Parné rušne na Slovensku
Na http://rail.sk/doprhist/1435mm/z1435.htm je snáď kompletný zoznam zachovanej "pary" na území Slovenska. Je však statický a nechce sa mi ho prerábať kôli každej jazde. Myslím, že na tomto fóre by bolo dobré zverejňovať aktuality okolo jázd parných mašín.
Podradené diskusné témy
Okolo jazdy parnych vlakov sa pohybuje hromada anonimných ludí, ktorí sa snazia aby historia zeleznice neostala zabudnuta. Je viac ako smutne, ze v jadre tejto skupiny vznikaju rozne skupinky, ktore sa navzajom ohovaruju a tym poskodzuju spolocnu myslienku. Nehovoriac o pravidlach zakladnej slusnosti. U mna sa stretavaju obycajne myslienky jednych aj druhych. Mozem im odkazat len tolko, ze cim viac budu na seba navzajom kydat, tym vacsia bude nechut vedenia zeleznic podporovat ich snahy.
Rad by som odkazal aj organizatorom Kosickej akcie, ze volajako pozabudli co i len telefonicky pozvat, alebo aspon podakovat ludom, ktorí sa starali o zabezpecenie dopravnej cesty akcie papierovo.
RP: Pocul si niekedy o poziarnom vlaku? Ten chodí po kolajniciach a nie po ceste.
Mne sa už tiež stalo, že po prejazde 498.104 za vlakom horelo jedna radosť a ľudia nevypalovali trávu, skôr si dobre zanadávali, keď museli neplánovane hasiť, aby si zachránili svoje polia pri trati pred požiarom. Takých ohnísk ako na priloženej fotke bolo kopec.
ad Igi:
Pisem len to, co som sa dozvedel od vrutockej partie, resp. firu (D.V.) .. nebudem tu pisat jeho meno, ale urcite ho tu pamiatkari poznaju. On mi povedal, ze vedla trate nebolo ani jedno vypalene miestocko .. a nepovedal mi to len on, ale aj ostatny co viezli "slachtu".
ad Pio:
Konecne som sa dostal na net. Musim reagovať na tvoj starsi príspevok, ktory citujem:
"Cely problem okolo parnych rusnov je ten, ze jednoducho musi ist aj poziarny vlak. Je to vecný problem. Keby bol Albatros prestavany na olejový pohon, tak by tento problem bol odstraneny. Pre ilustraciu uverejnujem hlasenie poziarnikov, ktorí zasahovali pocas vikendu pri prebudzani Katky:
Počas chodu nostalgického vlaku Násled 8709 na trati Prešov - Košice, museli v km.14,2 a 12,2 (Prešov - Drienovská Nová Ves) a v km. 108,2 (Kysak- Kostoľany n/H.), príslušníci ZPOŽ 3x hasiť vzniknuté požiare suchej trávy. Pri ďalšej jazde vlak násled 8714, hasenie Košice - Kostoľany v km 101,8 a Kostoľany - Kysak km 111.2, 111.3, 111.6, 112,6, 112,8 až 112.9.
Nechcem polemizovať o tom, či prestavba ano, či nie. Vidím to ako jedno z možných riešení."
Takze:
1. Tieto vyjazdy si napisali hasici len aby sa nepovedalo ... len taka perlicka:
a) ako to mohli zahasit, ked vedla trate nie je cesta
b) nemali by aj tak tolko hadic na tahanie od cesty
2."Batros" by sa nemal urcite prerobit na LTO (a ak bude prerobeny, tak len docastne)
3. Ak bude prerobeny, tak strati historicku hodnotu .. (ludia sa nebudu moct pozret do "piecky" ako tam hori uhlie, chytit si do ruky tu hrudku uhlia z tendra, atd.)
Takze si prosim Ta uvedom co pises, ako fanusika zeleznic ma to urazilo, a nielen mna, ale hlavne si urazil nekorunovanu kralovnu parnych rusnov v byvalom Ceskoslovensku a par clenov ALBATROS klubu.
Odomna na tento cas len tolko.
PETO - Keď ide len o to, aby bol tu a jazdil, to môžu doňho rovno namontovať nejaký dieselový motor, čo tak Caterpillar?
Myslíte si, že by súhlasil nejaký majiteľ nablýskaneho auta - veterána, že by si ho dal prerobiť na plynový pohon? To už nie je to pravé.