Parné rušne na Slovensku
Na http://rail.sk/doprhist/1435mm/z1435.htm je snáď kompletný zoznam zachovanej "pary" na území Slovenska. Je však statický a nechce sa mi ho prerábať kôli každej jazde. Myslím, že na tomto fóre by bolo dobré zverejňovať aktuality okolo jázd parných mašín.
Podradené diskusné témy
ad Nick:
V roce 1964 při zkouškách nových vozů MÁV na zkušebním okruhu v Cerhenicích bylo nutné dosáhnout rychlosti 170 km/h. U ČSD padla volba na řadu 498.1, protože dokonalejší lokomotivní řadu ČSD neměly. Přistavená 498.106 z bratislavského depa obsazená lokomotivní četou Procházka-Houba docílila díky správnému zvolení technologie jízdy absolutní rekord v rychlosti s parní lokomotivou u nás. Albatros s koly o průměru 1830 mm dosáhl rychlosti 162 km/h. Nutno podotknout, že celá záležitost se odehrála bez zvláštní přípravy stroje na zkušební jízdu. V té době jezdily bratislavské lokomotivy s rychlíky Bratislava-Praha pouze do Kolína.
(http://lokomotivy.webzdarma.cz/498_1a.htm)
Rozchod 600 Republika RIIIc 322Breitfeld a danek 166/1918 Marianka
MŠLZ č.4II ČKD BS 80 2992/1951 Bratislava-Rača
Rozchod 650KŽ č.14 ČKD B 80 2140/1944 Nitra spm
Rozchod 760U 25.001 KŽ č.13ČKD B 80 2985/1951 Nitra spm
RIIIc 368 Smoschewer 625/1918 čhz
U 34.904 MÁV 1879/1906 Nitra spm
U 34.901 MÁV typ 86 2282/1909 hlúž
U 35.901 MŠLZ č.2Krauss Linz 7493/1918 Nitra spm
Č.3 ČKD C 90 2209/1948 Podbrezová
U 37.002 ŽP ČKD C 90 2210/1948 Vrútky-priekopa
U 36.001 ŽP ČKD C 90 2495/1949 Nitra spm
U 37.006 U 41 kkStBPrvá ČeskoMoravská 285/1908 Ružomberok
U 47.002 Hohenzollern 2788/1911 Prešov
U 17 543 ČKD C 90 2607/1948 Viglaš
U 17 548 ČKD C 90 2612/1948 hlúž
čhz č.1 ČKD C 90 2609/1948 Trenčianska Teplá
čhz č.5 ČKD C 90 2611/1948 čhz
čhz č.7 ČKD C 90 2610/1948 čhz
č.222 Henschel 20036/1923 Kamenica n.C.
č.5 Horno I Henschel 20615/1928 hlúž
154 Krauss maffei 15791/1940 hlúž
Gontkulák ČKD D 90 1441/1928 hlúž
U 45.905 Orenstein a Koppel 5855/1912 Pribilina
U 45.902 MÁV 85 4279/1916 Pribilina
U 45.903 MÁV 85 4280/1916 Pribilina
U 45.9 Zakamenné č.1a2 MÁV 85 4281-4282/1916 hlúž
U 46.901 MÁV 70 5277/1942 čhz
U 46.902 MÁV 70 5278/1942 Pribilina
U 46.003 764.407Reghin 604/1985 čhz
Kč.4-199 Škoda 2698/1950 Pribilina
Rozchod 800SONP 23 Krauss Linz 3806/1898 Banská Štiavnica
Rozchod 900č.373 ČKD BS 200 4023/1958 Púchov Rozchod 1000 U 36.003 Ch. Hagans 174/1883 Košice-Čermel
Poznámka: čísla označené červenou sa síce teraz používajú, ale predtým patrili iným mašinkám.
U 34.901 MÁV 2156/1909 čhz zničená za vojny
U 35.901 P I 5185 Bohumín
U 25.001 Orenstein a Koppel 7579/1917 ČSD, žel. vojsko
U 37.002 U 12 Krauss Linz 3814/1898 Osoblaha, Korytnica, Šaca, Prešov
U 36.001 Ch.Hagans 172/1884 Gelnica, vlečka Csepel
V prípade chyby, alebo nedostatkov poprosím napísať do diskusie.
Ad lubochlast: ja by som poprosil všetky na safino.email@seznam.cz. Dík
úzkorozchodné vozidlá - parné,motorové : všetky čo po slovensku jazdili, alebo len čo sa dochovali do dnešných časov na slovensku : lesné, repné, priemyselné, banské? Niečo málo mám. Daj adresu. Pošlem Ti.
ad Gorin
skutocne uz posledne slovo. Samozrejme podla toho co pises nemozem ani nemam ziadne vyhrady.
