Bratislava hlavná stanica a jej budúcnosť...
1. staničná budova (súčasné sídlo GR Žel.polície na Šancovej ul. č. 1) bola postavená v r. 1848 ako koncová pre trať Ba - Gänserndorf - Wien (Ba - Břeclav: 110 [ZCP 126]), zakrátko po dobudovaní trate Budapest - Štúrovo - Ba (130 [ZCP 120]) bola postavená i 2. budova, používaná až do súčasnosti. 3. budova "Sklenník" bola sprevádzkovaná v r. 1988 ako prístavba 2. budovy - jej dni sú však spočítané - bude zlikvidovaná pri 2-ročnej rekonštrukcii Predstaničného námestia, kt. by sa v súčasnosti (X/2006) mala začať. V r. 1883 vzniklo spojenie do žst. Bra-Rača (120 [ZCP 125,127]), kde bolo napojené na trať do Žiliny, a poslednou zapojenou traťou je od r. 1962 trať zo žst. Ba-Nové Mesto (132 [ZCP 127]).
Zo začiatku bola v stanici vykonávaná i na-/vy-kládka nákladných vozňov (existoval tu aj "vínovod" a nákladná lanovka z "Patrónky" - továrne na náboje v rovnomennej časti mesta), postupný nárast osobnej dopravy ju však úplne vytlačil do iných staníc. Tomu súčasnému už kapacita koľajiska nepostačuje, čo sa prejavuje pri každej nepravidelnosti "dominovým efektom" v meškaní vlakov, hoci by stačilo tak málo: viac vlakov presunúť k nástupištiam žst. Ba-Nové Mesto a Ba-Petržalka, ktoré po väčšinu dňa zívajú prázdnotou. Problémy spôsobujúce (i keď už len) prechádzajúce nákladné vlaky by mal vyriešiť tunel z Lamača popod vrch Kamzík na Briežky, avšak pre jeho finančnú náročnosť je jeho skorá realizácia nepravdepodobná.
Rušňové depo ako súčasť odstavného koľajiska bolo vybudované až po likvidácii toho pôvodného, ktoré sa nachádzalo v priestore súčasných nástupíšť 3 - 5.
Ďalšie informácie: http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm .
(Addams)
Samostatné diskusie o niektorých staniciach:
Bratislavský železničný uzol
Bratislava Filiálka
Bratislava - Nové Mesto
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Ďalšie odkazy:
http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm
http://www.iprslovakia.sk/slovak/projekty/06.html
9. máj 2005, Sp. zn.: 2005/05817-13/Li
O Z N Á M E N I E
Mestská časť Bratislava-Petržalka ... oznamuje verejnosti, že právoplatné rozhodnutie zo zisťovacieho konania vykonaného k zámeru:
„Nosný systém MHD, prevádzkový úsek Janíkov Dvor- Šafárikovo námestie“, ...je k nahliadnutiu na oddelení životného prostredia Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka, č. dverí 417 v stránkových dňoch.
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky vydalo 01.04.2005 ... rozhodnutie č. 192/05-1.6/ml, v zmysle ktorého sa bude predmetný investičný zámer posudzovať podľa citovaného zákona.
Vladimír Bajan, v.r.
starosta
Dátum vyvesenia oznamu: 09.05.2005
Dátum zvesenia oznamu: 01.06.2005
V civilizovanych krajinach je uplne normalne, ze vacsia rekonstrukcia uzlovej zeleznicnej stanice (Zurich HB, Budapest - zabudol som ktora: Nyug./Kel. pu., Paris-Montparnasse, ...) je vzdy spojena s viac ci menej komercnymi aktivitami - velka investicia sa musi z niecoho zaplatit. Mali by sme si uvedomit, ze zeleznicna osobna doprava je charitativna cinnost, ktoru musi niekto dotovat: mesto, stat, investor velkej stavby ... Netesi ma to, ale je to tak.
