Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
RE mbican:
Reagujem na tvoje slova:
"Priatelia, tu sa teda spravodlivosti nedockame....To nie je pripojny vlak, Nemate narok na vratenie penazi, A co vam to mam zaplatit ja?, Chodte za vypravcom a on potom povie: Chodte na informacie..." Ja si myslim, ze sa spravodlivosti dockame, lebo staci si v osobnej pokladnici pytat k NAHLIADNUTIU PPTZ a precitat si svoje prava. Ak na to nieje cas, tak sa dodatocne stazovat na postup pracovnikov ZSR A ZSSK, lebo iba tak sa da vyriesit problem, ak zamestnanci NEOVLADAJU PREDPISY (aby o tom vedeli ich nadriadeny a neopakovalo sa to v buducnosti). Nabuduce si uz daju urcite pozor, lebo nikto nechce prist o premie a radsej si precita PPTZ, aby spravne informoval zakaznika a NEPREHANAL HO OD DVERI K DVERAM. Ved zamestnanci ZSR a ZSSK maju sluzobne telefony, tak nech trochu prajavia iniciativu a pomozu v situaciach, ktore ZAVINILA ZELEZNICA.
"Treba sa len hadat a poriadne ovladat PPTZ" Je pravda, ze treba byt vzdy tvrdohlavy, a ziadat od zamestnancov zeleznic, nech dokazu svoje tvrdenie v PREDPISE. Ak to neukazu, to znamena ze pravdu nemaju.
"Jedine co pomaha je poznat PPTZ, stazovat sa, vyhrazat sa, ale slusne, lebo ked som sa raz vyjadril, ze na zeleznici je bordel, tak tu to plati dvojnasobne.... " PPTZ poznat netreba, staci zamestnancom zeleznic povedat, nech ukazu na co maju narok zakaznici. Ak tak neurobia, znamena to, ze su NEODBORNICI, NEKOMPETENTNI, ze sa u pracu nezaujimaju.
Stazovat sa treba aj pri pochybnostiach, ci je zakaznik v prave. Ak by zeleznice komunikovali so zakaznikmi na VYSOKEJ URO
RE S@fino:
Reagujem na Tvoje slova :
"Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie." Nieje to pravda, na www.slovakrail.sk je predpis PPTZ, a v casti o IC/EC vlakoch je o nahrade skody zmienka LEN O VRATENI PENAZI AK IC/EC NEMA FUNKCNU KLIMATIZACIU alebo v zime NEFUNKCNE KURENIE,
inac vcera 12.10.2004 meskal IC 403 okolo 100 min do Kosic, lebo v Krompachoch sa pokazil rusen. Napr. do Presova cestujucich priviezol R Cracovia, a osobne vlaky smer Humenne a Bardejov cakali v Presove na pripoj od IC 403 120 min. Pravidelny odchod mal humensky a bardejovsky vlak z Presova 22:56 no odiseil az 00:56, to mali cestujuci iduci z prace domov radost, ze musia cakat na pripoj od Kysaku ...
Mam niekolko podobnych skusenosti a vsetky sa riesili rovnako: To nie je pripojny vlak, Nemate narok na vratenie penazi, A co vam to mam zaplatit ja?, Chodte za vypravcom a on potom povie: Chodte na informacie...
Treba sa len hadat a poriadne ovladat PPTZ a najma bod, kt. je o strate pripoja. Ak sa nedate znechutit, mozno vam to vyjde. Mne to raz vyslo. Cestoval som osobakom z Puchova do ZA. ten ale meskal 33minut po ZA a dve minuty predtym bol vypraveny vlak zo ZA na Vrutky!!!
A tak som isiel za vypravcom, ten ma poslal do vydajne CL, odtial za vypravcom, ten na informacie,... a tak som behal po stanici asi 20 minut. nakoniec som na informaciach zahlasil, ze chcem podat staznost, lebo mam narok na prepravu vlakom vyssej kategorie ak to urychli moj prichod do cielovej stanice. To je presne v PPTZ. Islo mi vtedy o prepravu R, lebo dalsi osobak isiel az za 90 minut. Pani z informacii niekomu volala, potom ma poslala za vypravcom a ten isiel so mnou po prichode rychlika za vlakveducim a povedal, ze mam narok na prepravu bez priplatku.
Jedine co pomaha je poznat PPTZ, stazovat sa, vyhrazat sa, ale slusne, lebo ked som sa raz vyjadril, ze na zeleznici je bordel, tak tu to plati dvojnasobne....
A to este bude sranda, ked zeleznica bude musiet prijat zakon na odskodnenie cestujuceho pri meskani a strate pripoja. Ak ste nieco take uz videli, tak mi date za pravdu, ze su tam: zabezpecit ubytovanie, stravu, iny vlak, vratenie casti penazi pri meskani.... len sa na to vzniesla vlna kritiky v ramci zeleznic v Europe.