809/810/811/812+prívesné vozne
Neviete niekto o podrobnostiach? Najmä o okruhoch(chladiaci, brzdový a palivový) a riadení.
Djexpres:
OK,no musíme nájsť ešte sponzora na PUR farby
810364 sa už zajtra objaví na trati Nové Mesto nad Váhom - Vrbovce a to na vlakoch 3104/3115p.
Sneh trakčáky na 811kach priam ničí,momentálne na nulový izolačný stav v Teplej stoja
811014,811021,811026 .. kurnik tomu hovorím prepracovaný a skúsenosťami z prevádzky premakaný konštrukčný celok.Nechápem ako mohla táto rada prejsť schvalovacím procesom .Jediné čo je na tej mašine dobré je predný a zadný hák
OK,no musíme nájsť ešte sponzora na PUR farby
810364 sa už zajtra objaví na trati Nové Mesto nad Váhom - Vrbovce a to na vlakoch 3104/3115p.
Sneh trakčáky na 811kach priam ničí,momentálne na nulový izolačný stav v Teplej stoja
811014,811021,811026 .. kurnik tomu hovorím prepracovaný a skúsenosťami z prevádzky premakaný konštrukčný celok.Nechápem ako mohla táto rada prejsť schvalovacím procesom .Jediné čo je na tej mašine dobré je predný a zadný hák
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/59519/
M2620209:
Kedy si stihol tú 364 vyfotiť ,veď som tam s foťákom nikoho pobehovať nevidel?
Som zvedavý na ten nový unifik :)
Ešte pridávam že sa zajtra objaví na vlakoch do Vlárskeho Průsmyku (3500 až 3507,3510 až 3523)a ak vydrží tak v piatok večer na 3528/3529,najneskôr v sobotu 3070 pôjde do domovského VP Nové Mesto nad Váhom.
810526 by mala odísť do Žiliny v sobotu.
Kedy si stihol tú 364 vyfotiť ,veď som tam s foťákom nikoho pobehovať nevidel?
Som zvedavý na ten nový unifik :)
Ešte pridávam že sa zajtra objaví na vlakoch do Vlárskeho Průsmyku (3500 až 3507,3510 až 3523)a ak vydrží tak v piatok večer na 3528/3529,najneskôr v sobotu 3070 pôjde do domovského VP Nové Mesto nad Váhom.
810526 by mala odísť do Žiliny v sobotu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/59305/
Nutnost řešení potřeby racionalizace osobní dopravy na vedlejších tratích s nižší frekvencí cestujících vedla počátkem 60. let k rozhodnutí rekonstruovat některé vozy řady 810 pro provoz pouze se strojvedoucím. Tak došlo v letech 1994 až 1996 k dosud nejrozsáhlejší úpravě "orchestrionů". Celkem 28 vytypovaných vozů bylo po provedení hlavní opravy v Pars Šumperk v Moravskoslezské vagónce Studénka podrobeno přestavbě, při níž byly dosazeny nebo upraveny tyto prvky:
* vozidlová radiostanice VS 47,
* informační systém pro cestující, umožňující hlášení zastávek,
* signalizace zastávek na znamení se zpětnou vazbou,
* výdejní okénko ve dveřích na stanoviště pro prodej a kontrolu jízdenek,
* nové sedačky na stanovištích,
* zvětšení prostoru stanoviště posunutím příčky dovnitř vozu,
* nové zařízení kontroly bdělosti strojvedoucího KBS-E.
První tři upravené vozy byly zkoušeny na tratích Lysá n.L. - Milovice, Kralupy n.Vl. - Velvary a Vranovice - Pohořelice. Zpočátku nesly rekonstruované vozy původní označení a teprve od ledna 1996 došlo k jejich přeznačení na řadu 809 se zachováním původních inventárních čísel. Přestože se tyto vozy i systém s nimi zavedený v dopravě osvědčily, bylo v roce 1996 rozhodnuto o jiném způsobu odbavování cestujících za provozu bez vlakové čety, s použitím výdejních automatů na jízdenky a znehodnocovačů jízdenek. Vozům upravovaným pro tento způsob obsluhy bylo ponecháno původní označení. Výdejní automaty a znehodnocovače jízdenek byly posléze namontovány i do vozů řady 809. V současné době (rok 2003) se však uvažuje o dalších rekonstrukcích na řadu 809. Důvodem je mj. únik tržeb při samoobslužném provozu.
