Petržalka, ktoré po väčšinu dňa zívajú prázdnotou. Problémy spôsobujúce (i keď už len) prechádzajúce nákladné vlaky by mal vyriešiť tunel z Lamača popod vrch Kamzík na Briežky, avšak pre jeho finančnú náročnosť je jeho skorá realizácia nepravdepodobná.
Rušňové depo ako súčasť odstavného koľajiska bolo vybudované až po likvidácii toho pôvodného, ktoré sa nachádzalo v priestore súčasných nástupíšť 3 - 5.
Ďalšie informácie: http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm .
(Addams)
Samostatné diskusie o niektorých staniciach:
Bratislavský železničný uzol
Bratislava Filiálka
Bratislava - Nové Mesto
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Ďalšie odkazy:
http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm
http://www.iprslovakia.sk/slovak/projekty/06.html
Cenim si, ze niekto sa snazi vyriesit problem s prepojenim buducich hlavnych tahov.
Tento navrh ma vsak par zasadnych chyb:
1. Neberie do uvahy projekt rekonstrukcie Predstanicneho Namestia (kto by vrazal tolko penazi do toho priestoru, ak by HLST bola nakoniec niekde inde)?
2. "Nova" HLST je umiestnena v priestore depa, t.j. predpokladom je, ze depo bude v priestore HLST. Lenze umiestnenie by bolo daleko nevyhodnejsie, aj z hladiska napojenia na hlavne tahy mestom (Pionierska je sice svojim sposobom "hlavny tah", ale toto by asi nezniesla). Znamenalo by to vystavbu novych ciest a tym padom zmenu predpokladaneho rozvoja mesta.
3. Nutnost hlbit novy tunel popri Filialke (alebo je to zle nakreslene a trat od "novej" HLST sa ma napojit v skutocnosti na Filialku, alebo to pozmenuje celkovo povodny navrh. Kde vsak bude Filialka? Bude vobec?)
4. Filialka a HLST si v tomto navrhu "konkuruju" a nie sa doplnaju, pretoze nie je mozne viest vlaky cez jednu aj druhu stanicu naraz, t.j. navrh v podstate neriesi problem.
5. Tunel elektricky opat odporuje navrhu Raca-Dubravka, ktory sa ma realizovat v inej osi. Navyse tento tunel poriadne predlzuje trasu Raca-Dubravka
Ale ocenujem, ze sa ktosi potrapil....
V tejto suvislosti ma zaujima projekt modernizacie Bratislavskej Zauzliny. O tom som davno nic nepocul (predovsetkym nie o tom, co s tratami, ktorych sa "nedotkne" TEN-T a podobne fantzamagorie).
Spojenie s projektom Filialka -> Tunel, som rozobral tu:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?lang=1&id=39650
Mam rypacsku otazku:
KTORA STANICA BUDE PO SKONCENI TYCHTO PROJAKTOV VLASTNE HLAVNA?
Predovsetkym sa to pytam kvoli tomu, co som rozoberal v hlavnej teme.
Prestavbu námestia pripravujú siedmy rok
Projekt prestavby Predstaničného námestia začala spoločnosť IPR Slovakia spracúvať pred siedmimi rokmi podľa pôvodných plánov sa mala prvá etepa výstavby začať tento rok. Investor zatiaľ nemá územné rizhodnutie, očakáva však, že ho získa ešte tento rok.
Výstavbu rozčlenia na niekoľko desiatok častí. Stavebné povolenie bude musieť získať asi sto objektov. Podľa Balla by výstavba mala trvať asi 30 mesiacov.
Ochranárom prekážajú výruby a chýbajúca zonálka
Projekt prestavby Predstaničného námestia vyvolal diskusiu verejnosti a protesty ochranárov najmä preto, že ráta s výrubom 609 stromov, 209 tují a 1051 štvorcových metrov kríkov.
Ochranári tiež vyčítali magistrátu, že pred vyhlásením súťaže na taký významný projekt nedal vypracovať územný plán zóny, ktorý by bol pre investora záväzný.