Podobne nemam vyhrady ani zelezniciarom ktory vyuzivaju vyhod FTP a pod. Chlpy sa mi vsak postavia, ak zelezniciar s FIP preukazom musi byt pokutovany (alebo aj vystupeny) z vlaku, lebo nekupil miestenku a ochradzuje sa so svojim FIP preukazom.
Ja takysto platim (a niekedy az prilis vela ) za moje hobby a nikto mi ziadne vyhody nedava. Nuz aj ja fotim najradsej vlaky, kde to mozem robit v klude a tak ako si to sam predstavujem a ked sa mi nieco podari väcsinou prave tie zeleznice/muzea dostanu odo mna album alebo CD/DVD kde som sa citil fajn a urobil pekne fotky.
Ked sa dostanem k niektoremu specialnemu vlaku (kdekolvek na svete) uz je nepisane pravidlo za den fotenia zaplatime organizatorom prislusnu sumu (v Europe okolo 50 Euro, mimo Europy 100 USD, v tom je samozrejme zahrnute aj moznost cestovania so zvlastnou supravou).
Pokiaľ ide o výhody, každá stavovská príslušnosť nejaké má. Takto je už ten náš svet zariadený. Kým moji železničiarski priatelia majú na vlak režijné výhody a FIP-ky do celej Európy, ja si vlak, alebo jazdu automobilom či lietadlom poctivo zaplatím. Nenapadlo by mi, aby som im to čo len v náznakoch vyčítal.
Možno Ťa ešte poteším, ak Ti poviem, kde najradšej vlaky fotím. Nuž je to Rakúsko-Uhorsko, a aby som bol presný, tak nástupnícke krajiny bývalej monarchie.
:-)
Dakujem za radu, ale nezda sa ti, ze byt sucasne profesionalom a aj polnym fotografom je konflikt zaujmov.
Ak sme napriklad spolu na jednej zeleznicnej akcii Ty kedykolvek mozes vytiahnut preukaz a pouzivat vyhody zurnalistu a napr. odfotit to co ja nemozem alebo za co ja musim platit a Ty to mas zadarmo, lebo vtedy si prave profesional?.
V tom ja vidim zasadny problem.
(Nemam nic proti slusnym novinarom ani voci autorom knih, len mam dost velke vyhrady voci pracovnym stylom niektorych tzv. novinarov, ktori medzinarodne dohody interpretuju ako vyhody a nie ako ochranu.....)
A samozrejme ukoncim z mojej strany tuto diskusiu.
Neriešime predsa otázku výhod žurnlistov vo všeobecnosti, na toto nie je tento portál vybavený. Ale ak sa chceš s niekým pobaviť aj na túto tému, rád Ti pošlem adresy novinárskych organizácií, kde Tvoje názory iste patrične ocenia. A možno sa od Teba aj podučia.
:-)
Požívajú ešte viac výhod. Je to dané medzinárodnými dohodami a štatútom medzinárodných asociácií žurnalistov i štatútom UNESCO atď.
Mne sa zda, ze obcas to dost zneuzivaju a tie medzinarodne dohody im daju len urcitu ochranu nie vsak vyhody a to dost casto zle interpretuju.
Taký problém nemám, lebo sa nechystám ísť do USA, tobôž už filmovať, lebo nefilmujem.
Autorizáciu považujem za samozrejmú aj u nás, patrí to k základným pravidlám etického kódexu a ešte sa nestalo, že by mi, ako vydavateľovi, alebo autorovi, niekto neudelil súhlas na publikovanie.
Práveže novinári podliehajú iným pravidlám, než tí, ktorých nazývaš poľní fotografi. Požívajú ešte viac výhod. Je to dané medzinárodnými dohodami a štatútom medzinárodných asociácií žurnalistov i štatútom UNESCO atď.
Občas sa stáva, že jedna a tá istá osoba má štatút žurnalistu a okrem toho je aj aktívnym poľným fotografom :-)
ad Garin:
So svojím názorom, že by práve mediálni pracovníci mali platiť ostávaš dosť osamotený.
Som rád, že spolu na túto tému komunikujeme a teším sa na veľa stretnutí s Tebou na nete :-)))
Ja som nehovoril, ze by mali platit len rozhodne maju podliehat inym pravidlam, ako polni fotografovia.
V USA napr. musis fotky robene pre profesionalne ucely (noviny, knihy) nechat odobrit s muzeom a dostat pisomne povolenie na ich pouzitie.
