Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
A cestujúcich, ktorí vedia, že 3. koľaj podľa železničiarskeho počítania je v Cíferi 1. koľaj od budovy, ste si mohli spočítať na prstoch oboch rúk. Našťastie na 3. od budovy= po železničiarsky druhej bolo jasné, že to nezastaví, lebo stojaci RR 704 a neprítomnosť perónu. Takisto bolo jasné, že nezastaví pri 2. peróne, keďže ten blokovala 3804. Ale úroveň informovania cestujúcich okrem info od dozorcu dopravne(priame hlásenie bolo od nejakej staršej tety, službu v Dop. kan. mal pán a na pokladni bola mladá kočka) mizivá.
V novom GVD vymysleli pre Os 7802 rýchlejšiu jazdnú dobu, s príchodom do Popradu o 7:17 hod., doposiaľ to bolo 7:19 hod. Tento vlak nemá šancu túto jazdnú dobu splniť.
Prvým faktorom je vlak LeoExpress 1358, vďaka jeho permanentnému rannému meškaniu 7802-ka vždy vyfasuje 7-10 minút. Kým doteraz bolo TEŽ-ku ako tak možné stihnúť (jazdila 7:31 hod.) odteraz to bude čoraz ťažšie.
Kvôli zdržaniu LeoExpressom totiž nastáva aj sekundárne zdržanie vlakom REx1765 Poráč, ktorý v SNV dostane prednosť na vjazd do stanice, a 7802 čaká na vchode, pokým nevypravia spomínaný Poráč.
No a v konečnom dôsledku do tretice v neprospech 7802-ky hovorí aj skrátenie pobytu v SNV, pred tým 2 minúty, teraz iba jednu minútu. Týmto vlakom každé ráno cestuje mnoho ľudí do SNV, či už za prácou alebo školou. Len výstup cestujúcich trvá 2 minúty, nie že výstup, nástup a výprava vlaku. Potom má 7802 na konte 12 minút ako dnes, a pokiaľ by šiel R602 načas, bolo by to ešte vo Vydrníku do boku a ďalšie predchodenie.
Keď si to tak zhrniem, na to, aby 7802-ka bola v Poprade o 7:17 hod., je vlastne potrebný zázrak.
Otázkou teda je: Načo bolo dobré posúvať vlaky na sieti TEŽ o 4 minúty skôr? Čo tým získali? No dnes evidentne nič, teda vlastne niekoľko nahnevaných zákazníkov.
Rýchlejšia jazdná doba Os 7802 bola dnes opäť o 12 minút pomalšia, a šance aj do budúcna stihnúť vlak TEŽ nie sú príliš optimistické. Pričom rozhodnúť sa v SNV radšej pre 602-ku nemusí priniesť požadovaný efekt.
Tiež si spomínam že nápoje v sklenených fľašiach sa vozili do obchodov autobusmi, pretože na bežnom nákladnom aute by doviezli len črepy.
Pamätám aj zimu 1981/82, keď som bol na vojne v Liptovskom Mikuláši a keď tam moja manželka prišla za mnou, tak rýchlik Tatran kvôli snehu meškal 24 hodín.
Spomienkový optimizmus funguje.
A tento demokratický sa čím líši?
Máš plnou pravdu. Komunismus byl po politické stránce zločinecký režim, za zapálení adventní svíčky na věnci nebo veřejné zpívání koled následoval výslech u politického pracovníka na MNV... Na půlnoční na Boží hod před kostelem spoustu tajných se zápisníčky, ale dali se poznat....
Ale železnice fungovala mnohem lépe jak dnes. Rok 1979 - kruté mrazy, na Nový rok pokles teploty z +15 na - 20 st. během jediné silvestrovské noci a následné mrazy celý leden (január). Byly 3 týdny mimořádných prázdnin, jako středoškolák v předmaturitním ročníku jsem to velmi vítal. Vlaky ale jezdily úplně v pohodě celou dobu (načas a bylo v nich i teplo) a za 3 týdny jsem projezdil všechny významné zimní hory ČR i SR a vše fungovalo bez problémů - doprava, zásobování - nikdo se nevymlouval na zimu, mrazy, neprojeté, zaváté cesty apod. Troleje v těch mrazech občas padaly, ale dokázali to opravit mnohem rychleji jak dnes, nemuselo se čekat, až to nějaký papaláš odklepne a schválí. Skutečně paradox s dnešní dobou....
