Parné rušne na Slovensku
Na http://rail.sk/doprhist/1435mm/z1435.htm je snáď kompletný zoznam zachovanej "pary" na území Slovenska. Je však statický a nechce sa mi ho prerábať kôli každej jazde. Myslím, že na tomto fóre by bolo dobré zverejňovať aktuality okolo jázd parných mašín.
Podradené diskusné témy
Ad Garin:
Skúste zohnať kvalitný záber Šľachtičnej (napríklad do knihy alebo na katalóg cestovnej kancelárie) a spoznáte, ako to vyzerá v skutočnosti.
To takto nie je celkom pravda, vsetko sa da zohnat, ak clovek ma pristup k ludom, ktori nieco podobne vlastnia. (Kopa ludi stale caka, aby ich niekto oslovil pritom maju cennu zbierku od roku 1965! na Kodaku......)
Samozrejme s fotografonaim je vsade problem, preto proti tomu sa brania roznym sposobom. Najvacsi problem je prave so zel. fandami, ktori vysnoria niektore sukromne akcia a otravuju na kazdom kroku (tych co za podobne jazdy zaplatili kopu peniazi). Preto sa upravuju cestovne poriadky, malokedy ich zverejnuju vopred, a pod. Neraz dochadza aj bitkam, ked niekoho ani ustne upozornenia neodradia od podobnej cinnosti.(Raz sme takto jednu partiu museli "izolovat" v Rumunsku - boli medzi nimi Cesi a Nemci). Samozrejme nikto nic nema proti tomu ak niekto sa nahodou objavi u trati a urobi par fotiek - ti dotycni, vsak sledovali nas z aut a boli na kazdom zaujimavom mieste.....
Inde napr. v Madarsku aj v muzeu musis slusne zaplatit, ak beries so sebou fotak, alebo kameru (bezohladne na to ci budes alebo nebudes fotit, filmovat). V inych statoch to plati len vtedy ked je nejaka specialna akcia v muzeu.
Samozrejme nic podobneho sa nazakazuje na verejnych akciach.
Apropo existuje podobny zoznam hist. exponatov ako ma Rachmann aj na uzkokolajky?
Nechcem iritovať, ale zákony našej republiky umožňujú fotografovať všetko, čo nie je zakázané, dokonca aj ľudí, ak ich fotíte v dave a s teleobjektívom. To isté sa týka pamiatok a všetkých civilných objektov a aj vlakov. Keď fotíte na Zraze historických lokomotív, alebo v Lužnej, tak zakúpenie vstupenky na fotenie Vám takéto fotenie v objekte zrazu jednoducho garantuje. Cena vstupenky je limitovaná zákonom ponuky a dopytu a nemôže sa vyšplhať do astronomických výšok.
Spomíname tu často fotografov parných vlakov. Ale kto ich vlastne fotí? Pri akciách najviac fotia laici: starší ľudia s vnúčatmi, mládež, ľudia rôzneho veku, pre ktorých je parný stroj atrakcia a stretnú sa s ňou v danej lokalite možno raz za život. Fotografov, ktorí fotia parné jazdy z hlbšieho záujmu je menej než si myslíte. Skúste zohnať kvalitný záber Šľachtičnej (napríklad do knihy alebo na katalóg cestovnej kancelárie) a spoznáte, ako to vyzerá v skutočnosti.
Skúsenosti z okolitých, bohatších krajín, ako Slovensko a Česko ukazujú, že na renováciu parných krásavic nestačia ani časté jazdy pre bohatú klientelu, ak niet sponzorov a iných mecenášov. Pokiaľ u nás takí nebudú, parné jazdy budú výnimkou. Žialiť budú nielen fotografi, ale aj ľudia, ktorí s týmito mašinkami jazdia. Každé hobby niečo stojí a ak na to nemáme, tak sa musíme uskromniť.
Rahmann: máš pravdu,že s tímto by byl asi velký problém,to by se asi nejspíš muselo založit nějaké konto,(když založíte konto,tak musíte mít nejspíš jakýsi právní subjekt na jeho správu)na které by každý přispíval dle svého uvážení a dovedu si představit,že by to asi nebylo jednoduché,např kdo ho bude spravovat,na co by se pouřili finance atd.
Ano památky zvenčí můžete fotit zdarma,ale uvnitř nikoliv,ale to je trošku jiná záležitost.
Tady mě spíše zaráží,že si zde skoro všichni stěžují,že se nic nekoná,nic historického nejezdí,ale už se nenajde nikdo,kdo by něco připravil a uskutečnil. Nebo ještě zde píší,že to nestálo za nic,viz Probouzení Katky. Kritizovat je jednoduchá věc,ale něco dokázat,udělat a připravit nějakou akci je trošku něco jiného.Mě se také některé akce s albíkem nelíbili,tak nám prostě nic jiného nezbylo,než si je udělat podle svého. S tím samozřejmě souviselo na ně sehnat dost peněz. a mohu říct jde to.
