Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
mašina sa podľa Murphyho zákonov kazí vždy v tú najnevhodnejšiu chvíľu
ad:mbican
To celé je pravda ten R607, bol zmeškaný z titulu ŽSR (organizačne to nezvládli), pretože výpravca nemal kontrolu nad výhybkou už dobrých 7 min. pred odchodom vlaku R 607, a keby sa to aj stalo priamo pri stavaní vlakovej cesty, tak to nemalo trvať 40 min. a o tej informovanosti pomlčím, naozaj sme nič nevedeli, akurát som bol vpredu takže viem, mysleli sme si, že čakáme nejaký prípoj z ČD ale po 10 min. sa to zdalo aj nám čudné.
ad:Romik
Keby ste volakto chcel vidieť fotky ako pekne a hlavne presne trafil ten jelen vzduchojem, pošlite mail, pošlem foto z 350.020. Ináč, mašina ostala neschopná práve pre utrhnuté 3 zo štyroch upevńovacích skrutiek hl. vzduchojemu, takže ten ostal visieť len na bezpečnostných závesoch. ono to nie je až taká sranda, keď mašina volačo "sejme" v 120 km/h.
ad: bubo
To meškanie nie je príjemné, ale nechcem o tom diskutovať. Chcem sa len vyjadriť k tej zálohe mašín. Firma, ktorá by mala povedzme v každej tretej stanici zálohu "pre istotu" nemá šancu prežiť. Boli by to obrovské finančné náklady vyhodené do vzduchu. Nie priame ale nepriame. Mašina, ktorá nezarába mi je nanič. Však preto tam je rušňový dispečer aby bol promptný. česť niektorým a takisto volaktorích by som do minúty poslal kade ľahšie.....
mne sa stalo ze vlak meskal iba raz> isiel som z bratislavy 9.50 tusim r 604 dargov, o 9.47 pristavili supravu, ludia nastupili a potom uz len 362 sibrinkoval s pantografom hore dole, daco riesili. Zacinali sme meskat, stanicna teta to vytrubila a prisla 240 a odtiahla nam masinu... nakoniec sme po 20tich minutach vyrazili s druhou 362kou. Skoda ze rusnom nerozumiem, lebo nechapem co sa mohlo pokazit tak, ze supravu este na nastupiste dotlacil ale potom uz neodjel. Vie mi niekto povedat?
OK, priznávam, že vypravovaniu vlakov nerozumiem... Nie som výpravca. Ale pôjdem na to z druhej strany - ako cestujúci. Vidím, že slovenskí aj českí colníci vystupujú z vlaku hneď po zastavení vlaku v Kútoch. Ale nič sa nedeje ani po nástupe a výstupe cestujúcich. Pripomínam, že prichádzame do stanice včas (podľa pravidelného príchodu), máme pobyt cca 4 min. Ale čo sa stane? Nič! Vlak stojí, nič sa nedeje (žeby podpis niekoľkých colníkov trval tak dlho?), minútka k minútke, a zrazu máme sekeru 15 min. Z pohľadu cestujúceho ma vôbec nezaujíma kto sa má kde podpísať, a čo sa má kde spraviť! Pre mňa je podstatné prísť včas tam, kam chcem, a stihnúť popr. prípoje! A ak to nejde inak, tak upravím grafikon tak (ak to je vôbec možné), že si tam pre istotu nechám "čas", pre mňa-za mňa aj 30 minút, ak som taký neschopný, že nestíham. Ako je možné, že opačným smerom (v Břeclavi) sa toto nedeje?
Konkrétne ide o EC 171, ktorým každý piatok prechádzam tými nešťastnými Kútami.
Ešte dodatok: v tom čase (ak ideme načas) žiaden vlak osobnej dopravy neprichádza do stanice, tzn. je tam úplne mŕtvo. A čo už len na Slovensku má vyššiu prioritu (ak by chcel niekto oponovať nejakým iným druhom vlaku), ak nie vlak osobnej dopravy, a vlak "najnajvyššej" kvality a kategórie - EC?!
Uz som to tu niekde pisal, stalo sa to asi pred dvoma tyzdnami v Zline, pri R 607. Zo Ziliny sme odisli zmeskany o 40 minut. A co sa stalo? O tom nevedel nikto: cestujuci, vlakveduci, sprievodca a ani rusnovodic. Vlakovy rozhlas nic nezahlasil!!! Z prveho nasupista nas obehol osobny vlak na smer Ruzomberok a mnoho cestujucich sa mohlo pozerat len z okna a pytat sa, Boze, preco som hned nenastupil na ten osobak? ved uz som mohol byt doma...
Isiel som za vypravcom. POvedal, ze su pokazene vyhybky na vrutockom zhlavi a ze nas vlakovy rusen odposunuje na blavacke zhlavie a vojdeme do stanice cez prve nastupiste... Aj sa tak stalo, ale az po 40 minutach!!! Co robili tak dlho? A pritom nebolo potrebne pouzit ziaden rusen, lebo bol vlakovy, vlakova cesat bola prazdna, posunovaci fajcili a debatovali na perone.....
Tak komu prisiju tych 40 minut na vrub?
ja chapem, ze ked sa nieco neocakavane stane, meskanie vznikne, ale danu situaciu treba aj pohotovo riesit.
Zastanem sa aj ja výpravcov v Kútoch,lebo tí určite nespia,ak odchádzajú vlaky zmeškané z Kútov tak je to určite z viny colných orgánov,príp.pre tech.závadu na vozni,výluky a pod.Určite nie preto,že sa výpravca venuje iným činnostiam,ono by ste sa čudovali teraz keď dispečeri nemajú čo robiť ako sa prísne bazíruje na dodržaní GVD,hlavne u EC vlakov,konkretne napr.v N.Zámkoch dostali výpravcovia dispečerák za prekročenie jazdy vlaku EC 171 zPalárikova do NZ o 1 min.
Pridám aj ja niečo do "pľacu":
Zo srdca nenávidím stanicu Kúty. Už aby sme boli v Šengene (či ako sa to píše), a dúfam, že sa zruší zastavovanie všetkých vlakov nielen vyššej kvality, ale aj R vlakov! Totiž pravidelne sa stáva, že v Kútoch spia... Konkrétne (y) prípad (y): nemenovaný vlak EC príde do Břeclavi načas. Odchádza z Břeclavi načas. Príde do Kútov načas. Z Kútov odchádza takmer pravidelne s minimálnym meškaním 10-15 minút. Prosím, vysvetlite mi niekto, čo v tej stanici robia? SPIA! A vraj sa platí za každú minútu meškania vlaku. Na výpravcu to očividne neplatí (či toho, kto zdržuje) A nech mi nikto nevraví, že meškanie je spôsobené pasovou kontrolou!!! Pravidelne sedím v poslednom vagóne toho nemenovaného vlaku, vždy sa pasová kontrola začína už v Břeclavi, colníci vystupujú (aj slovenský) pár minút po zastavení vlaku v Kútoch. A potom sa nedeje 10-15 minút nič!!!! Potom vždy tŕpnem, aby som stihol prípoj (mám na prestup 13 minút)...
Inak čo sa týka meškaní všeobecne, mám len pozitívne postrehy (až na tie Kúty). Zažil som niekoľko meškaní "väčšieho rázu" - cca 400 min (stalo sa aj dvakrát), ale tieto meškania boli zapríčinené nie vinou železnice (poveternostné vplyvy). Len informovanosť cestujúcich by sa mohla zlepšiť. Ale aj to raz príde...
ad folklorista:
nehadz vsetkych do jedneho vreca!!!
Moja skusenost spred roka (nesuvisi s meskanim) zabudol som si vo vlaku tasku. Vlak tvorila novucicka 840.001 a tak som sa zapozeral, ze som vystupil bez nej. Teta v Košťanoch nad turcom sa mi hodinu(!!!) venovala, kym sme vytelefonovali Zvolen os.st. a zabezpecili, ze sa taska dostala do uschovne batozin, kde som si ju o tyzden vyzdvihol. Ochota, slusnost a slo to!!!!
Ad vsetci, co hovorili o pripojoch os zmeskaneho IC:
Sam som bol svedkom, ze pripojne vlaky od R 611 a vecerneho ic v kosiciach cakali, ked tieto meskali
Folklorista napisal pravdu.....
Zamestnanci ZSR a ZSSK sa casto spravaju neochotne, povysenecky a casto poskytuju aj neuplne a neodborne informacie....
Hoc som fanusik zeleznic a tento stav mi nie je lahostajny, neda mi nespomenut ho.
A niekedy sa mi uz ani nechce stazovat.....
Ohladom meskania vlakov pri poruchahc a pod.:
Keby vedeli zamestnanci ZSSK a ZSR promtnejsie reagovat, meskania by boli, ale nizsie.
K meškaniam vlakov: Nerobil som si štatistiku, ale vždy je to lepšie ako dakedy. Volakedy sa bežne stavalo, že vlaky KE-ZA - BA/PHA meškali v poprade 30 aj viac minút a späť aj do hodiny
teraz je to pomerne presne. No s tými mašinami neviem, neviem:-)
Môj zážitok: išiel som zo žiliny R 611 do popradu a v ľubochni na košickom zhla-ví rušeň doslova vyrval z osobneho vagona Bm spriahadlo (super pevné, čo?). O 15 minút prišla záloha, tuším 742 a odtiahla nás nazad do Ľubochne. Pokazený vagón odstavili a po 30 min. sme šli ďalej. (do popradu tuším ešte 5 min. stiahol)
To Folklorista......
Ta ši dajaky mudry ňe. Pravdepodobne niesi normálny, keď odporúčaš každému nech žiada , nech sa vyhráža a pod. že zamestnanci sú neschpní a nekompetentní.... To si pravdepodobne myslel seba že?
Pochybujem že niektorý zamestnanec úmyselne poškodí klienta a že sa skrýva za predpisy. Skús si predstaviť takú 15 metrovú radu ako pokladníčka každému v nej ukazuje PPTŽ a zdôvodňuje prečo robí niečo tak alebo tak. Ty niesi železničný nadšenec, Ty železnicu asi neznášaš.... Mýlim sa? Presvedč ma o tom.
K meškaniu IC 403 dňa 12.10.2004:
o 22.28 h medzi žst.Sp.Vlachy-Krompachy na 1 koľ.v km.148,0 zrazil vl.IC 403 jeleňa,pričom došlo k poškodeniu HDV 350.020 tak,že ostal neschopný.Vlak bol tlačený do žst.Krompachy ,kde bolo HDV vymenené.Zmeš:IC 403+106´. Následne bol zmeš:R 380+68´v žst.Kysak-prestup cestujúcich,1909+139´,8815+133´,9119+133´.
... takže tentokrát je v tom 350-tka nevinne a môžeme sa sťažovať akurát tak na poľovnícky zväz
Pre úplnosť:
IC 403 Ba.Petrž.0/0,Pezinok +9´čakal R 600,Pezinok-Šenkvice+2´,Trnava+10´,Markušovce +2´,Sp.Vlachy-Krompachy+106´,Kromp.-Koš.+12´,Margec.+2´ (výmena VČ s vlakom 608),Koš.+143´.
k tomu IC 403 .. meskal presne 143 minut! Kvoli pokazenej masine? Nech sa nik na mna nehneva ale to je vizitka nepruznosti zeleznic. 350-ka buchne v krompachoch.. a asi velky problem bol poslat z RD SNV nejaku 131 alebo staru 140 pripadne inu masinu, hoc aj motorak z Margecian na priprah do Krompach.. ved je to kusok uz do KE a je uplne jedno ze by siel do Ke z Krompach 80 km/h mozno aj menej.. furt lepsie ako stat.. a cakal Zr KE - HE??? Kedze v PO cakali OS do Bardejova a Humenneho...
to je ozaj desne... zazil som este asi pred dvoma rokmi na R 613 do HE.. o 6 00 sa clovek sa zobudi a zisti ze je v Strbe a nie v KE. no co, buchla 363 vo Vychodnej a nic sa nedeje, len plus 120 Min k dobru v HE. to je na slaktrafenie. treba mat vzdy nejake zalohy nachystane a nie takto
ked este bol cennik v takej forme ze sa platil IC priplATOK, ANO ZELEZNICE VRACALI ic PRIPLATOK AK MAL MESKANIE NAD 30 MINUT, AKO JE TO TERAZ ked je deregulovane cestovne to neviem, musel by som sa pozriet.
A co sa stalo vcera na EX Kosican?? v ZA mal meskanie 60 min ale do KE prisiel uz takmer so 120 min.
Nejak nam 350 blbnu.. R 604 pravidelne dostava 25 minut uz niekde pri vychodnej.
a moja skusenost, raz mi IC 403 meskal 35 min ale chvalabohu Zr KE - HE s odchocom tusim 22:48 (43?) cakal v pohode. nikdy nechodim na Kysak - PO - HE
Ad Matop:
Ja som bol v R 607 v prvom vozni a strasne ma nastvalo, ze z prveho nast. pustili ten osobak na Vrutky,lebo keby nieco zahlasili, mohol som v nom sediet a byt doma skor...
Je velmi zaujimave, ze 7 minut pred odchodom vlaku nemaju kontrolu nad vyhybkou a na tu kolaj poslu R. Dufam, ze tam bude nejaky postih. Toho vypravcu by som preradil napr. do Makova, alebo Rajca.... tam sa moze hrat, pripadne v zime si odhadzaj aj vyhybky....