5:56 prichádzam na stanicu, však lístok mám, tak 2003 by som mal stihnúť. Na nástupišti zatiaľ písali 2003 bez meškania.
Zarazí ma však, že na odchode smer TT vidím červenú a vlak v nedohľadne. Potom vyhlásia +5. Následne pustia 3004, nadlho posledný takmer včas idúci vlak, síce vykopávka, ale aspoň išiel načas. Potom vyhlásia +10, následne myslím aj +15 a ohlásia technické príčiny. Vtedy pán dozorca dopravne vyjde na nástupište a ľuďom, čo tam stoja v nádeji, že však to každú chvíľu príde, povie, že vlak do LEO tak skoro nepríde, lebo pred Báhoňom je niečo s trolejom. Tak sa presúvajú do čakárne, ktorá sa medzitým slušne zapĺňa aj vďaka cestujúcim čakajúcim na 3804.
Následný sled udalostí:
2003 vyhlásia +30.
Volám otcovi, nech s vlakom 7:02 do BA nepočíta(3006), lebo naň točí náš vlak, ktorý ešte stále neprišiel. On, že už ide na stanicu.
Prejdú R 601 a RR 702.
3006 vyhlásia +30.
3804 zvýšia na +20.
Staničná čakáreň stavaná na čakajúcich na 1 vlak sa slušne zapĺňa-
2003 zvýšia na +50.
2003 zmizne z tabule, niektorí hovoríme, že asi ho rovno odriekli, a dúfame, že 2005 pôjde načas. Trpký omyl.
Niekedy medzitým príde na 2. koľaj od budovy opraváčik.
2003 sa vráti na tabuľu s +50.
Cestujúci sa nahrnú na 2. nástupište.
Pán dozorca dopravne príde ohlásiť, že REX do BA zastaví v Cíferi. Tak väčšina ľudí, čo chcela ísť na 3804, nastúpia do neho, i keď stojí ešte pred perónom. Asi po 5-10 min. sa pohne bezo zastavenia pri riadnom peróne.
To sa už začínajú trúsiť ľudia. a najmä žiaci, čo chceli ísť na 2041. tá sa na 2-riadkovú tabuľu nezmestí, takže ju iba v rozhlase vyhlásia s postupne 15, 20, 30, 35 min. meškania.
Od Báhoňa po dlhom čase príde rakúsky rušeň- číslo som nenašiel- bez zberača, takže motorový. Kde ho zohnali a ako ho pretiahli, netuším.
Rakúsky rušeň ešte v okolí stanice manévruje, ale vlak nám žiadny nepriviezol.
Je sedem hodín, na stanici začína byť už aj vonku riadne plno.
2003 už píšu s +60, neskôr s +70.
Asi 7:10 ohlásia po dlhom čase v rozhlase zastavujúci vlak- 3804 príde k druhému nástupišťu. O pár minút príde a ďalej sa ani nepohne.
Nervozita narastá, v stanici sa už tiesnia ľudia od 3 vlakov- 2003, 2041, 3006.
Prichádza RR 704. Keďže na 2. nástupišti ešte trčí 3804, na 1. je aktuálne opraváčik a na 2. koľaji od budovy je rakúsky rušeň(resp. naopak), máme s výnimkou nakládkovej koľaje plnú celú stanicu.
Po nejakom čase zvýšia 2003 na 80 a potom 90.
3804 tiež zvyšujú metódou koliečok salámy.
Prichádzajú ľudia na 2005. Tej zatiaľ hlásia +15. Stanica aj priestor pred ňou je totálne plný.
Je 7:30 a pán dozorca dopravne konečne oznamuje, že 1721 tu mimoriadne zastaví. Medzitým sa v rozhlase ozve odrieknutie 2041, k čomu sa Twitter nepriznal.
Ozvú sa aj ďalšie zvyšovania meškaní.
7:40 konečne po *160* minútach objaví v cíferskej stanici prvý vlak smer TT, ktorý zastavil pre nástup cestujúcich. To tam ešte stále je 3804 aj 704.
Nastupujem a som rád, že po 100 minútach státia sedím.