Nick: Vďaka za tip - pre tých, ktorí by to chceli vidieť celé pridávam link, aby nezabili toľko času vyhľadávaním ako ja: http://www.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?u=700000&id_org=700000&id=72609
Údaje o frekvencii cestujúcich sú tam zhruba nasledovné: v roku 1959-75 000 cestujúcich prekračujúcich hranice BA denne (v oboch smeroch), 1976 - 55 100, 1981 - 52 000, 1987 - 48 700, 1995 - 46 200. Vývoj medzi 1995-2005, ktorý by ma mimochodom zaujímal najviac, tam vôbec nie je, ale zrejme dosť kopíroval celoslovenský vývoj počtu cestujúcich na železnici - teda medzi rokmi 1995-2003 pokles o 35-40%. Prognóza na roky 2020 a 2030 uvádza pre zmenu len počty prichádzajúcich cestujúcich. Prečo nepoužili rovnakú jednotku, ako pri historických údajoch, teda počet v oboch smeroch, netuším. Takisto ma zaujalo, že počet prichádzajúcich a odchádzajúcich cestujúcich na jednotlivých staniciach sa aj z dlhodobého hľadiska líšil, niekde aj dosť výrazne. Pre zjednodušenie - ak chcete porovnať prognózu s historickými údajmi, zdvojnásobte čísla v prognóze. Variant A (stagnácia verejnej dopravy, rast individuálnej dopravy): 2020 - 20 000, 2030 - 20 000. Variant B (rozvoj verejnej dopravy): 2020 - 37 000, 2030 - 45 000.
Môj tip vychádzajúci z osobného pozorovania naplnenosti a dĺžky vlakov z/do BA v posledných 10 rokoch je, že už teraz je počet cestujúcich prichádzajúcich vlakom do BA nižší, ako mal byť v pesimistickom variante A v roku 2020 - bol by som veľmi rád, ak by tu niekto zverejnil aj presnejšie aktuálne čísla. A dlhodobé rozkopanie trate 120, ktorou malo podľa týchto údajov prichádzať do BA najviac ľudí, znamená už len ďalší klinec do rakvy... Otázka teda znie, či je vôbec v takejto situácii politicky priechodné navrhovať nejaké investície na rozvoj osobnej železničnej dopravy v okolí BA, navyše prechod financovania železničnej dopravy na VÚC bude mať zrejme za následok len ďalšie rušenie spojov a pokles počtu cestujúcich.
Neskumal som to detailne, ale snad to bude niekde tu:
Územný plán hlavného mesta SR Bratislavy - návrh
Doprava
Priatelia.
Poviem Vam, preco sa Pio do debaty nezapojil.
Dovod je jednoduchy. Podla mojho nazoru sa ani nejedna tak o prestavbu hlavnej stanice, ako o vystavbu noveho nakupneho centra. Hlavna stanica by potrebovala hlavne prestavbu kolajiska. Pokial som si vsimol, tak sa hovorí len o priestoroch od dnesnej stanicnej budovy az po krcmu Rychlik. O obchodoch, ..... Mozno sa mýlim, ale zda sa mi, ze to doprave ako takej moc nepomoze.
Viac sa k tejto téme nebudem vyjadrovať.
Ad Garin: "Na samotnej webovskej stránke Bratislavy sa diskusie nezúčastnil nikto."
Pravidelne sledujem vsetko co sa tyka BA a najma dopravy v BA..Bratislavske noviny, portal Bratislava.sk, Imhd- a tam vsade by teda mali byt info o novych projektoch.
K tomu zameru sa ludia mohli vyjadrit do nejakeho 18.1.2005. Ja som vsak do tej doby nepostrehol ze by sa o tomto projekte niekde pisalo! Zrazu to bolo v Bratislavskych novinach- aj s fotkami ako to ma vyzerat..Lenze pred 18.1.2005 to urcite nebolo...