Zviditeľnia historickú budovu stanice
Predstaničný priestor je ohraničený Šancovou ul., budovou prvej stanice parnej železnice, železničným násypom zo strany Pražskej ul., budovou hlavnej železničnej stanice z roku 1848, upravenej do dnešnej podoby v roku 1889, a Žabotovou ulicou.
Investičný zámer rieši zásadnú prestavbu Hlavnej stanice ako najdôležitejšej železničnej stanice Bratislavy pre medzinárodnú a diaľkovú dopravu.
Po prestavbe má v tomto priestore byť obchodné centrum, v rámci neho vzniknú aj priestory na kultúrno-spoločenské akcie, dve administratívne centrá, hotrel a nová staničná hala.
Súčasnú prístavbu - halu - odstránia, čím s azviditeľní historická budova stanice. Prestavba pohltí aj tenisové kurty na Žabotovej a detské ihrisko.
Zmeny v doprave
Predstaničné námestie je už dlho nevyhovujúce najmä z hľadiska dopravy. Súčasťou zmeny jeho prestavby sú preto aj zmeny v systéme dopravy.
Vzniknúť má nové dopravné pripojenie z Pražskej ulice na Žabotovu, zo Žabotovej mimoúrovňovým podjazdom na Štefanovičovu a vytvorenie centrálnehoterminálu pre električky, autobusy a trolejbusy. Električkovú trať premiestnia pod pešiu pasáž v prevádzkovom tuneli so zastávkami vo vstupnej i koncovej časti centra. Súčasťou centra majú byť aj parkové plochy a stromoradia.
Kritici: Stanica ja na zlom mieste
Kritici tohto projektu upozorňujú, že dopravný problém v tomto území musí súčasne riešiť aj zvýšenie priepustnosti križovatky na Račianskom a Trnavskom mýte, ako aj na Hodžovom námestí. Tiež tvrdia, že bratislavská Hlavná stanica ja na nevhodnom mieste, pretože je zle dostupná nielen z mnohých mestských častí, ale aj z iných dopravných uzlov, akými sú hlavná autobusová stanica či letisko.
Jana Parkrová, Bratislava.SME, 12.10.2007
Príprava projektu trvá siedmy rok, začiatkom budúceho roka sa má začať stavať
Prípravy na prestavbu okolia Hlavnej stanice finišujú. Investor čaká na územné rozhodnutie, stavať chce začať začiatkom budúceho roka. Prestavba zviditeľní pôvodnú historickú budovu stanice.
Spoločnosť IPR ukončuje práce na projektovom riešení Predstaničného námestia. "V súčastnosti robíme meracie práce - geodeticky zameriavame existujúce stavby," povedal riaditeľ spoločnosti Igor Ballo.
Dodal, že výstavba celého komplexu by sa mala začať v prvých mesiacoch budúceho roka.
ZDROJ: Bratislava.SME, 12.10.2007 (viac info zajtra)
Už v najbližších mesiacoch sa začne niekoľko rokov pripravovaná komplexná prestavba Predstaničného námestia, ktorá je jedným z najvýznamnejších investičných zámerov na území mesta.
http://www.bratislavskenoviny.sk/54013/vystavba/prestavba-predstanicneho-namestia-sa-ma-zacat
Budapest-Keleti pu.
Budapest-Kel. pu.
Bp-K. pu. (to je vsak zamenitelne s Kelenföldom)
B-pest-Keleti pu.
B-pest-Kel. pu.
B-pest-K. pu. (to je vsak zamenitelne s Kelenföldom)
Bp-Keleti pu.
Bp-Kel. pu.
Bp-K. pu. (to je vsak zamenitelne s Kelenföldom)
(Bp vsak substrat pochopit nemusi)
Poslite to prosim niekto niekomu zo (ne-)zodpovednych na ZSR.
Uschovna batozin: http://www.uschovna.eu/ .
Zaustenia zo stanice aj do stanice.