361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
samozrejme musia to pochopit(asi aj pochopili uz) aj na ZSR. v CR idu spravne hned do L2ky.
Byvavalo.
DB zadala vyvoj a niekedy aj 2-3 firmam. Potom sa spravili prototypy a ten, ktory sa najviac osvedcil, zadali do vyroby vsetkym 3 firmam.
Casto to bolo o tom, ze mech. cast robila jedna firma a elektricku druha.
Dnes to uz neplati...
Ale ano, ten prerobeny diesel DE2500 je pramatka asynchronnych masin.
Alebo lepsie - pokusny kralik, kedze elektrika k tomu bola v pripojenom voze.
Ta E1200 je vsak prva seriovo vyrabana masina s asynchronnymi motormi.
tá Henschel Bügeleis je strašne škaredá...
No, nič, ako som spomínal, DE2500 ako predchodca všetkých srandičiek. A ešte väčšia sranda, a neviem, ako to tí Nemci robia, ale štátna firma dá na stôl svoju ideu, a všetci strojári a elektrikári sa do toho pustia, potom človek má problém ss dopátrať, že kto je vlastne výrobca:
AEG, ASEA, Henschel, Krupp, Thyssen, Siemens, Voith, Vossloh... z nich rôzne konzorciá (ADtranz)... k nim aj zahraničné (BBC, Talbot, Bombardier)... a nakoniec človek zistí, že všetky rady nemeckých HKV majú spoločnú starú mať, podľa idey DB...
Napriek tomu som viac chodil obdivovat BR103 (ergo E03).
Ale aj so 120, aj so 103 som si uzil 200km/h v IC.
Ale ani ta BR120 nie je prva.
Okrem nejakych pokusov v davnej minulosti to zacalo touto masinou:
https://de.wikipedia.org/wiki/Henschel_E_1200
Z nej bola odvodena:
https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96BB_1063
Nuz a slavna 120DB:
https://de.wikipedia.org/wiki/DB-Baureihe_120
A velka slava z nasej produkcie:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lokomotiva_169
Presne tak som mal na mysli aj ja. Teraz, keď už Púchov je prepnutý, tak najlogickejší ťah je prepnúť pod Makytou až po Hričov, a Žilinu až vtedy, ak bude pripravená štreka od L.Mikuláša po Čadcu (neviem, či je Čadca obsluhovaná z bohumínskej strany jednosmernými vozidlami ČD).
Z hľadiska fyziky sme na tom dobre, ak zoberiem do úvahy max.prúd, prierez vodiča, počet napájacích bodov, opačne zo ~ na = by bol väčší problém (a je to hlúposť^n...), jedine izolácia by musela byť lepšia, pri 8x vyššom elektrickom potenciále, vzdialenosť prenesenia rovnakého náboja C (či kvanta energie), je tá vzdialenosť medzi potenciálmi väčšia.
BR120 DB,
je príslovečnou genialitou v jednoduchosti, tvar skrine má veľmi dobrý súčiniteľ, ba lom na čele na sériových bol posadený nižšie, ale z línie je lacnejšia výroba, bez zbytočných vecí na skrini.
Janek, jencik to myslel skôr asi tak, ze prepinat az nejaké dokončené dlhšie ucelené úseky, nie ostrovným spôsobom uzlove stanice bez logickej nadväznosti a rešpektovania potreby vozby.
Teda Púchov mali prepnúť až po dokončení reelektrifikácie lidečskej štreky plus koridoru po Žilinu, žilinský uzol prepnúť až po úplnom dokončení koridoru co ja viem.. po Štrbu. Bohužiaľ, nedalo sa vraj preto, lebo sme si krátkozrako a servilne dali do euro-zmlúv garanciu odovzdania úsekov včítane elektrifikacie v takej podobe, v akej to je.
BR 120 sa mne dizajnovo naopak páči, možno práve pre jej nemeckú strohú elegenciu a tvarovú čistotu. 169, ktorá ju tvarom pripomínala, sa mi pre jej podobné línie páčila tiež, možno pre tie typické škodovácke peršingové prvky (svetlá, okná..), no na druhú stranu sa mi javí trošku prekombinovaná.. hlavne cik-cak rám pre vysoké vypruženie, delené prelisy, gumený lem cez čelné svetlá.. A možno to je len nezvyk, kedže bola iba jedna jediná.
U mňa tá západonemecká 120 boduje, a práve pre to, že je akousi starou mamou asynchrónnych mašín. A design síce nie je sexi, vyžaruje striedmosť a jednoduchosť, to gro je pod kapotou.
Ale tá Tvoja Asynchrónka sa na ńu aj trocha podobá (vedenie línie karosérie). Keby som vedel, že o aký umelecký sloh ide.
Potom mám rád aj tie švédske Rc, ako prvé tyristory.
jencik,
ako by si riešil Ty?
Potiahnuť teraz po Žilinu, a pokračovať z opačného konca, z Hidasnémeti, či Čierna nad Tisou?
jencik: Tak to riešenie alá Púchov je súčasťou nejakého dlhodobého procesu, v princípe logického a racionálneho, ktorého zavŕšenia na ČS tratiach sa však ako milovník jednosmernej trakcie snáď nikdy nedožijem.
Ďakujem. Takto krásne som mal dávno niečo vysvetlené, a úplne som zabudol na 380.
Ako proto-prototyp určite, a hlavne čerpať z poznatkov, aj z úspešných, alebo aj z neúspešných pokusov. Škoda, že všetko vtedy trvalo tak dlhšie... či neboli skôr financie, alebo priemysel bol zasypaný exportom, neviem.