A ze sa o tom nediskutovalo: ak bol napriklad na SME.SK clanok o vyrube stromov kvoli RIVER PARKU, hned k nemu bola diskusia s minimalne 200 prispevkami! A preto pochybujem, ze ak by bola na BRATISLAVA.SK diskusia o HL.ST tak by o tom nikto nehlasoval...(alebo bola "zahrabana" niekde aby ju nikto nenasiel:-)
Nižšie uvádzam oznam, ktorý zverejnil Magistrát Bratislavy na svojej webovskej stránke. Z neho vyplýva, že Magistrát pripravuje prestavbu Predstaničného námestia a nie prestavbu koľajíšť a príslušných zabezpečovacích zariadení, ani nerieši podobné otázky, pretože tie sú vo výhradnej kompetencii ŽSR. Ak máte na mysli tieto otázky, odporúčam smerovať svoje otázky na ŽSR, na odbor pre styk s verejnosťou, a tam iste uvítajú všetky vaše tvorivé nápady a myšlienky.
Projekty na prestavbu Predstaničného priestoru boli sprístupnené v hale Magistrátu a občania sa k návrhom mohli vyjadriť do dvoch mesiacov, t. j. do 1á. 1. 2005. Aj užívatelia portálu vlaky.net sa mohli zapojiť do občianskej diskusie o projekte Prestavby Predstaničného námestia a ja predpokladám, že sa naozaj zapojili, lebo vidím, že tu odzneli veľmi vážne a fundované výhrady.
Pokiaľ ide o podozrenie Magistrátu z korupcie, na to jestvujú právne páky, každý, kto má vážne podozrenie, že sa štátny orgán dopúšťa korupcie, má zákonnú povinnosť podať trestné oznámenie.
A teraz text Oznamu:
O Z N A M
Hlavné mesto SR Bratislava
v súlade s § 17 ods. 1 zákona NR SR č. 127/1994 Z.z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie v znení zákona č. 391/2000 Z.z. oznamuje verejnosti, že
navrhovateľ I.P.R. Slovakia, s.r.o., Železničiarska 13, 811 04 Bratislava 1
predložil správu o hodnotení
Predstaničný priestor Hlavnej stanice ŽSR v Bratislave
Do správy o hodnotení je možné nahliadnuť v dňoch od 18.11.2004 do 16.12.2004 na prízemí budovy Magistrátu hl.mesta SR Bratislavy, Primaciálne nám. 1, v priestoroch Služieb občanom. Verejnosť môže svoje písomné stanovisko doručiť Ministerstvu životného prostredia SR, Odbor posudzovania vplyvov na životné prostredie, Nám. Ľudovíta Štúra č. 1, 812 35 Bratislava do 2 mesiacov odo dňa zverejnenia správy o hodnotení (18.1.2005).
Miesto realizácie navrhovaného predstaničného komplexu je na pozemkoch s parc. číslami 23093/1,2,3,4,5,15; 23096/1,2,3,4,10,11,12; 21714/2; 7602; 21255; 21256; 21703/2,3; 23094/3,4; 21257; 21250; 21229/1,56; 21249; 21248; 21251/1 v intraviláne mesta Bratislava v Predstaničnom priestore Hlavnej stanice ŽSR v Bratislave, ohraničenom ulicami Pražská, Šancova, Žabotova, k.ú. a MČ Bratislava-Staré Mesto, územný obvod Bratislava I.
Účelom je vybudovanie a prevádzka predstaničného komplexu Hlavnej stanice ŽSR v Bratislave. V rámci stavby sa navrhujú obchodné centrá, hotel, priestory na kultúrne a športové aktivity, administratívne budovy, multifunkčná hala s kapacitou cca 3600 miest.
Predpokladaný termín začatia výstavby: v roku 2006
Predpokladaný termín začiatku prevádzky: v roku 2008
Ing. Stanislav Tokoš
vedúci ateliéru environmentalistiky
oddelenie územného plánovania
Magistrát hl. m. SR Bratislavy
oup@bratislava.sk
P.S. Na samotnej webovskej stránke Bratislavy sa diskusie nezúčastnil nikto.
Suhlasim s Nickom... Nemam nic proti novej vystavbe ale tento projekt povazujem za velmi zly. Cele mi to zavania korupciou Ba magistratu:(
Cely projekt je zamerany na vystavbu hotela, obchodov a kancelarii. Zel. doprave a MHD sa venuje okrajovo.