Já se už opravdu k tématu platit nebo neplatit nechci vracet,zbytečně to rozebírat,prostě to nejde,tak to nejde. Je to asi utopie.Fotovlak je dobrá věc,na něho ale žádné sponzory neseženete,to si prostě musí fotografové zaplatit samy,něco jiného je různé parní vlaky pořádané k nějakým akcím,buď zahájení sezóny na nějakém hradě,nebo při uskutečnění jistých festivalů nebo jarmarků,poutí ve městech,výročí založení měst atd. Při těchto příležitostech není problém požádat jejich úřady o finanční pomoc, zde v Čechách skoro vždy přispějí,pokud je to v jejich regionu,já neznám situaci na Slovensku,jsou to jen nápady,kterých já využívám pro své akce,bylo jich už dost. Např. je spousty firem,které pracují na obnově tratí,popř.koridorech a ty by se toutu formou rádi zvyditelnily,stačilo by je jen oslovit s připravenou akcí,nebo které renovují vozidla atd. Chce jen za nimi jít a požádat je,ale musíte to pořád zkoušet oni samy nepříjdou.Musí se jen najít někdo,kdo se tím bude chtět zabývat,a proč by to nemohl být někdo z fotografů. Kdybych pořád jen čekal,tak s Albatrosem do Bratislavy nikdy nepřijedem a vidíte chtěli jsme jet jen jednou a letos jedem znovu,ptotože byl tak velký zájem od cestujících,že už je skoro vyprodáno,jede se pouze na jejich přání. samého mě to opravdu překvapilo,nikdy bych to nečekal takový zájem od lidí a skoro 80 % jich je fotografů,které znám z různých akcí. prostě chce to jen nějakým způsobem začít,bohužel já jsem v Čechách a Slovensko je pro mě velká neznámá. já tam byl poprvé vloni s Albíkem,je to ostuda já vím,přitom Evropu mám projetou dosti. dokonce vlakem jsem cestoval až do Alma-Aty,což je v Kazachstanu asi 200 km od Číny.To je asi vše,doufám,že tímto nikoho"nečmudím" a chápe lépe kde je zakopaný pes.
Ad Čmoudík:
Hej, odfotím si, a to potom budem kam posilať tie peniaze? Toto by sa skôr ujalo na takých akoby statických výstavách, ako je napr. zraz v Bratislave, kde by sa kľudne mohlo vyberať aj za fotografovanie. Mne by nerobilo problém zaplatiť si za fotku aj 20,-, ale ako prinútiť fotografov pri trati? Keď vlak okolo len prefrčí, fotograf si urobí dobrý záber, ale nemyslím si, že každý by bežal na poštu posielať peniaze. Toto je zase aj na povahe fotografov. Na údržbu pamiatok sa tiež dávajú peniaze a fotí to hocikto a zadara. Potom bude ťažké vysvetliť fotografom, že "plaťte za fotky".
jen něco málo k rekonstrukci 498.104 na LTO,je to přímo od zdroje.Tak tedy,dle vznikající smlouvy,musí být všechny vzniklé úpravy vzhledem topení na LTO vratné do původního stavu. Jedná se o tyto úpravy: odstranění roštů a trámců na roštová pole,to je be problému,vsazení samostatné nádrže na LTO do uhelného prostoru tendru,opět není problém,vyvedení hlavní trysky na LTO do topeniště a ovládání,opět není problém,jediné co se může setkat s problémy je to,že se musí udělat klenutí pod celým stropem topeniště z důvodu velkých teplot a tím dojde k zakrytí varníku,neví se jak dobře bude předáváno teplo do varníku k vzniku páry,to jediné je oříšek,co se stane. Po šesti letech se stroj vrátí zpět a majitel rozhodne jestli dále bude na LTO nebo se vrátí zpět uhlí. Když yůstane na LTo nemusí jezdit za ním požární vlak. Zapoměl jsem na mechanický přikladač,ten zůstane na stroji,pouze se zakonzervuje,demontovat se nebude.
Může se vám to líbit nebo ne,ale hlavní slovo má majitel,který o mašinku pečuje,finančně zajišťuje a provozuje,je to čistě jeho rozhodnutí.Všichni ostatní to musí vzít jako hotovou věc,bohužel vám nic jiného nezbývá. Věřím tomu,kdyby někdo z vás sehnal potřebné finance na jeho opravu,tak k rekonstrukci nikdy nedojde,aspoň zde je názorný příklad toho,že když si budete chtět stroj vyfotit zadarmo,tak teď za ním budete muset jet až do Švýcar nebo si šest let počkat. A ruku na srdce,kolik vás takových bylo co zadarmo fotili,stačilo by podle mě za každou fotku dát tak 10,-možná 20,- Kč a hned by bylo na opravu. Ono něco zlé je pro něco dobré.
Radenie: HDV + 422.0108 + R + Dd + 4xCi/Ce
V súlade s prílohou Požiarneho štatútu ŽSR, sa vykonaju protipožiarne opatrenia jazdou motorového vozíka MUV, ako poziarneho vlaku.