Oj, nevedel som. Tak prepáčte páni, nenechajte sa mnou rušiť a veselo iskrite ďalej.
nič v zlom, ale načo a komu jednosmerná mašina v krajine s dvomi prúdovými sústavami?
Veď všetko v dobrom;
No nato, načo sa 4-5 rokov po nej vyrobilo ďalších 120 kusov jednosmerných peršingov. Proste jednosmerky vtedy bolo pre ČSD treba.
Druhá vec je, že typ 85E, resp. rad 169 bol označovaný ako "funkčná vzorka", teda akýsi proto-prototyp uvažovaných unifikovaných stavebníc - radov 170, 270 a 370 ako aj uvažovaných exportných 6 a 8 nápravových verzií pre ZSSR. (nie ZSSK )
Účelom tohto stroja bolo vyskúšanie a overenie nových teoretických poznatkov v praxi, predstavenie konceptu mašiny 3. generácie. Zároveň aj akási (aspoň chatrná) odpoveď východného bloku na spomenutú nemeckú BR 120, keďže studenú vojnu sprevádzali aj boje technologické.
Z tej mašiny sa čiastočne čerpalo pri vývoji 114, 471 a napokon samozrejme aj 380, hoc teda koncept čoprov v kombinácii s prúdovými striedačmi na báze klasických tyristorových štruktúr bol hneď po otvorení trhu v 89 roku prekonaný a mašina s takouto silovinou ostala v Československu prvou aj poslednou.
Asynchrón priniesol nášmu svetu železničnému hlavne asynchrónne motory, ukázal, že gearlees usporiadanie preteraz mimo MHD nemá budúcnosť, doniesol na naše koľaje úplne novú koncepciu pojazdu; krátko-rozvorové podvozky s lemniskátovým priamovodom a vypružením v usporiadaní flexicoil, nové poňatie polosamonosnej karosérie, teda kazetového hlavného rámu so sendvičovou bočnicou, priniesol a v prevádzke overil pokroky v koncepcii elektroniky a riadiacich obvodov. Všetko sa myslím že dalo a dá zhodnotiť, aj bezprevodový pohon možno raz, preteraz ostal využiteľný minimálne prenos síl na duté hriadele, jedine tá pozoruhodná trakčná schéma už ostane navždy slepou uličkou vývoja bez pokračovateľov.
nič v zlom, ale načo a komu jednosmerná mašina v krajine s dvomi prúdovými sústavami?
362.001:
Medzi tými dvomi pánmi to už dlhší čas iskrí, v rôznych fórach.
Príliš nemecké asynchrónky radu 120 nepoznám, ale ak niečo z československého sa v 80. rokoch snažilo DO-behnúť dobu, tak to bola snáď 85E0-ATM, resp. 169.001. Neviem tie mašiny zrovnať, parametrovo (výkon, rýchlosť) bola tá naša zhruba polovička nemeckej, technickou nápaditosťou (mimo archaickej polovodičovej siloviny a nezvládnutého pomalobežného pohonu) oplývala si myslím, že slušnou.
Odhliadnuc od garážového prevedenia, čo sa týka koncepcie riadenia a automatizácie, bez hanby snáď môžme povedať, že české mašiny dodnes tak trochu predbiehajú dobu. Ak teda etalónom tempa doby je trebárs Zímens.
Nuž a pokiaľ koncepcia regulácie a automatizácia 363 predbehla svoju dobu, tak 361 predbieha akurát svoje vlastné regulačné myšlienkové pochody.
101 ADtranz, EuroSprinter, Traxx, 401 ICE sú vlastne jeho deriváty, a jeho predchodca akýsi skúšobný rad DE2500UmAm, či čo to tí Nemci povystrájali.
i když jsou navenek k nerozeznání.
Jestli máte 10 dioptrií a brejle jste zrovna zapomněl doma, tak ano.
Jinak je těch rozdílů (z venku) víc než dost.
Já na Silvestra 471 z Havířova do O.Kunčic, pak 842, ve Frýdku Místku nás vyhnali do 814, z Valašského Meziříčí do Bystřice pod Hostýnem 844, na Nový rok ráno 7-vozový osobák s 842, 854 i řídicími vozy 954, který se pak postupně rozděloval, z Veselí nad Moravou do Štítné nad Vláří 854 a 814, pak z Trenčína do Bánovec 813, pak z Trenč, Teplé na Vláru 813, dále do Bylnice 854, do Horní Lidče 814, pak i zmíněnou 361 do Hranic na Moravě a nakonec 162 do Havířova a mezitím ještě i autobusy (770570,309406,301401). Tak jsem toho stihl dost a to nejsem žádný příznivec cestování (které mne stále více leze na nervy), ale jen jsem spojil silvestrovsko-novoroční pouť na Hostýn s následnou návštěvou hřbitova v Bánovcích nad Bebravou. Takže jsem si užil hodně typů vlaků. Naštěstí většinou vše načas, až na R 611 Považan, který svým zpožděním způsobil řetězovou lavinou zpoždění dalších min. 5 vlaků, protože konstruktéři GVD udělali grafikon moc natěsno a tak se to vše přenáší. Ale naštěstí vše čekalo.
Takže byla ve výčtu i 361.127, aby to nebylo úplně od tématu. A vezla poměrně dlouhý rychlík 120 (asi 8 vozů), což je u vlaků ČD už téměř k nevidění.
Lokomotivy 163 a 363 znám po technické stránce poměrně dobře ještě z dob, kdy jsem v 80. létech jezdil často do Škodovky. tehdy výrazně předběhla technicky svou dobu svou automatizací i elektronikou, ale ta 361 mne toho moc neříká, i když jsou navenek k nerozeznání.