Hlavne vyhrady:
- neriesi problem kolajisk na Ba-Hl.st, ak tu maju v budocnosti prichadzat ICE alebo TGV vlaky, tak bez vyrovnania nastupistia to nebude mozne, (
- momentalna stanica je mala, cestujuci sa do nej kulturne nezmestia. Zburanie pristavby tento stav nezlepsi (navrhovna nova podzemna cast sa mi zda tiez mala).
- zle navrhnute eletrickove nastupiste, neskorumpovany urad by ho nikdy nepovolil (natupiste v obluku !!!)
- nepocita s nosnym MHD systemom :(
- ak to bude biznis centrum + hlavna stanica, tak sa tam ludia a auta uz prakticky nezmestia. Vid momentalnu situaciu na prazskej ulici.
- vyrub poslednych zbytkov zelene v centre Ba
To nakupne centrum, nie je nic vynimocne. Je to trend aj v Europe a je s tym suhlasim. Nieco take som videl v Norimbergu. Stanica naozaj zila, bolo to uzasne miesto s fantastickym dvojposchodovym koktejl barom, rychle obcerstvenia, obchody. Vsetko tam vonalo a bolo chutne. Nie suche miesto, kde je len hala a pokladne. Podobne bude vyzerat aj stanica v Prahe a inych mestach. Aj to je sposob ako prilakat ludi.
Zostáva Ti jediné, ako môžeš vstúpiť do deja, podľa sloganu ekologistov: mysli globálne, konaj lokálne. Tvojej akrivite nikto medze nestavia.
Addams: Dakujem za link...Tak ten projekt nevyzera az tak zle..Ani ten "mrakodrap" na zaciatku by tak nevadil, lebo vedla je uz teraz jeden postaveny..Len mi stale vadi to nakupne centrum, neviem ci by sa to malo davat dokopy so stanicou.. Tie elektricky pod zem su tiez dobry napad, len som v tom projekte nejak neobjavil kde sa maju otacat trolejbusy.
A tym metrom som myslel elektricku z petrzalky ktora ma ist v definitivnom rieseni pod zemou a ma prechadzat hlavnou stanicou. Viem ze to nebude az tak skoro ale predsa len by sa ta stanica mala spravit aspon "zhruba", potom by sa uz lahsie dala dokoncit cela trat. Lebo ak sa postavi nieco nove tak to o 10 rokov(a myslim ze ani o 100) kvoli elektricke burat nebudu..
Vseobecne sa mi zda, ze co sa tyka MHD, nikto z kompetentnych NECHCE zobrat na seba zodpovednost a uz konecne prijat dolezite rozhodnutia o MHD(zacatie vystavby nosneho systemu, alebo rezervovanie ploch pre jeho trasy, aby sa nestalo, ze v buducnosti ho uz nebudeme mat KDE postavit.)
Neviem si napriklad predstavit, keby vo Viedni v 70.rokoch neprijali rozhodnutie o stavbe metra. Asi by to tam teraz vyzeralo ako jedna velka zapcha
Zrejme je potrebná určitá rovnováha medzi rozumom a citmi a takúto rovnováhu potrebujeme dosiahnuť aj medzi našimi plánmi, ktorými meníme svet okolo seba a zosúladiť ich s prirodzeným poriadkom prírody, ktorý tu panuje milióny rokov.
Každá ľudská kreativita prináša živé obete. Aj prestavba hlavnej stanice. Ale ľudstvo sa po technickej revolúcii vydalo takýmto smerom a to vždy prináša aj problémy. Osobne som optimistický, pretože Bratislava slušnú a modernú staničnú budovu potrebuje a potrebuje aj pekné a funkčné okolie. Poznám veľa stavieb, kde investor zveľadil prostredie a krášli ju zeleň, kde šteboce vtáctvo.
Napokon, každý koniec je novým začiatkom. V prírode sme svedkami znovuzrodenia života každú jar.
Doplnenie:
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
Adresa: Kutlíkova 17, 852 12 Bratislava
Telefón (spojovateľka): 68 286 500:
(dostupnosť MHD: 78, 81, 85, 92, 97, 198)
Úradné hodiny: