Predaj lístkov cez internet a telefón
Keďže nedávno bol zavedený predaj cestovných lístkov ZSSK cez internet, tak som sa rozhodol, že ho otestujem. Nemám v pláne žiadnu cestu IC a nechcem míňať peniaze, tak som rozmýšľal, že ako na to. Tak mi napadlo kúpiť lístok z Bratislavy - Hlavnej stanice do Bratislavy - Petržalky. Zvolil som všetky parametre, vlak 29.10. IC Gerlach. Zvolil som IC Super Plus, hoci ten sa smie kupovať do 14 dní pred odchodom. Systém nemal námietky. Čo bolo zaujímavejšie, celková suma bola 15 Sk, čo mi až tak nevadilo. V tom momente mi nenapadlo, že na mnou zvolenú trasu vlastne v skutočnosti existuje len IC Standard a stojí 68 Sk. So zvoleným IC Super plus na trase, kde sa vlastne ani lístok cez internet nemá dať kúpiť(je to nepovinne miestenkový úsek a lístok je len na povinné) som teda zaplatil cez internet banking tých 15 Sk. A to nehovorím, že IC Super Plus na tú trasu ani neexistuje a navyše systém nemal námietky, že kupujem ten lístok neskôr ako 14 dní vopred. Tieto veci ma vtedy však vtedy nenapadli.... Po zaplatení som klikol na tlačítko pokračovať. Otvorila sa stránka, kde bolo napísane "Chyba - Nemôžem poskytnúť informácie". Tak isto mi prišiel mail s tou istou hláškou. Tak sranda pokračovala :-) :-) Keďže som si bol vedomý, že niečo nie je v poriadku (buď ten predaj nejde vôbec alebo nejde kvôli "šialenej" trase, ktorú som zvolil), tak som zavolal do kontaktného centra, ktorého číslo tam bolo uvedené. Operátorky sú tam veľmi ochotné. Vysvetlil som im, že čo mi to spravilo, a hovorili, že problém môže byť v tom, čo som už vyššie popísal. Potom sme sa dohodli, že sa na to pozrú a zavolajú mi. Tak mi zachvíľu zavolali. Preposlali mi znovu ten mail s informáciou o lístku. Opäť však prišiel ten istý mail s chybou. Operátorky mi potom povedali, že podobný problém sa už vyskytol predtým a vraj ho výpočtové stredisko rieši. Potom o 21:00 mi zavolali, že výpočtové stredisko problém vyrieši až ráno. ;-) Ráno mi opäť prišiel mail, zase s chybou. ;-) Neskôr ma kontaktovali a zistilo sa, že nastalo niekde u nich drobné nedorozumenie a preto len preposlali starý chybný mail. Chybu vo výpočtovom stredisku vraj teda zistili. Bolo to kvôli tomu, čo som popisoval vyššie, teda úsek kde sa lístok kúpiť nedá. Poďakovali mi, že som im našiel chybu, popísali problém a vraj mi vrátia peniaze. ;-) Takže systém je skutočne len v pilotnej prevádzke a teda sa nečudujem, že sa smie lístok kúpiť len 8 dní vopred. ;-) "Asi" aby sa mohli odstrániť problémy. ;-) Inak skutočne som veľmi prekvapený ochotou operátoriek v centre. ;-) Na ZSSK by som to nepovedal. ;-)
... no veď práve za súčasného stavu sa to zvládnuť nedá, ale zrejme to bude nejako ošetrené však nechajme sa prekvapiť čo ukáže prax
jencik
... akých 72 hodín? Lehota na predaj lôžkových a ležadlových lístkov z iKVC je 2 hodiny, cez internet sú to 3 hodiny ... a tá lehota je potrebná na to aby sprevádzajúci personál ubytovacích vozňov mohol tie miesta pripraviť, oddiely na lôžku sú upravené štandardne na T3 (trojmiestne), na Double alebo singel to treba posklápať ... inak po tej uzávierke je možné voľné miesta zakúpiť priamo vo vlaku u sprievodcu ubytovacieho vozňa, táto možnosť by odpadla ak by sa miesta predávali až do odchodu (myslím že na vozne idúce do Ruska to tak funguje) ...