Vybavit napr. profesionalne povolenie filmovat len na uliciach je takmer nemozne (v urcitych oblastich potrebujes osobne povolenie na KAZDU ulicu a musis to vopred po prichode do USA oznamit colnikom, ze takym ucelom tam ides - dostanes stempel na tvoje vopred vybavene povolenia - len prosim vsetkych nech neberu priklad od nich ).
tu naozaj nejde o počty, v tom s Tebou súhlasím, ale o konkrétnu predstavu o snímke. Poznám svoj štýl fotenia a takisto mám predstavu o knihe, ktorú autorsky pripravujem. Preto nehľadám, len čakám, kým nastane tá pravá chvíľa a snímku snov urobím. Pre fotografa, a to mi možno potvrdíš, je najkrajšie práve snívanie, imaginácia a čas naplnený očakávaním. Všetko ostatné, aj získaná snímka, je sekundárne. Lebo po nej sa v duši fotografa opäť zrodí nová predstava a rozhostí nová túžba. A tak to ide stále dokola.
Ten príbeh zo Švajčiarska je fakt úsmevný. Radšej by som si vyfotil tú paru s dámskou bielizňou, než sólo. To by bol sólokapor, lebo nemám rád technické snímky, skôr také s umeleckým nádychom. Našťastie nie som až taký fanatik, aby som behal po Švajčiarsku a naháňal tam parné rušne. Tiež pokiaľ ide o krajiny, mám iný vkus.
Celý kultúrny svet sa zatiaľ zhodol na voľnom vstupe do múzeí pre tých, ktorí môžu spropagovať kultúrne hodnoty v médiách, na školách, v osvetových zariadeniach a v kluboch. So svojím názorom, že by práve mediálni pracovníci mali platiť ostávaš dosť osamotený.
Som rád, že spolu na túto tému komunikujeme a teším sa na veľa stretnutí s Tebou na nete :-)))
Ad Garin
To ze s tvojimi rukami preslo tisice snimok, este stale neznamena to, ze medzi ostatnymi sa nenajde ta pravá fotka. Kto hlada ten najde .
Samozrejme kazdy redaktor, fotograf ma svoje predstavy o fotke a to nemusi byt v zhode s predstavami inych (kolko takych knih naslo papier, kde nebola ani jedna cenná informácia - politicke platky teraz celkom vynechajme )
Nielen bitky ale aj iné veci sa stávaju vsade vo svete na sukromnych akciach proti drzym fotografom. Nedavno v Svajciarsku na jednej jazde vysela damska bielizen na kazdej strane parnej lokomotivy, ak bola v riadnom pohybe - cestujuci platiaci cez 1500 CHF/osobu za jazdu si totiz napriali aby ich vlak bol fotografovany pocas jazdy. Ak zase robili sami specialne rozjazdy vedeli votrelcov vyhnat.
Ja osobne nie som zastáncom toho, aby v muzeach vyberali za fotografovanie (ako nerobia vo väcsine muzei). Tie exponáty su tam podla mna uz hlavne pre verejnost a ta nech ich aj foti - samozrejme ak to niekto vyuziva na zarobkove ucely (novinari atd.) pre nich musia platit ine pravidla.
Je hanbou muzea (dost casto), ked svoje exponáty patricne nepublikuje a vrátil som sa z mnozstva muzei na celom svete, kde som okrem vstupenky NIC nevedel kupit - co by mi ostalo na spomienku. Dokonca nedavno v jednom muzeu som ponukol moje fotky na ich WEB stranu a prijali to -
ad PIO
z podobnych dovodov uz v Europe na verejných akciach ani nefilmujem, jednak nostalgicke jazdy sa staly biznisom pre niektorych a preto ich cielom je tam nahnat co najviac ludi. Kontrolovat stovky fandov je absolutne nemozne. Aj zlozenie ludi sa stale zhorsuje a neraz aj v muzeach vidiet deti liezt az do komina parnej masiny a pod. Ak upozornite rodicov, div ze Vas okamzite neudaju policii, ved molestujes ich milé ratolesti...
Možno môj príspevok nie celkom patrí k téme, ale píše sa tu o problémoch fotografovania. Tak si posťažujem.
Na našej nedávnej narodeninovej akcii som nefotil, ale filmoval. No a nastal problém. Na každej fotozastávke vznikal problém s fotografmi v zábere. To znamená pokrikovanie a nadávanie až pokiaľ neboli všetci pozaliezaní tak aby nestáli nikomu v zábere. Potiaľ by to bolo v poriadku.
Pri filmovaní s obľubou používam citlivý externý mikrofón. Tí istí fotiči, ktorí sa rozčuľovali nad ľuďmi v zábere nedokázali pochopiť, že pri filmovaní je potrebné aj ticho. Ich šťavnaté poznámky počas jazdy pre fotografov znížili kvalitu záberov prakticky na polovicu. 90% zvuku som bol nútený jednoducho vymazať. Dostal som niekoľko záberov aj od iných (Pivec, Helmut). Keďže nepoužili smerový mikrofón, tak je tam komentár a pokrikovanie ešte markantnejšie. Prosím, nebudte v budúcnosti sebeckí a keď sa ide "na ostro" tak radšej mlčte.
Nick:
tady mas odkaz na jeden clanek: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2004/4_48alba.htm