Myslel som si, že sa dnes preháňaš niekde na "chynoranke", keď je taký nádherný foto deň.
Ale k Albatrosu. Vystihol si, že sa tu prezentujú najmä emotívne názory a to je fajn, svedčia, že pisateľom osud mašinky nie je ľahostajný. Na druhej strane je škoda, že nepoznáme názor ľudí, ktorí budú rozhodovať o tom, či sa bude 498.104 rekonštruovať na kúrenie ľahkým olejom. Ako ich však poznám, na ich úsudok sa možno spoľahnúť a dôverujem im.
V Európe je teraz taký trend prestavovať prevádzkyshopné parné lokomotívy na olej. Aj u našich južných priateľov, v Maďarsku, prestavali niektoré svoje parné perly radu 424 (Vitéz)a 324 (Jancsi) na mazut. A fanúšikovia sú za to povďační. Mašinky cez letnú sezónu pravidelne jazdia a robia radosť mladým i starým. Aj zajtra ide pre verejnosť parný vlak z Budapešti do Ostrihomu.
Názory sa môžu rôzniť, ale isté je, že je lepšie mať parnú lokomotívu v prevádzke, ako niekde zastrčenú ako nepojazdnú v remíze. A keďže financie sú dnes problém, treba uvítať spôsob, ktorý udrží Albatrosa pri živote. Treba však počítať s tým, že sa zmení nielen spôsob vykurovania, ale lokomotíva zažije aj značné zmeny po vizuálnej stránke.
:-)
Určite to nebude mať pre Albatros neblahé následky. V dnešne dobe všetci vieme aké sú finančné problémy a nielen na železnici. Oprava tohto rušňa by stála nemalé peniaze. Naskytla sa možnosť opravy v zahraničí / opravu zaplatí nájomca / a myslím že takáto ponuka sa neodmieta a protihodnota je prenájom na 5-6 rokov. Určite viem,že zodpovedný človek /Ing. Kubáček/ by nedovolil robiť na rušni zmeny, ktoré by sa nedali vrátiť do pôvodného stavu.
Nakoniec ešte nieje nič isté a čas všetko ukáže.
Na snímku Christiana Ammana je stroj při zkušební jízdě dne 15.1.1999 ve stanici Fraunefeld:
V Českej republike existujú pre niektoré rušne výnimky tak ako to tu už bolo spomínané. U nás ale také niečo neplatí a ani asi tak skoro platiť nebude. Niekto tam hore rozhodol že za parným vlakom musí ísť požiarny doprovod.
Pokiaľ si dobre pamätám tak práve Albatros robil nejaké skúšky a tuším nedopadli najlepšie.
Čo sa týka prestavby mne na tom nič nevadí, možno to v budúcnisti bude čakať aj iné rušne.
Keby sa takto udržiavalo okolie tratí aj dnes, fotografi by mali radosť. Žiaľ, v južných končinách Slovenska je už v júni pozdĺž tratí vysoký suchý porast. Na druhej strane, päťdesiate a šesťdesiate roky nežičili fotografom, ľudia riskovali, ak sa na staniciach alebo popri tratiach pohybovali s fotoaparátom na krku...
Ještě bych dodal k tomu, co uvádí brano:
V době, kdy jezdila pára normálně, vypadalo zaměření údržby tratí a prostoru kolem nich jinak. V letní době zemědělci třeba vyorávali kolem tratí protipožární pásy, podobně byly ošetřovány okraje kolem lesů atp. Navíc sám pravidelný provoz parních lokomotiv (působením horka a páry) "ošetřoval" neustále traťový svršek tak, že v něm nebylo stopy po vegetaci či jiných spalitelných věcech, jak je to dnes...
Cez moje ruky prešli tisíce snímok, ale stojím si za tým, že som dosiaľ nevidel takú fotku šľachtičnej, ktorá by sa blížila k mojej predstave o tejto krásnej parnej lokomotíve. Možno preto, lebo mi v detstve behali tieto mašinky pred oknami.
Každý fotograf má svoj osobitný pohľad na železnicu a vyjadruje ho vo svojich záberoch. Záleží aj na tom, na aké účely hodlá snímky použiť. Nepochybujem, že jestvuje veľa dobrých záberov, ktoré vystihujú pohľad fotografa, ale sú s použitím záberov sú obvykle problémy, lebo je ťažké sa dohodnúť na odmene za autorské práva, a preto autori kníh sa usilujú použiť najmä vlastné snímky.
Bitky, ani nejaké väčšie konfliktné situácie som ešte pri fotení vlakov nezažil. Až teraz od Vás som počul, že sa takéto niečo stáva. Takéto niečo treba samozrejme odsúdiť a pokúsiť sa vytvoriť podmienky, aby sa to nestávalo.
Väčšina publicistov, novinárov, vydavateľov a spolupracovníkov aj železničných časopisov má do múzeí voľný vstup, aj keď majú so sebou fotoaparát. Je to tak všade v civilizovanom svete. Ani v Maďarsku a Rakúsku osm neregistroval, že by to bolo inak.