Priecestia/přejezdy
Nový Čas priniesol zprávu z Indie, kde indický minister dopravy osobne poďakoval hinduistickému bohovi strojov za to, že v Indii sa stalo menej nehôd ako predtým. Škoda, že my nemáme takého skvelého odborníka na dopravu. Keby sme mali boli by sme v doprave lepšie na tom ako teraz.
Podradené diskusné témy
No, zavory...
Mili priatelia na slovensku chyba disciplina a nie zavory. 28. maja tohto roku som bol posledny clovek co videl Ing. M.S. ziveho a prvy, co ho videl mrtveho. On sa totiz dobracisko ponahlal. A ja som ho zotal v rychlosti 119km/h (Sladkovicovo - Senec). A stacilo dodrzat predpisy. V kazdej sichte aspon raz prevetram brzdy kvoli nejakemu pakovi, co si mysli, ze je rychlejsi a mocnejsi ako vlak. Zial, skutocne tu chyba disciplina a nic ine. Vedel by som vam o tom velmi vela rozpravat.
Na trati Bnm-DS-Kn zatiaľ stojí tá dispečerizácia, podľa opatrenia nového gen. riaditeľa ŽSR. Na trati je veľa poľlných ciest, nechránených priecestí a aj chránené sú často poškodzované. Už som mal prípady so stretnutím s pás. traktorom, voj. sanitkou, snehovým pluhom ap. Veľmi nenbezpečné tie priecestia sú za hmly a fujavice a dažďa.
Ad Juro : Ale určite. Závory nechápem ako všeliek, ale ako súčasť bezpečnosti cestnej aj železničnej premávky. Závory nemôžu byť zábranou rôznym dobrodruhom (tí si aj tak nájdu spôsob, ako sa doraziť ), ale rozhodne ich nikto nepriehliadne a každý účastník cestnej premávky bude varovaný a pri veľkej frekvencii a rýchlych traťových úsekoch aj dočasne obmedzený závorami . Inak by sa nikde nadávali...
Vyletenie a opätovné zatvorenie predsa ide riešiť pomerne jednoduchými analógovými alebo číslicovými obvodmi (časovač s oneskorením napr. 10-15 s) .
brano, swtc: Na na krizovatkach tiez nie su zavory a vzdy sa najde nejaky trtko, ktory to este chce stihnut. Osobne som tiez za zavory, ale to nie je vseliek proti hlupym ludom. Nestala sa vam uz taka situacia na dvojkolajke, ze vlak na jednej kolaji presiel cez priecestie, zacal anulovat a v tom momente na druhej kolaji zacal zatvarat druhy vlak. Cervene svetla svietili, zavory vyleteli hore a a hned padli dole, ale ten moment ako isli hore uz zacali auta a chodci liezt na kolaje.
A tiez som vydel uz rozbite zavory. Pozrite sa blizsie na niektore , ake su oklincovane a latane.
swtc: Cital som studiu/statistiku, ktora hovorila o tom ze priecestia bez zavor su bezpecnejsie ako preicestia so zavorami. MAm ovsem na mysli zabezpecene priecestia so signalizaciou.
Niektori vodici povazuju zdvyhnute zavory v kombinacii s cervenymi vystraznimi svetlami este stale ako podnet na dupnutie na plyn.
Ad Pio : Súhlasím s tým, že treba zvážiť investície do priecestí s poľnými cestami. Stačí len zistiť, pri ktorých je relatívne veľká premávka, aby zase nedošlo k nešťastiu. Pokiaľ sú 2 priecestia s poľnými cestami vzdialené 1-2 km, má tiež význam zvážiť zrušenie jedného z nich, príp. potom toto dovybaviť signalizáciou, atď... . Ale cesty 1. a 2. triedy by mali mať už priecestie s plnou výbavou, pretože cestná doprava má narastajúci trend.
(Viem o jednom úseku, kde je priecestie s poľnou cestou so závorami a kúsok ďalej, kde sa nedávno na ceste 2. triedy odohrala tragédia - priecestie je bez závor. Rýchliky tu dosahujú rýchlosť cca 80-100 km/h.)
ad rp_751
To o tych platoch na GR a pod. a presuvaní na mechanikov to je very fasa. Uz som sa tesil a to nerobim mechanika. Lenze kým tam budú sedieť starý páprdovia, ktorý majú záujem akurát tak dožiť dôchodku a dajte mi pokoj, tak to bude a je len science fiction. Bohužial.