Do současné doby se celkový počet vozů řady 809 snížil o jeden - motorový vůz 809.527-5 byl v roce 1997 zrušen a sešrotován po násilném poškození při nehodě.
1. 28.08.04 - Veselí nad Lužnicí: rekonstruovaný "orchestrion" 809.163-9 na Os 8709 do Českých Velenic
2. 03.07.04 - Vraňany: rekonstruovaný motorový vůz 809.358-5 jako Os 19622 do Libochovic
3. 29.04.03 - Hradec Králové hl.n.: rekonstruovaný motorový vůz 809.552-3 u 3. nástupiště
(text i foto vlastní, i když starší)
* vozidlová radiostanice VS 47,
* informační systém pro cestující, umožňující hlášení zastávek,
* signalizace zastávek na znamení se zpětnou vazbou,
* výdejní okénko ve dveřích na stanoviště pro prodej a kontrolu jízdenek,
* nové sedačky na stanovištích,
* zvětšení prostoru stanoviště posunutím příčky dovnitř vozu,
* nové zařízení kontroly bdělosti strojvedoucího KBS-E.
První tři upravené vozy byly zkoušeny na tratích Lysá n.L. - Milovice, Kralupy n.Vl. - Velvary a Vranovice - Pohořelice. Zpočátku nesly rekonstruované vozy původní označení a teprve od ledna 1996 došlo k jejich přeznačení na řadu 809 se zachováním původních inventárních čísel. Přestože se tyto vozy i systém s nimi zavedený v dopravě osvědčily, bylo v roce 1996 rozhodnuto o jiném způsobu odbavování cestujících za provozu bez vlakové čety, s použitím výdejních automatů na jízdenky a znehodnocovačů jízdenek. Vozům upravovaným pro tento způsob obsluhy bylo ponecháno původní označení. Výdejní automaty a znehodnocovače jízdenek byly posléze namontovány i do vozů řady 809. V současné době (rok 2003) se však uvažuje o dalších rekonstrukcích na řadu 809. Důvodem je mj. únik tržeb při samoobslužném provozu.
Do současné doby se celkový počet vozů řady 809 snížil o jeden - motorový vůz 809.527-5 byl v roce 1997 zrušen a sešrotován po násilném poškození při nehodě.
1. 28.08.04 - Veselí nad Lužnicí: rekonstruovaný "orchestrion" 809.163-9 na Os 8709 do Českých Velenic
2. 03.07.04 - Vraňany: rekonstruovaný motorový vůz 809.358-5 jako Os 19622 do Libochovic
3. 29.04.03 - Hradec Králové hl.n.: rekonstruovaný motorový vůz 809.552-3 u 3. nástupiště
(text i foto vlastní, i když starší)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/58015/
Vsak ten motor je hrúza ale este nájdu také po celom Slovensku.A teraz v Pleivci budú vykonávat MH opravy 810 kov?A inác Plesivcania svoje masinky len tak lakujú z nudy.Moj kamarát gweiss mi predstavil nedávno ze tam lakujú len tak ked nudia no vsak 810 453 v minulom roku dostatl 3 krát novy lak.Keby o vsetkych masinkách tak starali tak by sme tu mali prekrásné veci.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/57610/
Asi som to prehnal s tou kritikou 811,viem že máš k tej rade blízky vzťah takže mi prepáč tie moje odsudzujúce slová ..veď ja ich mám tiež rád,no štve ma to že nebola využitá šanca niečo vylepšiť ale zase len experimentovať a začínať od nuly.
