Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
Shadow: Môže byť - NAD tam jazdí cez deň a vlaky iba skoro ráno a neskoro večer, takže asi sú tam denné výluky.
Ešte jedna otázka do pléna - dajú sa aspoň niektoré rakúskye "súkromné" tratiach prejsť s IR alebo ED zadarmo alebo so zľavou?
Na českých ani slovenských DF som zatiaľ nevidel žiadnu zmienku o redukcii osobnej dopravy ÖBB na niektorých tratiach od nového GVD. Prišiel som na to až po zakúpení aktuálneho CP:
513 - NAD v úseku Hainfeld - Weissenbach-Neuhaus (25 km), ostal len 1 pár vlakov v + od 1.5. do 26.10. (predtým v úseku Hainfeld - Kaumberg 6 párov, v úseku Kaumberg - Weissenbach 12 párov vlakov).
811 - v úseku Emmersdorf a.d. Donau - St. Nikola-Struden (38 km) doprava denne len od 1.5. do 26.10. (2 páry vlakov), zvyšok roka len 1 pár vlakov v 6,+ (predtým v letnej sezóne 4 páry a celoročne 1 pár)
820 - väčšina vlakov v úseku Horn - Sigmundsherberg (10 km) nahradená NAD, ostalo 6 párov vlakov v X skoro ráno a neskoro večer (po 17.30) - predtým v jednom smere 18 a v druhom 20 vlakov v X, cez víkendy o čosi menej.
931 - zastavená doprava v úseku Groß Schweinbarth - Gaweinstal (5 km) - predtým 7 párov vlakov v 1-6.
Ostatné trate vrátane úzkorozchodných bez väčších zmien, niekoľko vlakov bolo nahradených NAD. Obnovená bola každodenná doprava v úseku Hohenruppersdorf - Sulz-Nexing (trať 931, 4 km) - 11 párov v X, 6 párov v +. Tiež by malo podľa CP dôjsť k obnoveniu dopravy v úseku Oberwart - Großpetersdorf (11 km, trať 520).
ad jirka: ja som nemyslel stroj 2143 ale tu buchtu na tom stroji.Do Breclavi zachadzaju bud z 1014alebo 1116.Napriklad v depe W-Sud su myslím 4 zeny rušnovodicky a napriklad v depe Linz je v kurze na pripravu pre rusnovodicky 10 zenskych.Ak mate zaujem jeden instruktor rusnovodicov z depa Linz ma celkom zaujimave stranky , co sa tyka techniky strojov 1116,2016,2070,ale aj niektore nemecke napr 185.Tak isto tu najdete ak ma niekto zaujem o zamestnanie ako rusnovodic u OBB podmienky a ucebne plany.stranka je www.kochleo.at
Ad Jirka_p:
Ako vidíš zo snímky, Rakúšania honia hydrauliky aj pod drôtami, dokonca spolu s Taurusom. Záber 2143.077, 2143.062 a 1116.127 včera v Rekawinkel s vlakom so železnou rudou z Čiernej nad Tisou. Tie hydrauliky to doviezli z Marcheggu do Stadlau a tam pripojili Taurusa.
Na niektorých rakúskych fórach sa často zverejňujú informácie o obehu rušňov, alebo chode nostalgických či iných zaujímavých vlakov. Kvôli ušetreniu miesta a času, autori informácií používajú kódy staníc, ktoré sa bez patričných služobných pomôcok ÖBB dajú len ťažko dešifrovať. V tomto systéme je kód stanice Devínska Nová Ves dnv, a Bratislavy-Petržalky pta, ale kód ba neznamená Bratislavu ale Břeclav. Služobná pomôcka ÖBB DB 640 sa dá v pdf stiahnuť na adrese, ktorú uvádzam nižšie. Stačí na ňu kliknúť.
http://www.bahnnews-austria.at/downloads/sonstiges/DB640.pdf
taurus: do Břeclavi ER nejezdí, jenom Os a jeden Sp. Řada 2143 do Břeclavi pravidelně nejezdí od elektrizace trati do hohenau, teda pomalu 10 let. V poslední době maximálně na podzim při napěťovkách.
V čtvrtek jsem jel vlakem ER 2515 do Vídně. Odjezd z Blavy +2, v DNV nám nadělili dalších 10min no a v Marcheggu jsme čekali hodinu a čtvrt. Nebyl fíra. Ten měl přijet na ER 2508, který však měl asi +80... Další cesta sice přískokem, ale do vídně jsme dojeli - +87 min.