... no a práve preto je potrebné nastaviť systém tak aby sa predišlo škodám a nebolo ho možné zneužívať ... zmysel môjho príspevku bol práve v zamyslení sa nad prevenciou nakoľko je naivné sa domnievať že ľudia sa zmenia z jedného dňa na druhý - nepísal som to preto aby som ponúkal návody na zneužívanie ITD prípadne sa chválil tým ako systém obísť ...
... takže ak tomu dobre rozumiem už nebude potrebná synchronizácia dát na elektronických zariadeniach ktoré používajú vlakové čaty na výdaj CD , ale všetko bude fungovať bezdrôtovo a online tak to klobúk dole
mino66621
... len škoda že sa rušia ITD vo forme SMS správ ... inak tie zmeny budú hodnotené zväčša pozitívne si myslím
... no a mňa by úplne seriózne zaujímalo hlavne ako sa chce zamedziť zneužitiu používania týchto dokladov pretože mi stačilo len krátko pouvažovať a hneď ma napadlo niekoľko spôsobov ako by sa to dalo .... tak napr. ak si vytlačím ITD dvakrát a jeden použijem vo vlaku ktorý pôjde o 30 minút po jeho predaji tak ako sa zamedzí aby som ten istý ITD nemohol použiť vo vlaku ktorý pôjde o hodinu alebo o dve nanovo???
http://www.zssk.sk/fileadmin/dokumenty/2012_pdf/emil_mobil_letak_.pdf
Cez portál www.slovakrail.sk sa v súčasnosti lístok do Rakúska zakúpiť nedá. A pokiaľ ide o druhú otázku tak vyslovene sa takto lístok zakúpiť nedá ale prostredníctvom voľby "priobjednanie" si môžeš zadať konkrétne miesto a vozeň - príklad chceš miesto 45 do vozňa 7 tak zadáš vozeň 7 a trebárs miesto 46 tak systém ponúkne najbližšie miesto 45 za predpokladu že je voľné.
druha otazka: onoho casu sa dal kupit listok cez internet tak, ze som si vedela vybrat podla zobrazenia vozna konkretnu miestenku, napr. vozen c.4, miesto c.12....???
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/stop-predaju-cez-internet
... nemá niekto záujem...???
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/vyzva-zssk-k-predlozeniu-navrhov
http://www.zssk.sk/sk/aktuality/docasne-obmedzenie-vyhladavania-vlakoveho-spojenia-a-predaja-cez-internet
Od 1. září rozšířily České dráhy svoji nabídku na prodej jízdních dokladů přes eShop ČD. Mimo jízdních dokladů eTiket, SporoTiket, eLiška a jízdenek na všechny vlaky vyšší kvality, rychlíky a spěšné vlaky, tu nyní prodávají také jízdenky na osobní vlaky.
Uspořit čas čekáním u pokladny může od začátku zářístředy každý, kdo chce cestovat osobním vlakem. Vedle oblíbených elektronických nákupů jízdenek do zahraničí či eLišky rozšířily České dráhy nabídku o nákup prodej jízdních dokladů prona regionální spoje. V průběhu měsíce však plánují další rozšíření. Každý si tak v brzké době bude moci zakoupit přes eShop ČD síťové jízdenky SONE+ (ve variantě pro osobní a spěšné vlaky nebo pro všechny vlaky), síťové jízdenky ČD Net (ve variantě jednodenní nebo týdenní za zákaznické či obyčejné jízdné), dále přepravné pro psy (ve variantě pro jeden vlak nebo pro jeden den) či doklad pro zavazadla (ve variantě pro jeden den). České dráhy chtějí dalším rozšiřováním svých nabídek zkvalitnit a zpříjemnit všem svým cestujícím zákazníkům cestování vlaky.
Jízdenku si může každý zakoupit po registraci na stránkách www.cd.cz/eshop za těchto podmínek:.
• Vnitrostátní doklady lze zakoupit nejdříve 60 dnů a nejpozději 30 minut před odjezdem vlaku z nástupní stanice, eTiket do zahraničí a SporoTiket pak nejpozději 3 dny před odjezdem vlaku.
• Jízdní doklady zakoupené prostřednictvím eShop ČD jsou vystaveny na jméno, jsou nepřenosné a platí pouze s platným osobním průkazem, jehož číslo cestující uvedl.,
• Nákupem jízdního dokladu přes eShop ČD ušetří cestující 3 % z jízdného.
Kateřina Šubová, regionální mluvčí ČD pro Moravu