Keď to zoberiem z pohľadu cestujúceho pretože kôli nemu mal byť ten vozeň vyvinutý tak dosť podstatné mínus okrem toho že je to dvojosák na ktorom cítiš každý koľajový spoj je sakra málo miesta na nohy ak vo štvorke/šestke oproti sebe sedia ludia .Proste ak máš cca 170cm a viac tak nevieš kam si dať kolená...výhoda jedine ak oproti tebe sedí nejaká kočka :).Voči 810 je plus to že sú vyššie opierky.Ďalší a to dosť závažný problém je v zime kúrenie a v lete vetranie.Na kúrenie dosť vplýva aj pracovná teplota SM takže ako je nastavené chladenie tak je teplo aj oddiele,to sa dá ovplyvniť,to by som vynechal.Problém je rušivý hluk motorčekov kúrenia ak idú na plno a hlavne ich vysoká poruchovosť .Ďalej vykurovací agregát ktorý dosiahne top teplotu a vypadne z prevádzky do ktorej sa musí ručne nahodiť ..ideš do kopca,termostat ti ho vyhodí,ideš následne dlhší spád ,teplota klesne a v oddiele je rázom zima.Super kvalitu dosahujú aj dvojité okná v ktorých by si si mohol urobiť akvárko ..výhoda jedine pri nočných jazdách keď nie je za oknami nič vidieť tak si aspom robíš rysky pokiaľ vylezie hladina vody pri rozjazdoch a brzdení.Veľkou kvalitou ovplývajú aj kľučky do oddielu ..neni nad umelú hmotu ..možno ich vyrobili soudruzi v NDR.Ďalej zarátajme že po otvorení dvier do oddielu dostane cestujúci sediaci na kraji peknú ranu :)
Ďalší uhol pohľadu je obsluha .. výrobca akosi pozabudol že HV 811 nie je riadene počítačom ale že tam sedí človek.PLatí to isté ako pre cestujúcich..málo miesta na nohy,na osobné veci,nedostatočné kúrenie v zime a sauna v lete.Plus voči 810 je pult (okrem umiestnenia ručnej brzdy),ovládacie prvky a hlavne osvetlenie stanovišťa.Ďalej mohla byť v KBS(kontrola bdelosti strojvodcu) možnosť navoliť režim záves alebo vypínač húkačky v polohe test ..ono ísť na závese 1,5 hodiny a počúvať ten blakot pri každom pohybe palivovou pákou je na psychynu.Občas by sa využilo aj pieskovanie.
Čo sa týka údržby,tak to je kapitola sama o sebe.Čo číslo to "prototyp" a obvzlášť 811006 ktorú asi vyrábali s nejakou pokazenou šublerou.Veľakrát nie je možné medzi mašinami vymieňať funkčné celky pretože nepasujú.Problém je aj zháňanie náhradných dielov ale to je vec skladu.Čo sa týka samotnej konštrukcie vozidla tak problém číslo 1. je riešenie chladenia TM o ktorom som už písal -ak je na trati sneh tak sú mašiny v háji.Na 811020 nepomohla ani reko(prirobené ofukovanie TM),po sňatí údržbárskeho oplechovania sa vylial z každého TM asi litrík vody ..klobúk dole pred kvalitou TM že dokážu v takom stave koľko toľko pracovať.Problém 2. sú krátke vahadlá brzdového ústrojenstva ..akonáhle došlo k opotrebovaniu zdrží tak priečka oprela o trakčáky a mašina nebrzdila ..riešilo sa to prerábkou predĺžením vahadiel.Problém 3. sú vodoznaky stavu hladiny vodného okruhu ..nerozoberateľné a takisto nevyčistiteľné.Problém 4. v studenom stave mašina stečie z vody ..pryžové prepojky nie je možné nijakým spôsobom upevniť tak aby neprepúšťali ..bežný úbytok pri odstavení medzi výkonmi je 5-10L vody čo je pri naplnení okruhu nemrznúcou zmesou do -15 stupňov celzia dosť drahá položka.Problém 5. je samotná elektrika a elektronika,vypadávanie relátok z podstavcov,poruchovosť relátok,poruchy požiarnych sond,poruchy čidiel a tým ovplyvňovanie regulácie výkonu,tu bolo prevedených mnoho reko a núdzových okruhov.Problém 6. je nedostatočné chladenie SM v letných mesiacoch,čo odniesli posledné leto 811021 a 811026.Ďalšie časté poruchy sú reťazová spojka+ rozety.Nevhodne sú umiestnené aj húkačky ..pri zasneženej trati sa do nich dostáva sneh a prestávajú byť funkčné.Bočné oplechovanie ..ak zastaví MV na vyvýšenom peróne tak sa do silovej časti elek